South Park

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo animaatiosarjasta. Samannimisestä festivaalista Tampereella kertoo artikkeli South Park Tampere.
South Park
Sarjan alkutunnus.
Sarjan alkutunnus.
Tyyli Animaatiosarja
satiiri
musta komedia
Kestoaika 21–23 minuuttia
Luoja(t) Trey Parker
Matt Stone
Pääosissa Trey Parker
Matt Stone
Isaac Hayes (1997–2006)
Mary Kay Bergman (1997–1999)
Eliza Schneider (2000–2003)
Mona Marshall
April Stewart
John Hansen
Jennifer Howell
Adrien Beard
Alkuperämaa Yhdysvallat Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat Comedy Central
Suomi MTV Finland
Suomi Canal+
Suomi Jim
Suomi MTV3
Suomi Nelonen
Suomi Paramount Network
Esitetty 13. elokuuta 1997 – jatkuu edelleen
Tuotantokausia 26
Jaksoja 325
Aiheesta muualla
IMDb

South Park on yhdysvaltalainen kulttimaineen saavuttanut satiirinen animaatiosarja, joka kertoo Coloradon osavaltiossa Yhdysvalloissa sijaitsevan kuvitteellisen South Parkin kaupungin tapahtumista. Sarjan päähenkilöinä on neljä alakouluikäistä poikaa: lihava ja kiroileva Eric Cartman, juutalaispoika Kyle Broflovski, köyhän perheen lapsi Kenny McCormick sekä keskiluokkaisen amerikkalaisperheen poika Stan Marsh. Teemamusiikin sarjaan on tehnyt Primus. Sarjasta on tehty myös useita videopelejä ja oheistuotteita.

Varhaisvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eräänlainen South Parkin varhaisversio tehtiin vuonna 1992, jolloin Trey Parker ja Matt Stone tekivät lyhytelokuvan, jossa Jeesus taisteli henkiin herännyttä tappajalumiukkoa vastaan. Pian heiltä pyydettiin lisää filmejä, jolloin Stone ja Parker tekivät joulufilmistä uuden version, jossa Jeesuksen vastustajana oli joulupukki. Filmit levisivät Internetin välityksellä, ja Parker ja Stone saivat useita yhteydenottoja filmiyhtiöiltä ja pian Comedy Central tarjoutui tulevan sarjan tuotantoyhtiöksi. South Parkin ansiosta Comedy Central pelastui konkurssilta.

Ominaispiirteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja päällisin puolin näyttää keskittyvän lähinnä shokeeraamiseen, kiroiluun sekä alapäähuumoriin, mutta sen myöhemmissä jaksoissa on taustalla lähes aina syvempääkin sisältöä. Sarjassa esimerkiksi kritisoidaan taikauskoa, vaihtoehtolääketiedettä ja salaliittoteorioita. Yksi South Parkin piirteistä on julkisuuden henkilöiden ja ilmiöiden parodiointi, ja sarja tuo provosoimalla esiin yhteiskunnan vaiettuja kipupisteitä ja tabuja. South Parkissa myös esitetään kanadalaiset hölmöinä ja yksinkertaisina, millä otetaan kantaa Kanadaan ennakkoluuloisesti suhtautuviin yhdysvaltalaisiin.

Trey Parkerin ja Matt Stonen käsikirjoitukset korostavat aitoa suvaitsevaisuutta ja maalaisjärjen käyttöä sekä kritisoivat liiallista poliittista korrektiutta, positiivista syrjintää ja muita hyvää tarkoittavia mutta todellisuudessa itseään vastaan toimivia järjestelmiä. Erityisesti poliittisen päätöksenteon, uskontojen ja tiedotusvälineiden kaksinaismoralismi on käsikirjoittajien tulilinjalla. Osansa pilkasta saavat aidon tasapuolisuuden nimissä kaikki poliittiset toimijat ja järjestelmät sekä uskontokunnat, mutta myös ateismi, evoluutioteoria, geeniteknologia, scifi-fanit ja tietokonenörtit. Tekijät yrittävät omien sanojensa mukaan solvata kaikkia tasapuolisesti. Erittäin usein pilkan kohteena ovat myös lasten vanhemmat, jotka pitävät omia (monesti täysin älyvapaita) ajatuksiaan fiksuina, jos niissä on pienikin taka-ajatus lasten hyvinvoinnista. Usein lapset, erityisesti Stan, ihmettelevät ja häpeävät vanhempiensa tekoja.

