Palpatine

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Darth Sidious
Sheev Palpatine
DSidious.jpg
Luoja(t) George Lucas
Elokuva Episodi V – Imperiumin vastaisku (1980)
Episodi VI – Jedin paluu (1983)
Episodi I – Pimeä uhka (1999)
Episodi II – Kloonien hyökkäys (2002)
Episodi III – Sithin kosto (2005)
Elokuvasarja Tähtien sota
Ammatti Sithin musta valtias
Näyttelijä(t) Ian McDiarmid (Episodi I–III, V ja VI)
Nick Jameson (ääni, Star Wars: The Clone Wars -elokuva)
Ian Abercrombie (ääni, Star Wars: The Clone Wars -televisiosarja)
Sam Witwer (ääni, Star Wars: The Force Unleashed
ja Star Wars: The Force Unleashed II)

Sheev Palpatine on yhdysvaltalaisen elokuvaohjaajan George Lucasin luoma fiktiivinen hahmo, joka esiintyy Tähtien sota -elokuvasarjassa ja sen oheiskirjallisuudessa.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vaikka monet luulevat Darth Vaderia Tähtien sodan pääkonnaksi, itse asiassa Sheev on koko elokuvasarjan ainoa todellinen roisto ja antagonisti.[1] Alkuperäisessä Tähtien sota -trilogiassa Sheev esitetään totalitaarisen Galaktisen Imperiumin julmana yksinvaltiaana. Uusi Tähtien sota -trilogia kuitenkin esittää Sheevin aluksi Naboo-planeetan nöyränä senaattorina ja sittemmin Galaktisen tasavallan luotettuna ylikanslerina, jonka petollisuus ja todelliset suunnitelmat paljastuvat sankareille liian myöhään.

Vaikka Sheev Palpatinen hahmo on yleensä jäänyt tunnetumman Darth Vaderin varjoon, hän on saanut uuden Tähtien sota -trilogian myötä enemmän julkisuutta, ja hänestä on tullut yksi amerikkalaisen populaarikulttuurin merkittävimmistä pahuuden symboleista.

Sheev Palpatine elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sheev Palpatinen alkuperästä ei elokuvissa paljasteta paljoakaan. Hän syntyi rauhanomaisella Naboo-planeetalla noin 82 vuotta ennen Yavinin taistelua, ja sai sith-koulutusta sithlordi Darth Plagueisilta. Plagueis opetti nuoren Palpatinen käyttämään Voiman pimeää puolta ja antoi tälle sith-nimen Darth Sidious. Näihin aikoihin Plagueis oppi salaperäisen kyvyn vaikuttaa pimeän puolen avulla midiklorianeihin ja luoda elämää. Silloin Palpatine murhasi mestarinsa tämän nukkuessa ja nousi sithin mustaksi valtiaaksi. Hän alkoi kehittää suunnitelmaansa, jonka tavoitteena oli sith-veljeskunnan tuhatvuotinen tavoite aina Darth Banen ajoista lähtien: tuhota jedit ja ottaa valta Galaktisessa tasavallassa.

Suunnitelmansa edistämiseksi Palpatine otti sith-oppilaakseen nuoren zabrakin, jonka hän nimesi Darth Mauliksi. Hän opetti Maulia käyttämään pimeää puolta ja taistelemaan valosapelilla. Palpatinen koulutuksen ansiosta Maulista tuli yksi sithien historian vaarallisimmista miekkailijoista, ja Palpatine sittemmin käytti häntä tappamaan poliittisia vastustajiaan.

Sheev Palpatine ryhtyi poliitikoksi ja eteni lopulta kotiplaneettansa Naboon senaattoriksi. Senaattorina Palpatine oppi politiikkaa, ja kykeni lahjonnan ja manipuloinnin avulla levittämään korruptiota senaatissa, mikä lopulta johti senaatin päämiehen, ylikansleri Finis Valorumin, joutumiseen epäsuosioon. Hän onnistui manipuloimaan senaatin kiristämään galaksin kauppareittien verotusta, joka raivostutti Kauppaliiton johtajat. Darth Sidiousina esiintynyt Palpatine suostutteli Kauppaliiton varakuninkaan Nute Gunray kostamaan tasavallalle julistamalla Naboon kauppasaartoon.

Pimeä uhka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikajärjestyksessä ensimmäisessä ja ilmestymisjärjestyksessä neljännessä Tähtien sota -elokuvassa, Pimeässä uhassa, Kauppaliiton sota-alukset ovat piirittäneet Naboon. Ylikansleri Valorum lähetti kaksi jediritaria, Qui-Gon Jinnin ja tämän padawanin Obi-Wan Kenobin, diplomaateiksi neuvottelemaan Kauppaliiton johtajien kanssa, jotta Naboon piiritys päättyisi. Jedien saavuttua Gunray otti yhteyttä Sidiousiin, joka antoi käskyn surmata jedit. Jedit kuitenkin onnistuivat selviytymään Kauppaliiton murhayrityksestä ja pakenivat Naboon pinnalle.

