Porraspyramidi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pieniä porraspyramideja Teotihuacánissa Meksikossa, joka on osa Mesoamerikkaa.
Muinaisiranilaisen Elamin Choga Zambilin zikkurratin jäännökset.
Osin entisöity Meksikon intiaanien rakentama Cholulan pyramiditemppeli.

Porraspyramidi on pyramidin muotoinen rakennelma, joka kapenee portaittain ylöspäin mentäessä. Yleensä sen pohja on neliö tai suorakaide. Muutamat muinaiset kansat rakensivat porraspyramidin muotoisia temppeleitä ja hautoja. Mesopotamian ja lähialueiden muinaisia porraspyramideja kutsutaan nimellä zikkurat. Intiaanien Mesoamerikassa nykyisen Etelä-Meksikon seuduilla rakennettiin ennen eurooppalaisten tuloa laajalti porraspyramidimaisia monumentteja lähinnä temppeleiksi. Nykyään on tehty joitain asuin- ja toimistorakennuksia, jotka tietoisesti jäljittelevät muinaisia porraspyramideja.

Muinaiset porraspyramidit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muinaisten kansojen rakentamat porraspyramidit olivat joko temppeleitä tai hautoja. Niiden uskotaan kehittyneen siten, että alettiin rakentaa ensin korokkeita, ja sitten korokkeita korokkeiden päälle. Porraspyramideja tehtiin muun muassa kivestä ja auringossa kuivatuista adobe-savitiilistä. Adobe-savitiilistä tehdyt ovat nykyään suureksi osaksi sortuneet. Porraspyramideja rakensivat muun muassa muinaiset egyptiläiset, muinaiset mesopotamialaiset sekä Mesoamerikan intiaanit. Myös vanhimmat Egyptin pyramidit ovat porraspyramideja, joista tunnetuin on Saqqaran porraspyramidi. Mesopotamian muinaisia porrasmaisia temppelipyramideja kutsutaan nimellä zikkurat. Eridussa ja Urukissa tehtyjen kaivausten mukaan ne kehittyivät temppelien korokkeista. Samaa korokkeista kehittymistä tapahtui myös muinaisessa Perussa ja Mesoamerikassa.

Muinaisen Perun pyramidit, huacat, lienevät olleen esikuvina Mesoamerikan pyramideille. Mesoamerikan pyramidit olivat tavallisimmin temppeleitä, mutta esimerkiksi maya-alueen Palenquesta on löydetty pyramidin sisältä hauta. Moniin Mesoamerikan porraspyramideihin liittyi muun muassa verisiä ihmisuhreja. Tunnettuja Mesoamerikan porraspyramideja ovat jo hävitetyt asteekkien Tenochtitlánin pyramidit ja hävitykseltä säästyneet Teotihuacánin muinaiset pyramidit. Mesoamerikan pyramideissa esiintyy niin sanottu talud-tablero-tyyli, jossa viistot reunat ja tasanteet vuorottelevat.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]