Andor (televisiosarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Andor
Tyyli
Kestoaika 36–55 min
Luoja(t) Tony Gilroy
Perustuu George Lucasin luomaan maailmaan ja hahmoihin
Pääosissa
Alkuperämaa Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Disney+
Esitetty 2022-9-2121. syyskuuta 2022 –
jatkuu edelleen
Tuotantokausia 1
Jaksoja 12
Tuotanto
Tuottaja(t)
 • Kate Hazell
 • David Meanti
Vastaava(t) tuottaja(t)
Säveltäjä(t) Nicholas Britell
Leikkaaja(t)
Kuvaaja(t)
Tuotantoyhtiö(t) Lucasfilm
Levittäjä Disney Media Distribution
Aiheesta muualla
IMDb

Andor on yhdysvaltalainen Tony Gilroyn luoma Disney+-tilausvideopalveluun julkaistu avaruusvakoilutrillerisarja, joka keskittyy Tähtien sota -universumin elokuvassa Rogue One: A Star Wars Story (2016) aiemmin nähtyyn Cassian Andorin hahmoon. Sarjan tapahtumat alkavat viisi vuotta ennen elokuvan tapahtumia.

Diego Luna palaa näyttelemään Andoria, toimien myös yhtenä vastaavista tuottajista. Sarjassa näyttelevät myös Stellan Skarsgård, Genevieve O’Reilly, Denise Gough, Kyle Soller, Adria Arjona, Fiona Shaw, Andy Serkis, Faye Marsay, Varada Sethu, Elizabeth Dulau, Kathryn Hunter, Alastair Mackenzie, Joplin Sibtain, James McArdle, Anton Lesser, Rupert Vansittart, Alex Ferns, Ben Miles, Richard Dillane, Duncan Pow, Gary Beadle, Alex Lawther, Sule Rimi, Ebon Moss-Bachrach, Gershwyn Eustache Jnr. ja Forest Whitaker. Lucasfilm kertoi jo helmikuussa 2018 aikovansa toteuttaa lukuisia näyteltyjä Tähtien sota -televisiosarjoja Disney+:aan, ja marraskuussa kerrottiin, että yksi näistä sarjoista keskittyisi Andoriin. Marraskuussa Stephen Schiff palkattiin sarjan showrunneriksi, mutta huhtikuussa 2020 Rogue Onen käsikirjoittajiin kuulunut Gilroy korvasi hänet. Kuvaukset alkoivat Lontoossa marraskuussa 2020 ja päättyivät syyskuussa 2021. Gilroy toimi sarjan showrunnerina, ja Toby Haines ohjasi suurimman osan jaksoista. Luna, Gilroy ja Haynes toimivat myös sarjan vastaavina tuottajina Sanne Wohlenbergin, Kathleen Kennedyn ja Michelle Rejwanin lisäksi.

Andorin ensimmäinen tuotantokausi koostuu 12 jaksosta, jotka julkaistiin Disney+:aan 21. syyskuuta – 23. marraskuuta 2022. Sarjan toinen ja viimeinen tuotantokausi tulee myös koostumaan 12 jaksosta sekä johdattamaan suoraan Rogue Onen tapahtumiin. Toisen tuotantokauden kuvaukset alkoivat marraskuussa 2022, mutta keskeytyivät kesällä 2023, käsikirjoittajien ja näyttelijöiden lakkojen vuoksi.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cassian Andor oli alun perin velkaantunut varas, joka yritti huolehtia itsestään ja adoptioäidistään, kunnes hänestä tuli ennen pitkään muodostumassa olevan ja Galaktista Imperiumia vastustavan Kapinaliiton vakooja.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päärooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Diego Luna  Kassa / Cassian Andor  
 Stellan Skarsgård  Luthen Rael  
 Genevieve O’Reilly  senaattori Mon Mothma  
 Denise Gough  luutnantti Dedra Meero  
 Kyle Soller  apulaistarkastaja Syril Karn  
 Adria Arjona  Bix Caleen  
 Fiona Shaw  Maarva Andor  
 Andy Serkis  Kino Loy  
 Faye Marsay  Vel Sartha  
 Varada Sethu  Cinta Kaz  
 Elizabeth Dulau  Kleya Marki  
 Kathryn Hunter  Eedy Karn  
 Alastair Mackenzie  Perrin Fertha  
 Joplin Sibtain  Brasso  
 James McArdle  Timm Karlo  
 Anton Lesser  majuri Partagaz  
 Rupert Vansittart  päätarkastaja Hyne  
 Alex Ferns  kersantti Linus Mosk  
 Ben Miles  pankkiiri Tay Kolma  
 Richard Dillane  Davo Sculdun  
 Duncan Pow  Ruescott Melshi  
 Gary Beadle  Clem Andor  
 Alex Lawther  Karis Nemik  
 Sule Rimi  luutnantti Gorn  
 Ebon Moss-Bachrach  Arvel Skeen  
 Gershwyn Eustache Jnr.  Taramyn Barcona  
 Forest Whitaker  Saw Gerrera  

Sivurooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Antonio Viña  nuori Kassa  
 Belle Swarc  nuori Kerri  
 Margaret Clunie  Morlana Onen kantiinin emäntä  
 Dave Chapman  B2EMO (ääni)  
 Abhin Galeya  Salman Paak  
 Muhannad Bhaier  Wilmon Paak  
 Kiernan O’Brien  Pegla  
 Kathryn Hunter  Eedy Karn  
 Lee Ross  Kloris  
 Ben Bailey Smith  tarkastajaluutnantti Blevin  
 Robert Emms  tarkastaja Lonni Jung  
 Bronte Carmichael  Leida Mothma  
 Wilf Scolding  kapteeni Vanis Targo  
 Jacob James Beswick  avustaja Heert  
 Nick Blood  korpraali Kimzi  
 Clemens Schick  Ham  
 Brian Bovell  Jemboc  
 Tom Reed  Taga  
 Josef Davies  Xaul  
 Rasaq Kukoyi  Birnok  
 Mensah Bediako  Zinska  

Vierailevat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Lee Boardman  Kravas  
 Stephen Wight  Verlo  
 Raymond Anum  Nurchi  
 Ian Whyte  Vetch (ääni)  
 Stanley Townsend  komendantti Jayhold Beehaz  
 Richard Katz  eversti Petigar  
 David Hayman  dhanien päällikkö  
 Malcolm Sinclair  eversti Wullf Yuralen  
 Christopher Fairbank  Ulaf  
 Adrian Rawlins  tohtori Rhasiv  
 Finley Glasgow  Stekan Sculdan  

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen tuotantokausi (2022)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


(sarja)

(kausi)
Nimi Ohjaus Käsikirjoitus Julkaisu
1 1 Kassa Toby Haynes Tony Gilroy 2022-9-2121. syyskuuta 2022
Cassian Andor etsii teollisuusplaneetta Morlana Onelta kadonnutta siskoaan Kerriä, mutta joutuu tappeluun kahden Preox-Morlana -yhtiön (lyhyesti Pre-Mor) vartijan, Kravasin ja Verlon, kanssa. Hän tappaa vahingossa Verlon, mutta ampuu tarkoituksella Kravasin. Palattuaan planeetta Ferrixille, hän suostuttelee adoptioäitinsä Maarvan droidin B2EMO:n sekä ystävänsä Brasson pitämään toimensa salassa. Cassian pyytää myös ystäväänsä Bix Caleeniä etsimään ostajan Galaktiselta Imperiumilta varastetulle tähtipolkuyksikölle. Vaikka Pre-Morin päätarkastaja Hyne käskee lavastaa vartijoiden kuolemat onnettomuudeksi, apulaistarkastaja Syril Karn haluaa löytää syyllisen, jäljittäen tämän lainaaman aluksen Ferrixiin ja kuullen silminnäkijältä Cassianin kertoneen kotiplaneettansa olevan Kenari.

Takaumakohtaukset kertovat kuinka Cassian oli alun perin kenarilainen alkuasukaspoika nimeltä Kassa, joka oli ystävineen tutkinut erään tähtialuksen pakkolaskua ja löytää samalla kaivoksen, jonka Galaktinen Tasavalta oli planeetalle perustanut.

2 2 Se olen minä (engl. That Would Be Me) Toby Haynes Tony Gilroy 2022-9-2121. syyskuuta 2022
Pre-Mor tekee etsintäkuulutuksen Cassianista. Timm Karlo, Bixin poikaystävä, joka suhtautuu Cassianiin epäilyttävästi, ilmiantaa hänet oitis. Saatuaan ilmoituksen, Karn sekä aivan yhtä virkaintoinen kersantti Linus Mosk alkavat valmistella joukkojaan lähteäkseen Ferrixiin pidättämään Cassianin. B2EMO kertoo Cassiania koskevasta etsintäkuulutuksesta Maarvalle, joka moittii adoptiopoikaansa todellisen kotiplaneettansa mainitsemisesta muille, vaikka Cassian huomautti Maarvan itsekin tehneen niin. Cassian päättää, että hänen on lähdettävä pois Ferrixiltä, mutta Bix pyytää, että Cassian odottaisi siihen asti, kunnes tähtipolkuyksikön ostaja saapuisi. Samaan aikaan, kyseinen ostaja, Luthen Rael, on saapumassa planeetalle.

Takaumakohtauksissa Kassa, Kerri ja muut lapset joutuivat taisteluun pakkolaskun tehneen aluksen eloonjäänyttä miehistön jäsentä vastaan. He onnistuivat tappamaan miehen, mutta yksi lapsista joutui itsekin tapetuksi. Muiden lähdettyä Kassa oli jäänyt vielä tutkimaan hylkyä.

3 3 Tilinteko (engl. Reckoning) Toby Haynes Tony Gilroy 2022-9-2121. syyskuuta 2022
Bix opastaa Raelin tapaamaan Cassiania hylättyyn varastoon. Rael kertoo haluavansa tähtipolkuyksikön ostamisen lisäksi värvätä Cassianin kapinaan Imperiumia vastaan. Pre-Morin joukot saapuvat planeetalle ja tutkimaan Maarvan kodin. Kuullessaan Cassianin viestin B2EMO:lle, he jäljittävät Cassianin ja Raelin olinpaikan. Bix saa kuulla Timmin ilmiantaneen Cassianin, ja yrittää lähteä auttamaan Cassiania. Mutta Pre-Morin joukot yrittävät pidättää Bixin ja yksi heistä ampuu Timmin, joka yritti pyytää heidät päästämään Bix. Ampuja yrittää paeta alukseen odottamaan Karnin rangaistusta, mutta Brasso sabotoi alusta ja se tuhoutuu. Cassian ja Rael luovat räjähdyksen, joka tappaa osan upseereista, ja pääsevät pakenemaan Ferrixiltä, jättäen Karnin ja Moskin taakseen.