Sidious antoi Nute Gunraylle käskyn aloittaa Naboon valloitus. Kauppaliiton armeijat marssivat planeetan pääkaupunkiin Theediin ja ottivat kuningatar Padmé Amidalan hoviväkineen vangiksi. Qui-Gon Jinn ja Obi-Wan Kenobi kuitenkin pelastivat nuoren kuningattaren Kauppaliiton taisteludroideilta, ja veivät Amidalan galaksin pääkaupunkiin Coruscantiin. Coruscantissa Amidala tapasi ylikansleri Valorumin ja senaattori Palpatinen. Senaatin kokouksessa Palpatine manipuloi Amidalaa, ja sai kuningattaren vetoamaan äänestykseen, jossa valittaisiin uusi ylikansleri kyvyttömänä pidetyn Valorumin tilalle.

Senaattori Palpatinen pyynnöistä huolimatta Amidala palasi Naboolle pelastaakseen kansansa Kauppaliiton miehitysvallasta. Hän onnistui saamaan puolelleen planeetan alkuasukkaat, gunganit, ja Kauppaliiton sotajoukot taistellessa gunganien armeijaa vastaan Amidala henkivartijoineen tunkeutui Theedin palatsiin ja otti Nute Gunrayn ja tämän avustajan Rune Haakon vangeiksi. Taistelun aikana Qui-Gon ja Obi-Wan saivat vastaansa Darth Maulin, jonka Sidious oli lähettänyt Naboolle. Maul surmasi Qui-Gonin, mutta kuoli itse Obi-Wanin ansiosta. Kauppaliitto hävisi Naboon taistelun.

Ylikansleriksi valittu Sheev Palpatine saapui Naboolle onnittelemaan kuningatar Amidalaa, ja lupasi tälle palauttavansa rauhan ja vaurauden tasavaltaan. Hän tapasi myös yhdeksänvuotiaan Anakin Skywalkerin, jonka Qui-Gon oli uskonut olevan ikivanhassa ennustuksessa mainittu salaperäinen ”Valittu”, joka toisi tasapainon Voimaan. Palpatinen suunnitelma oli tähän mennessä onnistunut. Hän oli menettänyt Maulin, mutta kuolemaisillaan ollut Qui-Gon oli pyytänyt Obi-Wanilta, että tämä kouluttaisi Anakinin jediksi. Ilman Qui-Gonin pyyntöä Anakinista ei ikinä olisi tullut jediä. Hän oli myös onnistunut Naboon piirityksen avulla pääsemään kansleriksi ja aiheuttamaan Kauppaliiton heikentymisen.

Kloonien hyökkäys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikajärjestyksessä toisessa ja ilmestymisjärjestyksessä viidennessä Tähtien sota -elokuvassa, Kloonien hyökkäyksessä, Palpatine on ollut kanslerina jo kymmenen vuotta, muttei ole vieläkään kyennyt täyttämään lupauksiaan rauhan ja vaurauden palauttamisesta tasavaltaan. Sidious oli salaa ottanut uudeksi oppilaakseen entisen jedimestarin ja karismaattisen poliittisen toisinajattelijan, kreivi Dookun, jolle hän antoi sith-nimen Darth Tyranus. Dooku keräsi ympärilleen Kauppaliiton kaltaisia ahneita suuryhtiöitä sekä kymmeniä tuhansia tasavaltaan tyytymättömiä aurinkokuntia, ja tuli täten muodostaneeksi separatistiliikkeen, jonka tavoitteena oli erota tasavallasta.

Senaattori Amidalan salamurhaa yrittänyttä palkkamurhaajaa tappanutta palkkionmetsästäjää etsiessään Obi-Wan Kenobi löysi myrskyisältä, valtameren peittämältä Kamino-planeetalta klooniarmeijan, jonka salaperäinen jedimestari Sifo-Dyas oli tilannut tasavallalle kymmenen vuotta sitten. Hän ei kuitenkaan tiennyt, että Dooku oli murhannut Sifo-Dyasin, ja että kloonausohjelma oli sithien hallinnassa. Kenobi sai myös selville, että separatistit rakensivat uudenlaista droidiarmeijaa karulla Geonosis-planeetalla. Kenobi kertoi hologrammilähetyksessä näkemästään jedeille ja kanslerin toimistolle.

Senaatti piti kiireellisen hätätilakokouksen, jossa mahdollisia muita salamurhaajia kotiplaneetalleen paenneen senaattori Amidalan sijainen, Jar Jar Binks, ehdotti hätätilavaltuuksien antamista ylikanslerille. Senaatti innokkaasti suostui Binksin ehdotukseen, ja hätätilavaltuuksien nojalla Palpatine sai klooniarmeijan hallintaansa. Puheessaan kansleri julisti perustavansa tasavallan suurarmeijan separatistien kasvavaa uhkaa vastaan.

Mestari Yodan johdolla klooniarmeija hyökkäsi Geonosiksella ja murskasi planeetan droidiarmeijat. Dooku onnistui pakenemaan planeetalta ja viemään Sidiousille separatistien ”Suuren aseen” pohjapiirrokset, joiden pohjalta sittemmin suunniteltiin pelätty Kuolemantähti. Geonosiksen taistelu aloitti kloonisodan, kolme vuotta galaksissa raivonneen tuhoisan sodan.

