Luettelo Tähtiportti-sarjan roduista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tähtiportti on tieteiselokuva ja sitä seurannut televisiosarja. Sarjassa esitellään useita erilaisia ihmis-, humanoidi- ja muukalaisrotuja. Tämä luettelo on keskeneräinen.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tähtiportin ihmisrodut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muinaisten egyptiläisten jumalat paljastuvat Tähtiportti-elokuvassa goa'uldeiksi. Nämä veivät aikoinaan Maan ihmisiä tähtiporttien kautta lukemattomille planeetoille, joissa pitivät näitä orjinaan. Sen takia monet TP-1-ryhmän eri planeetoilla tapaamat muukalaiset ovatkin ihmisiä, jotka ovat alun perin lähtöisin Maasta.

Tau'rit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tau'ri on goa'uldien kieltä ja tarkoittaa "esikoista", alkuperäisiä Maapallon ihmisiä. Tau'reihin kuuluu siis suurin osa sarjan päähenkilöistä, mm. Jack O'Neill, Daniel Jackson, Samantha Carter, Cameron Mitchell ja George Hammond.

Abydoslaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abydos oli ensimmäinen planeetta, johon Maan ihmiset matkustivat tähtiportin kautta. Sen kulttuuri muistutti suuresti muinaista egyptiläistä kulttuuria aavikkoineen ja pyramideineen. Goa'uld Ra orjuutti Abydoksen ihmisiä, kunnes Jack O'Neill auttoi joukkueensa kanssa tuhoamaan tämän. Daniel Jacksonin vaimo Sha're (elokuvassa Shau'ri) oli abydoslainen.

Argoslaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Argoslaiset ovat ihmiskulttuuri, joka muistuttaa muinaisia kreikkalaisia niin ulkonäöltään kuin tekniseltä kehitystasoltaan. TP-1:n saapuessa Argos-planeetalle argoslaiset elivät keskimäärin vain sata päivää, sillä goa'udit olivat aikoinaan asentaneet heidän vereensä mikroskooppisen pieniä nanobotteja, jotka kiihdyttivät heidän ikääntymistään. Tällä goa'uldit pyrkivät kehittämään mahdollisimman nopeasti optimaalisen ihmisisäntäruumiin itselleen. Jack O'Neillin vereen joutui myös kyseisiä ainesosia, ja hän kävi lähellä kuolemaa ennen kuin SGC löysi vasta-aineen, jolla niin O'Neillin kuin argoslaistenkin ikääntyminen saatiin taittumaan ja palaamaan normaaliksi.

Aschenit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aschenit ovat kehittynyt ihmisrotu, jotka tarjoavat muille roduille auliisti apuaan, mutta osoittautuvat myöhemmin hyväksikäyttäjiksi. Jos Maa olisi sopinut yhteistyöstä ascheneiden kanssa olisivat aschenit lopulta tukahduttaneet tau'rien syntyvyyden ja näin saaneet maapallon kokonaan haltuunsa. Tämä paljastui jaksossa 2010, jossa näytettiin mitä olisi tapahtunut jos aschenien vilppiä ei olisi huomattu ajoissa.

Cimmerialaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cimmeria on asgardi Thorin suojelema planeetta, jonka elämäntyyli ja tekninen kehitystaso muistuttaa muinaisten viikinkien aikoja. Goa'uldit eivät pitkiin aikoihin pystyneet tunkeutumaan Cimmeriaan, koska asgardi-teknologia esti heitä astumasta planeetalle. TP-1 joutui tuhoamaan goa'uldit poissa pitävän laitteen, jolloin Cimmeria jäi suojattomaksi ja goa'uld Heru'ur valtasi planeetan. TP-1 sai kuitenkin yhteyden Thoriin, joka saapui pelastamaan cimmerialaiset.

Enkaralaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TP-1:n tapaama enkaralaisten joukko oli kauan sitten viety pois alkuperäiseltä Enkara-planeetalta, jonne suurin osa heidän heimostaan oli jäänyt. Enkaran sijaintia ei tiedetty, mutta SGC etsi heille toisen sopivan kotiplaneetan. Koska enkaralaisten fysiologia oli aikojen saatossa muuttunut niin, että he kestivät muita ihmisrotuja huonommin auringon UV-säteilyä, sopivia planeettoja löytyi vain yksi. Kun enkaralaiset oli viety paikan päälle, planeetalla havaittiin kuitenkin muukalaisrotu. Muukalaiset kutsuivat itseään Gad-Meereiksi. Gad-Meerit olivat muuttamassa planeettaa itselleen sopivaksi elinympäristöksi. Kyseinen planeetta on ainoa mahdollinen asuinpaikka Gad-Meereille sen olosuhteidensa vuoksi, mutta tekeillä olleen muutoksen jälkeen enkaralaiset eivät kuitenkaan olisi pystyneet elämään siellä. Gad-Meerit tiesivät, missä alkuperäinen Enkara-planeetta sijaitsi, tosin Daniel Jacksonin avustuksella ja lopulta veivät enkaralaiset sinne esi-isiensä luokse.

Hebridanilaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hebridanilaiset ovat ilmeisesti muinaisten kelttien jälkeläisiin pohjautuva ihmisrotu, ja he ovat eräitä teknologisesti kehittyneimpiä ihmisiä, jotka TP-1 on kohdannut. Tämä ei ole pelkästään hebridanilaisten omaa ansiota, vaan he ovat velkaa naapuriplaneettansa väestölle, humanoidirotu serrakineille, jotka ovat luovuttaneet hebridanilaisille teknologiansa. Serrakinit ajoivat vuosituhansia sitten pois hebridanilaisia piinanneet goa'uldit, ja nyt Hebridan-planeetalla elävät sulassa sovussa niin ihmiset kuin sinne muuttaneet serrakinitkin. Poikkeuksena tästä on vain pieni vähemmistö ihmisiä, joiden mielestä serrakinit yrittävät alistaa ihmiset toisen asteen kansalaisiksi ja sekoittaa heidän puhdasverisyytensä omilla geeneillään. Serrakinit ja ihmiset pystyvätkin tuottamaan jälkeläisiä keskenään ja Hebridanin väestöstä kasvavalla prosentilla on myös serrakin-sukujuuret. Serrakinit ovat kuitenkin rauhanomainen ja hyväsydäminen rotu, ja ihmisten yhteistyö heidän kanssaan on ollut poikkeuksellisen hedelmällistä. Myös tau'rit ovat olleet hyvissä väleissä niin serrakinien kuin hebridanilaisten kanssa. Serrakinit ja heidän mukanaan hebridanilaiset olivat Linnunradan galaksissa harvoja rotuja, joita goa'uldit eivät olleet alistaneet. Nyt orit ovat kuitenkin vallanneet heidänkin planeettansa.

Koskemattomat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Planeetalla P3X-797 vallitsi tarttuva sairaus, joka muutti tartunnan saaneet ihmiset luolamiesten kaltaisiksi. Tarttuneiden puolella planeettaa vallitsi pimeys ja valoisalla puolella "Valon maassa" asuvat terveet ihmiset kutsuivat itseään koskemattomiksi. Koskemattomat menettivät jatkuvasti läheisiään sairaudelle, mutta eivät voineet asialle mitään. SGC kehitti sairautta vastaan vasta-aineen, jonka avulla sairastuneet paranivat. Valon maa muistuttaa kulttuuriltaan muinaista Kreetaa.

Langaralaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TP-1:een kuudennella kaudella liittynyt Jonas Quinn oli Langara-planeetalta. Langarassa on kolme suurvaltaa (Kelowna, Terrania ja Andari-federaatio), jotka olivat Jonasiin tutustumisen aikoihin sodan uhan alla keskinäisten riitaisuuksiensa vuoksi. Tekniseltä kehitystasoltaan langaralaiset ovat samalla tasolla kuin Maa 1940-luvulla, mutta he ovat erittäin nopeita oppimaan ja goa'uld Nirrtin mukaan heidän fysiologinen kehityksensä on tau'reja edellä. Daniel Jackson kuoli viidennellä kaudella Kelownassa tehdyn kokeellisen naquadria-testauksen takia, kun hän esti suuren radioaktiivisen onnettomuuden syntymisen. Kun goa'uld Anubis sai selville Langaran voimakkaasta naquadriasta, hän hyökkäsi planeetalle tavoitteenaan hankkia se itselleen. TP-1 sai kuitenkin estettyä Anubiksen suunnitelmat, ja Jonas Quinn jäi kotiplaneetalleen rauhanlähettilääksi edistämään kolmen suurvaltion yhteistyötä. Myöhemmin Langara-planeetta oli tuhoutumaisillaan, koska siellä esiintyvä naquadria ei ollutkaan planeetalle ominaista, vaan Langaraa aikoinaan hallinnut goa'uld oli kehittänyt aineen. Kelownalaisten aikaisemmin suorittama naquadria-ydinkoe oli laukaissut ketjureaktion, joka uhkasi räjäyttää koko planeetan naquadria-varaston tehden Langaran asuinkelvottomaksi. Uhkaava katastrofi saatiin kuitenkin estettyä.

Latonalaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Latonalaiset olivat aikoinaan kehittynyt ihmisrotu, joka päätti siirtyä teknologian kehittämisestä hengellisyyden ja kulttuurin kehittämiseen. Latonalaisilla on edelleen goa'uldeja vastaan tehokas suojeleva laite, jota nykyasukkaat eivät kuitenkaan osaa käyttää ja vain luottavat sen toimintaan sokeasti.

Pangarilaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pangarilaiset kehittivät ensimmäisen version tretoniinilääkkeestä, joka myöhemmän kehittelyn tuloksena mahdollisti jaffojen itsenäisen elämän ilman goa'uldeja. Pangar-planeetalle oli jätetty tok'rien alkuäiti Egeria, jota pangaralaiset pitivät vankeudessa ja jonka tuottamista goa'uldeista he olivat vuosikymmenten kuluessa pystyneet kehittämään terveyttään ylläpitävän tretoniinin. Egeria oli kuitenkin kuolemaisillaan, ja ilman tretoniinia sille jo altistuneet pangaralaiset eivät enää olisi selvinneet hengissä. Pangarilaiset eivät aluksi kertoneet tretoniinin tuotantotavasta tau'reille, mikä aiheutti paljastuttuaan epäilystä heimojen välillä. TP-1 toi tok'ra-tutkijoita Pangariin auttamaan vasta-aineen löytämisessä, jolloin kuningatar-goa'uld paljastui jo aikoja sitten kuolleeksi luulluksi Egeriaksi saaden tok'rat vaatimaan pangarilaisilta tämän välitöntä vapauttamista. Tok'ra Kelmaa uhrautui antaen Egerialle ruumiinsa, jolloin tämä pystyi viimeisenä tekonaan ennen kuolemaansa neuvomaan vasta-aineen kehittämisessä ja pelasti näin pangarilaiset.

Tegaluslaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tegalus-planeetalla oli kaksi toisiinsa vihamielisesti suhtautuvaa suurvaltaa, Rand-protektoraatti ja Caledonia-federaatio. Kun TP-1 saapui planeetalle tähtiportin kautta, uskonnolliset fanaatikot julistivat tapauksen ihmeeksi ja saivat aikaan Randissa uskonnollisen sisällissodan. Daniel Jackson, joka oli jäänyt planeetalle vangiksi, sai järjestettyä SGC:n ja eräiden paikallisten kanssa vastaiskun, jonka seurauksena sisällissota saatiin keskeytettyä. Myöhemmin paikallinen Kane saapui Maahan kertomaan tau'reille, että Tegalukselle oli saapunut orien prioreita, jotka olivat kiristämällä saaneet suuren osan Randin kansasta puolelleen. Rand suunnitteli naapurivaltio Caledonian tuhoamista priorien satelliittiaseella, koska nämä eivät suostuneet palvomaan oreja. Tau'rit lähtivät apuun Prometheus-aluksella, mutta satelliitti onnistui tuhoamaan aluksen tappaen samalla useita sen henkilökunnan jäseniä. Jackson sai neuvoteltua Randin ja Caledonian välille väliaikaisen rauhansopimuksen, mutta myöhemmin Maahan palattuaan tau'rit saivat kuulla, että sopimus ei ollut kestänyt. Rand ja Caledonia luultavasti tuhosivat toinen toisensa.

Tollanilaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tollanilaiset olivat teknologisesti erittäin kehittynyt, vähemmän kehittyneitä kohtaan ylimielinen ihmisrotu, joka oli Maan liittolainen mutta ei suostunut antamaan Maan ihmisille teknologista tietoa peläten näiden tuhoavan itsensä. He olivat aikoinaan auttaneet teknologisesti erään naapuriplaneettansa ihmisiä, mutta nämä eivät olleet kehityshyppäykseen valmiita ja tuhosivat lopulta planeettansa keskinäisissä sodissaan niin, että tollanilaisetkin joutuivat hylkäämään oman planeettansa ja etsimään uuden. Tollanilainen Narim oli romanttisesti kiinnostunut Samantha Carterista, joka antoi myös jonkin verran vastakaikua hänen tunteilleen. Tollanit olivat kehittäneet tehokkaan puolustusjärjestelmän goa'uldeja vastaan, mutta kun tämä järjestelmä salakavalasti tuhottiin, he jäivät täysin suojattomiksi ja goa'uld Tanith viritti heille ansan. Pelastaakseen planeettansa tollanilaiset yrittivät goa'uldien painostuksesta tuhota Maan, mutta Narimin avulla tau'rit saivat tietää suunnitelmasta ajoissa ja pystyivät estämään hyökkäyksen. Narimin lähettämästä viimeisestä Maahan saapuneesta viestistä selvisi, että tollanilaiset tuhottiin goa'uldien hyökkäyksessä.

Vyaslaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vyas-planeetalla oli vuosi ennen TP-1:n saapumista tapahtunut massamuistinmenetys, eivätkä sen ihmiset muistaneet omaa historiaansa tai keitä he olivat. Lisäksi koko planeetalla ei ollut enää yhtään vanhuksia. Muistinmenetyksen ja vanhusten kuoleman arveltiin johtuneen sairaudesta, mutta myöhemmin paljastui että sen oli aiheuttanut Linnea-niminen nainen, "maailmojen tuhoaja", jonka tieteellinen koe oli epäonnistunut. Linnea oli yrittänyt kehittää vanhenemista estävän aineen, mutta hän nuorensikin koko väestön aiheuttaen samalla näille ja itselleen muistinmenetyksen. TP-1 ja SGC auttoivat vyaslaisia saamaan muistinsa takaisin. Tekniseltä kehitystasoltaan Vyas vastaa Maata 1900-1920-luvulla.

Tähtiportin muukalaisrodut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asgardit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli Asgard

Asgardit ovat teknologisesti erittäin kehittynyt laji toisesta galaksista. He muistuttavat ulkonäöltään hyvin paljon klassisia "pieniä harmaita muukalaisia". Asgardit ovat tuhansien vuosien ajan lisääntyneet siirtämällä tietoisuutensa kloonatusta kehosta toiseen. Tämä on kuitenkin aiheuttanut heille peruuttamattoman geneettisen rappeuman, joka uhkaa koko rodun tulevaisuutta. Linnunradan galaksissa asgardit suojelevat osaa planeetoista goa'uldeilta mutta samaan aikaan he sotivat kotigalaksissaan konerotu replikaattoreita vastaan.

Gad-Meerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gad-Meerit ovat 10000 vuotta vanha muukalaisrotu, jotka ovat menettäneet oman kotimaailmansa. Gad-Meerit etsivät itselleen uuden kotiplaneetan, jossa etsimisen aikaan ei vielä asunnut älyllistä elämää. TP-1 toi samalle planeetalle enkaralaiset ja myöhemmin enkaralaiset huomasivat Gad-Meerien avaruusaluksen tuhoavan planeettaansa. Koska Gad-Meerien elämänmuoto perustuu rikkiin, ei hiileen, Gad-Meerit muuttivat elinympäristöä "rikkimäisemmäksi". Kyseinen planeetta oli ainoa kahdesta miljoonasta jossa Gad-Meerit pystyisivät elämään. Koska samalla planeetalla ei olisi mahdollista asua Gad-Meerejä ja enkaralaisia, Gad-Meerit tarjosivat enkaralaisille kyydin näiden alkuperäiselle planeetalle, jonka sijainti löytyi Gad-Meerien planeettakirjastosta.

