C-3PO

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
C-3PO:n pää (vasemmalla) ja roolihahmon näyttelijä Anthony Daniels (oikealla).

C-3PO, lyhyesti 3PO, on Anthony Danielsin näyttelemä fiktiivinen droidi Tähtien sota -elokuvissa. C-3PO on protokolladroidi, tarkkaan ottaen androidi, jonka yksi tärkeimmistä tehtävistä on tulkata[1]. Toisinaan droidia on virheellisesti kutsuttu kyborgiksi. Hänen läheisin ystävänsä lienee piskuinen R2-D2-droidi[2]. C-3PO on R2-D2:n, Anakin Skywalkerin (Darth Vaderin) ja Obi-Wan Kenobin lisäksi ainoa hahmo, joka on esiintynyt elokuvasarjan jokaisessa osassa.

Usein 3PO ilmoittaa, millä todennäköisyydellä jotakin tapahtuu, tai kertoo, kuinka useaa kieltä, protokollaa ja etikettiä hän tuntee. Kullanvärisen droidin hahmo puhuu brittiläisellä aksentilla, käyttäytyy sangen sivistyneesti ja esiintyy kaikin puolin avuliaana, toisinaan ärsyttävänä apurina, sidekickinä. Erityisesti Han Solo tuskastuu hetkittäin 3PO:n huolenpitoon. Ikimuistoisessa kohtauksessa elokuvasta Imperiumin vastaisku Han Solo aikoo syöksyä asteroidipilveen Millennium Falcon -aluksella.

  • C-3PO: Sir, the possibility of successfully navigating through an asteroid field is approximately 3720 to 1!
  • Han Solo: Never tell me the odds!

C-3PO:n tarina alkaa elokuvassa Pimeä uhka, jossa nuori Anakin Skywalker rakentaa droidin romuosista mutta ei ollut saanut tälle päällyslevyjä, koska ne olivat liian kalliita. Siitä alkaen droidi on kuulunut päähenkilöiden elämään Tähtien Sodan myllerryksessä. Useammin kuin kerran se on hajonnut tai hajotettu osiin, mutta hänen pätevät mekaanikkoystävänsä ovat aina kasanneet hänet uudestaan ehjäksi.

Elokuvien ohjaaja George Lucas on kertonut ottaneensaa mallia tarinankerrontaansa Akira Kurosawan elokuvasta Kätketty linnake. Kurosawan elokuvassa tarinaa kerrotaan kahden palvelijan näkökulmasta, eikä suinkaan ylimmän sotaherran, kuten perinteisesti on ollut tapana. Tätä samaa näkökulmaa Lucas käyttää elokuvissa tarinan edetessä C-3PO:n ja R2-D2:n näkökulmasta.

Kiistaa elokuvan fanien keskuudessa aiheutti pitkään eräs juonikäänne, jolle saatiin selitys vihdoin elokuvien kolmannessa osassa. Kiistaa aiheutti se, että C-3PO käy Tatooinen planeetalla ja kohtaa Owen Larsin elokuvassa Kloonien hyökkäys mutta ei tunnista tätä Uudessa toivossa palatessaan Tatooinelle ja tavatessaan hänet uudelleen. Tämän selitettiin kuitenkin johtuvan siitä, että 3PO:n muisti pyyhittiin elokuvassa Sithin kosto. Sithin Kosto -kirjassa ja Kloonisota-piirrossarjassa paljastui, että C-3PO sai kimaltelevan kultaisen kuorensa Anakinilta ja Padmélta osoittamaan, että 3PO oli vapaa (koska jedit eivät omista mitään) ja jotta tämä sopisi paremmin Padmén henkilökohtaiseksi avustajaksi senaatissa Coruscantin rikkassa ja poliittisessa ilmapiirissä.

Tähtien sota -elokuvassa Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo (alkuperäisversio 1977) C3PO mainitsee osaavansa "boccen kieltä". Tämän kielen luonteesta ei Tähtien sodassa anneta muuta tietoa.

Luettelo hajoamisista tai vastaavista tapauksista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Episodi I: Ei hajoa, mutta ei ole vielä valmis.
  • Episodi II: Geonosiksen droidivalmistamossa menettää päänsä ja se vaihtuu taistelurobotin vartaloon ja vartalo saa taistelurobotin pään.
  • Episodi III: Kapteeni Raymus Antilles pyyhkii häneltä muistin. Tämän vuoksi hän ei muista seuraavissa episodeissa mitään menneestä ajasta.
  • Episodi IV: Hiekkaväen takia hänen vasen kätensä irtoaa.
  • Episodi V: Hänet revitään osiin Bespinillä, romuttamolla. Lisäksi imperiumin sotilas ampuu hänet ja hän hajoaa osiin.
  • Episodi VI: Jabba the Huttin lemmikki Salacious B. Crumb repii häneltä silmän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Protocol droids (englanniksi)
  2. C-3PO (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tähtien sota.
Englanniksi