Sithin kosto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikajärjestyksessä kolmannessa ja ilmestymisjärjestyksessä kuudennessa Tähtien sota -elokuvassa, Sithin kostossa, kreivi Dooku ja separatistien droidiarmeijoiden ylipäällikkö Grievous ovat hyökänneet Coruscantiin ja kidnapanneet ylikansleri Palpatinen. Tasavallan ja konfederaation avaruuslaivastojen taistellessa kaupunkiplaneetan ilmakehän yläkerroksissa Obi-Wan Kenobi ja Anakin Skywalker tunkeutuivat Grievousin lippulaivalle, Kauppaliiton entiselle taisteluristeilijälle Näkymättömälle kädelle, ja lopulta saapuivat torniin, jossa separatistit pitivät kansleria panttivankinaan. Kreivi Dooku kuitenkin hyökkäsi heidän kimppuunsa ja tainnutti Obi-Wanin, mutta raivostunut Anakin onnistui katkaisemaan sithlordin molemmat kädet. Palpatinen käskystä Anakin katkaisi puolustuskyvyttömän kreivin pään poikki.

Sheev Palpatine, Obi-Wan ja Anakin yrittivät paeta aluksesta, mutta he joutuivat kenraali Grievousin vangeiksi. Heidät vietiin komentosillalle kyborgikenraalin eteen, mutta R2-D2 loi hämäyksen, jonka aikana jedit saivat valosapelinsa takaisin ja tuhosivat Grievousin henkivartijadroidit. Grievous onnistui pakenemaan ja Näkymätön käsi syöksyi Coruscantin pinnalle, mutta Anakin onnistui ohjaamaan putoavan sota-aluksen hylätylle kiitoradalle. Pian tämän jälkeen Palpatine otti Sidiousina yhteyden Utapaulle vetäytyneeseen Grievousiin ja käski tätä siirtämään separatistineuvoston turvapaikkaan, joka sijaitsi syrjäisellä Mustafar-planeetalla.

Sheev Palpatine päätti osoittaa kiitollisuuttaan nuorta Skywalkeria kohtaan, koska tämä oli surmannut Dookun ja pelastanut hänet Grievousin kynsistä. Anakin ei kuitenkaan aavistanut, että Palpatine suunnitteli hänestä uutta oppilastaan. Kun Yoda oli Kashyyykissä avustamassa wookiee-soturien taistelua separatisteja vastaan ja Obi-Wan lähetettiin etsimään Grievousia Utapaun tähtikunnasta, kukaan ei voisi suojella ylimielistä Anakinia lankeamasta pimeälle puolelle. Erään oopperaesityksen aikana Palpatine kertoi Anakinille muinaisen sith-legendan Darth Plagueisista ja tämän kyvystä luoda elämää Voiman avulla. Vaimonsa kuolemasta painajaismaisia enneunia nähneenä Anakin kiinnostui välittömästi pimeästä puolesta ja vannoi oppivansa Plagueisin kyvyn hinnalla millä hyvänsä. Lopulta Palpatine paljasti Anakinille olevansa Darth Sidious. Anakin ei kuitenkaan uskaltanut surmata kansleria, koska tämä uskotteli, että hänen kuolemansa aiheuttaisi tasavallan romahtamisen. Lisäksi Anakin kuvitteli, että Palpatine osasi Plagueisin kyvyn ja kykenisi opettamaan häntä. Niinpä jediritari ei tappanut Palpatinea, vaan lähti jeditemppeliin ja kertoi jedeille totuuden kanslerista.

Jedimestarit Mace Windu, Kit Fisto, Agen Kolar ja Saesee Tiin lähtivät pidättämään kansleria. Palpatine kuitenkin osoitti ylivoimaisuutensa surmaamalla hetkessä kaikki pidättämään tulleet jedit, lukuun ottamatta Windua. Windu ja Palpatine taistelivat valomiekoin, kunnes Anakin saapui paikalle. Silloin Palpatine yritti käyttää Winduun pimeän puolen energiasta koostuvia sith-salamoita, mutta jedimestari kimmotti valosapelillaan salamat takaisin kansleriin. Salamat runtelivat Palpatinen kasvonpiirteet, ja sithlordi uskotteli kuluttaneensa voimansa loppuun. Anakin ei voinut katsella jedimestaria uhkailemassa avuttomalta vaikuttavaa vanhusta, joten hän katkaisi Windun miekkakäden. Palpatine käytti tilaisuutta hyväkseen ja surmasi Windun sith-salamoilla.

Kauhistunut Anakin uskoi, ettei hän voinut enää hyvittää tekoaan jedeille, joten hän vannoi uskollisuutta Sidiousille, joka otti nuoren jedin oppipojakseen ja antoi tälle sith-nimen Darth Vader. Palpatine antoi uudelle oppilaalleen käskyn marssia kloonipataljoonan kanssa jeditemppeliin ja surmata kaikki siellä oleskelevat jedit. Vader teki työtä käskettyä, ja temppelin verilöylyn jälkeen hän saapui Mustafariin ja tappoi kaikki separatistijohtajat, mukaan lukien Sidiousin entisen liittolaisen Nute Gunrayn. Samaan aikaan Palpatine lähetti kloonisotilaille käskyn 66 eli komennon tuhota jedit. Kanslerin käskystä ympäri galaksia kloonit kääntyivät jedikenraalejansa vastaan ja surmasivat nämä. Palpatine oli onnistunut tuhoamaan jediritarikunnan lähes täysin.

