Kheopsin pyramidi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kheopsin pyramidi
Khufun pyramidi eli Gizan suuri pyramidi, alun perin Akhet Khufu (Khufun horisontti).
Khufun pyramidi eli Gizan suuri pyramidi, alun perin Akhet Khufu (Khufun horisontti).
Rakennustyyppi pyramidi
Valmistumisvuosi n. 2560–2540
Rakennuttaja Khufu
Korkeus 146,5 m (alkuperäinen)
138,8 m (nykyinen)
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Kheopsin pyramidi (Khufun pyramidi, suuri pyramidi) on suurin ja tunnetuin Gizan egyptiläisistä pyramideista. Kheopsin pyramidi oli yli 4 000 vuoden ajan maailman korkein rakennelma. 4. dynastian faarao Kheops (Khufu) rakennutti pyramidin hautapaikakseen noin 2560 eaa. Pyramidin nimi on egyptiksi Akhet Khufu, ”Khufun horisontti”[1]. Kheopsin pyramidi on vanhin ja ainoa edelleen olemassa oleva maailman seitsemästä ihmeestä.

Tietoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sisäkuva Kheopsin pyramidista: Suuri galleria.

Kheopsin pyramidi on rakennettu kalkkikivestä, basaltista ja graniitista. Pyramidi rakennettiin enimmäkseen paikalta saaduista kalkkikivilohkareista. Niiliä pitkin muualta kuljetettua vaikeatyöstöistä graniittia käytettiin vain hautakammioiden katteina ja suojaovina. Kaikkiaan pyramidiin käytettiin 2,3 miljoonaa lohkaretta[2]. Yksittäisten lohkareiden paino oli keskimäärin 2,5–5 tonnia; suuret kivet painoivat jopa 50 tonnia. Huipulla oli aikoinaan luultavasti kullattu suuri kivi (pyramidion).

Pyramidin korkeus oli muinoin noin 146,6 metriä ja nykyisin 138,8 metriä[3]. Sen sivun pituus on noin 230 metriä[3] ja pohjan ala yli 5,3 hehtaaria.

Sivun kaltevuus on 51°52′[2], kulman tarkkuus 110 astetta ja sivun pituuden heitto 20 cm. Pyramidin kokonaistilavuus on noin 2,6006 miljoonaa kuutiometriälähde?. Koko rakennelman paino on 5,75 miljoonaa tonnia.[2]

Pyramidin ryöstö ja eroosio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kheopsin pyramidiin tunkeuduttiin jo vanhan valtakunnan aikana, ehkä jo muutaman kymmenen vuoden kuluttua haudan sinetöimisestä ja aarteet ryöstettiin.lähde? Senkin jälkeen yrittäjiä on varmasti ollut monia. Keskiajalla koko pyramidi haluttiin purkaa. Kheopsin graniittinen sarkofagi ilman kantta koristaa tyhjää hautakammiota.

Pyramidin hyvälaatuista päällyskalkkikiveä ovat ympäristön asukkaat aikojen kuluessa ottaneet omiin tarpeisiinsa. Historioitsija Herodotoksen vieraillessa pyramidin luona noin 440 eaa. kalkkikivipäällyste oli vielä paikoillaan.

Pyramidin rakentaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyramidien rakennustapaa pohtivat jo antiikin kreikkalaiset, eikä oikeaa rakennustapaa ole todistetusti keksitty vieläkään. Useita teorioita on toki esitetty, joista ensimmäisen esitti kreikkalainen historioitsija Herodotos, joka väitti, että tonnien painoiset kivet nostettiin paikoilleen lyhyistä hirsrstä tehdyillä vivuilla, eräänlaisilla yksin­kertaisilla hissi­kojeilla.[3] Teoriaa pidetään kuitenkin epätodennäköisenä.

Pyramidia rakensi noin 30 000–300 000 palkattua työläistä. Rakentamisaika on luultavasti ollut 20–30 vuotta. Arkeologien kaivauksissa on löytynyt noin 800 pyramidia rakentaessa kuollutta, keskimäärin 15–40-vuotiasta miestä. Pyramidi päällystettiin Niilin toiselta puolelta saadulla Turan kalkkikivilouhoksen korkealaatuisella kalkkikivellä. Toden­näköisesti se rakennettiin käyttäen apuna hiekasta tehtyjä ramppeja, joita pitkin lohkareet kuljetettiin ylös. Rakentamisessa enimmäkseen maatyöläisistä koostuvat ryhmät, työprikaatit, rakensivat vuorotellen arkkitehdin suunnitteleman pyramidin.lähde? Suosituimman teorian mukaan pyramidin ulkopuolella kiersi luiska, jota pitkin kivet kuljetettiin ylös. Tässäkin teoriassa on kuitenkin heikkoutensa.

