Jaffa (Tähtiportti)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Jaffa nimistä kuvitteellista rotua. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.

Jaffa
Rotu Jaffa (hieman ihmisestä eroava humanoidi)
Kotimaailma Useat planeetat kuten Chulak
Hallinto Jaffojen korkein neuvosto
Liittolaiset Tau'rit, tok'rat
Entiset liittolaiset Ei ole, palvelivat goa'uldeja
Ensiesiintyminen Tähtiportti-elokuva

Jaffat on kuvitteellinen rotu televisiosarjassa Tähtiportti (engl. Stargate SG-1). Biologisesti he ovat ihmisiä ja polveutuvat suoraan maan ihmisistä, joita goa'uldit kidnappasivat isänniksi ja orjiksi käyttäen Tähtiporttia antiikin aikana.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Jaffoja elää useilla eri planeetoilla riippuen siitä, ketä goa'uldia he palvelevat, joten heillä ei ole yhtä tiettyä "kotimaailmaa" (koska he alun perin olivat ihmisorjia Maasta). Suurimpia jaffojen kansoittamia planeettoja ovat Chulak, Dakara ja Delmak.

Goa'uld-symbioosi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaffojen päätehtävä on palvella jumaliaan goa'uldeja sotureina ja hautomoina nuorille goa'uld-toukille. Nuori goa'uld istutetaan pussieläinten pusseja muistuttavaan koloon, joka kaivetaan jaffan keskivartaloon. Siellä se saa kasvaa täysikasvuiseksi ennen varsinaista ihmisisäntään siirtoa.

Goa'uld-toukan läsnäolo korvaa jaffan immuunijärjestelmän, eikä jaffa toukan istutuksen jälkeen kykene elämään kuin muutaman tunnin ilman toukkaa. Goa'uld-toukasta on tosin jaffalle omat hyvät puolensa: toukkaa kantava jaffa on vahvempi, terveempi ja elää pidempään (120-150 vuotta) kuin jaffa, joka ei kanna toukkaa. Egerian löydön yhteydessä kehitettiin tretoniini-niminen lääke, joka auttaa entisiä goa'uld-toukasta luopuneita jaffoja selviämään hengissä.

Jokainen täysi-ikäinen jaffa kantaa palvelemansa goa'uldin symbolia otsassaan. Yleensä se on pelkkä musta tatuointi, mutta jokaisen Järjestelmäherran oikeana kätenä (englanniksi First Prime) eli soturien johtajana ja komentajana toimineella jaffalla se on kohokuvio, joka on tehty erikoisveitsellä kaivertamalla ja täyttämällä sulalla kullalla. Teal'cin mukaan se on erittäin kivulias toimenpide.

Ryhmä jaffoja, joka pitää goa'uldeja epäjumalina, piiloutui tuhansia vuosia sitten ja tuli tunnetuksi legendaarisena Sodanina. Nämä jaffat eivät kanna symboleja.

Avioituneiden jaffamiesten täytyy ajaa päänsä kaljuksi pian häiden jälkeen. Vastustuksena vanhoille tavoille Teal'c kasvattaa myöhemmin lyhyet hiukset.

Sarjan tapahtumia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teal'c (jota esittää Christopher Judge) on jaffa, joka päättää liittyä TP-1:een ja taistella vapauden puolesta. Hän aloittaa yksinäisenä petturina mutta osittain entisen jaffaopettajansa mestari Bra'tacin avustuksella taistelee ja värvää lisää jaffoja taistelemaan vapauden puolesta.

Jaffojen vastarintaliike

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaffojen vastarintaliike on kapinallisjoukko, joka taistelee goa'uldeja vastaan. Heidän kuuluisa johtajansa on Teal'c. Vastarintaliike perustettiin kuudennen tuotantokauden aikana.