Sheev Palpatine piti senaatissa hätätilakokouksen, jossa hän kertoi jedien yrittäneen syöstä kanslerin vallasta. Senaattorit uskoivat Palpatinea, joka jatkoi puhettaan ja julisti jedit valtion vihollisiksi, tasavallan Imperiumiksi ja itsensä keisariksi. Pian tämän jälkeen mestari Yoda saapui ja haastoi Palpatinen kaksintaisteluun. Jediritarikunnan suurmestari ja sithin musta valtias taistelivat senaatintalossa, kunnes Yoda ymmärsi Sidiousin olevan liian voimakas vastustaja ja pakeni senaattori Bail Organan avustuksella. Palpatine unohti nopeasti Yodan, kun hän Voiman avulla vaistosi lordi Vaderin olevan vaarassa.

Keisari Palpatine saapui Mustafariin komentaja Thiren johtamien kloonisotilaiden saattamana ja löysi pahasti palaneen Darth Vaderin, joka oli vammautunut kaksintaistelussa Obi-Wan Kenobia vastaan. Palpatine pelasti oppipoikansa hengen ja vei tämän Coruscantissa sijaitsevaan huippumoderniin lääkintäkeskukseensa. Mittavan leikkausoperaation aikana lääkintädroidit korvasivat Vaderin vaurioituneet tai tuhoutuneet ruumiinosat kyberneettisillä implanteilla, ja hänelle annettiin Vaderin varusteet. Leikkauksen jälkeen Palpatine saapui Vaderin luokse ja kertoi tämän puolison Padmé Amidalan kuolleen. Vaimonsa kuolemasta järkyttyneenä Vader ”lakkasi olemasta” Anakin Skywalker ja ryhtyi keisarin palvelijaksi. Kumpikaan sitheistä ei kuitenkaan tiennyt, että ennen kuolemaansa Amidala oli synnyttänyt kaksoset: Luken ja Leian.

Uusi toivo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vallanhimoista keisari Palpatinea ja hirmuhallintoon pohjautunutta Galaktista Imperiumia nousi vastustamaan pieni mutta alati kasvava vastarintaliike, Kapinaliitto. Kapinallisten liittouman kannattajien lisääntyessä keisarikunta päätti murskata kaiken vastarinnan rakentamalla pienen kuun kokoisen avaruusaseman, Kuolemantähden, jonka tulivoima kykenisi tuhoamaan jopa kokonaisia planeettoja. Kapinaliitto saavutti Yavinin taistelun aikana ensimmäisten merkittävän voittonsa Imperiumista tuhoamalla Kuolemantähden.

Aikajärjestyksessä neljännessä ja ilmestymisjärjestyksessä ensimmäisessä Tähtien sota -elokuvassa, Uudessa toivossa, Palpatinea ei nähdä. Suurmoffi Tarkin mainitsee hänet kertoessaan keisarin hajottaneen senaatin lopullisesti ja antaneen kaiken senaattoreille kuuluneen vallan keisarillisille sektorikuvernööreille, moffeille.

Imperiumin vastaisku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikajärjestyksessä viides ja ilmestymisjärjestyksessä toinen Tähtien sota -elokuva, Imperiumin vastaisku, sisältää keisari Palpatinen ensiesiintymisen. Siinä hän ottaa yhteyden Darth Vaderiin ja kertoo, että heillä on uusi yhteinen vihollinen – Luke Skywalker. Luken isänä Vader ehdotti ”Skywalkerin pojan” käännyttämistä Voiman pimeälle puolelle. Hetken harkittuaan keisari suostui Vaderin ehdotukseen huomautettuaan, että Lukesta voisi tulla voimakas liittolainen. Mutta tosiasiassa kummallekin sith-lordille kehittyi oma suunnitelmansa Luke Skywalkeria varten. Palpatine halusi Lukesta uuden oppilaan Vaderin tilalle ja Vader taas halusi poikansa rinnalleen syrjäyttääkseen Palpatinen.

Jedin paluu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikajärjestyksessä kuudennessa ja ilmestymisjärjestyksessä kolmannessa Tähtien sota -elokuvassa, Jedin paluussa, Imperiumi on aloittanut entistä suuremman ja voimakkaamman Kuolemantähden rakentamisen. Palpatine saapui vierailemaan taisteluasemalla, ja asettui Kuolemantähden huipulla sijaitsevaan torniin, joka toimi keisarin valtaistuinsalina. Keisarin suunnitelmana oli käännyttää Luke Skywalker pimeälle puolelle ja korvata tällä oppilaansa Darth Vader. Luken houkutellakseen keisari antoi kapinallisten hankkia tietoja Endorin metsäkuussa sijaitsevasta Kuolemantähden suojakilpigeneraattorista. Kapinalliset lähettivät Endoriin pienen kommandoryhmän, jonka tarkoituksena oli tuhota generaattori, jolloin kapinallisten avaruuslaivasto voisi tuhota Kuolemantähden. Luke saapui Endoriin kommandoryhmän jäsenenä, mutta antautui pian Imperiumille ja hänet vietiin Kuolemantähdelle.

