Daniel Jackson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Daniel Jackson
Ensiesiintyminen Tähtiportti-elokuva
Näyttelijä (elokuva) James Spader
Näyttelijä (TV) Michael Shanks
Henkilötiedot
Rotu tau'ri (Maan ihminen)
Sukupuoli mies
Hiusten väri ruskeat
Silmien väri siniset
Arvo TP-1:n siviilijäsen, filosofian tohtori
Syntymäpaikka New York, Yhdysvallat

Daniel Jackson on kuvitteellinen henkilö Tähtiportti-televisiosarjassa ja sitä edeltäneessä elokuvassa. Hän on koulutukseltaan egyptologi, arkeologi, lingvisti ja antropologi. Elokuvassa Danielia esittää näyttelijä James Spader ja televiosarjassa Michael Shanks.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Daniel on lahjakas nuori tutkija, joka elokuvan alussa esittää akateemisissa piireissä tutkimuksensa, jonka mukaan muinaiset pyramidit olisivatkin itse asiassa Maan ulkopuolelta lähtöisin olevia rakennelmia. Kollegat pitävät hänen väitteitään täysin naurettavina, ja hän on menettämässä akateemisen uskottavuutensa. Catherine Langford kuitenkin kiinnostuu hänen väitteistään ja kutsuu hänet mukaan Tähtiportti-projektiin. Heti päästyään SGC:hen (Stargate Command) Daniel ratkaisee kirjoituksen tähtiporttia peittäneen suojuskiven hieroglyfeissä ja saa aikaan enemmän kahdessa viikossa kuin tutkijat ennen häntä kahdessa vuodessa. Hän ymmärtää, että tuntemattomat merkit suojuskivissä eivät ole kirjoitusta, vaan tähtikuvioita ja siten tähtiportin navigointi- eli ns. osoitemerkkejä.

Daniel saa lähteä eversti Jack O'Neillin mukana tau'rien ensimmäiselle tähtiporttimatkalle Abydos-planeetalle ja jää sinne lopulta monien tapahtumien jälkeen asumaan paikallisen vaimonsa Sha'ren (elokuvassa Sha'uri) kanssa. Oleskellessaan Abydoksella Daniel saa selvitettyä, että tähtiportteja on enemmänkin kuin Maassa ja Abydoksella sijaitsevat tähtiportit. Kun Jack ja muut ryhmästä saapuvat uudelleen planeetalle Maahan kohdistuneen yllätyshyökkäyksen jälkeen ja Sha're, tämän veli Skaara sekä muita ihmisiä kaapataan goa'uld Apophiksen matkaan, Daniel liittyy TP-1-ryhmään löytääkseen vaimonsa ja auttaakseen selvittämään tähtiporttien mysteeriä.

Daniel yrittää viimeiseen asti pelastaa goa'uldin riivaaman vaimonsa, mutta lopulta Teal'cin on tapettava Sha're tämän yrittäessä goa'uldin pakottamana murhata miehensä. Daniel on murheen murtama ja aikoo ensin jättää TP-1:n. Hän päättää kuitenkin lopulta liittyä takaisin ryhmään voidakseen muita planeettoja ja niiden kulttuureja tutkimalla joskus auttaa tuhoamaan goa'uldit, jotka tappoivat hänen vaimonsa.

Viidennen tuotantokauden lopussa Daniel kuolee pelastaessaan Langara-planeetan ihmiset ydinonnettomuudelta, mutta alienrotu muinaiset nostavat hänet korkeammalle elämisen tasolle. Daniel palaa ihmisenä TP-1:een seitsemännen tuotantokauden alussa, kun muinaiset karkottavat hänet luotaan. Daniel on kuollut tai hänen on luultu kuolleen sarjan aikana useaan muuhunkin otteeseen (itse asiassa useammin kuin kenenkään muun sarjan hahmon), mutta aina hän on loppujen lopulta selviytynyt milloin goa'uldien sarkofagien, milloin muinaisten avulla. Hänestä on lisäksi ottanut moneen otteeseen vallan jokin muukalaisrodun edustaja, tai alienperäinen laite tai virus on vaikuttanut häneen. Hän on muun muassa käynyt lähellä kuolemaa jouduttuaan ikivanhan miehen ruumiiseen, kärsinyt skitsofreniasta ja muistinmenetyksestä, siirtynyt toiseen ulottuvuuteen ja käynyt läpi mittavat vieroitusoireet jäätyään riippuvaiseksi sarkofagista.

Daniel on yksi sarjan kantavista hahmoista, ja hänen pääroolinsa TP-1-ryhmässä on kulttuurien tuntemus sekä erilaisten kielten hallinta. Hän toimii usein ryhmän tulkkina, neuvottelijana ja omanatuntona eri tilanteissa. Hän on intohimoinen ja suuttuu helposti esimerkiksi silloin, jos ihmis- tai alienoikeuksia hänen mielestään loukataan tai jos arkeologisia löytöjä ei käsitellä sopivin tavoin. Daniel on TP-1:n lukutoukka siviilijäsen, mutta hänet nähdään kiperissä tilanteissa usein myös ase kädessä TP-1:n muiden jäsenien rinnalla. Sha'ren kuoleman jälkeen hän on toisinaan kiinnostunut muista naisista, mutta TP-1:een kymmenennellä tuotantokaudella pysyvästi liittynyt Vala Mal Doran vaikuttaa olevan tähän mennessä vakavin kiinnostuksenkohde.

Muuta Danielista

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Daniel on orpo. Hänen arkeologivanhempansa kuolivat hänen ollessaan pieni, kun he jäivät sortuvan egyptiläisen taidemonumentin alle järjestäessään näyttelyä museoon.
  • Danielin ilmeisesti ainoa elossaoleva lähisukulainen, hänen isoisänsä Nick Ballard on myös tutkija. Hän esitti aikoinaan alienien Maassa käymisen mahdollisuutta kollegoilleen, mutta hänet leimattiin harhaluuloiseksi ja lopulta turhautuminen ajoi hänet hulluuden partaalle. Daniel on saanut toisinaan ideoita hänen vanhoista tutkimuksistaan.
  • Daniel osaa puhua enemmän tai vähemmän yli 23 kieltä. Sarjassa hänen on näytetty käyttävän äidinkielensä englannin lisäksi muinaista egyptiä, espanjaa, venäjää, mandariininkiinaa ja saksaa sekä lisäksi goa'uldien, muinaisten ja unasien kieltä.
  • Danielin syntymäpäivä on jakson Forever in a Day mukaan 8. heinäkuuta.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]