Farscape

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Farscape
Tyyli scifi
Kestoaika 44–50 minuuttia
Luoja(t) Rockne S. O'Bannon
Pääosissa
Alkuperämaa
Alkuperäiskieli englanti
Verkko
Esitetty 19. maaliskuuta 1999 –
21. maaliskuuta 2003
Tuotanto
Tuottaja(t)
  • Sue Milliken
  • Tony Winley
  • Matt Carroll
Vastaava(t) tuottaja(t)
  • Robert A. Halmi
  • David Kemper
  • Brian Henson
  • Richard Manning
  • Juliet Blake
Ohjaaja(t)
Käsikirjoittaja(t)
  • David Kemper
  • Justin Monjo
  • Richard Manning
Säveltäjä(t)
Tuotantoyhtiö(t)
Seuraaja Farscape: The Peacekeeper Wars (2004)
Aiheesta muualla
IMDb

Farscape on Rockne S. O'Bannon luoma australialaisyhdysvaltalainen scifisarja. Sarjaa tuotettiin alkujaan Nine Network–televisiokanavalle.

Se on Muppeteista tunnetun Jim Henson Companyn tuotantoa, mikä näkyy muun muassa siinä, että kaksi sarjan päähenkilöistä on animoituja nukkeja.

Alkujaan viiden tuotantokauden mittaiseksi suunniteltu sarja lopetettiin yllättäen neljännen kauden jälkeen, joka jätti suuren cliffhangerin. Tämän jälkeen Brian Henson, toinen tuottajista hankki Farscapen oikeudet jatkaakseen juonta eteenpäin Farscape: The Peacekeeper Wars minisarjan avulla.

Rockne S. O'Bannon on kertonut vuonna 2017 suunnittelevansa jatkoa sarjalle.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sarjan päähenkilö on astronautti John Crichton, joka on suorittamassa koelentoa uudenlaisella Farscape-aluksella, mutta joutuukin madonreiän kautta toiselle puolelle galaksia keskelle avaruustaistelua. Siellä hänet tempaistaan mukaan Moya-nimisen elävän avaruusaluksen ja sen omalaatuisen miehistön seikkailuihin.

Koko sarjaa hallitsee kaksi pääjuonta. John Crichton saa lähes vahingossa tietoa madonreikien toiminnasta ja hallinnasta. Scorpius ymmärtää tämän tiedon suunnattoman sotilaallisen arvon ja pyrkii keinoja kaihtamatta saamaan sen, Crichton taas ei soisi sitä Rauhanturvaajien käyttöön. Kenties vieläkin keskeisempänä teemana kulkee koko sarjan läpi ihmisastronautti Crichtonin ja sebakealaissotilas Aeryn Sunin eeppisiin mittoihin syvenevä rakkaustarina.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Ben Browder  John Crichton, astronautti  
 Claudia Black  Aeryn Sun, sebakealainen Rauhanturvaaja  
 Anthony Simcoe  Ka D'Argo, luxilainen sotilas  
 Lani John Tupu  Pilotti, elää aluksen (Moya) kanssa symbioosissa  
 Jonathan Hardy  Dominar Rygel XVI, hynerialainen syrjäytetty hallitsija  
 Gigi Edgley  Chiana, nebarilainen varas  
 Wayne Pygram  Scorpius, sebakealainen Rauhanturvaajakomentaja (sebakealais-skarralainen hybridi)  
 Virginia Hey  Pa'u Zotoh Zhaan, delvialainen pappi  
 Paul Goddard  Stark, stykeralainen orja  

Lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sebakealaiset
    • Sebakealaiset ovat ulkoisesti täysin ihmisten näköisiä; itse asiassa he ovat ihmisiä, ks. eidelonit. Heillä ei ole fyysisiä tai psyykkisiä erikoiskykyjä. Heidän fyysinen heikkoutensa on huono lämmönsietokyky. Suurin osa sebakealaisista on Rauhanturvaajia, jotka ovat tiukkaa kuria noudattava militaristinen ja totalitaristinen armeija jonka sotilaallinen voima jää toiseksi vain Skarran keisarikunnalle. Rauhanturvaajien ideologia on rinnastettavissa kansallissosialismiin. Muita kuin sebakealaisia pidetään alempina lajeina, ja niiden kanssa ”veljeily” on ankarasti kiellettyä. Rauhanturvaajiin kuuluu sotilaiden lisäksi selvästi alempiarvoisempaa teknistä ja muuta avustavaa henkilöstöä. Siviilisebakealaisista osa asuu siirtokunnissa, joista jotkut ovat katkaisseet välinsä Rauhanturvaajiin.
  • Luxilaiset
    • Luxilaiset ovat hieman ihmistä suurikokoisempia humanoideja, ja heidän kasvojensa laidoilta ja leuastaan kasvaa lonkeroita. Luxilaiset ovat soturilaji, mutta heillä ei ole tarpeeksi resursseja eikä väestöä kuuluakseen ns. suuriin lajeihin. Siksi he ovat puolustusliitossa sebakealaisten kanssa. Luxilaisilla on kameleonttimainen ulos sinkoutuva kieli, jota he voivat käyttää tainnuttavana aseena.
  • Hynerialaiset
    • Hynerialaiset ovat vajaan metrin mittaisia vaaleanvihreitä humanoideja, joilla on ihmisen silmään lähinnä sammakkomaiset kasvot. Hyneria on keisarikunta, jota hallitsee arvonimeä "dominaari" käyttävä perinnöllinen hallitsija. Hynerialaisilla on kolme mahaa, ja hermostuessaan he päästävät ilmoille heliumia. Vesi on hynerialaisten luonnollinen elinympäristö vaikka he nykyään viettävät suurimman osan ajastaan maissa.
  • Delvialaiset
    • Delvialaiset ovat ihmisen kokoisia humanoideja, joiden iho on kirkkaan sininen. He ovat itse asiassa kasveja. Voimakas valo saa delvialaisen kokemaan fotogasmeiksi nimitettyjä mielihyvän huippuja.
  • Nebarit
    • Nebarit ovat hieman ihmistä pienikokoisempia humanoideja, joiden iho on kirkkaan harmaa. Nebarien yhteiskunta on totalitaristinen, ja heidän yhteiskuntajärjestyksen ylläpitämiseksi käyttämänsä mielen"puhdistus"tekniikat ovat varsin julmia.
  • Skarralaiset
    • Skarralaiset ovat isokokoisia, ulkonäöltään jonkin verran liskomaisia humanoideja. Skarran keisarikunnan keisari ei ole välttämättä elinikäinen yksinvaltias vaan hänen asemansa on riippuvainen muun johtavan luokan muodostamasta neuvostosta. Skarralaiset ovat voimakas ja armoton sotilaslaji jonka sotilaallinen voima ylittää Rauhanturvaajatkin. Skarralaiset ovat orjuuttaneet kaksi muuta lajia, kalishit byrokraateiksi ja charridit rivisotilaiksi. Skarralaiset pystyvät lamauttamaan ja tappamaan muodostamansa säteilyn avulla. Samalla keinolla he pystyvät myös luotaamaan toisten ajatuksia; pelkkä luotauskin voi koitua kohteen kuolemaksi.
  • Eidelonit
    • Eidelonit ovat vanha, rauhaan pyrkivä ja perustilassaan ihmisen näköinen laji. Heidän päänsä jakautuu halutessa erkaneviin lohkoihin ja sisältää kyvyn säteillä älyllisiin olentoihin järkevyyttä ja rauhantahtoa. Eidelonit hakivat n. 27 000 vuotta sitten kaukana galaksin toisella laidalla sijaitsevalta Maapallolta varhaiskivikauden ihmisiä, tekivät heihin vähäisiä geneettisiä muutoksia ja muodostivat heistä avukseen lajien välistä rauhaa ylläpitävät liittolaiset: Rauhanturvaajat ja muut sebakealaiset. Sittemmin eidelonit kuolivat lähes sukupuuttoon mutta Rauhanturvaajat voimistuivat ja kadottivat täysin tiedon alkuperästään.

Mittayksiköt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aika Farscapessa ilmaistaan tuttuja ajan yksiköitä vastaavilla yksiköillä. "Mikrot" tarkoittaa jokseenkin sekuntia, "arn" tuntia, "solar day" päivää ja "cycle" taas puolestaan vuotta. Pituusmittoina ovat "motra" ja "metra" joiden tarkka pituus ei ole tiedossa, mutta 600 motraa on "hieman yli puoli metraa" (What Was Lost, part 2 - Resurrection, tuotantokauden 4 toinen jakso). Metra on joka tapauksessa yli kilometrin.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1990-luvun alkupuolella Rockne S. O'Bannonin ja Brian Hensonin suunnittelivat scifisarjaa nimeltä Space Chase. Myöhemmin nimeksi tuli Farscape.[2][3]

Syyskuussa 2002 Sci-Fi Channel (silloin Vivendin omistuksessa) veti rahoituksen pois, jonka seurauksena sarjan viides tuotantokausi peruttiin. Syyksi ilmoitettiin sarjan tuottamisen olevan liian kallista pieniin katsojamääriin verrattuna.[4][5]

Sarjan fanien suuren tuen myötä The Jim Henson Company sai tarvitsemansa rahoituksen tuottaakseen minisarjan Farscape: The Peacekeeper Wars, joka jatkaa mihin jäätiin sarjan neljännen kauden finaalijaksossa.[6][7]

Esittäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan ensiesitys tapahtui australialaisella Nine Network–kanavalla. Tuon jälkeen sitä esitti Kanadassa YTV, Yhdysvalloissa Sci-Fi Channel ja Britanniassa BBC Two. Suomessa sarjaa on esittänyt TV5.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sofia Arnold: Somewhere Over the Wormhole: “Farscape” 15 Years Later Paley Matters. 8.3.2018. Viitattu 1.7.2018.
  2. Space Chase (.txt) Jim Henson Productions. 1993. Arkistoitu 26.6.2018. Viitattu 1.7.2018. (englanniksi)
  3. Paul Simpson & David Hughes: ”Genesis”, Farscape: The Illustrated Companion, s. 160. Macmillan, 2002-09-21. ISBN 9781466840430. Google-kirjat (viitattu 1.7.2018). (englanniksi)
  4. Clare Sainsbury: Who Killed Farscape? Strange Horizons. 14.10.2002. Viitattu 1.7.2018. (englanniksi)
  5. Why Was Farscape Cancelled? Cancelled Sci Fi. 18.1.2018. Viitattu 1.7.2018. (englanniksi)
  6. Renay San Miguel: CNN - Breaking News, Latest News and Videos CNN. 18.9.2002. Arkistoitu 11.10.2007. Viitattu 1.7.2018. (englanniksi)
  7. The Jim Henson Company Thanks the Fans of Farscape (.pdf) henson.com. 23.8.2004. Arkistoitu 13.1.2018. Viitattu 1.7.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]