Keisarin valtaistuinsalissa Palpatine tervehti Lukea, ja paljasti tälle, että Endorissa kapinallisia odotti keisarillisen armeijan eliittijoukoista koostuva legioona. Kapinallisten avaruuslaivasto taasen joutuisi kohtaamaan paljon voimakkaamman keisarillisen laivaston. Kapinalliset todellakin joutuivat ansaan, mutta Endorissa kuun primitiiviset alkuasukkaat, ewokit, auttoivat heitä. Lopulta suojakilpigeneraattori onnistuttiin tuhoamaan, ja kapinalliset aloittivat hävittäjähyökkäyksen aikeinaan tuhota Kuolemantähden pääreaktori, jolloin syntyisi aseman tuhoon johtava ketjureaktio.

Kuolemantähdellä Luke Skywalker ja Darth Vader joutuivat valosapelitaisteluun, jota keisari katseli. Taistelu jatkui, kunnes Luke leikkasi isänsä oikean käden irti. Palpatine käski Luken surmaamaan Vaderin ja ottamaan tämän paikan, mutta Luke ei halunnut tappaa isäänsä, vaan julisti olevansa jediritari. Raivostuneella keisarilla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin surmata nuorukainen. Hän kohotti kätensä ja yritti sith-salamoiden avulla tappaa Luken. Vader ei kuitenkaan kyennyt katselemaan poikansa kokemaa tuskaa, vaan nosti keisarin korkealle päänsä yläpuolelle. Palpatinen sith-salamat iskeytyivät Vaderiin ja vaurioittivat tämän elintoimintoja ylläpitävää haarniskaa. Salamoista huolimatta Vader onnistui paiskaamaan entisen mestarinsa Kuolemantähden reaktorikuiluun, ja siten loppujen lopuksi tuhosi Sithit, kuten oli ennustettu. Keisari Palpatine putosi kirkuen kuilun pohjalle, jossa vallinneet energiavirtaukset kirjaimellisesti höyrystivät keisarin ruumiin. Palpatinen sisällä vallinneet pimeän puolen energiat purkautuivat reaktorista voimakkaana paineaaltona.

Sheev Palpatinen kuoltua keisarillisten taistelutahto romahti, ja kapinalliset onnistuivat tuhoamaan Kuolemantähden. Ilman keisaria Galaktinen Imperiumi romahti ja Kapinaliitto otti sen paikan Uutena tasavaltana.

Sheev Palpatine oheiskirjallisuudessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähtien sodan oheiskirjallisuudessa, Expanded Universessa, Palpatinesta on kerrottu taustaa ja yksityiskohtia, joita ei esiinny elokuvissa.

Oheiskirjallisuudessa esiintyy muutamia Palpatinen sukulaisia. Näistä tunnetuimmat ovat Palpatinen poika, kolmisilmäinen mutantti Triclops epäsuositusta Jedi Prince -kirjasarjasta. Saman kirjasarjan päähenkilö on Palpatinen lapsenlapsi, Triclopsin poika Ken. Ideaa Palpatinen lapsesta pidettiin niin omituisena, että Triclops, Ken ja muut kirjasarjan esittelemät hahmot eivät ole esiintyneet muussa oheiskirjallisuudessa. Lisäksi Boba Fett: Salvage -sarjakuva mainitsee Palpatinen serkun Volpaun, ja Dark Side Sourcebook -tietoteoksessa kerrotaan keisarin kaukaisesta sukulaisesta Ederlathh Pallopidesistä.

Sithlordina Palpatine halusi tuhota jedit, mutta keisariksi noustuaan hän värväsi pimeälle puolelle langenneista mustista jedeistä henkivartijoita, salamurhaajia ja vakoojia keisarikunnan palvelukseen. Hän myös koulutti itselleen palvelijoita Voimalle herkistä ihmisistä. Näistä merkittävimpiä olivat muiden muassa jedimestari Jorus C’baothin mielipuolinen klooni Joruus C’baoth, salamurhaaja Mara Jade, ”pimeän puolen profeetta” Kadann ja entinen palkkasoturi Sedriss.

Imperiumin alkuaikoina Palpatine rakensi lähellä galaksin keskusta sijaitsevalle Byss-planeetalle salaisen piilopaikkansa. Hänen suorittamien kokeiden seurauksena Byssin ekosysteemi alkoi kehittyä Voiman pimeän puolen ympärille. Palpatinella oli Byssissä Sedrissin johtama mustan jedin eliittiryhmä, johon kuuluivat Sedrissin ohella Baddon Fass, Vill Goir, Kvag Gthull, Zasm Kath, Krdys Mordi, Xecr Nist, Kam Solusar ja Tedryn-Sha. Keisarin viimeiseen kuolemaan mennessä kaikki ryhmän jäsenet olivat saaneet surmansa, lukuun ottamatta Xecr Nistiä (joka joutui Uuden tasavallan vangiksi ja menehtyi vankilassa) ja Kam Solusaria (jonka Luke Skywalker käännytti takaisin valoisalle puolelle).

