Tähtiportti (elokuva)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tähtiportti
Stargate
Sg1stargatefront.jpg
Ohjaaja Roland Emmerich
Käsikirjoittaja Roland Emmerich
Dean Devlin
Tuottaja Dean Devlin
Pääosat Kurt Russell
James Spader
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Metro-Goldwyn-Mayer
Ensi-ilta 28. lokakuuta 1994
Kesto 2 h 1 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Tähtiportti (engl. Stargate) on Roland Emmerichin ohjaama yhdysvaltalainen tieteiselokuva vuodelta 1994.

Tähtiportin pohjalta kehitettiin vuonna 1997 alkanut televisiosarja Tähtiportti, jota tehtiin kymmenen tuotantokautta ja joka sai myös muutaman spin-off-sarjan.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vuonna 1928 Gizasta Egyptistä löydetään arkeologisten kaivausten yhteydessä erikoinen ympyrän muotoinen esine. Vuosikymmeniä myöhemmin tohtori Daniel Jackson, joka on arkeologi, egyptologi, lingvisti ja antropologi, kutsutaan ratkaisemaan esineen erikoisia hieroglyfejä. Tutkittuaan niitä hän ymmärtää, että merkit ovatkin hieroglyfien sijaan tähtikartastoja.

Pian tähtiporttia opitaan käyttämään. Sen läpi lähetetään armeijan erikoisjoukkue johtajanaan juuri poikansa menettänyt, itsetuhoinen eversti Jack O'Neill ja asiantuntijana myös Daniel Jackson. Tähtiportin toisella puolella odottaa planeetta Abydos, jonka kulttuuri muistuttaa muinaisen Egyptin kulttuuria aavikoineen ja pyramideineen.

Seurue tutustuu paikallisiin asukkaisiin ja he oppivat, että näiden jumalina palvomat muinaisen Egyptin jumalat ovatkin vihamielinen muukalaisrotu goa'uldit. Goa'uld Ra hallitsee Abydosta ankarin ottein. O'Neilin joukko tuhoaa lopulta atomipommilla Ran, kun Ra yritti paeta avaruuteen, ja vapauttaa Abydoksen kansan.

Daniel Jackson on Abydoksella oleskelunsa aikana tutustunut Shau'ri-nimiseen naiseen, jonka kanssa hän on väärinkäsityksen vuoksi mennyt naimisiin. Jackson rakastuu Shau'riin ja päättää jäädä Abydokselle muiden palatessa takaisin Maahan.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]