Sementtiteorian valetuista lohkareista esitti ensimmäisen kerran ranskalainen Joseph Davidovits 1980-luvulla. Viime vuosina hän on saanut belgialaisen Notre-Dame de la Paix -yliopiston fyysikon Guy Demortierin tuen. Demortier ei usko, että pyramidien rakentaminen kokonaisista kivilohkareista olisi ollut edes mahdollista.[4]

Uudistettu ramppiteoria on ranskalaisen arkkitehti Jean-Pierre Houdin vuonna 2007 julkaisema. Sen mukaan Kheopsin kivet kiskottiin ylös pyramidin sisällä kulkevia ramppeja pitkin. Pyramidien kulmat olisivat myös jätetty auki, jotta kivien kääntäminen olisi ollut mahdollista. National Geographicin dokumentti esitti, että Houdin teoria mahdollistaa sen, että pyramidien sivut kohtaavat symmetrisesti rakennelman huipulla sen rakennuttua, jota aiemmat teoriat eivät ehkä mahdollista.[5] [6]

Ainoat konkreettiset todisteet Kheopsin pyramidin rakentajista löytyvät pyramidin kevennyskammioista, joissa on paljon työmiesten jättämiä graffitoja, joissa esiintyy myös Kheopsin nimi.

Välttääkseen aikaisemmin ilmenneitä ongelmia pyramidien rakennuksessa, Kheopsin pyramidi päätettiin rakentaa massiiviselle ja tukevalle kalliopohjalle, joka löytyi nykyisen Gizan yläpuolelta maisemallisesti näyttävältä paikalta.

Pyramidin ympäristö ja rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kheopsin pyramidin poikkileikkaus.

Pyramidin vieressä on hauta-alue, jossa on muun muassa suorakulmaisia mastaba-hautoja sekä pienempiä pyramideja. Pyramidin pääsisäänkäynnin lähellä oli kuolintemppeli, johon johti Niilin rannan laaksotemppelistä aikoinaan katettu käytävä. 1954 pyramidin eteläisen muurin luota maahan kaivettuna löytyi valtava puinen laiva (pituus 43 m, leveys 6 m[7]) ja sitten vielä toinenkin Kheopsille kuulunut alus.[3] Löydön teki Kamal el-Mallakh ja restauroinnin suoritti Hag Ahmed Yussef Mustafa. Laiva valmistui näyttelykuntoon 1968 ja se on esillä pyramidin lähelle rakennetussa ilmastoidussa hallissa.

Pyramidin sisällä kapea tunneli vie ylöspäin viettävään korkeaan käytävään, niin sanottuun Suureen galleriaan, jollaisia ei ole löydetty muista pyramideista. Pyramidin alla on niin sanottu Maanalainen kammio, sitten Kuningattaren kammio ja lopuksi Kuninkaan kammio.[3] Kuninkaan kammion päällä on pinomainen graniittilohkareista koostuva rakennelma, jota käytetään painon tasaamiseen. Kuninkaan kammiosta johtaa kapeita ilmakanavia pyramidin pinnalle. Tukitut kanavat löysi ja avasi pyramidia tutkinut eversti Howard Vyse vuonna 1837.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bayfield, Egyptian monuments
  2. a b c Pyramids of Giza Encyclopædia Britannica. Viitattu 2.3.2015.
  3. a b c d e Rolf Grönblom: Faaraoiden Egypti, s. 62–67. Suom. Tuula Kojo. Schildts, 2002. ISBN 951-50-1259-7.
  4. Tekniikka ja talous: Egyptin pyramidit tehtiinkin ehkä valamalla
  5. Video: Unlocking The Great Pyramid, National Geographic, 2009
  6. Great Pyramid Built Inside Out, French Architect Says, Dan Morrison in Cairo, Egypt, 2.4.2007
  7. Patricia Hysell: Khufu's ship discovered 26.5.2010. Examiner.com. Viitattu 8.3.2013.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Wirsching, Armin, Die Pyramiden von Giza – Mathematik in Stein gebaut, 2nd ed. 2009, BoD Norderstedt, ISBN 978-3-8370-2355-8

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kheopsin pyramidi.