Imperiumi syrji suorastaan rasistisesti avaruusolentoja, mutta Palpatine itse tuskin inhosi muukalaisolentoja, koska kanslerina ollessaan hänen neuvonantajiinsa kuuluivat muiden muassa chagrialainen Mas Amedda, umbaralainen Sly Moore sekä rodialainen Dar Wac. Lisäksi hänen ensimmäinen sith-oppilaansa Darth Maul oli Iridonialta kotoisin oleva zabrak. Palpatine myös suosi kyvykästä, sini-ihoista ja punasilmäistä chiss-humanoidi Mitth’raw’nuruodoa, josta sittemmin tuli yksi imperiumin nerokkaimmista strategikoista, suuramiraali Thrawn.

Oheiskirjallisuuden mukaan Palpatine ei oletettavasti pitänyt naisista, minkä vuoksi Imperiumin sotavoimat koostuivat miltei kokonaan miespuolisista henkilöistä, enimmäkseen ihmisistä. Harvoja naispuolisia hahmoja keisarikunnan sotavoimissa olivat Kevin J. Andersonin keksimä amiraali Daala, Marvelin julkaisemissa Tähtien sota -sarjakuvissa nähty kapteeni Plikk sekä Michael A. Stackpolen luoma keisarillisen tiedustelupalvelun johtaja Ysanne Isard. Tosin Kloonien hyökkäyksessä ja Sithin kostossa esiintynyt Palpatinen henkilökohtainen avustaja Sly Moore oli naispuolinen.

Cam Kennedyn piirtämä ja Tom Veitchin käsikirjoittama Dark Empire -sarjakuva vuodelta 1991 paljastaa, että Endorin taistelun ja toisen Kuolemantähden räjähdyksen jälkeen Palpatinen henki jäi vaeltamaan yksinäisenä pitkin galaksia, kunnes se asettui erään palvelijansa, mustan jedin Jeng Drogan ruumiiseen. Drogan avulla Palpatine pääsi Byssiin, missä hänen henkensä asettui nuorekkaaseen klooniruumiiseen. Sarjakuvan mukaan Palpatine oli galaktisen sisällissodan aikana oppinut huijaamaan kuolemaa käyttämällä pimeää puolta ja ”irrottamalla” henkensä kehostaan, minkä jälkeen hän voisi jälleensyntyä geneettisestä materiaalistaan luodussa klooniruumiissa.

Tarinan alkupuolella Palpatinen joukot kidnappaavat Luke Skywalkerin ja vievät tämän Byssiin. Palpatine paljastaa itsensä kauhistuneelle jedille, ja käännyttää tämän Voiman pimeälle puolelle. Palpatine suunnittelee murskaavansa Uuden tasavallan kehittämiensä superaseiden avulla ja lähettää sotajoukkonsa Mon Calamari -planeetalle, mutta ystäviensä avulla Luke kääntyy takaisin valoisalle puolelle ja auttaa tasavaltaa kukistamaan keisarin sotavoimat. Loppuratkaisussa Luke ja Leia kukistavat keisarin ja tuhoavat tämän lippulaivan.

Dark Empiren jatko-osissa Palpatine kuitenkin palaa uudestaan kloonina. Hän valloittaa lukemattomia Uuden tasavallan jäsenplaneettoja, mutta hänen uusi klooniruumiinsa alkaa rappeutua epätavallisen nopeasti. Epätoivoinen keisari matkustaa Korriban-planeetalle, jossa muinaisten sithlordien haamut opastavat häntä siirtämään henkensä Han Solon ja Leia Organan vastasyntyneen Anakin-lapsen kehoon. Palpatine hyökkää Onderon-planeetalle, jossa Han ja Leia kasvattavat lastaan. Luke Skywalker ja kaksi muuta jediritaria, Rayf Ysanna ja Empatojayos Brand, yrittivät pysäyttää hänet, mutta Palpatine haavoittaa sith-salamoilla kuolettavasti sekä Ysannaa että Brandia. Keisari yrittää siirtyä Anakinin kehoon, mutta raivostunut Han Solo saapuu ja ampuu keisaria selkään. Viimeinen klooniruumiinsa tuhosta huolimatta keisarin henki yrittää viimeisillä voimillaan yhä siirtyä Anakinin kehoon. Kuoleva Brand kuitenkin heittäytyy keisarin eteen ja uhraa henkensä tuhoten samalla keisari Palpatinen sielun lopullisesti.

Luonteenpiirteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palpatine oli luonteeltaan ahne, ovela ja vallanhimoinen. Hän oli poliittisesti etevä, ja kykeni esiintymään Tasavallan luotettuna johtajana. Hän osasi olla myös ystävällinen, ja hänestä kehkeytyi eräänlainen isähahmo nuorelle Anakin Skywalkerille. Hän oli kuitenkin keisarina ilkeä, julma ja salakavala, eikä antanut anteeksi palvelijoidensa tekemiä virheitä. Tätä Darth Vaderkin kuvaa sanoessaan Episodi VI:n alussa, että keisari ei ole yhtä armelias kuin hän. Vader oli myös aika armoton. Palpatine oli hyvin älykäs, minkä ansiosta hän kykeni helposti manipuloimaan ihmisten mieliä ja tapahtumia oman tahtonsa mukaisesti. Häntä voitaisiin pitää erittäin vaarallisena, monikasvoisena, suoranaisena psykopaattina.