Takaumakohtauksissa salakuljettajina työskennelleet Maarva ja B2EMO sekä Maarvan aviomies Crem Andor olivat myös tulleet tutkimaan hylkyä ja kohdanneet Kassan. Peläten mitä Tasavallan joukot tekisivät pojalle, he olivat nukuttaneet Kassan ja vieneet mukaanaan pois planeetalta.

4 4 Aldhani Susanna White Dan Gilroy 2022-9-2828. syyskuuta 2022
Rael vie Cassian planeetta Aldhaniin, missä hän tarjoaa Cassianin, joka käyttää pietenimeä ”Clem”, palveluksia paikalliselle kapinallisjohtajalle, Vel Sarthalle, viideksi päiväksi. Vastahakoinen Cassian suostuu tähän, ja Vel esittelee ”Clemin” muille kapinallisille, mutta pitää Raelin osuuden salassa. He suunnittelevat tekevänsä ryöstön Alkenzissä sijaitsevaan Imperiumin varuskuntaan, ”Aldhanin silmäksi” kutsutun ilmiön aikana. Imperiumin turvallisuusviraston (ITV) tarkastajaluutnantti Blevin erottaa Hynen, Karnin ja Moskin työtehtävistään, ja ilmoittaa Imperiumin ottavan Morlanan aurinkokunnan täyteen hallintaansa. Karn lähtee tämän jälkeen tapaamaan äitiään, Eedyä. Luutnantti Dedra Meero yrittää vaatia Bleviniä ja majuri Partagazia siirtämään tapauksen tutkinnan hänelle, koska Cassianin varastama tähtipolkuyksikkö oli peräisin hänen toimivaltaansa kuuluvasta tukikohdasta. Taidekauppiaana esiintyvä Rael tapaa Coruscantissa Chandrilan senaattorin, Mon Mothman, joka on tullut keskustelemaan haasteista pitää kapinallistoiminta salassa Imperiumilta.
5 5 Kirves unohtaa (engl. The Axe Forgets) Susanna White Dan Gilroy 2022-10-55. lokakuuta 2022
”Clem” yrittää pitää menneisyytensä salassa muilta kapinallisilta, Taramyn Barconan harjoittaessa heitä operaatiota varten. Arvel Skeen löytää Raelin antaman taivaskyberriipuksen ja Cassian tunnustaa osallistuneensa vain rahan vuoksi. Osana Velin suunnitelmaa, Vel ja Cinta Kaz erkaantuvat muista kapinallisista. Sillä välin kapinallisten kaksoisagenttina toimiva Imperiumin luutnantti Gorn varmistaa, etteivät hänen alaisensa huomaisi kapinallisia. Coruscantilla, Eedy yrittää kehottaa poikaansa uuden työn etsimiseen, mutta Karnilla on salaa yhä pakkomielle Cassianista. Mothmalla puolestaan on ongelmalliset välit tyttärensä Leidan ja miehensä Perrin Ferthan kanssa, yrittäessään edistää hyväntekeväisyysjärjestönsä perustamista. Ferrixillä, Blevin muuttaa yhden paikallisen hotellin ITV:n uudeksi tukikohdaksi. Samaan aikaan Meero ja hänen assistenttinsa Heert ovat vakuuttuneita, että toimet Imperiumia vastaan olivat järjestäytyneen kapinan aikaansaannosta. Rael ei saa Cassianilta yhteydenottoa, alkaen pelätä, että tämän värvääminen oli virhe.
6 6 Silmä (engl. The Eye) Susanna White Dan Gilroy 2022-10-1212. lokakuuta 2022
Kapinalliset naamioituvat Imperiumin sotilaiksi, jotka toimivat Gornin avustuksella saattueena komendatti Jayhold Beehazille pelkä planettan alkuperäisasukkaille dhaneille. Sisällä he ottavat Beehazin perheen panttivangeikseen ja pakottavat Beehazin päästämään heidät sisään varuskunnan krediittiholviin. Kapinallisten uhkaillessa Imperiumin upseereja lastaamaan ryöstösaalista alukseen. Vapaana olevat upseerit saapuvat ja päätyvät tulitaistaluun kapinallisten kanssa. Taramyn ja Gorn saavat surmansa, ja Cinta jää jälkeen, kun Cassian, Vel, Skeen ja Karis Nemik pääsevät pakoon. Mutta lasti vyöryy Nemikin päälle, joka saa vakvan selkärankavamman. Nemik viedään hoidettavaksi, mutta hän kuolee. Skeen ehdottaa Velin hylkäämistä ja krediittien jakamista keskenään, mutta Cassian ampuu hänet. Cassian kertoo tästä Velille ja vaatii krediiteistä vain ne, mitkä Rael oli hänelle luvannut. Kun Coruscantissa uutisoidaan Aldhanin tapahtumista, ITV alkaa suunnitella kostoa kapinallisille, Raelin iloitessa Cassianin tehtävän onnistumisesta.