Kahdeksannen tuotantokauden lopussa Teal'c saavuttaa tavoitteensa ja auttaa jaffat vapauteen goa'uldien orjuudesta. Goa'uldit olivat heikoilla ensimmäisen Järjelmäherrojen välisen sisällissodan takia, jonka aiheuttivat Baal ja Anubiksen yllättävä paluu sekä replikaattorien hyökkäys galaksiin. Hieman sen jälkeen tau'rien joukot onnistuivat voittamaan replikaattorit ja jaffat näkivät goa'uldien kyvyttömyyden puolustautua replikaattoreita vastaan todisteena siitä, että he ovat valejumalia. Varsinkin Järjestelmäherra Baalin pelkurimainen pako vastarintaliikkeeltä aiheutti sen, että jaffat kääntyivät yhtenä suurena joukkona goa'uldeja vastaan.

Vapaa Jaffavaltio

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdeksännellä tuotantokaudella perustetaan Vapaa Jaffavaltio. Valtion johdossa on Korkein neuvosto, joka kuitenkin aluksi riitelee keskenään eikä aina kykene tekemään päätöksiä. Ilmeisesti korkeimman neuvoston edustajien valta perustuu sotilasvaltaisiin yhteenliittymiin Teal'cin tahdon vastaisesti. Teal'c itse kannattaa "uusia tapoja", jotka hän on ilmeisesti oppinut tau'reilta; hän mm. mainitsee kenraali Hank Landrylle, että hän tahtoisi Jaffavaltion olevan edustuksellinen demokratia.

Gerakista tulee jaffojen korkeimman neuvoston johtaja huolimatta Teal'cin ja tau'rien yrityksestä. Hän jopa vahvistaa asemaansa kaappaamalla järjestelmäherra Baalin ja teloittamalla tämän neuvoston silmien edessä. Hän näyttää kiinnostusta Orien uskontoon. Nähtyään Orin saarnaajan pitämän esityksen hän on entistä kiinnostuneempi, vaikka on voittanut neuvoston mielen taakseen.

Sisällissodan uhka syntyy, kun Gerak päättää, että kaikkien jaffojen tulisi palvoa Oria. Gerak jopa tekee lain asiasta, kun saarnaajat ehdottavat, että kaikki vääräuskoiset pitäisi tappaa. Hän on liian pelokas, joten hänet viedään jumalten kaupunkiin Celestiaan ja muutetaan Orin saarnaajaksi. Kun Teal'c saa neuvoston ymmärtämään, ettei kannata seurata Oria, Gerak tulee ja ilmoittaa että "on kaikkien jaffojen kohtalo palvella alkuperää!". Teal´c yrittää pakottaa Gerakin valitsemaan Jaffojen ja Orien välillä uhkaamalla Jaffa-sisällissodalla ja vie hänet isänsä haudalle, jossa hän saa käännettyä tämän puolelleen. Gerak käyttää saarnaajan voimiaan ja parantaa Tähtiportti-tukikohdan Orien lähettämästä rutosta mutta kuolee itse prosessissa.

Gerakin jälkeen Jaffavaltio pyrkii siirtymään kohti demokratiaa mutta Goa úld Baal häiritsee kehitystä ja alkaa aivopestä Jaffojen korkeimman neuvoston jäseniä itselleen uskolliseksi tarkoituksenaan luoda yhtenäinen, hänen komennossaan oleva Jaffa-armeija taistelemaan Oreja vastaan. SG1 ja Bra´tac kuitenkin pilaavat Baalin suunnitelmat ja Jaffavaltio aloittaa siirtymisen kohti demokratiaa.

Orien hyökättyä galaksiin ja saavutettua ylivoiman, Jaffat alkoivat tulla vähitellen epätoivoisiksi ja päättivät käyttää Dakaran superasetta tuhotakseen kaikki Orien saarnaajat sekä koko Orien armeijan vaikka samalla tuhoutuisi valtava määrä ihmishenkiä. Jaffat käyttivät Dakaran superasetta eräällä planeetalla tappaakseen Adrian sekä kaikki alkuperään kääntyneet Orien seuraajat mutta Adria selviytyi aseesta kaulakorunsa turvin ja sai tietää sen olinpaikan Dakaralla. Adria hyökkäsi Dakaralle ja tuhosi sekä superaseen että Dakaran planeetan. Koska Dakara oli symbolisen merkityksensä vuoksi ( siellä tapahtui ensimmäisen Goa úldin istuttaminen Jaffa-isäntään ja siten voidaan katsoa ensimmäisen Jaffan syntyneen siellä) ainoa planeetta, joka piti Jaffavaltion yhtenäisenä, sen tuho sai aikaan Jaffavaltion hajoamisen erilaisiin hajanaisiin ryhmittymiin.