Sithin koston DVD-julkaisun kommenttiraidalla George Lucas toteaa, että Palpatine ei pitänyt itseään pahana. Hänen mukaansa Palpatine uskoi Imperiumin perustamisen kautta pelastaneen galaksin asukkaat tasavallassa vallinneelta korruptiolta ja turmeltuneisuudelta. Palpatine myös odotti Imperiumin tuovan rauhan ja oikeudenmukaisuuden galaksiin.

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhan tasavallan aikana Palpatine esiintyi senaattorina ja myöhemmin kanslerina arvokkaana miehenä, joka pukeutui hienoihin vaatteisiin. Darth Sidiouksena hän käytti perinteistä sithien mustaa kaapua, joka peitti hänen otsansa ja silmänsä.

Sithin kostossa Palpatine käytti Mace Windua vastaan sith-salamoita, mutta samalla hänen ulkomuotonsa muuttui suuresti, erityisesti kun Windu kimmotti valosapelillaan salamat takaisin kansleriin. Hänen siniset silmänsä muuttuivat kellertäviksi ja ihosta tuli harmahtava ja ryppyinen. Palpatinen muodonmuutos on aiheuttanut paljon keskustelua Tähtien sota -fanien keskuudessa. Muodonmuutoksen syystä on olemassa kolme teoriaa:

  • Salamoiden luominen vaati niin paljon voimia, että pimeän puolen energiat runtelivat Palpatinen kehon. Lisäksi Windun kimmottamat salamat turmelivat Palpatinen kasvonpiirteet. Star Wars Insider -lehden toimittaja Pablo Hidalgo on ilmoittanut kannattavansa tätä teoriaa.
  • Palpatine kykeni pimeän puolen avulla luomaan illuusion, joka peitti hänen todelliset kasvonpiirteensä. Windun kimmottamat salamat kuitenkin haihduttivat illuusion, jolloin kanslerin todelliset kasvot paljastuivat. Star Wars Visionaries -sarjakuva-albumin tarina Sithisis kannattaa tätä teoriaa.
  • Molemmat edellä mainitut teoriat ovat totta: Palpatinella oli todellisuudessa keltaiset silmät ja elottoman harmaa iho, mutta toisaalta kanslerin palovammat olivat salamoiden aiheuttamia.

Jedin paluussa Palpatine on vanha ja raihnas mies, joka käytti kävelykeppiä ja mustaa sith-kaapua. Hänellä oli kalpea iho, luisevat käsivarret, ryppyiset kasvot sekä kellertävät, matelijamaiset silmät.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palpatinen hahmon esikuvien uskotaan olleen joukko historiallisia diktaattoreja, keisareita ja tyranneja, kuten Napoleon Bonaparte, Julius Caesar, Adolf Hitler ja Aleksanteri Suuri.lähde? Sithin koston ilmestyttyä monet katsojat vertasivat Palpatinea George W. Bushiin, mutta George Lucas itse on kiistänyt väitteet, joiden mukaan presidentti Bush olisi vaikuttanut Palpatineen.lähde?

Sheev Palpatinen esiaste Uuden toivon varhaisissa käsikirjoitusversioissa esiintynyt imperiumin paha valtias ”Cos Dashit”, jonka käsikirjoitus kuvaili ”pieneksi ja viiksekkääksi mieheksi”. Dashitin hahmoa kenties sittemmin käytettiin suurmoffi Tarkinin kehittämisessä.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sheev Palpatine esiintyi ensimmäisen kerran Imperiumin vastaiskussa. Siinä häntä esitti tuntematon näyttelijä, jonka on väitetty olleen vanha nainen. Palpatinen äänenä toimi Clive Revill. Tämä Palpatine ei kuitenkaan näytä ja kuulosta lainkaan samanlaiselta kuin muissa elokuvissa.

Muissa elokuvissa Sheev Palpatinea esittää Ian McDiarmid. McDiarmid esittää hahmoa myös Imperiumin vastaiskun digitaalisesti muokatussa DVD-versiossa, jossa hän korvaa alkuperäisen Palpatinen. DVD-julkaisun kohtaus sisältää myös McDiarmidin ja James Earl Jonesin uudelleenäänitettyä dialogia.

Sithin kostossa nähdyissä kohtauksissa, joissa Palpatine joutuu käyttämään valosapelia, hahmon stuntteina toimivat Bob Bowles, Sebastian Dickins ja Kyle Rowling. Sijaisnäyttelijöille liitettiin sittemmin digitaalisesti McDiarmidin kasvot. Taistelukohtauksissa käytettiin myös tietokoneanimaatiolla toteutettua hahmoa.

Sheev Palpatinen ääninäyttelijänä videopeleissä Star Wars: TIE Fighter, Star Wars: Galactic Battlegrounds ja Star Wars: Battlefront II toimii Nick Jameson. Jameson toimii hahmon äänenä myös Clone Wars -piirrossarjassa.

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palpatinen nimeä ei ikinä lausuttu alkuperäisessä Tähtien sota -trilogiassa. Hänestä puhuttiin ainoastaan ”keisarina”. Palpatine-nimi esiintyi ainoastaan Uuden toivon romaaniversiossa ja Jedin paluun lopputeksteissä. Elokuvissa hahmosta alettiin puhua Palpatinena vasta Pimeässä uhassa. Myös hahmon nimen alkuperä on epäselvä, mutta sen on muiden muassa väitetty viittaavan Taxi Driver -elokuvan senaattori Charles Palantineen tai Rooman Palatium-kukkulaan.lähde? Palpatinen sith-nimi Darth Sidious on peräisin englantilaisesta sanasta ”insidious”, joka merkitsee ”kavalaa” ja ”petollista”.