Goa'uldit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Goa'uldit ovat teknologisesti edistynyt loislaji, jotka valtaavat isäntäolentonsa tietoisuuden ja ottavat kehon hallintaansa. Sarjan alussa sadat planeetat ovat heidän imperiuminsa vallassa. Goa'uldit orjuuttivat tuhansia vuosia sitten Maan ihmisiä ja veivät heitä orjuuteen muille planeetoille, kunnes muinaiset egyptiläiset nousivat kapinaan Ra-nimistä goa'uldia vastaan. Ra pakeni ja Maan tähtiportti haudattiin tuhansiksi vuoksiksi. Luonteeltaan suurin osa goa'uldeista on armottomia ja vallanhimoisia, ja he esiintyvätkin usein jumalina seuraajilleen. Heidän armeijansa koostuvat pääosin jaffa-rodun edustajista, jotka kantavat goa'uldeja vatsassaan niiden aikuisikään asti, jolloin goa'uld siirtyy ihmisisäntään. Goa'uldien imperiumia johtavat järjestelmäherrat, jotka ovat goa'uldeista vahvimpia ja vanhimipia. Järjestelmäherrat ovat suurimman osan ajasta sodassa tosiaan vastaan ja pyrkivät laajentamaan omaa aluettaan toisen kustannuksella. He lyöttäytyvät yhteen vain suuren ulkopuolisen uhan, kuten asgardien ja myöhemmin ihmisten edessä.

Jaffa goa'uld Apophista palvelevan käärmekaartin haarniskassa

Jaffat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli Jaffa

Jaffat ovat goa'uldien alistama rotu, joita he käyttävät sotureina ja palvelijoina. Jaffat on kasvatettu uskomaan goa'uldien olevan jumalia. Jaffat periytyvät Maan ihmisistä, mutta goa'uldit ovat muokanneet heitä geneettisesti niin, että jokainen kantaa nuorta parasiittia mahassa olevassa pussissa. Pussissa oleva goa'uld antaa jaffalle pitkän iän ja täydellisen terveyden mutta korvaa jaffan immuunijärjestelmän, tehden jaffat täysin riippuvaisiksi goa'uldeista.

Muinaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli Muinaiset

Muinaiset ovat yksi universumin vanhimmista roduista. He kehittyivat satoja miljoonia vuosia ennen Maan ihmisiä, joiden kanssa he olivat hyvin samankaltaisia. Pitkän historiansa aikana muinaiset kehittivät universumin edistyksellisintä teknologiaa, muun muassa tähtiportit, kaupunkialukset ja nollapistemoduulit. Tuhansia vuosia ennen sarjan tapahtumia he löysivät keinon nousta korkeimmalle olemassaolon tasolle, jolloin heidän kehonsa muuttuivat puhtaaksi energiaksi. He saavuttivat tällöin jumaltasoiset voimat ja tietoisuuden, mutta päättivät olla puuttumatta alempitasoisten olentojen elämään tai kehitykseen.

Noxit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noxit ovat hyvin rauhanomainen ja kehittynyt rotu, joka vastustaa sotaa ja elää luonnonmukaisesti. Noxit muistuttavat ulkomuodoltaan menninkäisiä, ja he pystyvät muuttamaan asioita muun muassa itsensä näkymättömäksi. Tämän takia goa'uldit haluaisivat mielellään päästä käsiksi heihin ja oppia heidän rotunsa salat, mutta noxit ovat piiloutumisen mestareita ja ovat pysytelleet pois galaksinsa kahnauksista. Noxit ovat yksi "neljästä suuresta rodusta", jotka aikoinaan muodostivat edistyneen ja rauhanomaisen liittouman.

Orit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Orit ovat kaukaisessa galaksissa asuva äärimmäisen kehittynyt rotu. He ovat fysiologisesti samaa rotua kuin muinaiset, mutta nämä kaksi ryhmää erkanivat toisistaan satoja miljoonia vuosia ennen sarjan tapahtumia. Samoin kuin muinaiset, myös orit oppivat lopulta nousemaan korkeammalle tietoisuuden tasolle, muuttuen tällöin puhtaaksi energiaksi. Toisin kuin muinaiset, orit puuttuivat alempien elämänmuotojen kehitykseen ja esiintyivät näille maailmankaikkeuden luoneina jumalina. Tästä alkoi uskonto nimeltä origin, joka ei siedä muita uskomuksia ja pyrkii armotta tuhoamaan kaiken muun tiedon, joka on ristiriidassa originin oppien kanssa. Uskonto myös lupaa uskoville näiden nousevan kuollessaan orien joukkoon.

Re'olit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Re'olit ovat huomaamaton, rauhaa rakastava rotu. Heidän elimistönsä kehittää kemikaalia, joka tarttuessaan kohteeseen saa tämän näkemään re'olin oman rotunsa edustajan näköisensä ja luulemaan, että on tuntenut kyseisen henkilön jo pitkään. Tämä on re'olien keino maastoutua ja selviytyä. Goa'uldit jahtaavat reo'leja kyseisen kemikaalin hyötyjen vuoksi, ja reo'leja onkin enää hyvin vähän.

Replikaattorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Replikaattorit ovat tuhoisa mekaaninen rotu, joka pystyy lisääntymään mistä tahansa metallista eksponentiaalisesti ja mukautumaan lähes mihin tahansa haasteeseen. Replikaattorit tuhoavat tekniikkaa ja rakennuksia pyyhkien altaan kokonaisia sivilisaatioita. Ne ovat aiheuttaneet suurta tuhoa etenkin asgardien keskuudessa.

Pegasus-galaksissa elää samankaltainen rotu, jonka muinaiset aikoinaan loivat aseeksi wraitheja vastaan. Toisin kuin "serkkunsa", Pegasus-galaksin replikaattorit eivät ole kiinnostuneita lisääntymisestä vaan pyrkivät ennen kaikkea emuloimaan muinaisia ja etsivät tietä olemassa olon korkeimman tason saavuttamiseksi. Maan ihmiset kuitenkin kutsuvat molempia rotuja replikaattoreiksi.

Re'tut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Re'tut ovat ulkonäöltään hämähäkkejä muistuttavia alieneja, jotka ovat goa'uld-vastaisia. Niiden enemmistö on ihmisiä kohtaan neutraali, mutta re'tu-kapinallisliikkeen tavoitteena on tuhota kaikki goa'uldeihin liittyvä, myös niiden mahdollisina isäntinä toimivat ihmiset. Nämä re'tut tekevä terrori-iskuja valitsemiinsa kohteisiin. Re'tuista tekee vaarallisia se, että ne ovat ihmissilmälle näkymättömiä, ja ilman niiden havaitsemiseen erityisesti kehitettyjä aseita niitä on vaikea paikallistaa.

Serrakinit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ks. ylempää kohta hebridanilaiset.

Tok'rat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tok'rat (goa'uldien kielellä "Ra'ta vastaan ") ovat maanalainen vastarintaliike ja tau'rien liittolaisia. Vaikka he ovat itse samaa rotua kuin goa'uldit, he vastustavat goa'uldien toimintatapoja ja pyrkivät kaatamaan goa'uldien imperiumin. Kuten goa'uldit, Tok'rat elävät symbioosissa ihmisten kanssa, muttahe antavat myös ihmisen elää vapaasti omassa ruumiissaan tok'ran rinnalla. Tällöin tok'ran ja ihmisen mielet sulautuvat yhteen ja he oppivat asioita toisiltaan. Tok'rat ovat kuoleva rotu, sillä kuningatar Egeria josta he alun perin syntyivät on kuollut, eikä uusia tok'ria voi syntyä ellei entinen goa'uld päätä ryhtyä tok'raksi. Koska tämä on goa'uldin luonnon vastaista, kyseiset tapaukset ovat erittäin harvinaista.

Unasit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Unasit ovat vahvoja, sitkeitä ja aggressiivisia hirviöiltä näyttäviä muukalaisia, jotka olivat ensimmäinen goa'uldien orjuuttama rotu. Niiden kulttuuri on melko primitiivistä, mutta etenkin Daniel Jackson tuntee niitä kohtaan sympatiaa, sillä ne haluavat vain elää vapaudessa.

Wraithit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli Wraith

Wraithit ovat Pegasus-galaksissa asuva teknologisesti edistynyt rotu. Wraith on vampyyrimainen olento, joka imee uhristaan elinvoimaa kämmenellään, aiheuttaen näin uhrin nopean ikääntymisen ja lopulta kuoleman. Rotu kykenee myös telepatiaan ja mielenhallintaan. 10,000 vuotta ennen sarjan tapahtumia wraithit olivat vuosisadan mittaisessa sodassa galaksissa asuvia muinaisia vastaan, jotka joutuivat lopulta pakenemaan Linnunradalle. Tämän jälkeen wraithit ovat kylväneet kauhua Pegasus-galaksissa hyökkäilemällä sadan vuoden välein siellä elävien ihmisten kimppuun, imien näiden elinvoiman ja tuhoamalla kaiken edistyneen teknologian. Muun ajan suurin osa wraitheista on horrostilassa, jotta galaksin populaatio ehtii palautua kiertokulun jatkumista varten.