Bosnian pyramidit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
"Auringon pyramidi" eli Visočica-mäki, suurin Bosnian "pyramideista"

Bosnian pyramidit on Bosnia-Hertsegovinassa sijaitsevasta Visočicamäestä ja sitä ympäröivistä pienemmistä mäistä joidenkin harrastaja-arkeologien käyttämä nimitys. Mäet sijaitsevat Visokon kaupungissa pääkaupunki Sarajevosta luoteeseen.

Pyramideja kutsutaan "Bosnian pyramideiksi". Bosnialainen filosofian tohtori ja liikemies Sam Osnamanagiċ on tutkinut pyramideja noin 23 vuotta ennen niiden löytämistäselvennä. Osnamanagiċ esitti lokakuussa 2005 väitteitä, että ne olisivat todellisuudessa ihmisten tekemiä pyramideja. Väitteet on tiedeyhteisö tyrmännyt.[1]

213 metriä korkea Visočica eli Auringon pyramidi oli keskiajalla Bosnian pääkaupunkina olleen Visokon kaupungin keskellä. Se muistuttaa pyramidia: se on symmetrinen ja pyramidin muotoinen. Pyramidin suuntaus maantieteellistä pohjoista kohti on tarkkuudeltaan 0 astetta, o minuuttia ja 12 sekuntia (lähde: Bosnian Geodesian Instituutti). Mäen huipulla on ollut linnoitus, ja mäellä on muitakin tunnettuja muinaisjäänteitä, muun muassa ihmisten kaivamia luolia.lähde?. Pyramideja on löydetty Bosnian pyramidilaaksosta viisi, nimeltään: Aurinko, Kuu, Lohikäärme, Äiti Maa ja Rakkaus. Laaksosta on löytynyt myös tumuluskompleksi (kumpuhauta) ja valtava maanalainen labyrintti.

Kaivaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osmanagić on kansainvälisen ryhmänsä kanssa tehnyt kaivauksia mäellä ja sen ympäristössä ja löytänyt muun muassa kiveystä ja suuria kivipaasia, joita hän pitää ihmisen valmistamina. Kaivauksia suorittaa Bosnian Arkeologinen säätiö. Myös mäen sisällä kulkevien käytävien Osmanagić katsoo liittyvän pyramidiin. Hän pitää myös neljää muuta läheistä mäkeä mahdollisina pyramideina.[2] Kaivauksia johtaa kroatialainen muusikko Mislav Hollos.[3][4] Kaivauksilla on mukana harrastaja-arkeologeja Australiasta, Itävallasta, Bosniasta, Skotlannista, Suomesta ja Sloveniasta.

Tieteellinen keskustelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asiantuntijat tyrmäävät jyrkästi Semir Osmanagićin väitteet ja pitävät niitä epätieteellisinä.[1][2] Pidetään mahdottomana, että joskus 27 000–12 000 vuotta sitten eläneet metsästäjä-keräilijät olisivat voineet rakentaa jättimäisen rakennuksen alkeellisilla työkaluillaan tai että heidän yhteiskuntansa olisi voinut järjestää kyseisen rakennustyön. Alueen aiemmat löydöt eivät kerro kehittyneemmästä teknologiasta kuin metsästäjä-keräilijöiden kulttuuri edellytti. Mäen muotoa uskotaan kyllä joskus muinaisuudessa tai historiallisena aikana muokatun, mikä on eri asia kuin että mäki olisi rakennettu. Ongelmaksi on muodostunut että maa-alueet pyramidien alueilla ovat yksityisten omistamia.

Jotkut tutkijat ovat kuitenkin vakuuttuneita, että kyseessä ovat pyramidit. Professorit Mona Fouad Aly ja Suleiman Hamed El Haweli Kairon yliopistosta, professori Aly Abd Alla Barakat Egyptin mineralogisesta tutkimuslaitoksesta sekä professori Nabil Mohamed Abdel Swelim pitävät Bosnian rakennelmia ainakin osittain ihmisten tekeminä.[5] Ryhmä vietti kaivauksilla kymmenen päivää ja kertoi sen jälkeen näkemyksensä lehdistökonferenssissa. Swelimin mukaan Bosnian auringon pyramidi on suurin koskaan löydetty pyramidi. Pyramidien rakentajista, käyttötarkoituksesta tai iästä ryhmä ei osannut sanoa mitään varmaa. Nabil Swelim on löytänyt uransa aikana useita Egyptin pyramideja.[6].

Elokuussa 2008 järjestettiin Sarajevossa aihetta käsittelevä konferenssi, johon osallistui yli viisikymmentä tutkijaa eri maista. Yksi tieteellisen konferenssin osallistujista on suomalainen musiikkituottaja Heikki Savolainen.[7]

Äänitutkimukset pyramideilla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalainen äänittäjä, äänisuunnittelija, tuottaja ja manageri Heikki Savolainen[7] on tehnyt alueella useita äänitutkimuksia. Laitteistoina on käytetty mm. hydrofoneja sekä ammattitason mikrofoneja. Lisäksi äänien käsittelyyn on sovellettu tietokoneohjelmistoanalyysia ja algoritmitutkimusmenetelmää sekä 3D-sähkömagneettisia antureita. Sähkömagneettista säteilyä on tallennettu välillä 500Hz-100kHz. Ääniä tutkittiin pyramidien lähellä sijaitsevista luolista, luolien sisällä olevien kivipaasien kohdalta sekä pyramidin kärjestä. Tutkimuksissa havaittiin RAVNE -tunneleissa olevien keraamisien kivipaasien lähettävän ultraääntä, joka keskittyy juuri kivipaaden kohdalle. Infraääniä äänitettiin RAVNE -tunnelista ja niiden todettiin olevan liikkuvia, matalia ääniä. Pyramidin huippu lähettää ääntä, jonka tunnistamiseen käytettiin algoritmitutkimusmenetelmää filtteriteknogialla. Tällä pyrittiin selvittämään mm. äänen toistuvuutta. Ultraäänipiikkejä kuului kolme ja ne lähettyivät oktaavin välein eli musiikillisessa harmoniassa.

Alueen alla olevat luolat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyramidilaakson alla kulkee maanalainen tunneli- ja kammioverkosto joka on pituudeltaan yli 10 kilometriä. Aurinko Pyramidin alla kulkee lisäksi seitsemässä tasossa tunneleita. Pyramidilaakson maanalaisesta labyrintistä on löydetty useita keraamisia kivipaaseja jotka sijoittuvat aina tunnelien risteyskohtiin. Suurimpien kivipaasien paino on yli 8 tonnia. Keraamisten kivipaasien päällä ja sivuilla on nuolenpääkirjoitusta vastaavaa ikiaikaista kirjoitusta.lähde?

Kuvia kaivauksilta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Bosnian pyramidit.