Cliffhanger

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee televisiossa käytettävää termiä. Elokuvasta kertoo Cliffhanger – kuilun partaalla.
Salattujen elämien cliffhanger vuodelta 2004.
Salattujen elämien cliffhangerit vuosilta 2001 ja 2005.

Cliffhanger tarkoittaa televisiossa tai kirjallisuudessa käytettyä yhtäkkistä lopetusta, jossa keskushahmot jäävät epätoivoiseen tai epävarmaan tilanteeseen, esimerkiksi roikkumaan kallionkielekkeeltä (mistä nimitys ”cliffhanger”, ’kielekkeellä riippuja’). Perinteisesti cliffhangereita seuraa teksti ”jatkuu”.

Luvun lopetuksena cliffhanger on usein nautittava, mutta jos koko teos päättyy cliffhangeriin, se tuottaa helposti lukijassa pettymyksen, sillä tarinasta jää silloin puuttumaan ratkaisu. Cliffhangeriin päättyvä teos herättääkin yleensä toiveen jatko-osasta. Sen vuoksi cliffhangerit olivat hyvin suosittuja 1930-luvun amerikkalaisissa elokuvasarjoissa.

Cliffhangereita käytetään hyvin paljon television jatkuvajuonisissa sarjoissa. Varsinkin tuotantokauden viimeinen jakso päätetään mielellään cliffhangeriin, jotta katsojat saadaan palaamaan sarjan pariin myös seuraavalla tuotantokaudella. Esimerkiksi Star Trek: The Next Generation -sarjan kaksiosaisen jakson The Best of Both Worlds ensimmäinen osa on kolmannen kauden päätösjakso ja jää jännittyneeseen tilaan. Neljäs kausi alkaakin toisella osalla, jossa tilanne saa päätöksen. Animaatiosarjassa Simpsonit kaksiosaisen jakson, Kuka ampui johtajan? (Who Shot Mr. Burns?) ensimmäinen osa päätti sarjan kuudennen tuotantokauden (tämä oli parodia vastaavasta Dallasin cliffhangerista). Jakson 1. osan cliffhangerissa luki ruudun alalaidassa "to be continued..." (suom. jatkuu). Cliffhangereista tunnetut tv-sarjat ovat usein jännityssarjoja. Cliffhangerista tunnettuja sarjoja ovat myös muun muassa 24, Batman ja Lost. Myös saippuasarjojen jaksot päättyvät cliffhangereihin, esimerkiksi Salattujen elämien lähes jokainen jakso on päättynyt cliffhangeriin.

Tilannekomediasarja Kuplan jokaisen jakson lopussa sarjan kertoja esitti kysymyksiä, joita katsojallekin saattoi tulla mieleen jakson aikana, ja totesi: ”näihin kysymyksiin – ja moniin muihin – vastataan seuraavassa Kuplan jaksossa”. Sarjan viimeisen jakson loppu sisälsi monta samanaikaista cliffhangeria, joissa useimmat keskeiset hahmot olivat välittömässä hengenvaarassa. Kertojanääni esitti jälleen kysymyksensä, joihin ei koskaan saatu vastausta.

Myös 4400-sarjan neljäs kausi lopetettiin cliffhangeriin mutta viidettä kautta ei koskaan tullutkaan tuotannon syyttäessä mm. rahoitusongelmia ja odotettuja huonompia arvosteluja. Sellaisiakin tapauksia on ollut, että sarja lopetetaan ihan tarkoituksella cliffhangeriin, jotta saadaan katsoja pohtimaan juonta eri tavalla ja mahdollisesti aloittamaan sarjan katselu uudelleen. Yksi esimerkki tällaisista sarjoista on HBO-sarja Sopranos.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

19. vuosisadan romaanit olivat kuuluisia cliffhangereistä ja monet yhdistävät ne Charles Dickensiin, joka kirjoitti sarjamuotoisia jatkokertomuksia.[1][2] Kertomuksia julkaistiin jaksottain lehdissä.[1] Šeherazade Tuhannen ja yhden yön tarinoista on tunnettu esimerkki, jonka henki riippui jatkuvista tarinoista.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Emily Nussbaum: Tune in next week newyorker.com. 22.7.2012. Viitattu 5.7.2022. (englanniksi)
  2. a b Hephzibah Anderson: Why we love a cliffhanger bbc.com. 1.2.2016. Viitattu 5.7.2022. (englanniksi)