Finn (Tähtien sota)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Finn
Luoja(t)
Näyttelijä(t) John Boyega[1]
Ensiesiintyminen Star Wars: The Force Awakens (2015)
Henkilötiedot
Koko nimi tuntematon
Ammatti Ensimmäisen ritarikunnan iskusotilas (ennen)[2]
Sukupuoli mies
Suhteet

Finn (alkuperäinen nimitys FN-2187) on kuvitteellinen henkilö Tähtien sota -elokuvasarjassa. Hän on yksi päähenkilöistä vuoden 2015 elokuvassa Star Wars: The Force Awakens, jossa häntä esittää John Boyega. Finn oli alun perin Ensimmäisen ritarikunnan iskusotilas, kunnes hylkäsi ritarikunnan todistettuaan näiden julmuutta ensimmäisen kenttätehtävänsä aikana ja liittyi Vastarintaan taistelemaan heitä vastaan.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

The Force Awakens[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Star Wars: The Force Awakensissa FN-2187 oli alun perin yksi kapteeni Phasman ja Kylo Renin alaisuudessa työskentelevistä iskusotilaista. Hänet oli viety perheeltään jo hyvin nuoressa iässä ja koulutettu palvelemaan sotilaansa. Hänen ensimmäinen kenttätehtävänsä oli kun he hyökkäsivät aavikkoplaneetta Jakkulla sijaitsevaan kylään löytääkseen Luke Skywalkerin olinpaikkaan osoittavan kartan. Hän tuntee kauhistusta, kun hän näkee muut sotilaat tappamassa siviilejä Renin käskystä kyseenalaistamatta mitään. Sekä Phasma että Kylo huomaavat hänen kyvyttömyytensä tappamiseen ja Phasma määräsi hänen aseensa tarkastettavaksi.

FN-2187 päätti hylätä ritarikunnan, vapauttaa Vastarinnan pilotti Poe Dameronin ja auttaa hänet pakoon TIE-hävittäjällä. Paon aikana Poe antaa FN-2187:lle uuden nimen "Finn", mitä käytetään loppuajan koko elokuvasta. Alus tekee pakkolaskun Jakkulle, mutta Finn olettaa Poen kuolleen, vaikka Poe oli todellisuudessa heittäytynyt pois aluksesta.

Poen astromekaanikkodroidi BB-8, josta huolehti romunkerääjä nimeltä Rey, huomaa Poen takin Finnin yllä. Finnin kerrottua BB-8:lla olevan kartta Luke Skywalkerin olinpaikkaan, Rey oletti hänen kuuluvan Vastarintaan. Kolmikko pakenee Ensimmäisen ritarikunnan joukkoja Millennium Falconilla ja tapaavat myöhemmin sen entiset omistajat: Han Solon ja Chewbaccan. Han vie heidät ystävänsä Maz Kanatan luokse, joka lupaa auttaa BB-8:n Vastarinnan luokse. Ritarikuntaa pelkäävä Finn paljastaa totuuden itsestään ja halusi aluksi vain paeta. Mutta Tähdentappajatukikohdan superaseen tuhottua Hosnian Primen ja Kylo Renin siepattua Reyn, Finn tulee toisiin aatoksiin.

Finn viedään Hanin ja Chewbaccan mukana Vastarinnan tukikohtaan planeetta D’Qarille, missä saa tietää Poen selvinneen ja tapaa kenraali Leia Organan sekä muut Vastarinnan jäsenet. Finn paljastaa yksityiskohtia Tähdentappajatukikohdasta ja uskoo voivansa sabotoida sen suojakilpiä. Kyseisellä planeetalla hän kuitenkin paljastaa Hanille ja Chewbaccalle vain haluavansa pelastaa Reyn. Hän onnistuu kuitenkin aseella uhaten pakottamaan kapteeni Phasman sammuttamaan suojakilven, jotta Poen johtama lentue pääsisi tuhoamaan tukikohdan. Kylo Ren tappaa isäkseen paljastuneen Hanin, mutta Finn, Rey ja Chewbacca pakenevat pinnalle.

Kylo kohtaa Finnin ja Reyn metsässä, missä Finn yrittää taistella häntä vastaan Luke Skywalkerin vanhalla valosapelilla. Mutta Finn haavoittuu ja Rey ottaa taistelussa hänen paikkansa haavoittaen Kyloa. Rey ja Chewbacca pakenevat Falconilla ja vievät tajuttoman Finnin Vastarinnan luokse hoidettavaksi. Seuraavaksi BB-8 ja RD-2D yhdistävät omat palasensa karttaan ja muut saavat tietää missä Luke Skywalkerin asuinplaneetta sijaitsee. Chewbacca ja Rey lähtevät Millennium Falconilla Luke Skywalkerin luo ja Rey antaa Luke Skywalkerille hänen oman valomiekkansa.

The Last Jedi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John Boyega palasi näyttelemään Finniä Tähtien sodan jatkotrilogian toiseen elokuvaan Star Wars: The Last Jedi vuonna 2017.[3]

Muut mediat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finn esiintyy myös pelissä Disney Infinity 3.0, John Boyegan ääninäyttelemänä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Oswald, Anjelica: Meet John Boyega, the 23-year-old 'Star Wars' star who's having his hollywood breakthrough 8.12.2015. Viitattu 2.1.2016. (englanniksi)
  2. Prudom, Laura: 'Star Wars': John Boyega on Playing a 'Stormtrooper on the Run,' Finn's Bromance With Han Solo 17.12.2015. Viitattu 2.1.2016. (englanniksi)
  3. Siegel, Lucas: Two More Actors Confirmed to Return for Star Wars Episode VIII ComicBook.com. 14.12.2015. Viitattu 5.1.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.