Ristiriita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keisari Palpatinen ylösnousemus kuolleista Dark Empire -sarjakuvassa on aiheuttanut paljon kiistelyä Tähtien sota -fanien keskuudessa. Nykyisin sarjakuvaa ja sen jatko-osia on syytetty siitä, että ne ovat täydellisessä ristiriidassa uuden Tähtien sota -trilogian kanssa, joiden mukaan Anakin Skywalker oli sithit lopullisesti tuhoava Valittu.lähde? Veitch on kuitenkin vastannut syytteisiin sanomalla, ettei hän Dark Empirea käsikirjoittaessaan tiennyt George Lucasin aikeista tehdä kolme uutta Tähtien sota -elokuvaa. Lucas itse on jopa sanonut pitävänsä Dark Empiresta.lähde?

Sarjakuvassa Sheev Palpatine kertoo Luke Skywalkerille, ettei hänen kuolemansa Endorin taistelussa ollut hänen ensimmäinen. Sarjakuvan mukaan Palpatine itse asiassa kuoli useita kertoja valtakautensa aikana, mutta onnistui aina palaamaan kloonina. Tähtien sodan juonijatkumosta vastaavan Holocron continuity database -tietopankin ylläpitäjä Leland Chee on kuitenkin sanonut, että Palpatine valehteli Lukelle, ja että hänen kuolemansa Endorin taistelussa todellakin oli hänen ensimmäisensä. Chee nähtävästi yritti tällä tavoin korjata ristiriitaa Dark Empiren ja uuden Tähtien sota -trilogian välillä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Persoonallisuus ja tyylit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sheev Palpatine suosi sekä pukeutumisessaan että sisustuksessaan sithien sävyjen suomia tyylejä. Tämän voi huomata esimerkiksi hänen kanslerintoimistostaan, joka oli sisustettu punaisin värein ja monin sith-monumentein. Palpatine säilytti myös valosapeliaan piilossa toimistossaan olevassa Sistrossin muistomerkeissä. Pukeutumisessaan hän käytti paljon mustia värejä, ja ollessaan aliaksensa Darth Sidiouksen hahmossa hän pukeutui pitkään kaapuun ja kasvot peittävään huppuun. Palpatinen keisarillisen palatsin sisustuksesta ei juurikaan tiedetä, mutta luultavasti Palpatine oli sisustuttanut senkin sith-symbolein ja melko tummin värein.

Persoonana Sheev Palpatine oli mukava ja virkistävä mies, joka löysi aina jonkin puheenaiheen, josta keskustella.lähde? Hän tähtäsi suurimman osan elämästään galaksin valtiaaksi tulemiseen, ja sen vuoksi käytti erittäin paljon aikaa poliittiseen työhönsä. Palpatine saikin ensimmäiset ystävänsä politiikan kautta. Hän tutustui pian senaattoriksi pääsynsä jälkeen kuolleen senaattori Vidar Kimin poikaan Ronhariin, joka oli kasvatukseltaan jedi. Jo aikaisemmin hän oli tutustunut jedi Jorus C’baothiin, johon oli tutustunut palvellessaan Tasavallan tehtäväjoukoissa nuorena.

Voimat ja kyvyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darth Sidious oli yksi sithien historian väkevimmistä edustajista koskaan niin voimassa kuin taistelussakin. Sidiousin opettaja oli Darth Plagueis, joka opetti hänestä voimakkaan miekkailijan ja Voiman käyttäjän. Hän oli mestari kaikissa miekkailulajeissa, vaikka olikin erikoistunut erääseen lajiin. Hänen miekkailutaitonsa olivat kuitenkin ruostuneet ajan kuluessa, sillä hän tarvitsi niitä ensimmäistä kertaa pitkään aikaan taistellessaan Mace Windua vastaan vuonna 19 BBY. Voimassa hän oli erittäin vahva, hän kykeni voimalla näkemään tulevan, vetämään ja työntämään voimalla, tulemaan yhdeksi voiman kanssa ja pystyi puhumaan voiman avulla haluamalleen henkilölle. Todennäköisesti Kloonisotien aikana Sidious oli oppinut voiman avulla ”irroittamaan” sielunsa kehostaan ja siirsi sielunsa myöhemmin klooniruumiiseen.

Edeltäjä:
ei edeltäjää
Galaktinen Keisari
19 BBY – 4 ABY
Seuraaja:
Palpatine (klooni)
Edeltäjä:
Finis Valorum
Ylikansleri
32 BBY – 19 BBY
Seuraaja:
ei seuraajaa
Edeltäjä:
Darth Plagueis
Sithin musta valtias
44 BBY – 4 ABY
Seuraaja:
Darth Vader
Edeltäjä:
Vidar Kim
Naboon senaattori
52 BBY – 32 BBY
Seuraaja:
Padmé Amidala

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rick McCallum Sithin koston lisämateriaalissa.