Moni South Parkin jakso parodisoi piikittelevästi, mutta usein vain huumorimielisesti tunnettuja elokuvia tai kirjallisuuden klassikkoteoksia. Esimerkiksi Vihan hedelmiä on parodisoitu 12. tuotantokauden jaksossa 6 Over logging. Jaksossa Coloradon osavaltiosta katoaa yhteys Internetiin, jolloin epätoivoiset South Parkin asukkaat muuttavat joukolla Kaliforniaan, koska ovat kuulleet siellä olevan mahdollisuus päästä Internetiin. Jakso on siis myös kannanotto nettiriippuvuuteen.

Parker ja Stone valitsevat jakson sisällön yleensä vasta noin viikko ennen sen ensiesitystä ja jaksot valmistuvat usein vasta vähän ennen esitystä. Tämä on mahdollista, koska sarjan tarkoituksenmukaisesti yksinkertainen animointi voidaan tehdä nopeasti tietokoneella ja ääninäyttelijät ovat saatavilla viime hetken muutoksiin. Parker ja Stone ääninäyttelevät itse kaikki päähahmot ja valtaosan sivuhahmoista, jolloin aikatauluttamisongelmia ei juurikaan ole. Tämän myötä sarjassa on usein käsitelty ajankohtaisia tai jopa meneillään olevia asioita. Esimerkiksi jaksot Cartoon Wars Part I ja Cartoon Wars Part II käsittelivät silloin meneillään olevaa Muhammad-pilapiirrosjupakkaa. Vuoden 2008 Yhdysvaltain presidentinvaalin jälkeisenä päivänä esitetyssä jaksossa About Last Night Barack Obama oli valittu presidentiksi ja jaksossa oli poiminta kiitospuheesta, jonka Obama oli pitänyt jakson ensiesitystä edeltävänä iltana.

Maaliskuussa 2009 ensiesityksessä olleen jakson Margaritaville aiheena oli meneillään oleva maailmanlaajuinen talouskriisi. Jaksossa pureudutaan kriisin taustoihin ja kritisoidaan USA:n talouspolitiikkaa.[1]

South Parkia on tehty vuoden 2014 loppuun mennessä 18 tuotantokautta. 17. kaudelta lähtien tuotantokausi on koostunut 14 jakson (7 keväällä ja 7 syksyllä) sijaan kymmenestä syksyllä esitettävästä jaksosta. Tämän lisäksi South Parkista on tehty elokuva South Park: Isompi, pidempi ja leikkaamaton, joka löi elokuvakiroilun maailmanennätyksen.[2] Parker ja Stone ovat tehneet myös nukke-elokuvan Team America – maailman poliisi, jonka vitsit ovat South Park -tyyppisiä.

Vastaanotto ja arvostelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2008 Wizard Magazine valitsi South Parkin kaikkien aikojen 16. parhaaksi animaatiosarjaksi.[3] Tammikuussa 2009 IGN-sivuston laatiman sadan parhaan animaatiosarjan listalla South Park oli sijalla 4.[4]

South Parkin tekijät Trey Parker ja Matt Stone ovat usein olleet kovan kritiikin kohteena esimerkiksi räävittömän huumorin ja kiroilun sekä uskontoja kohtaan esitettyjen kannanottojen takia. Action for Children's Television -yhdistyksen perustaja Peggy Charren on tuominnut sarjan "demokratialle vaarallisena". Myös monet vanhempainyhdistykset ja uskonnolliset järjestöt ovat hyökänneet sarjaa vastaan voimakkaasti.

Skientologien ja katolilaisten reaktioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skientologiaa parodioiva jakso Trapped in a Closet sai Isaac Hayesin jättämään työskentelyn South Parkissa Chefin äänenä, ja Chef jouduttiin kirjoittamaan pois sarjasta.[5] Kyseisen jakson uusintaesitys televisiossa Yhdysvalloissa peruttiin 2006 muun muassa näyttelijä Tom Cruisen painostuksen vuoksi.[6] Se on kuitenkin esitetty uusintana myöhemmin.

Myös katolilaisuutta pilkkaava jakso Bloody Mary oli jonkin aikaa uusintakiellossa yhdysvaltalaisten katolilaispiirien voimakkaan painostuksen vuoksi. Jakso herätti vastalauseiden aallon myös Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, joissa vaadittiin sen esittämisen kieltämistä. Jakso kuitenkin nähtiin molempien maiden televisiossa.

"200" ja "201"[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viimeisin tapaus sattui kun sarjan 200. jakso nimeltään 200 esitettiin 14. huhtikuuta 2010 Yhdysvalloissa. Jaksossa Tom Cruise suuttuu South Parkin kaupungille ja uhkaa kaupunkilaisia ryhmäkannehaasteella jatkuvasta julkkisten solvaamisesta, elleivät southparkilaiset järjestä hänelle tapaamista profeetta Muhammadin kanssa. Koska Muhammad ei voi näyttäytyä julkisesti, pelkäävät kaupunkilaiset hänen saapumisensa South Parkiin voivan aiheuttaa muslimiterroristien hyökkäyksen kaupunkiin.

