Tähtiportti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee televisiosarjaa. Sanan muista merkityksistä katso Tähtiportti (täsmennyssivu).
Tähtiportti
Stargate SG-1
Aktivoitu tähtiportti
Aktivoitu tähtiportti
Tyyli science fiction
Kestoaika 42 min
Luoja(t) Jonathan Glassner
Brad Wright
Pääosissa Katso näyttelijät
Alkuperämaa  Kanada
 Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat Showtime (1-5)
Yhdysvallat Sci-Fi Channel (6-10)
Suomi MTV3, Sub
Esitetty 27. heinäkuuta 1997 – 13. maaliskuuta 2007
Tuotantokausia 10
Jaksoja 214 + 2 dvd-elokuvaa
Tuotanto
Tuottaja(t) Brad Wright
Robert C. Cooper
Michael Greenburg
Joseph Mallozzi
Paul Mullie
Richard Dean Anderson
Jonathan Glassner
Ohjaaja(t) Peter DeLuise
Martin Wood
Andy Mikita
Käsikirjoittaja(t) Jonathan Glassner
Brad Wright
Robert C. Cooper
Joseph Mallozzi
Paul Mullie
Tuotantoyhtiö(t) MGM Worldwide Television
Palkinnot
Voitetut Gemini (Best Visual Effects, 2003)
Gemini (Best Production Design or Art Direction in a Dramatic Program or Series, 2000[1])
Ehdokkuudet (7) Emmya (Outstanding Special Visual Effects for a Series, 2005, 2004, 2002 (2), 2001 (2), 2000)
Emmy (Outstanding Music Composition for a Series / Dramatic Underscore, Joel Goldsmith 1998)
(2) Hugoa (Best Dramatic Presentation - Short Form, 2007 ja 2005)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Tähtiportti (engl. Stargate SG-1) on vuonna 1994 julkaistuun samannimiseen scifi-elokuvaan perustuva kanadalais-yhdysvaltalainen tv-sarja. Tähtiportti-sarjaa tehtiin vuodesta 1997 lähtien kymmenen tuotantokautta. Sarjaa kuvattiin Kanadan Vancouverissa[2]. Tähtiportti SG-1 piti hallussaan kaikkien aikojen pisimpään jatkuneen pohjoisamerikkalaisen scifi-televisiosarjan titteliä[3], kunnes Smallville ohitti sen neljällä jaksolla vuonna 2010[4].

Vaikka sarjan tuotanto lopetettiin kymmenen tuotantokauden jälkeen[5], Tähtiportin tarina jatkuu suoraan DVD:lle tulevilla elokuvilla, joita on tullut vuoden 2008 loppuun mennessä kaksi[6][7]. Ensimmäinen DVD-elokuva Stargate: The Ark of Truth on jatkoa sarjan 10. kaudelle ja toinen Stargate Continuum on irrallinen tarina. Sarjan tekijät haluaisivat tehdä tulevaisuudessa vähintään yhden Tähtiportti-elokuvan vuodessa.[8] Suomessa sarjaa on esitetty MTV3- ja SubTV-kanavilla viidennen kauden loppuun asti. 6. tuotantokauden jaksot alkoivat Subilla toukokuussa 2010.[9]

Tähtiportti on saanut kolme spin-off-sarjaa. Käsikirjoittajat aikoivat myös korvata alkuperäisen Tähtiportti-sarjan 8. kauden jälkeen sarjalla Stargate Command[10], mutta Sci-Fi Channel päätti tuolloin jatkaa sarjaa kymmenenteen kauteensa.

Suuren suosionsa vuoksi Tähtiporttia on myös parodioitu lukuisia kertoja. Muun muassa televisiosarja South Parkin 11. tuotantokauden jaksossa 11 Mielikuvitusmaa osa II (engl. Imaginationland pt. II) esiintyy Yhdysvaltojen hallituksen salainen, vuosikymmeniä vanha portaaliprojekti, joka on jo kohtauksen taustamusiikinkin perusteella täysi parodia Tähtiportista.[11]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sarjassa seurataan USA:n hallituksen erittäin salaista SG-1-erikoisjoukkuetta, johon kuuluvat Jack O'Neill, Samantha Carter, Daniel Jackson ja Teal'c. 6. kaudella Jonas Quinn korvasi väliaikaisesti Daniel Jacksonin, ja 9. kauden alussa Cameron Mitchell korvasi O'Neillin. Myöhemmin myös Vala Mal Doran liittyi joukkueeseen. SG-1:n tehtävänä on tutkia toisia maailmoja tähtiportin avulla tavoitteena saada haltuun uutta teknologiaa ja uusia liittolaisia maapallon ulkopuolelta. Ryhmä toimii SGC (Stargate Command) -tukikohdasta käsin, joka sijaitsee Cheyenne-vuoren uumenissa Coloradossa. USA:n hallituksella oleva portti löydettiin Egyptistä, Gizasta vuonna 1928. Myöhemmin toinen portti löytyi sattumalta Antarktiksen jään alta. Egyptistä löytynyt portti päätyy venäläisille, mutta saadaan lainaksi (vuokrataan), kun Antarktiksesta löytynyt tuhoutuu.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Amanda Tapping  Samantha ”Sam” Carter  
 Michael Shanks  Daniel Jackson / Thor  
 Christopher Judge  Teal’c  
 Ben Browder  Cameron Mitchell (kaudet 9 ja 10)  
 Claudia Black  Vala Mal Doran (8–10)  
 Beau Bridges  Hank Landry (kaudet 9 ja 10)  
 Richard Dean Anderson  Jack O’Neill  
 Don S. Davis  George Hammond  
 Corin Nemec  Jonas Quinn (6. kausi, satunnaisia esiintymisiä kausilla 5 ja 7)  
 Lexa Doig  Tri Carolyn Lam (satunnaisia esiintymisiä kausilla 9 ja 10)  
 Teryl Rothery  Tri Janet Fraser / Heimdall  
 Carmen Argenziano  Jacob Carter / Selmak  
 Tony Amendola  Bra’tac  
 Gary Jones  Walter Harriman  
 Dan Shea  Siler  

