AT-AT

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
AT-AT:n pienoismalli.

AT-AT (All Terrain Armored Transport, panssaroitu maastokuljetusajoneuvo) on miehistönkuljetusajoneuvo kuvitteellisessa Tähtien sota -universumissa. AT-AT:n vaihtoehtoisia nimiä ovat kävelijä ja talsija. Ajoneuvo on 22,5 metriä korkea ja kulkee eteenpäin neljällä jalalla[1]. AT-AT:ta käyttää Galaktinen Imperiumi.

AT-AT pystyy kuljettamaan 40 sotilasta ja sillä on kolmen hengen miehistö – vaununjohtaja ja kaksi ohjaajaa. AT-AT:n ohjauspöydässä on kummallakin ohjaajalla sekä ohjaamiseen että ampumiseen tarvittavat konsolit, mutta yleensä vain toinen huolehtii etenemisestä ja toinen ampumisesta. Vaununjohtaja päättää sotakoneen liikkeistä ja maalista, ja lisäksi hän on yhteydessä ylempiin tahoihin. AT-AT on suunniteltu AT-TE-kävelijän pohjalta.

AT-AT on aseistettu yhteensä neljällä lasertykillä, joista kaksi on sen ohjaamon alla ja kaksi sivuilla. Ohjaamo muistuttaa päätä ja aseilla tähtäys suoritetaan sitä kääntelemällä (sivuilla olevat lasertykit voivat myös pyöriä). AT-AT:n tukena on usein AT-ST-kävelijöitä.

AT-AT esiintyy ensimmäisen kerran elokuvassa Imperiumin vastaisku. Siinä kapinalliset ovat majoittuneet Hoth-planeetalle ja AT-AT:t kuljettavat joukkoja kohti kapinallisten tukikohtaa. Koneita nähdään myös Endorin metsäplaneetalla elokuvassa Jedin paluussa.

AT-AT on suojattu vahvalla metallilla, johon ammuttaessa lasersäde kimpoaa pois tai imeytyy siihen vahinkoa aiheuttamatta. Jalat ovat koneen heikko kohta. AT-AT:n hidasta liikkumista käytetään hyväksi Hothin taistelussa, kun kapinalliset lentävät lumikiitureilla ja takana oleva ampuja ampuu vaijerin AT-AT:n jalkaan, minkä jälkeen alus kiertää vaijerin AT-AT:n jalkojen ympärille muutaman kierroksen. AT-AT kompastuu vaijeriin ja kaatuu, jolloin lumikiiturit pääsevät tuhoamaan sen ampumalla selkään ja niskaan.

Pelissä Star Wars: Battlefront AT-AT:t voidaan tuhota joko tykeillä (jotka eivät tee koneelle vahinkoa elokuvassa), lumikiitureilla tai miinoilla.lähde?

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta AT-AT.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. AT-AT Walker starwars.com. (englanniksi)