Muhammed esiintyy jaksossa vain piilossa katsojilta, pakettiauton umpinaisessa takaosassa sekä karhupuvussa (seuraavassa jaksossa paljastuu, että puvun sisällä oli oikeasti Joulupukki).

200-jakso suututti erityisesti äärimuslimiryhmiä. Muslimiryhmä Revolution Muslim ennusti internetsivustollaan, että Trey Parkerille ja Matt Stonelle käy kuten Theo van Goghille (Van Gogh murhattiin vuonna 2004, koska hän oli ohjannut elokuvan musliminaisiin kohdistuvasta väkivallasta ja heidän alistamisestaan muslimiyhteisössä).[7] Uhkausten takia poliisit partioivat Comedy Centralin toimitalon lähettyvillä muutaman viikon ajan.

Uhkauksista pelästyneenä Comedy Central päätti sensuroida South Parkin seuraavaa jaksoa 201, 200:n suoraa jatko-osaa, rankalla kädellä. Kaikki "Muhammad"-sanat korvattiin piippauksella ja jakson lopussa nähtävät Kylen, Jeesuksen ja Joulupukin pitämät puheenvuorot piipattiin kokonaan yli (vaikka puheenvuoroissa ei edes mainittu Muhammadia). Myös Muhammadin hahmo, joka esiintyi jaksossa, oli sensuroitu palkilla (tämä tosin oli alkuperäisen käsikirjoituksen mukaista). Tämä oli vasta toinen kerta sarjan historiassa, kun Comedy Central oli sensuroinut sen sisältöä. Ensimmäinen kerta oli kaksiosaisen Cartoon Wars -jakson toinen osa, jossa profeetta Muhammad niin ikään esiintyi.

"200"/"201"-jaksojen innoittamana Facebookiin perustettiin ryhmä Everybody Draw Mohammed Day (Piirrä Muhammad -päivä), johon liittyi yli 100 000 jäsentä.

Neljästoista tuotantokausi ilmestyi toukokuussa 2011 Yhdysvalloissa DVD-levyillä, ja mukana ovat myös jaksot "200" ja "201", sensuroituina samoin kuin televisiossakin. Eurooppalaisesta DVD-versiosta jaksot puuttuvat.

Päähahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stan Marsh ja metsän eläimet jaksossa Metsän joulu (Woodland Critter Christmas).

Stanley "Stan" Marshin suvusta kerrotaan hieman enemmän kuin sarjan muiden poikien. Stanin perhe parodioi stereotyyppistä amerikkalaisperhettä. Hänen isänsä ja äitinsä lisäksi tunnetaan myös hänen väkivaltainen, hammasrautoja käyttävä isosiskonsa Shelley, eno Jimbo Kern, jolla on oma asekauppa, isoisä "Grandpa" Marvin Marsh sekä lemmikkinä oleva homoseksuaali koiransa Sparky. Stanleyn kuullaan oppineen useassa jaksossa jotakin uutta. Stan pelkää isosiskoaan Shellyä, ja Shelly vihaa Stania. Hän esimerkiksi hakkaa ja haukkuu veljeään. Stan on Kyle Broflovskin paras ystävä.

Kyle Broflovski katsomassa "The Passion of the Christ" -elokuvaa jaksossa Juutalaisen kiusaus (Passion of the Jew).

,, Kyle Broflovski joutuu usein uskontonsa vuoksi Cartmanin herjojen kohteeksi ja pyrkii vastaamaan samalla mitalla. Kyle ja Stan ovat parhaita kavereita niin kuin heidän isänsäkin. He juttelevat ja puuhaavat kaikenlaista muilta syrjässä. Kyle on juutalainen, ja hänen äitinsä on stereotyyppinen kukkahattutäti. Kylellä on syntyperältään kanadalainen, adoptoitu, vielä jokelteluikäinen pikkuveli Ike. Kylella on punaiset hiukset, joita hän vihaa, ja sen takia hän pyrkii käyttämään hiuksia peittävää lakkia. Kylen vanhemmat ovat Sheila ja Gerald Broflovski.

Eric Cartman

Eric Theodore Cartman on joukon lihavin. Tämä ruskeahiuksinen rääväsuu rasisti ja psykopaatti on joukon pahin kiroilija ja solvaaja. Hän on erityisesti Kylen kimpussa tämän juutalaisuuden takia. Cartmanin äiti on yksinhuoltaja, joka ei saa poikaa pidetyksi kurissa vaan hemmottelee tätä. Cartmanilla on kaksi lemmikkiä: kissa Mr. Kitty, joka nimestä huolimatta on tyttö ja yrittää toistuvasti syödä Cartmanin ruoat, sekä possu Fluffy (Pörrö), joista Cartman vaikuttaa välittävän enemmän kuin yhdestäkään tuntemastaan ihmisestä. Cartman vihaa lähes kaikkia ihmisryhmiä, joihin hän ei itse kuulu, esimerkiksi hippejä.

