Dorset

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Dorset
Flag of Dorset.svg Dorset UK locator map 2010.svg
lippu sijainti
Motto: Who's afear'd
ONS-koodi 19
Kreivikunnan status Muodollinen kreivikunta
Hallinnollinen kreivikunta
Hallintoalue Lounais-Englanti
Pääkaupunki Dorchester
Pinta-ala 2 653
Väkiluku
- Väestötiheys
710 500
265 as/km²

Dorset on Englannin kreivikunta etelässä, Englannin kanaalin rannalla. Sen hallinnollinen pääkaupunki on Dorchester, mutta suurin kaupunki Bournemouth. Dorset tunnetaan kalkkikivirannikostaan - Dorsetin ja Itä-Devonin rannikko on Unescon maailmanperintökohde[1] - sekä maalauksellisista rannikon lomakohteista kuten Bournemouthista ja Lyme Regis'tä. Thomas Hardyn romaanit sijoittuvat Dorsetiin. Tärkeitä elinkeinoja ovat maanviljely ja matkailu.

Dorsetin itäsimmän ja läntisimmän pisteen välillä on 80 km, pohjoisimman ja eteläisimmän välillä 64 km. Noin puolet krevikunnan noin 710 000 asukkaasta elää sen kaakkoisosan taajamassa, joka muodostuu useista yhteenkasvaneista kaupungeista, suurimpina niistä Bournemouth, Poole ja Christchurch.[2] Muu osa Dorsetista on suhteellisen harvaan asuttu maaseutua. New Forest on perinteistä metsien ja nummien maalaismaisemaa poneineen.[3]

Maiden Castlen vallituksia

Dorsetissa tiedetään olleen asutusta jo mesoliittisella kaudella. Kivi- ja pronssikauden hautoja on löydetty useimmilta kalkkikivikukkuloilta. Rautakauden linnoituskukkuloita on useita, niistä kuuluisin on Maiden Castle noin vuodelta 800 eaa.[4] Kalkkikivitasangoilta on hakattu metsät rautakauden kuluessa, jotta saatiin maanviljelys- ja laidunmaita.

Dorset on ollut perinteisesti maatalousvaltaista aluetta, eikä siellä oli paljoakaan teollista tuotantoa. Maatalouden työllistämisvaikutuksen vähentyessä palvelusektorin merkitys on kasvanut.

Kreivikunnan parhaatkin jalkapallojoukkueet pelaavat vain kakkosliigan tasolla. Vuoden 2012 kesäolympialaisten purjehduskilpailut käytiin Dorsetin rannikolla.[5]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]