Mandalorialainen (hahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Din Djarin / Mandalorialainen
Luoja(t) Jon Favreau
Näyttelijä(t) Näyttelijä:
 • Pedro Pascal
 • Aidan Bertola (nuori)
 • Brendan Wayne (sijaisnäyttelijä)
 • Lateef Crowder (sijaisnäyttelijä)
 • Barry Lowin (sijaisnäyttelijä, 2. kausi)
Ääninäyttelijä:
 • Pedro Pascal
Ensi-
esiintyminen
The Mandalorian
”Chapter 1: The Mandalorian” (2019)
Henkilötiedot
Ammatti palkkionmetsästäjä
Sukupuoli mies
Kotipaikka
 • Aq Vetina (synnyinpaikka)
 • Concordia (adoptiokotipaikka)
Suhteet
Lapset Grogu (adoptiopoika)

Din Djarin,[1] tunnettu myös kutsumanimillä Mandalorialainen ja Mando, on Tähtien sota -universumiin sijoittuvan Disney+-sarjan The Mandalorian nimikkohahmo ja päähenkilö. Menetettyään vanhempansa Kloonisodissa, hänet adoptoitiin mandalorialaisiin ja hän ryhtyi palkkionmetsästäjäksi. Alun perin hänen täytyi toimittaa Voimalle herkkä lapsi nimeltä Grogu Galaktisen Imperiumin jäänteille, mutta hän päätyikin lopulta suojelemaan sitä näiltä.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taustatarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mandalorialaisen oikea nimi on Din Djarin, mutta se paljastettiin katsojille vasta sarjan ensimmäisen tuotantokauden päätösjaksossa ”Chapter 8: Redemption”.[1] Hän asui alun perin planeetalla nimeltä Aq Vetina ja oli vasta lapsi, kun separatistiliike Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation supertaisteludroidit hyökkäsivät Kloonisotien aikana hänen kotikyläänsä. Djarinin vanhemmat piilottivat hänet ennen kuin kuolivat tuntemattomaan räjähdykseen. Joukko Taistelujoukkoihin (engl. Fighting Corps) kuuluvia mandalorialaisia löytää Djarinin ja ottavat mukaansa yhtenä ”löytölapsena”, nimitys orvoille, jotka adoptoitiin mandalorialaisiin, vaikka eivät syntyneet Mandaloren sektorilla.[1] Hän liittyi aikuisena ”Asesepän” (engl. The Armorer) johtamaan ”Heimoon” (engl. The Tribe), joka Djarinin tietämättä kuului Taistelujoukkojen ohella Mandaloren kuussa, Concordiassa, piileskelevään kulttiin nimeltä Vartion lapset (engl. Children of the Watch) ja halusi palauttaa mandalorialaisten kulttuurin takaisin muinaisiin tapoihinsa.[2][3]

Djarin ei koskaan ota kypäräänsä pois päästään muiden elävien olentojen ollessa paikalla, koska hän ja muu Heimo uskovat, että kypäränsä pois päästä ottavat eivät ole oikeita mandalorialaisia.[1][4][5] Hän ryhtyy palkkionmetsästäjäksi ja liittyy Palkkionmetsästäjien kiltaan,[1] ja häntä kutsutaan joko ”Mandalorialaiseksi” tai ”Mandoksi”.[6] Yhdessä vaiheessa hän työskenteli myös yhdessä Ran Malkin, Xi'anin ja Qinin muodostaman palkkasoturiryhmän kanssa, kunnes heidän tiensä erkanivat Qinin jouduttua Uuden tasavallan vangiksi ja Malkin syyttäessä siitä Mandalorialaista.[1] Mandalorialainen käyttää matkustamiseen tykkialusta nimeltä Razor Crest,[7] ja tärkeimpänä aseenaan Amban-vaihepulssitarkkuuskivääriä, jonka ammukset riittävät tuhoamaan kohteen täysin. Aseen inspiraationa toimi kivääri, jollaista Boba Fett käytti Star Wars Holiday Specialissa (1978).[8][9] The Mandalorianin tapahtumat alkavat viisi vuotta elokuvan Jedin paluu (1983) tapahtumien jälkeen.[10]