Lista tunnetuista Jaffoista

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Nimi Järjestelmäherra Arvo/virka Ensiesiintyminen Nykytila Näyttelijä
Bra'tac Apophis, Klorel Entinen oikea käsi
Jaffojen korkeimman neuvoston jäsen
Bloodlines Elossa Tony Amendola
Del'nor Apophis Ei näkynyt Kuollut Ei esittäjää
Rak'norin isä
Drey'auc Apophis Bloodlines Kuollut Salli Richardson
Teal'cin vaimo
Fro'tak Apophis Kirjuri Family Kuollut (Jack O'Neillin surmaama) Peter Bryant
Dre'aucin toinen mies, petti SG-1:n kateudesta.
Gar'tok Apophis Ei näkynyt Ei esittäjää
Gerak Montu Entinen oikea käsi
Vapaan Jaffavaltion johtaja.
Orin palvelija
Origin Kuollut Louis Gossett Jr.
Hak'nor Ei näkynyt Ei esittäjää
Jaffojen vastarintaliikkeen jäsen.
Herak Anubis Oikea käsi The Other Guys Kuollut Michael Adamthwaite
Ishta Moloc Birthright Elossa Jolene Blalock
Hak'tylin jaffavastarintaliikkeen johtaja, Rya'cin anoppi.
Kar'yn Moloc Sacrifices Elossa Mercedes de la Zerda
Rya'cin vaimo
Ma'kar Apophis The Serpent's Venom Art Kitching
Moac Apophis Maternal Instinct Kuollut Aaron Douglas
Bra'tacin oppilas
M'zel Heru'ur, Apophis Death Knell Mark Gibbon
Jaffojen vastarintaliikkeen johtaja.
Neith Moloc Birthright Elossa Kathleen Duborg
Nesan isosisko, osa Hak'tylin vastarintaliikettä.
Nesa Moloc Birthright Elossa Kirsten Prout
Neithin pikkusisko, osa Hak'tylin vastarintaliikettä.
Oshu Yu Oikea käsi Fallen Kevan Ohtsji
Rak'nor Heru-ur The Serpent's Venom Elossa Obi Ndefo
Vihasi ennen vastarintaa, nykyään yksi sen johtajista. Toimii Teal'cin neuvonantajana ja sijaisena neuvoston kokouksissa.
Ronan Apophis, Anubis Lost City, Part 2 Kuollut (Bra'tacin surmaama) Marc Worden
Anubis:ksen vakooja vastarintaliikkessä.
Rya'c Apophis Bloodlines Elossa Neil Denis
Teal'cin poika.
Ryk'l Moloc Birthright Kuollut (Molocin vartijan surmaama) Nigel Vonas
Shak'l Apophis Oikea käsi The Nox Kuollut (Teal'cin surmaama) Michasha Armstrong
Shaq'rel Apophis Redemption Part 1 Aleks Paunovic
Vastarintaliikkeen jäsen.
Shau'nac Apophis Papitar Crossroads Kuollut (Tanithin surmaama) Musetta Vander
Syn'ac Birthright
Hak'tylin vastarintaliikkeen jäsen.
Teal'c Apophis Entinen oikea käsi
TP-1:n jäsen
Jaffojen korkeimman neuvoston jäsen.
Children of the Gods Elossa Christopher Judge
Va'lar Apophis Threshold Kuollut (Teal'cin surmaama) David Lovgren
Yat'Yir Montu elossa Gardiner Millar
Gerakin avustaja.