7 7 Ilmoitus (engl. Announcement) Benjamin Caron Stephen Schiff 2022-10-1919. lokakuuta 2022
Coruscantilla, Karn aloittaa uuden työn Imperiumin standardisointivirastossa. Kun ITV:lle myönnetään enemmän toimivapauksia, Meero ylittää toimivaltansa tutkiessaan kahden vuoden ajalta datakoosteita Imperiumin tukikohtiin tehdyistä iskuista, mutta onnistuu viimein suostuttelemaan Partagazin siirtämään Ferrixin tutkinnan hänen vastuulleen. Mothma moittii Raelia kapinallistoiminnan väkivaltaisuudesta, ja pyytää lapsuudenystävänsä, pankkiiri Tay Korman, apua päästäkseen käsiksi sukunsa varoihin. Sartha saapuu Coruscantiin, jossa Raelin assistentti, Kleya Marki, käskee häntä etsimään ja tappamaan karanneen Cassianin, joka oli palannut Ferrixille maksaakseen kaikki velkansa sekä hakeakseen Maarvan ja B2EMO:n pois planeetalta. Mutta Bix kertoo kaikkien syyttävän Cassiania Pre-Morin hyökkäyksestä ja ITV:n läsnäolosta planeetalla, ja Maarva päättää jäädä planeetalle, jotta Cassian voisi aloittaa uuden elämän. Cassian pakenee trooppiselle turistiplaneetta Niamokselle, mutta häntä syytetään aiheettomista rikoksista ja tuomitaan kuudeksi vuodeksi vankilaan.
8 8 Narkina 5 Toby Haynes Beau Willimon 2022-10-2626. lokakuuta 2022
Cassian lähetetään pakkotyöhön merikuu Narkina 5:ssa sijaitsevaan tehdaslaitokseen. Hänen työhallinsa päällikkönä toimii toinen vanki, nimeltään Kino Loy. Cassian saa tietää tuomionsa sekä muiden vankien tuomioiden kovenemisen johtuvan Y.J.U.T.:stä eli Yleisen järjestyksen uusista tuomioista. Karn saa selville Cassianin henkilöllisyyden, ja Meero raportoi Karnin löydöstä ITV:lle. Karn pyytää päästä mukaan tutkintaan, mutta Meero kieltäytyy. Y.J.U.T. hankaloittaa myös Korman työtä sekä Mothman yrityksiä taivutella muita senaattoreita vastustamaan keisari Palpatinea. Vel ja Cinta matkustavat Ferrixille etsimään tietoja Cassianin olinpaikasta. Rael lähtee Segra Miloon tapaamaan Saw Gerreraa taivutellakseen tämän tukemaan muita kapinallissoluja, mutta Gerrera ei ole halukas ryhtymään yhteistyöhön. Mutta myöhemmin, Meeron joukot pidättävät Ferrixillä Bixin ja Salman Paakin toivoen voivansa heidän avullaan saada selville Cassianin yhteyshenkilön nimen.
9 9 Kukaan ei kuuntele! (engl. Nobody's Listening!) Toby Haynes Beau Willimon 2022-11-22. marraskuuta 2022
Meero ja tohtori Gorst kuulustelevat ja kiduttavat Bixiä, mutta eivät saa tältä lainkaan tietoja Raelista, josta Imperiumi ei tiennyt muuta kuin koodinimen ”Axis”. Meero löytää kuitenkin todisteita Cassiain osallistumisesta Aldhanin ryöstöön. Hän järjestää Karnille ylennyksen, mutta ei edelleenkään suostu ottamaan häntä osalliseksi Cassianin etsintään. Coruscantilla Vel saapuu tapaamaan Mothmaa, joka on hänen serkkunsa, ja Mothma kehottaa pitämään matalaa profiilia jonkin aikaa. Jotta Imperiumin tilintarkastajat eivät huomaisi Mothman aikovan rahoittaa kapinallistoimintaa, Korma ehdottaa yhteistyötä hämäräperäisen Davo Sculdunin kanssa. Narkina 5:llä, iäkäs vanki nimeltä Ulaf, jonka tuomio on lähestymässä loppua, saa aivohalvauksen, ja tohtori Rhasiv tekee hänelle eutanasian. Kuultuaan ikäviä huhuja laitoksen toisen tason vankien kuolemista, Cassian ja Loy taivuttelevat Rhasivin tunnustamaan, ettei vankeja aiota koskaan vapauttaa, vaan siirtää muille tasoille. Toisen tason vangit olivat saaneet selville yhden uuden vangin olevan tuotu neljänneltä tasolta, ja vartijat olivat tappaneet kaikki toisen tason vangit estääkseen totuuden paljastumisen.