Kenny McCormick

Kenneth "Kenny" McCormick on tunnettu siitä, että hän kuoli lähes jokaisessa viiden ensimmäisen tuotantokauden jaksossa ja hän mumisee huppuunsa niin että hänen puheestaan on vaikea saada selvää. Hän on joukon köyhin, asuu erittäin huonokuntoisessa asunnossa, ja hänen vanhempansa ovat työttömiä alkoholisteja. Kenny poistui sarjasta kuudennen kauden ajaksi, koska Trey Parker ja Matt Stone olivat kyllästyneet keksimään tapoja, joilla Kenny kuolisi eri jaksoissa. Seitsemännestä kaudesta lähtien Kenny on kuollut vain harvoissa jaksoissa. Kennyn hiukset ovat vaaleat.

Butters Stotch

Leopold "Butters" Stotch on viides keskeinen hahmo, joka ei välttämättä ole mukana joka jaksossa, mutta useissa hänellä on keskeinen rooli. Butters on kiltti, hyväuskoinen ja hieman yksinkertainen. Hän joutuu usein Eric Cartmanin huijaamaksi. Kennyn oltua välillä poissa sarjasta Butters oli vähän aikaa poikajoukon neljäs jäsen.

Sivuhahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Trey Parker  Stan Marsh, Eric Cartman, lähes kaikki sarjan miesäänet  
 Matt Stone  Kyle Broflovski, Kenny McCormick, Butters, Tweek Tweak, lähes kaikki sarjan miesäänet  
 Isaac Hayes  Chef (1997–2006)  
 Mary Kay Bergman  Liane Cartman, Sheila Broflovski, Sharon Marsh, Carol McGormick, sekä Wendy Testaburger. (1997–1999)  
 Eliza Schneider  Liane Cartman, Sheila Broflovski, Sharon Marsh, Carol McGormick, Wendy Testaburger, Shelly Marsh, rehtori Victoria, pormestari McDaniels, rouva Crabtree, Estella, Helen Livvialai, sivuäänet (1999–2003)  
 Mona Marshall  Sheila Broflovski, Linda Stotch, joitain sivuhahmoja  
 April Stewart  Liane Cartman, Sharon Marsh, Wendy Testaburger, sivuäänet  
 John Hansen  Mr. Slave  
 Jennifer Howell  Bebe Stevens  
 Adrien Beard  Token Black  

South Park Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa South Parkia lähetti ensimmäisenä MTV3-kanava, kaikkiaan kuusi ensimmäistä tuotantokautta. Sittemmin sarjaa ovat esittäneet MTV Finland, Nelonen, Canal+ ja Jim. Nykyään sarjaa esittää Paramount Network.

Suomenkielisin tekstein on julkaistu 13 ensimmäistä tuotantokautta DVD:llä.[8] 13. kauden kuudennessa jaksossa Suomi tuhotaan ydinaseilla.[9]

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjaan perustuvia pelejä:

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tucker, Ken: 'South Park' solves the economic crisis Entertainment Weekly. 26.3.2009. Viitattu 10.1.2011. (englanniksi)
  2. Singer, Jill: For The Record Entertainment Weekly. 10.11.2000. Arkistoitu 25.4.2009. Viitattu 10.1.2011. (englanniksi)
  3. Wizard Magazine's Top 100 cartoons list listal.com. 24.5.2008. Arkistoitu 3.9.2020. Viitattu 30.6.2009. (englanniksi)
  4. South Park IGN. Arkistoitu 24.5.2011. Viitattu 10.1.2011. (englanniksi)
  5. South Park gets revenge on Chef BBC News. 23.3.2006. Viitattu 10.1.2011. (englanniksi)
  6. Tom Cruise kiristi South Parkin pois ruudusta Stara. 18.3.2006. Viitattu 10.1.2011.
  7. Muslimiryhmä povaa kuolemaa South Parkin tekijöille Kaleva. 22.4.2010. Viitattu 10.1.2011. [vanhentunut linkki]
  8. South Park - kausi 13 Julkaisu = Discshop.fi discshop.fi. Viitattu 10.1.2011.
  9. Suomi tuhotaan South Parkin jaksossa YLE Uutiset. 16.4.2009. Viitattu 10.1.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta South Park.
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta South Park.