Farscape

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Farscape on science fiction -tv-sarja, jota tehtiin Australiassa vuosina 19992003 neljän tuotantokauden verran, minkä lisäksi on tehty kaksiosainen minisarja Farscape: Peacekeeper Wars.

Sarja on Muppeteista tunnetun Jim Henson Companyn tuotantoa, mikä näkyy muun muassa siinä, että kaksi sarjan päähenkilöistä on animoituja nukkeja.

Sarjan on kehittänyt Rockne S. O'Bannon.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sarjan päähenkilö on astronautti John Crichton, joka on suorittamassa koelentoa uudenlaisella Farscape-aluksella, mutta joutuukin madonreiän kautta toiselle puolelle galaksia keskelle avaruustaistelua. Siellä hänet tempaistaan mukaan Moya-nimisen elävän avaruusaluksen ja sen omalaatuisen miehistön seikkailuihin.

Koko sarjaa hallitsee kaksi pääjuonta. John Crichton saa lähes vahingossa tietoa madonreikien toiminnasta ja hallinnasta. Scorpius ymmärtää tämän tiedon suunnattoman sotilaallisen arvon ja pyrkii keinoja kaihtamatta saamaan sen, Crichton taas ei soisi sitä Rauhanturvaajien käyttöön. Kenties vieläkin keskeisempänä teemana kulkee koko sarjan läpi ihmisastronautti Crichtonin ja sebakealaissotilas Aeryn Sunin eeppisiin mittoihin syvenevä rakkaustarina.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Sebakealaiset
  • Sebakealaiset ovat ulkoisesti täysin ihmisten näköisiä; itse asiassa he ovat ihmisiä, ks. eidelonit. Heillä ei ole fyysisiä tai psyykkisiä erikoiskykyjä. Heidän fyysinen heikkoutensa on huono lämmönsietokyky. Suurin osa sebakealaisista on Rauhanturvaajia, jotka ovat tiukkaa kuria noudattava militaristinen ja totalitaristinen armeija jonka sotilaallinen voima jää toiseksi vai Skarran keisarikunnalle. Rauhanturvaajien ideologia on rinnastettavissa kansallissosialismiin. Muita kuin sebakealaisia pidetään alempina lajeina, ja niiden kanssa ”veljeily” on ankarasti kiellettyä. Rauhanturvaajiin kuuluu sotilaiden lisäksi selvästi alempiarvoisempaa teknistä ja muuta avustavaa henkilöstöä. Siviilisebakealaisista osa asuu siirtokunnissa, joista jotkut ovat katkaisseet välinsä Rauhanturvaajiin.
 • Luxilaiset
  • Luxilaiset ovat hieman ihmistä suurikokoisempia humanoideja, ja heidän kasvojensa laidoilta ja leuastaan kasvaa lonkeroita. Luxilaiset ovat soturilaji, mutta heillä ei ole tarpeeksi resursseja eikä väestöä kuuluakseen ns. suuriin lajeihin. Siksi he ovat puolustusliitossa sebakealaisten kanssa. Luxilaisilla on kameleonttimainen ulos sinkoutuva kieli, jota he voivat käyttää tainnuttavana aseena.
 • Hynerialaiset
  • Hynerialaiset ovat vajaan metrin mittaisia vaaleanvihreitä humanoideja, joilla on ihmisen silmään lähinnä sammakkomaiset kasvot. Hyneria on keisarikunta, jota hallitsee arvonimeä "dominaari" käyttävä perinnöllinen hallitsija. Hynerialaisilla on kolme mahaa, ja hermostuessaan he päästävät ilmoille heliumia. Vesi on hynerialaisten luonnollinen elinympäristö vaikka he nykyään viettävät suurimman osan ajastaan maissa.
 • Delvialaiset
  • Delvialaiset ovat ihmisen kokoisia humanoideja, joiden iho on kirkkaan sininen. He ovat itse asiassa kasveja. Voimakas valo saa delvialaisen kokemaan fotogasmeiksi nimitettyjä mielihyvän huippuja.
 • Nebarit
  • Nebarit ovat hieman ihmistä pienikokoisempia humanoideja, joiden iho on kirkkaan harmaa. Nebarien yhteiskunta on totalitaristinen, ja heidän yhteiskuntajärjestyksen ylläpitämiseksi käyttämänsä mielen"puhdistus"tekniikat ovat varsin julmia.
 • Skarralaiset
  • Skarralaiset ovat isokokoisia, ulkonäöltään jonkin verran liskomaisia humanoideja. Skarran keisarikunnan keisari ei ole välttämättä elinikäinen yksinvaltias vaan hänen asemansa on riippuvainen muun johtavan luokan muodostamasta neuvostosta. Skarralaiset ovat voimakas ja armoton sotilaslaji jonka sotilaallinen voima ylittää Rauhanturvaajatkin. Skarralaiset ovat orjuuttaneet kaksi muuta lajia, kalishit byrokraateiksi ja charridit rivisotilaiksi. Skarralaiset pystyvät lamauttamaan ja tappamaan muodostamansa säteilyn avulla. Samalla keinolla he pystyvät myös luotaamaan toisten ajatuksia; pelkkä luotauskin voi koitua kohteen kuolemaksi.
 • Eidelonit
  • Eidelonit ovat vanha, rauhaan pyrkivä ja perustilassaan ihmisen näköinen laji. Heidän päänsä jakautuu halutessa erkaneviin lohkoihin ja sisältää kyvyn säteillä älyllisiin olentoihin järkevyyttä ja rauhantahtoa. Eidelonit hakivat n. 27 000 vuotta sitten kaukana galaksin toisella laidalla sijaitsevalta Maapallolta varhaiskivikauden ihmisiä, tekivät heihin vähäisiä geneettisiä muutoksia ja muodostivat heistä avukseen lajien välistä rauhaa ylläpitävät liittolaiset: Rauhanturvaajat ja muut sebakealaiset. Sittemmin eidelonit kuolivat lähes sukupuuttoon mutta Rauhanturvaajat voimistuivat ja kadottivat täysin tiedon alkuperästään.

Mittayksiköt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aika Farscapessa ilmaistaan tuttuja ajan yksiköitä vastaavilla yksiköillä. "Mikrot" tarkoittaa jokseenkin sekuntia, "arn" tuntia, "solar day" päivää ja "cycle" taas puolestaan vuotta. Pituusmittoina ovat "motra" ja "metra" joiden tarkka pituus ei ole tiedossa, mutta 600 motraa on "hieman yli puoli metraa" (What Was Lost, part 2 - Resurrection, tuotantokauden 4 toinen jakso). Metra on joka tapauksessa yli kilometrin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]