10 10 Yksi tie ulos (engl. One Way Out) Toby Haynes Beau Willimon 2022-11-99. marraskuuta 2022
Cassian ja Loy kertovat totuuden muille vangeille, ja seuraavana päivänä sabotoi laitoksen vesi- ja sähköjohtoja, minkä jälkeen vangit aloittavat rähinän ja hyökkävät vartijoiden kimppuun. Seuraavaksi he sammuttavat kaikki laitoksen voimanlähteet, ja Loy kehottaa radiokuulutuksella kaikkia vankeja pakenemaan. Mutta kun vangit hyppäävät mereen uidakseen pakoon, Loy ei uskalla seurata heitä. ITV valmistautuu pysäyttämään Anto Kreegyrin johtamien kapinallisten tulevan hyökkäykseen Spellhausilla sijaitsevaan voimalaitokseen, josta olivat kuulleet pidätetyltä kapinallislentäjältä. Mothma ja Korma tapaavat Sculdinin, joka haluaa rahan sijasta vastineeksi palveluksistaan olla mukana ”hyväntekeväisyydessä” sekä 14-vuotiaan poikansa kihloihin Leidalle. Rael tapaa vakoojanaan toimivan ITV:n tarkastaja Lonni Jungin, joka kertoo Raelille Meerosta ja siitä, että ITV on varautunut Kreegyrin tulevaan hyökkäykseen. Rael on kuitenkin valmis uhraamaan Kreegyrin, jotta Jung ei paljastuisi. Illalla Cassian ja vanki nimeltä Ruescott Melshi juoksevat rantauduttuaan kivikkoista maastoa pitkin.
11 11 Ferrixin tytär (engl. Daughter of Ferrix) Benjamin Caron Tony Gilroy 2022-11-1616. marraskuuta 2022
Maarva on kuollut ja hänelle järjestetään hautajaisia. Meero käskee alaisiaan valmistautumaan siltä varalta, että Cassian ja muita kapinallisia saapuu niihin. Cinta kertoo Maarvan kuolemasta Velille, joka pyytää Kleyaa kertomaan Raelille. Karn puolestaan kuulee tästä Moskilta. Mothma kertoo Velille tilanteestaan Korman, Sculdinin ja tilintarkastajien kanssa sekä Leidan mahdollisesta ennalta järjestetystä avioliitosta Sculdinin pojan kanssa. Rael tapaa jälleen Gerreran, joka haluaisi mukaan Kreegyrin hyökkäykseen Spellhausiin, mutta Rael kertoo ITV:n tietävän hyökkäyksestä. Hän kuulee myös ITV:hen soluttautuneesta vakoojsta, ja uskoo lopulta yhteisen edun olevan tärkeämpää. Matkalla takaisin Coruscantiin, Imperiumin Cantwell-pidätysristeilijä yrittää siepata Raelin vetosäteellä tarkastusta varten, mutta Rael pääsee pakoon sekä vetosäteeltä että TIE-hävittäjiltä. Palattuaan Niamokseen ja haettuaan tavaransa, Cassian saa kuulla Maarvan kuolemasta. Melshi päättää erkaantua Cassianista levittääkseen sanaa Imperiumin epäinhimillisistä vankilajärjestelmistä.
12 12 Rix Road Benjamin Caron Tony Gilroy 2022-11-2323. marraskuuta 2022
Cassian palaa Ferrixille ja kuulee Brassolta Bixin olevan ITV:n vankina. Meero valmistautuu Cassianin ilmestymiseen, jotta voisi vangita tämän ja saada Cassian paljastamaan ”Axisin” henkilöllisyys. Hän ei kuitenkaan ole mielissään ITV:n onnistuneesta yrityksestä pysäyttää Kreegyrin hyökkäys, kun kuulee, ettei ainuttakaan kapinallista jätetty henkiin kuulusteltavaksi. Rael, Vel ja Cinta puolestaan ovat valmistautuvat suunnitelmaansa tappaa Cassian. Coruscantissa, Mothma on edelleen ITV:n tarkkailtavana ja suostuu lopulta esittelemään Leidan Sculdinin pojalle, Stekanille. Hautajaisten aikana B2EMO näyttää Maarvan jättämän hologrammiviestin, jossa tämä yllyttää Ferrixin asukkaita nousemaan Imperiumia vastaan. Tästä seuranneen mellakan aikana, Cassian vapauttaa Bixin, ja planeetalle Moskin kanssa saapunut Karn pelastaa Meeron hengen. Cassian käskee Brassoa viemään Bixin ja B2EMO:n turvaan, ja menee alukselleen, minne myös Rael oli Maarvan puheen liikuttamana saapunut. Cassian kertoo olevansa valmis joko antamaan Raelin tappaa hänet tai liittymään takaisin kapinallisten vakoojaksi.

