Pyramidi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee rakennelmaa. Sanan muita merkityksiä, katso täsmennyssivu.
Sakkaran pyramidi, yksi vanhimmista

Pyramidi (egypt. mer, kreik. pyramis) on maasta tai kivestä tehty ylöspäin kapeneva, geometrisen pyramidin muotoinen suuri rakennelma. Muinaiset kansat rakensivat pyramideja haudoiksi ja temppeleiksi. Egyptin pyramidit, joista suurin on Kheopsin pyramidi, ovat hautoja. Kaksoisvirtainmaan pyramidit eli zikkuratit ovat porraspyramideja, joissa on monia kerroksia. Kaksoisvirtainmaan zikkuratien pohja-ajatus saattoi olla tekovuori, koska temppeli haluttiin nostaa korkeammalle. Tunnetuin lienee Urin zikkurat.

Uudessa maailmassa oli sekä Perussa että Mesoamerikassa porrasmaisia temppelipyramideja. Monet esikolumbiaaniset kulttuurit Etelä- ja Keski-Amerikassa rakensivat pyramideja, vaikkeivät hautamonumenteiksi.

Egyptin pyramidit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Egyptin pyramidit

Egyptistä on vuoteen 2008 mennessä löytynyt yhteensä 138 pyramidia, ja lisää uskotaan löytyvän[1]. Egyptin pyramidien ajatus lienee ollut tasoitettu porraspyramidi. Ensimmäiset Egyptin haudat olivat matalia kumpuja. Myöhemmin haudoista tehtiin suorakaiteen muotoisia. Kun useita suorakaiteen muotoisia mastaba-hautoja pinottiin päällekkäin, saatiin pyramidi.

Pyramidien uskotaan toimineen faaraoiden hautoina. Faaraon ajateltiin lähtevän pitkälle iäisyysmatkalle kuollessaan. Tuonpuoleisessa tapahtuvaksi uskottiin myös vainajan sielun punnitsemisen ja sielun ollessa hyvä faarao sai uuden elämän. Sielun punnitsi Osiris-jumala. Pyramideihin liittyy mytologioita. Uskomusten mukaan hautarauhan rikkojaa odottaa kirous.

Egyptin pyramidien rakennustapaa pohtivat jo antiikin kreikkalaiset, eikä siitä ole vieläkään varmuutta. Nykykäsityksen mukaan pyramidit rakennettiin palkkatyövoimalla, ei orjatyöllä[2].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Slackman, Michael: In the Shadow of a Long Past, Patiently Awaiting the Future 16.11.2008. The New York Times. Viitattu 8.3.2013.
  2. SLAVES DIDN'T BUILD PYRAMIDS: EGYPT Discovery. Viitattu 13.12.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta pyramidit.
Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  • Merkinnän syy: muistakin epyktiläisistä voisi kertoa