Ensimmäinen tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan alussa Mandalorialainen toimittaa useita etsintäkuulutettuja henkilöitä Greef Kargalle, joka toimii Palkkionmetsästäjien killan agenttina planeetta Nevarrolla. Karga kertoi, että Galaktisen Imperiumin jäänteitä edustava asiakas ja tämän kollega, tohtori Pershing, haluaisivat palkata Mandalorialaisen etsimään tuntemattomaan 50-vuotiaan kohteen aavikkoplaneetalta Arvala-7.[11][10] Mandalorialainen matkustaa planeetalle ja saa apua paikalliselta ugnaught-rotuun kuuluvalta kasteviljelijältä nimeltä Kuiil. Paikan päällä useat nikto-palkkasoturit sekä palkkionmetsästäjädroidi IG-11 etsivät myös kohdetta. Mandalorialainen auttaa vastentahtoisesti IG-11:tä ja lupaa jakaa palkkion tämän kanssa. Kohde paljastuukin hitaasti ikääntyvää lajia olevaksi lapseksi. IG-11 oli saanut käskyn tappaa lapsi, mutta Mandalorialainen haluaa toimittaa ”Lapsen” elävänä ja ampuu IG-11:n.[12] Kun jawat varastavat Razor Crestin osat, Mandalorialainen joutuu kohtaamaan mutasarveksi kutsutun sarvikuonomaisen olennon vaihtaakseen aluksensa osat sen munaan. Mutasarvi melkein tappaa hänet, mutta sitten Lapsi kuitenkin käyttää Voimaa, jolloin Mandalorialainen saa tilaisuuden tappaa olennon.[13]

Mandalorialainen toimittaa Lapsen Nevarroon asiakkaan ja Pershingin käsiin. Mutta häntä alkoi vaivata se mitä Imperiumin jäänteet aikoivat tehdä Lapselle, vaikka kysyminen oli vastoin Palkkionmetsästäjien killan sääntöjä. Hän päätti pelastaa Lapsen, mutta selvittyään iskusotilaista, hän kohtaa seuraavaksi Kargan ja joukon muita palkkionmetsästäjiä. Heimon muut mandalorialaiset tulevat avuksi ja viivyttävät palkkionmetsästäjiä, kunnes Mandalorialainen ja Lapsi pääsevät pakoon. Yrittäessään pakoilla etsintäkuulutettuna muita Palkkionmetsästäjien kiltaa ja Imperiumin jäänteitä, hän päätyy suorittamaan satunnaisia tehtäviä, kuten pelastamaan metsäplaneetta Sorganin asukkaat klatoonialaisilta ryöstäjiltä, nappaamaan Tatooinella salamurhaaja Fennec Shandin, sekä osallistumaan Malkin palkkasotureiden kanssa Qinin vapauttamiseen vankila-alukselta.

Myöhemmin Karga ilmoittaa Mandalorialaiselle olevansa valmis luopumaan etsintäkuulutuksesta, koska Asiakkaan toiminta oli alkanut häiritä Palkkionmetsästäjien killan toimintaa. Mandalorialainen käy noutamassa apuun Kuiilin ja uudelleenohjelmoidun IG-11:n sekä Sorganilla tapaamansa entisen kapinallissotilaan, Cara Dunen. Mutta kun he kohtaavat Asiakkaan, moffi Gideonin johtamat kuolonsotilaat tulittavat Asiakkaan laitosta, tappaen Asiakkaan ja vangiten Mandalorialaisen liittolaisineen laitoksen jäänteiden sisälle. Mandalorialainen muistaa Gideonin johtaneen Mandaloren suurta puhdistusta ja Gideon paljastaa Mandalorialaisen oikean nimen: Din Djarin. Sotilaat tappavat Kuiilin ja Djarin saa vakavan päävamman. Vamman hoitamiseksi IG-11 poistaa Djarinin kypärän, uskoen ettei Djarin riko Heimon sääntöjä, koska IG-11 ei droidina ole ”elävä olento”.

He saapuvat Heimon piilopaikkaan, jossa osa mandalorialaisista on kuollut ja loput paenneet. Aseseppä oli jäänyt jälkeen, ja kuultuaan Lapsen kyvyistä ja kerrottuaan Djarinille jedeistä, hän julisti, että Djarin ja Lapsi muodostaisivat ”kahden klaanin” siihen asti, kunnes Djarin saisi toimitettua Lapsen joko jedeille tai sen oikealle perheelle tai kunnes Lapsi olisi riittävän vanha itsenäistymään. Hän myös kaivertaa Djarinin sinetiksi mutasarven kuvan ja antaa Djarinille oman rakettirepun. IG-11:n uhrattua itsensä, Djarin taistelee rakettirepun avulla Gideonin TIE-hävittäjää vastaan ja pudottaa hävittäjän, vaikka Gideon selviää pakkolaskusta hengissä. Taistelun jälkeen Djarin hautaa Kuiilin ja lähtee Lapsi mukanaan pois, Dunen jäädessä Nevarroon ja liittyessä Palkkionmetsästäjien kiltaan.