Lopputekstien jälkeen näytetyssä kohtauksessa näytetään kuinka Narkina 5:llä koottuja osia käytettiin Kuolemantähden rakentamiseen.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marraskuussa 2017 Disneyn senaikainen toimitusjohtaja Bob Iger paljasti Disneyn ja Lucasfilmin kehittävän useita näyteltyjä Tähtien sota -televisiosarjoja uuteen suoratoistopalveluunsa Disney+:aan.[1] Helmikuussa 2018 hän tarkensi, että palveluun oltiin kehittämässä useita sarjoja.[2] Yhden sarjoista paljastettiin olevan esiosa elokuvalle Rogue One: A Star Wars Story (2016). Sitä kuvailtiin vakoilutrilleriksi, joka keskittyy Cassian Andorin hahmoon, Diego Lunan palatessa elokuvasta tuttuun rooliinsa. Tuotannon odotettiin alkavan vuonna 2019 Lunan saatua kuvattua kohtauksensa Narcos: Mexicon toiselle tuotantokaudelle.[3] Jared Bush oli sarjan alkuperäinen kehittäjä, käsikirjoittaen sarjan pilottijakson ja kirjoittaessa pääseloituksen sarjan juonesta.[4]

Marraskuun 2018 lopussa Stephen Schiff oli valittu sarjan showrunneriksi showrunner ja vastaavaksi tuottajaksi.[4] Heinäkuussa 2019 Rick Famuyiwa osallistui neuvotteluihin useiden sarjan jaksojen ohjaamisesta, ohjattuaan aiemmin jaksoja myös toiseen Tähtien sotan -televisiosarjaan The Mandalorianiin.[5] Lokakuussa Tony Gilroy liittyi kirjoittamaan sarjan ensimmäistä jaksoa, ohjaamaan useita jaksoja ja työskentelemään yhdessä Schiffin kanssa. Gilroy kreditoitiin Rogue Onen toiseksi käsikirjoittajaksi ja hän valvoi elokuvan uudelleenkuvauksia.[6] Huhtikuussa 2020 Gilroy virallisesti korvasi Schiffin paikan showrunnerina.[7] Kuusi ensimmäistä viikkoa esituotannosta sijoittuivat Britanniaan, kunnes tuotanto keskeytettiin koronaviruspandemian vuoksi.[8][9] Esituotantoa jatkettiin syyskuussa ja kuvausten suunniteltiin alun perin alkavan lokakuussa. Siihen aikaan Gilroy, joka työskenteli New Yorkissa, päätti, ettei pandemian vuoksi itse matkusta Britanniaan, eikä voinut ohjata sarjan ensimmäistä jaksoa. Sen sijaan Toby Haynes, joka oli jo valmiiksi ehdolla yhdeksi sarjan ohjaajista, palkattiin ohjaamaan kolme ensimmäistä jaksoa. Gilroy oli kuitenkin yhä mukana sarjan vastaavana tuottajana ja showrunnerina.[10] Sarjan virallinen nimi, Andor, julkistettiin Disneyn Investor Day -virtuaalitapahtumassa joulukuussa 2020 ja sen ensimmäisen tuotantokauden kerrottiin koostuvan 12 jaksosta.[11] Helmikuussa 2021 Ben Caron ja Susanna White valittiin sarjaan muiksi ohjaajiksi.[12][13] Samalla Sanne Wohlenbergin ja Michelle Rejwanin paljastettiin olevan mukana sarjan vastaavien tuottajien joukossa.[13]

Huhtikuussa 2022 yksi sarjan kuvaajista, Adriano Goldman, sanoi, että sarjan oli alun perin suunniteltu kestävän viisi tuotantokautta, mutta uskoi tuotantokausien määrän lyhenevän enintään kolmeen.[14] Kuukautta myöhemmin, vuoden 2022 Star Wars Celebrationissä, Lucasfilm vahvisti sarjan toisen tuotantokauden tulevan olemaan myös 12 jaksoa pitkä.[15] Gilroy selitti, että alkuperäinen viiden tuotantokauden suunnitelma oli todettu fyysisesti mahdottomaksi sarjan mittakaavalle,[16] joten he päättivät tehdä sarjasta vain kahden tuotantokauden mittaisen, ja että sarjan loppu tulisi johdattamaan suoraan Rogue Onen tapahtumiin.[15][16][17]

Käsikirjoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gilroyn ja Schiffin lisäksi sarjassa olivat käsikirjoittajina myös Beau Willimon sekä Gilroyn veli Dan.[7] Koska sarja johtaisi Rogue Onen tapahtumiin, Luna tunsi, että oli ”hienoa sukeltaa tarinaan, jonka lopun jo tiedät. Nyt voit ottaa kaikki vivahteet ja kerrokset. Mielestäni on hauskaa tehdä jotain missä ei ole tarkoitus pelkästään päästä loppuun. Vaan myös viivästyttää loppua."[18]

Roolijako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diego Lunan vahvistettiin jo marraskuussa 2018 palaavan Rogue Onesta Cassian Andorin rooliin.[3] Alan Tudykin paljastettiin myös huhtikuussa 2019 palaavan droidin K-2SO ääni- ja liikenäyttelijäksi.[19] Vuosi myöhemmin Genevieve O’Reillyn vahvistettiin palaavan Mon Mothman rooliin, ja Stellan Skarsgårdin, Kyle Sollerin ja Denise Goughin paljastettiin myös näyttelevän sarjassa.[20][7] Elokuussa 2020 Adria Arjona liitti sarjan näyttelijäkaartiin.[21] Joulukuussa, Investor Day -virtuaalitapahtumassa, myös Fiona Shaw’n vahvistettiin olevan osa näyttelijäkaartia.[11] Tudyk ei kuitenkaan ollut silloin lueteltuna näyttelijöiden joukossa. Kuukausi myöhemmin Tudyk vahvisti, ettei esiinny sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella Gilroyn tekemien tarinamuutosten vuoksi. Mutta hän voisi esiintyä tulevilla tuotantokausilla.[22]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen tuotantokauden kuvaukset alkoivat Lontoossa marraskuun 2020 lopulla,[18][23] Toby Haynesin ohjatessa kolme ensimmäistä jaksoa,[10] sekä yhdessä Ben Caronin ja Susanna Whiten kanssa sarjan loput jaksot.[24][12] Lisäksi Jonathan Freeman ja Adriano Goldman toimivat sarjan kuvaajina.[25][14] Sarjan kuvausten oli aiemmin raportoitu alkavan vuonna 2019,[3] ja kesäkuussa 2020,[25] mutta kuvausaikataulua siirrettiin koronaviruspandemian vuoksi.[9] Tuotannon odotettiin kestävän vuoden 2021 puoleenväliin,[26] kunnes Luna vahvisti 27. syyskuuta kuvausten päättyneen.[27]