Don S. Davis (kenraali Hammond) näytteli Richard Dean Andersonin (Jack O'Neill) kanssa jo 1980-luvulla televisiosarjassa Ihmemies MacGyver. Davis näytteli sarjassa olevan Phoenix Foundationin johtajan Pete Thortonin (Dana Elcar) sijaista ja toimi usein tämän stunt-miehenä. Christopher Judge näytteli yhdessä MacGyver-sarjan jaksossa vuonna 1990. Amanda Tapping (Samatha Carter) on ainoa SG-1-nelikosta, joka ei ollut aikaisemmin työskennellyt muiden pääosanäyttelijöiden kanssa.

Muinaisten rotu (engl. the Ancients) loi tähtiportit miljoonia vuosia sitten. Tähtiportti on naquadah-metalliseoksesta valmistettu laite, jolla pystytään matkustamaan mille tahansa planeetalle, jolla on tähtiportti. Tähtiportti on malliltaan pystyssä seisova rengas, halkaisijaltaan 4,5 metriä ja painaa 29 tuhatta kiloa. Tähtiportti aktivoidaan DHD-laitteella (Dial Home Device) eli osoitteenvalitsimella. Se on erillinen laite, joka on yhteydessä porttiin. DHD-osoitteenvalitsin on jalustalla seisova laite, jonka yläosa on pyöreä ja kalteva. Kaltevalla tasolla on kaksi sisäkkäistä rengasta, joissa kummassakin on 19 symbolia. Keskellä on punainen kuultava puolipallon muotoinen osa, ikään kuin enter-painike, jota painamalla portti osoitteen valinnan jälkeen aktivoidaan.

Portti aktivoidaan näppäilemällä osoitteenvalitsimeen seitsemästä symbolista koostuva osoite, jos yhdistetään samassa galaksissa olevaan tähtiporttiin. Toisessa galaksissa olevan tähtiportin osoite muodostuu kahdeksasta symbolista. Stargate Universe -sarjassa Destiny-nimisellä Muinaisten aluksella oleva tähtiportti käyttää osoitteenvalinnassa yhdeksää merkkiä.

On mahdollista aktivoida portti myös ilman DHD:tä, mutta silloin tarvitaan ulkoinen voimanlähde ja portissa olevaa rengasta on pyöritettävä manuaalisesti. Maan oma tietokoneohjattu DHD toimii juuri tällä periaatteella. Yhdysvaltain hallinnassa olevassa portissa osoitteenvalitsin ei ole säilynyt, joten ihmiset rakensivat osoitteenvalitsimen tilalle tietokoneohjatun järjestelmän, joka korvaa valitsimen. Kun tähtiportti aktivoidaan, se muodostaa madonreiän kahden tähtiportin välille. Maasta on löydetty myös toinen tähtiportti Etelämantereelta, jossa on mukana myös osoitteenvalitsin, mutta kyseisen osoitteenvalitsimen kylmäfuusioydin kuoli vähäisen testauksen jälkeen.

Spin-off-sarjat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähtiportista on tehty neljä spin-off-sarjaa: Stargate Atlantis, Stargate Universe, animaatiosarja Stargate Infinity, sekä websarja Stargate Origins. Atlantis-sarjaa tehtiin viisi kautta ja Universe-sarjaa kaksi kautta. Infinity on Metro-Goldwyn-Mayerin tuottama animaatiosarja jota tehtiin yhden kauden verran heikkojen katsoja-arvostelujen vuoksi. Origins on Mark Ilvedsonin ja Justin Michael Terryn luoma 10-osainen websarja, joka sijoittuu aikaan ennen Tähtiportti-elokuvan tapahtumia.

 1. Awards for "Stargate SG-1" iMDB. Viitattu 6.1.2009. (englanniksi)
 2. Brad Wright: Stargate SG-1 Season 4, Volume 1. . (englanniksi)
 3. UPDATED: Record breaker? BBC. Viitattu 6.1.2009. (englanniksi)
 4. UPDATED: Record breaker? Gateworld. Viitattu 14.6.2011. (englanniksi)
 5. Dempsey, John & Fritz, Ben: Sci Fi's 'Stargate' swinging closed The Variety. 21.8.2006. Viitattu 6.1.2009. (englanniksi)
 6. Ark of Truth will be released in 2008 24. kesäkuuta 2007. Gateworld. Arkistoitu 1.7.2007. Viitattu 29. syyskuuta 2007.
 7. Continuum pushed to late 2008 28. heinäkuuta 2007. Gateworld. Arkistoitu 16.8.2007. Viitattu 29. syyskuuta 2007.
 8. Studio planning on-going SG-1 movies, no Season Eleven 22. joulukuuta 2006. Gateworld. Arkistoitu 23.8.2007. Viitattu 4. lokakuuta 2007.
 9. Tähtiportti Sub. Viitattu 30.04.2010.
 10. Cooper, Robert C., Mikita, Andy: Avalon, Part 1:n kommenttiraita. 2006. (englanniksi)
 11. South Park Imaginationland Episode II 24. lokakuuta 2007. South Park Studios. Viitattu 28. syyskuuta 2009. [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]