Toinen tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen tuotantokauden alussa Djarin aloitti muiden mandalorialaisten etsimisen. Aluksi hän matkusti taas Tatooinelle, ja matkasi Mos Pelgoon, jossa kuulema olisi Mandalorialainen. Mutta Mos Pelgon sheriffi, Cobb Vanth, oli ostanut jawoilta mandalorialaisen haarniskan, joka kuului Boba Fettille, ja hän lupasi antaa sen hänelle, jos hän auttaisi häntä tappamaan krayt-lohikäärmeen. Tuskenin ratsastajat lupasivat myös auttaa heitä, ja kun krayt-lohikäärme, oli tapettu, Tuskenit saivat vastineeksi kraytin ruhon ja sisälmykset, ja lupasivat etteivät enää uhkaa Mos Pelgon väkeä, jos he eivät rikkoisi rauhaa.

Palattuaan Mos Eisleyyn, hän toimitti sen jälkeen "Sammakkonaisen" Traskiin kuultuaan, että hänen miehensä oli nähnyt mandalorialaisia, matkan aikana Uuden tasavallan X-siipipilotit hyökkäsivät hänen aluksen kimppuun, mutta he antoivat hänen jatkaa matkaa pelastettuaan hänet hämähäkkimäisiltä olennoilta. Ja saavuttuaan Traskiin ja saatettuaan "Sammakkonaisen" yhteen miehensä kanssa, hän tapasi pulassa ollessaan Bo-Katan Kryzen, Koska Reevesin ja Axe Wovesin, ja hän luuli, että he eivät ole mandalorialaisia, kunnes Bo-Katan selitti hänelle tarinansa, ja sen että hän tiesi hänen olevan "Vartion lapsi". Hän lupasi auttaa näitä kolmea mandalorialaista varastamaan Imperiumin aluksesta aseita, jotta he voisivat vallata Mandaloren takaisin.

Suoritettuaan aseiden varastamisen, hän palasi Nevaroon korjauksia aluksensa korjauksia varten, ja Nevarossa hän tapasi vanhan tutun, mythrolin, joka työskenteli Greef Kargalle kirjanpitäjänä nuijapää-vaiheesta asti, ja katosi luovan kirjanpidon jälkeen. Karga antoi mythrolin palata töihin velkojen maksamista varten, ja Cara Dunen, Kargan ja mythrolin kanssa hän suoritti Nevarrossa olevan tukikohdan tuhoamisen. Mutta tukikohta paljastui laboratorioksi, ja siellä he saivat tietää moffi Gideonin olevan elossa, jonka myötä hänen ja Lapsen oli pakko lähteä ennen kuin Gideon saisi tietoa.

Corvus-planeetalla hänelle tarjottaisiin beskar-keihäs, jos hän tappaisi Ahsoka Tanon, ja tavatessaan Ahsokan hän kuuli häneltä Lapsen oikean nimen olevan Grogu, ja kaiken muun hänestä. Hän päätti yhdistää voimansa Ahsokan kanssa vapauttaakseen Corvuksen kaupungin Imperiumille uskollisen, Morgan Elsbethin, hallinnasta, ja kukistettuaan Elsbethin, Ahsoka antoi hänelle beskar-keihään, vaikka hän ei tappanut Ahsokaa. Ja Ahsoka neuvoi häntä ja Grogua matkustamaan Tython-planeetalle, jossa on keino saada joku jedi aistimaan Grogu.

Saavuttuaan Tythonille, hän teki kuten Ahsoka neuvoi, mutta siinä samalla Boba Fett saapui myös Tythonille ja yritti saada hänet antamaan hänen haarniskansa takaisin. Fettin lisäksi Djarin kohtasi myös Fennec Shandin, jonka Fett oli pelastanut hänen jäätyä kuolemaan Tatooinen hiekkoihin. Fett ja Shand tekivät hänelle tarjouksen, jossa he tarjoutuivat varmistamaan hänen ja Grogun turvallisuuden vastineeksi Fettin haarniskan palauttamisesta. Mutta siinä samalla Gideonin joukot hyökkäsivät Tythonille, ja hänen mustasotilaansa onnistuivat nappamaan Grogun. Kun Fett sai haarniskansa takaisin, hän näytti hänelle ketjukoodinsa ja kertoi isänsä, Jango Fettin taustan, jonka jälkeen Fett ja Shand päättivät auttaa häntä pelastamaan Grogun.

Grogun pelastamista varten hän, Dune, Fett ja Shand värväsivät vanhan palkkasoturin, Migs Mayfeldin avuksi, ja matkasivat Morak-planeetalle hankkimaan Gideonin kevyt risteilijän koordinaatit. Kun he saivat koordinaatit, he antoivat Mayfeldin mennä, ja he värväsivät myös avuksi Bo-Katanin ja Koska Reevesin, minkä jälkeen he aloittivat hyökkäyksen Gideonin kevytristeilijään ja Grogun pelastamisen. Mutta kun Grogu oli pelastettu, Gideonin mustat sotilaat lähtivät päälle ja yrittivät tuhota heidät, mutta Gideonin kevyt risteilijään saapui X-siipihävittäjä, jolla lensi jedi, Luke Skywalker, joka tuli hakemaan Grogua ja antavansa elämänsä hänen suojelemiseksi ja myös kouluttavansa häntä. Jättäessään jäähyvästejä, hän riisui kypäränsä vielä kerran, ja antoi Grogun lähteä Luken ja R2-D2:n matkaan.