Toisen tuotantokauden kuvaukset alkoivat 21. marraskuuta 2022,[28] Gilroyn pyrkiessä siihen, että ensimmäisen tuotantokauden jälkituotannon tavoin myös toisen tuotantokauden jälkituotanto tulisi kestämään noin vuoden.[29] Sarjan jaksot kuvattiin kolmen jakson osioina. Ja jokaisen osion jaksot sijoittuisivat aina vuoden edellisen osion jaksojen tapahtumien jälkeen, tarinan edetessä yhä lähemmäksi Rogue Onen tapahtumia.[24] Gilroy itse ei kuitenkin showrunnerin velvollisuuksien vuoksi ohjannut ainuttakaan toisen tuotantokauden jaksoista.[30] Sen sijaan Ariel Kleiman ohjasi kuusi tuotantokauden jaksoista, Janus Metzin ja Alonso Ruizpalaciosin kunkin ohjatessa kolme jaksoa.[31] Maaliskuussa 2023, tuotantokautta oli kuvattu Xàtivassa ja Valenciassa.[32][33] Huhtikuussa 2023, kuvaukset keskeytettiin väliaikaisesti Dorsetin maanvyöryvaarojen vuoksi.[34] Seuraavien kuukausien aikana, kuvaukset keskeytettiin jälleen käsikirjoittajien ja näyttelijöiden lakkojen vuoksi.[35][36]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gilroy pyysi Nicholas Britelliä jo elokuun 2020 aikana sarjan säveltäjäksi, jotta voitaisiin säveltää etukäteen lähdemusiikki soitettavaksi kuvausten taustalla. Kennedy ja Gilroy halusivat sarjalle hyvin uniikit äänet, ja Britell sanoi, että se tulisi olemaan sekoitus orkesteria ja useita erilaisia ääniä, mukaan lukien sellaiset äänet, jotka Britell oli itse luonut.[37] Britell paljastettiin julkisesti sarjan säveltäjäksi helmikuussa 2022,[38] ja oli yhä työstämässä sarjan musiikkia toukokuun aikana. Sävellykset oli alun perin tarkoitus nauhoittaa AIR Lyndhurst studiosin tiloissa, Lontoossa, täyden orkesterin kera. Britell ei voinut koronaviruspandemian vuoksi matkustaa Lontooseen, mutta hänellä oli siellä valmiina tiimi, joka auttoi häntä nauhoittamaan säveltämäänsä musiikkia muihinkin televisiosarjoihin.[37]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Andorin ensimmäinen tuotantokausi koostuu 12 jaksosta, joista kolme ensimmäistä julkaistiin Disney+:aan 21. syyskuuta alkaen.[39] Kauden loput 10 jaksoa julkaistaan yksitellen joka keskiviikko 7. syyskuuta 2022 alkaen ja 9. marraskuuta 2022 asti.[40] Sarjan kaksi ensimmäistä jaksoa oli alun perin tarkoitus julkaista 31. elokuuta alkaen. Toinen ja viimeinen tuotantokausi tulee myös olemaan 12 jaksoa pitkä.[15] Se tullaan julkaisemaan elokuussa 2024.[41]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Stanhope, Kate & Jarvey, Natalie: 'Star Wars' Live-Action TV Series to Launch on Disney Streaming Service The Hollywood Reporter. 9.11.2017. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
 2. Goldberg, Lesley & Couch, Aaron: 'Star Wars' TV Series: Disney Developing "a Few" for Its Streaming Service The Hollywood Reporter. 6.2.2018. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
 3. a b c Lang, Brent: 'Star Wars': Diego Luna to Lead Spinoff Series Variety. 8.11.2018. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
 4. a b Andreeva, Nellie: Disney+ 'Star Wars' Series Starring Diego Luna Taps Stephen Schiff As Showrunner Deadline Hollywood. 30.11.2018. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
 5. Fisher, Jacob: Rick Famuyiwa In Talks To Direct Episodes Of Cassian Andor Series (Exclusive) DiscussingFilm. 11.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
 6. Otterson, Joe: ‘Rogue One’ Writer Tony Gilroy Joins Cassian Andor ‘Star Wars’ Series at Disney Plus (Exclusive) Variety. 15.10.2019. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
 7. a b c Kit, Boris: 'Star Wars': Cassian Andor Disney+ Series Adds Two Actors (Exclusive) The Hollywood Reporter. 24.4.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
 8. Exclusive: Cassian Andor Disney+ Series Had Completed About Six Weeks Of Pre-Production Prior To Shut Down Comic Book Movie. 10.4.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
 9. a b Otterson, Joe: Cassian Andor Disney Plus Series Adds Genevieve O’Reilly, Denise Gough Variety. 24.4.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
 10. a b Kroll, Justin: ‘Black Mirror’s Toby Haynes To Direct ‘Rogue One’ Spin-Off Series At Disney+ As Tony Gilroy Steps Aside As Director Deadline Hollywood. 22.9.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
 11. a b Hibberd, Jame: Rogue One prequel series gets title: Andor Entertainment Weekly. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
 12. a b Fisher, Jacob: Ben Caron & Susanna White Set To Direct 'Andor' Series (Exclusive) DiscussingFilm. 4.2.2021. Arkistoitu . Viitattu 19.7.2022. (englanniksi)
 13. a b Andor Project Profile 15.6.2022. Disney Media and Entertainment Distribution. Arkistoitu . Viitattu 19.7.2022. (englanniksi)
 14. a b Freitag, Lee: Star Wars' Andor Series May Get 3 Seasons - And Apparently Almost Got 5 Comic Book Resources. 23.4.2022. Arkistoitu . Viitattu 19.7.2022. (englanniksi)
