Hyperavaruus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hyperavaruus (engl. hyperspace) on tieteisfiktiossa esiintyvä juonielementti, jonka avulla voi matkustaa tähtienvälisiä etäisyyksiä valonnopeutta suuremmalla nopeudella. Sitä kuvaillaan tavallisesti avaruuden vaihtoehtoisena alueena, joka esiintyy samanaikaisesti oman maailmankaikkeutemme kanssa. Sinne päästään tavallisesti käyttäen energiakenttää tai teknistä laitetta. Matkaaminen hyperavaruudessa vastaa valonnopeutta suurempaa nopeutta normaaliavaruudessa.

Asimovin universumi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isaac Asimov käytti hyperavaruushyppy-konseptia monissa tarinoissaan 1940-luvulta aina 1990-luvulle asti. Hänen Säätiö-sarjassaan hyppyihin piti valmistautua tarkoilla laskelmilla ja aluksen piti matkata kauas massiivisista planeetoista, että pääsi haluttuun paikkaan. Kirjassa Säätiö veitsen terällä kehitetään tietokone ja alus, joka kykenee tekemään useita hyppyjä peräjälkeen tarvitsematta pysähtyä laskemaan uutta hyppyä. Nemesis kertoo kuinka ihmiskunta kehittää hyperavaruushyppytekniikan.

Babylon 5[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Babylon 5 -televisiosarjassa hyperavaruuteen pääsy vaatii hyppyportteja tai aluksen omaa hyppymoottoria. Hyperavaruudessa pystyy navigoimaan, sinne voi eksyä ja siellä voi jopa taistella.

Dyyni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Frank Herbertin Dyynissä hyperavaruushyppy suoritetaan poimuttamalla avaruutta, johon kykenevät mutatoituneet Avaruuskillan ohjaajat. Vain suuria aluksia voidaan käyttää ja henkilökohtaisissa aluksissa ei ole hyppyominaisuuksia. Legends of Dune -kirjasarjan mukaan ennen Dyyni-planeetan rohtoa tähtienvälinen matkustus kesti viikkoja, jopa kuukausia.

Farscape[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Farscape-televisiosarjassa elävät Leviatan-alukset kykenevät matkaamaan pitkiä matkoja "tähtipurskeella", mutta jonka jälkeen niiden pitää ladata voimia ennen seuraavaa hyppyä. Jotkin rodut kykenevät käyttämään madonreikiä matkaamiseen.

Taisteluplaneetta Galactica[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taisteluplaneetta Galactica -televisiosarjassa (2004–2009) hyperavaruushyppy on silmänräpäyksellinen, jolloin alukset katoavat edellisestä paikasta ja ilmestyvät uuteen.

Tähtiportti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähtiportti-universumissa käytetään aluksi vain löydettyä madonreikäteknologiaa, tarinan edetessä myös aluksia, jotka voivat tehdä hyperavaruushyppyjä.

Star Trek[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Star Trek -universumissa valoa nopeampaa matkustamista varten tarvitaan poimuajon mahdollistava moottori. Se ei salli silmänräpäyksellistä matkustamista kahden pisteen välillä; sen sijaan poimuajossa aluksen ympärille muodostuu keinotekoinen "kupla", joka ympäröi alusta sen matkatessa. Poimuajon nopeus on vaihdellut, mutta nykyään arvo "1" vastaa valonnopeutta. Nopeus "10" olisi ääretön nopeus. Poimuajossa oleva alus voi toimia vuorovaikutuksessa normaaliavaruuden kanssa.

Star Wars[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähtien sodan universumissa siirrytään hyperavaruusteknologian avulla hyperavaruuteen, jossa pitää olla matkan vaatiman ajan verran. Hypyn alkukiihdytyksen avulla voi tarkkailija laskea mahdollisen reitin. Hypyt vaativat tarkat kartat ja laskelmat, ettei alus materialisoidu keskelle tähteä.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Hyperspace (science fiction)