The Book of Boba Fett[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Book of Boba Fettissä, Djarin oli palannut palkionmetsästäjän työhön. Sen jälkeen kun hän oli Glavisin rengasmaailmassa metsästänyt klatooinialaisen pomon, Kaba Baizin, hän löysi tiensä Heimon ainoiden eloonjääneiden, Asesepän ja Paz Vizslan, uuteen piilopaikkaan. Kun hän näytti mustasapelia, Paz Vizsla haastoi hänet taisteluun voittaakseen sen häneltä, koska hänen esi-isänsä, Tarre Vizsla, ensimmäinen mandalorialainen jedi, oli aikoinaan takonut sen. Djarin voitti taistelun, mutta sen jälkeen hän joutui paljastamaan Asesepälle riisuneensa kypäränsä, minkä vuoksi hänet karkotetaan Heimosta. Djarin lähti Mos Eisleyyn, Tatooinelle, jossa hän tapasi vanhan ystävänsä, Peli Motton, ja sai tältä naboolaisen N-1 -hävittäjän, jonka avulla hän voisi käydä katsomassa Grogua. Ja kun hän testasi hävittäjää, Uuden tasavallan X-siipipilotit saartoivat hänen hävittäjänsä, mutta onnistui taas pääsemään heiltä pakoon. Ja hävittäjän testaamisen jälkeen hän tapasi vanhan ystävänsä, Fennec Shandin, joka tarjosi hänelle työtä Boba Fettin muskeleina. Hän suostui auttamaan Fettiä, ennen kuin oli käynyt katsomassa Grogua.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d e f Elvy, Craig: The Mandalorian Explained: Real Name, Face Under Mask, Origin & Backstory Screen Rant. 28.12.2019. Arkistoitu . Viitattu 15.9.2020. (englanniksi)
 2. Breznican, Anthony: The Armorer: Unmasking The Mandalorian's Mysterious Blacksmith Vanity Fair. 22.11.2019. Arkistoitu . Viitattu 15.9.2020. (englanniksi)
 3. Babu, Armaan: 'The Mandalorian' star Emily Swallow talks about The Armorer and importance of keeping traditions of Mandalore alive MEA Worldwide. 2.12.2019. Viitattu 15.9.2020. (englanniksi)
 4. Romano, Evan: Former Game of Thrones Star Pedro Pascal Is Shining in The Mandalorian Men's Health. 29.11.2019. Arkistoitu . Viitattu 15.9.2020. (englanniksi)
 5. Miller, Matt: The Mandalorian Finally Answered the Most Agonizing Plot Hole About His Helmet Esquire. 2.12.2019. Arkistoitu . Viitattu 15.9.2020. (englanniksi)
 6. Saraiya, Sonia: With a Stellar Finale, The Mandalorian Delivers the Romance and Dread that Star Wars was Made For Vanity Fair. 28.12.2019. Arkistoitu . Viitattu 15.9.2020. (englanniksi)
 7. Breznican, Anthony: The Mandalorian is described as Clint Eastwood in Star Wars Entertainment Weekly. 14.4.2019. Arkistoitu . Viitattu 15.9.2020. (englanniksi)
 8. Muncy, Julie: The Rifle From The Mandalorian Is a Blast From Star Wars' Silliest Past Gizmodo. 13.10.2018. Arkistoitu . Viitattu 15.9.2020. (englanniksi)
 9. Chilton, Louis: The Mandalorian, season 1 episode 1: 10 callbacks, Star Wars references and Easter eggs you missed The Independent. 9.3.2020. Arkistoitu . Viitattu 15.9.2020. (englanniksi)
 10. a b Goslin, Austen: When The Mandalorian takes place, and what it means for Baby Yoda Polygon. 18.11.2019. Arkistoitu . Viitattu 15.9.2020. (englanniksi)
 11. Keane, Sean: The Mandalorian premiere recap: Disney Plus show piles up Star Wars mysteries CNET. 12.11.2019/. Arkistoitu . Viitattu 11.10.2020. (englanniksi)
 12. Kirby, Meaghan: The Mandalorian series premiere recap: The Mandalorian embarks on a dangerous assignment Entertainment Weekly. 12.11.2019. Arkistoitu . Viitattu 11.10.2020. (englanniksi)
 13. Keane, Sean: The Mandalorian episode 2 reveals the true nature of this Star Wars bounty CNET. 15.11.2019. Arkistoitu . Viitattu 11.10.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.