 15. a b c Patten, Dominic & Hipes, Patrick: 'Star Wars' Series 'Andor' To Debut In August On Disney+, Gets Teaser; Season 2 To Start Filming This Fall Deadline Hollywood. 26.5.2022. Arkistoitu . Viitattu 19.7.2022. (englanniksi)
 16. a b Brail, Nathaniel: Star Wars: Andor Showrunner Addresses Original Series Length Plans ComicBook.com. 27.5.2022. Arkistoitu . Viitattu 19.7.2022. (englanniksi)
 17. SWCA 2022: 20 Highlights from Lucasfilm's Studio Showcase StarWars.com. 27.5.2022. Arkistoitu . Viitattu 19.7.2022. (englanniksi)
 18. a b Paz, Maggie Dela: Cassian Andor: Diego Luna Confirms Disney+ Series Has Begun Filming ComingSoon.net. 4.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
 19. D'Alessandro, Anthony & Patten, Dominic: Alan Tudyk To Reprise K-2SO Role In 'Star Wars: Rogue One' Disney+ Series With Diego Luna; 'The Mandalorian' Gets Launch Date Deadline Hollywood. 11.4.2019. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
 20. Kroll, Justin & Otterson, Joe: Disney Plus ‘Rogue One’ Spinoff Adds Stellan Skarsgard, Kyle Soller (Exclusive) Variety. 16.4.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
 21. Kroll, Justin: ‘6 Underground’s Adria Arjona Lands Lead Role in Disney Plus’ ‘Rogue One’ Spin-Off Series Starring Diego Luna Deadline Hollywood. 10.8.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
 22. Taylor, Drew: 'Rogue One' Disney+ Series Won't Include K-2SO, Alan Tudyk Confirms — At Least At First Collider. 20.1.2021. Arkistoitu 20.1.2021. Viitattu 23.1.2021. (englanniksi)
 23. Peters, Jay: Star Wars: Andor starring Rogue One’s Diego Luna is coming to Disney Plus in 2022 The Verge. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
 24. a b Travis, Ben: Andor: Tony Gilroy Explains Star Wars' Rogue One Prequel Series' Epic Five-Year Structure – Exclusive Image Empire. 4.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 28.9.2023. (englanniksi)
 25. a b Fisher, Jacob: Jonathan Freeman Joins ‘Cassian Andor’ Series (Exclusive) DiscussingFilm. 26.2.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
 26. Wiseman, Andreas: ‘Andor’: ‘Chernobyl’ & ‘His Dark Materials’ Actor Robert Emms Joins ‘Rogue One’ Spin-Off Series Filming In UK Deadline Hollywood. 4.6.2021. Arkistoitu . Viitattu 29.9.2021. (englanniksi)
 27. Cordero, Rosy: Diego Luna Says ‘Star Wars: Andor’ Has Finished Shooting, And To Expect “Familiar Faces” Deadline Hollywood. 27.9.2021. Arkistoitu 27.9.2021. Viitattu 29.9.2021. (englanniksi)
 28. Lovitt, Maggie: 'Andor' Season 2 Starts Filming Today and Shoots Till Next Summer [Exclusive] Collider. 21.11.2022. Arkistoitu . Viitattu 28.9.2023. (englanniksi)
 29. Taylor, Drew: 'Andor' Season 2 Likely Won't Release Before 2024, Showrunner Tony Gilroy Suggests TheWrap. 19.9.2022. Arkistoitu . Viitattu 28.9.2023. (englanniksi)
 30. Davids, Brian: 'Andor' Creator Tony Gilroy Urged His Team to Put Aside Their 'Star Wars' Reverence The Hollywood Reporter. 23.9.2022. Arkistoitu . Viitattu 28.9.2023. (englanniksi)
 31. Lovitt, Maggie: 'Andor's Season 2 Directors Revealed by Series Creator Tony Gilroy [Exclusive] Collider. 31.11.2022. Arkistoitu . Viitattu 28.9.2023. (englanniksi)
 32. Carchano, María José: Los actores y técnicos de 'Andor' ya están en Valencia a la espera de Diego Luna Laspro Vincias. 17.3.2023. Arkistoitu . Viitattu 28.9.2023. (espanjaksi)
 33. Archived copy hosteleriaenvalencia.com. Arkistoitu . Viitattu 28.9.2023. (espanjaksi)
 34. Star Wars Andor filming in Dorset quarry cancelled BBC News. 20.4.2023. Arkistoitu . Viitattu 28.9.2023. (englanniksi)
 35. Lincoln, Ross A.: Andor Showrunner Says He's Ceased All Non-Writing Work on Show, Denies He Violated Writers' Strike TheWrap. 9.5.2023. Arkistoitu . Viitattu 28.9.2023. (englanniksi)
 36. Kanter, Jake & Andreeva, Nellie: 'Andor' Season 2 Shoot To Be Cut Short Amid SAG-AFTRA Strike Deadline Hollywood. 20.7.2023. Arkistoitu . Viitattu 28.9.2023. (englanniksi)
 37. a b Burlingame, Jon: 'Succession' Composer Nicholas Britell Enters the 'Star Wars' Universe With Music for 'Andor' (Exclusive) Variety. 27.5.2022. Arkistoitu . Viitattu 19.7.2022. (englanniksi)
 38. Nicholas Britell to Score Disney+'s 'Rogue One' Prequel Series 'Andor' Film Music Reporter. 16.2.2022. Arkistoitu . Viitattu 19.7.2022. (englanniksi)
 39. New Andor Trailer Goes Big On Rebel Action, And Updated Premiere Details Revealed StarWars.com. 1.8.2022. Arkistoitu . Viitattu 2.8.2022. (englanniksi)
 40. Couch, Aaron: Andor Trailer Shows Gritty Side of Star Wars Galaxy The Hollywood Reporter. 26.5.2022. Viitattu 26.5.2022. (englanniksi)
 41. Vary, Adam B. & Warmann, Amon: 'Andor': Lucasfilm Debuts First Look at Season 2 of Star Wars Prequel Series Variety. 7.4.2023. Arkistoitu . Viitattu 28.9.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]