Kapteeni Phasma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kapteeni Phasma
Luoja(t)
Näyttelijä(t) Näyttelijät:
Gwendoline Christie
Ääninäyttelijät:
Gwendoline Christie (Resistance kausi 1)
Ellen Dubin (Resistance kausi 2)
Ensi-
esiintyminen
Star Wars: The Force Awakens (2015)
Henkilötiedot
Koko nimi Phasma
Ammatti
Sukupuoli nainen
Kotipaikka Parnassos
Suhteet
Sisarukset Keldo (veli)

Kapteeni Phasma (engl. Captain Phasma) on kuvitteellinen hahmo Tähtien sota -elokuvissa. Hän esiintyy ensimmäistä kertaa vuoden 2015 elokuvassa Star Wars: The Force Awakens, jossa häntä esittää Gwendoline Christie. Phasma on Ensimmäisen ritarikunnan iskusotilaiden komentaja.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuvassa Star Wars: The Force Awakens Phasma hyökkäsi Kylo Renin ja iskusotilaiden mukana Tuanuliin, aavikkoplaneetta Jakkulla sijaitsevaan kylään, jossa Lor San Tekka oli luovuttanut Vastarinnan haltuun Luke Skywalkerin olinpaikkaan johtavan kartan. Phasma ja iskusotilaat teloittavat suurimman osan kylän asukkaita, Kylo Renin itse tappaessa San Tekkan. Tähtihävittäjä Finalizerin kannella hän huomaa yhden iskusotilaista, FN-2187:n, ottaneen kypärän pois päästään ilman lupaa. Myöhemmin FN-2187 auttaa Vastarinnan lentäjä Poe Dameronin pakoon. Phasma kohtaa FN-2187:n (jonka Poe nimeää Finniksi), Han Solon ja Chewbaccan Tähdentappajatukikohdassa ja nämä ottavat hänet panttivangikseen deaktivoidakseen tukikohdan suojakilvet. Tämän jälkeen he jättävät Phasman tukikohdan jätepuristimeen.

Elokuvassa Star Wars: The Last Jedi paljastuu, että Phasma oli pelastettu jätepuristimesta ennen Tähdentappajatukikohdan tuhoa. Hän kohtaa Finnin uudelleen, kun tämä, Rose Tico ja koodinmurtaja DJ olivat soluttautuneet megatähtitaistelulaiva Supremacyn kannelle. DJ pelastaa oman nahkansa kertomalla Vastarinnan aikeista evakuoida mineraaliplaneetta Craitille ja Phasma on aikeissa teloittaa Rosen, mutta sitten vara-amiraali Amilyn Holdon ohjattua Vastarinnan komentoalus Raddus törmäämään Supremacyyn, Finn käyttää tilaisuutta hyväkseen käydäkseen taisteluun Phasmaa vastaan. Lopulta hän tyrmää Phasman ja tekee tämän kypärään reiän, josta hänen toinen silmänsä näkyy. Phasma haukkui Finnin ”roskaksi” mihin Finn vastasi olevansa ”kapinallisroska”, minkä jälkeen lattia sortui ja Phasma putosi liekkeihin kuolemaan.[1]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiosarjassa Star Wars Resistance Phasma oli epäilyistään huolimatta myöntänyt majuri Elrik Vonregille ja komentaja Pyrelle luvan palkata Kragan Gorrin johtama Warbird-piraatijengi tekemään hyökkäyksiä tankkausasema Colossukselle, jotta sen kapteeni Imanuel Doza suostuisi antamaan Ensimmäisen ritarikunnan tulla suojelemaan asemaa ja palauttamaan sinne järjestys.[2] Hän myös lähetti Ensimmäisen ritarikunnan sotilaita jahtaamaan kahta Teharin joukkomurhasta selvinnyttä ja Colossukselle paennutta lasta, Keliä ja Eilaa, uskotellen kapteeni Dozalle lasten olevan Ensimmäistä ritarikuntaa palvelevasta rikkaasta perheestä.[3] Myöhemmin Phasma ja Vonreg saapuivat hylätylle Theta Black -avaruusasemalle, kun Ensimmäisen ritarikunnan valvontadroidi oli havainnut Kazuda Xionon, Poe Dameronin, BB-8:n ja CB-23:n tunkeutumisen sinne.[4]

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mueller, Matthew: Star Wars: The Rise of Skywalker: John Boyega Confirms Captain Phasma Is Dead ComicBook.com. 12.4.2019. Viitattu 2.4.2020. (englanniksi)
  2. Star Wars Resistance. Kausi 1. Jakso 3. ”The Triple Dark.”
  3. Star Wars Resistance. Kausi 1. Jakso 6. ”The Children from Tehar.”
  4. Star Wars Resistance. Kausi 1. Jakso 11. ”Station Theta Black.”

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Phasma Tähtien sodan virallisilla sivuilla (englanniksi)
  • Phasma Wookieepediassa (englanniksi)
  • Phasma Jedipediassa