Hauta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee hautaustapaa. Sanan muita merkityksiä on erillisellä täsmennyssivulla.
Japanilainen hauta.

Hauta on kuolleen ruumiin sijoituspaikka.[1] Hauta voi olla maahan kaivettu kuoppa tai kammio. Tavallisesti haudalle asetetaan muistomerkki, tavallisimmin hautakivi jossa on usein vainajan nimi sekä syntymä- ja kuolinaika. Myös meri on ollut hautapaikka, kuin joissain tapauksissa myös joki, joka on vienyt ruumiin pois. Polttohautauksen jälkeen ruumiin tuhka sirotellaan erikseen sille määrätyyn paikkaan, maahan tai merelle. Tuhkansirottelupaikalla voi myös olla muistomerkki.

Muinaisessa Egyptissä faaraot palsamoitiin ja haudattiin mastabaan, pyramidiin tai kalliohautaan. Zarathustralaisuudessa on poikkeava hautaustapa: ruumis viedään korkean zikkurat-tornin päälle, jossa se jää lintujen syötäväksi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hauta: ”maahan kaivettu kuoppa, johon ruumis haudataan; myös muunlaisista hautaamispaikoista.” Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004. ISBN 952-5446-11-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.