Butters Stotch

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Butters Stotch
Butters Stotch
Butters Stotch
Luoja(t) Trey Parker
Matt Stone
Näyttelijä(t) Matt Stone
Henkilötiedot
Koko nimi Leopold "Butters" Stotch
Ammatti Koululainen
Sukupuoli Mies
Ikä 10 (s. 11. syyskuuta)
Kotipaikka South Park, Colorado
Suhteet
Muut sukulaiset Chris ja Linda Stotch (isä ja äiti)
Tutut Eric Cartman, Kenny McCormick, Stan Marsh, Kyle Broflovski

Leopold "Butters" Stotch on yksi keskeisistä South Park -televisiosarjan hahmoista. Butters on kiltti, hauska, ystävällinen, mutta varsin yksinkertainen ja hieman "nössö", jonka vuoksi hän joutuu tuon tuostakin eritoten Cartmanin pilailujen kohteeksi. Buttersia ei lähes koskaan kutsuta oikealla nimellään, ja sarjan luojat Trey Parker ja Matt Stone kertovat lempinimen syntyneen erään South Parkin tuottajan, Eric Stoughin, kautta.

Luonne ja rooli sarjassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Butters on äärimmäisen kiltti, "nössö" ja naiivi poika. Hän ei muista pojista poiketen kiroile tai loukkaa sanallisesti ketään ja on käytökseltään muita poikia lapsenomaisempi. Kiltteydestään ja pehmeydestään johtuen Butters on joutunut varsinkin Eric Cartmanin suunnittelemien tempausten johdosta huomattavasti muita hahmoja suurempiin ongelmiin. Buttersilla onkin pisin rikosrekisteri kaikista sarjan hahmoista ja hän on syyllistynyt mm. terrorismiin, paritukseen, Paris Hiltonin seksuaaliseen häirintään, NASCAR-auton varastamiseen, merirosvouteen, kannabiksen viljelyyn ja koulun liikuntasalin tuhopolttamiseen. Rikokset eivät kuitenkaan yleensä ole millään tavalla Buttersin itse suunnittelemia eikä hän välttämättä aina edes tiedosta tehneensä mitään laitonta. Yksi sarjan vakiovitseistä onkin se, että Buttersin tekemät rikokset ja ongelmatempaukset tapahtuvat lähes aina joko puhtaasti sattumalta tai jonkinlaisen väärinkäsityksen tai vedätyksen kautta, joihin Butters ajautuu yleensä silkan hyväuskoisuutensa tai huonon tuurin takia.

Buttersilla on usein tietynlainen vakituinen assistentin, "oikean käden" ja koekaniinin rooli Cartmanin keksimissä projekteissa ja metkuissa. Butters on esimerkiksi auttanut Cartmania syväjäädyttämään itsensä, avustanut häntä myymään väärennettyä kultaa ja ottamaan kiinalaisen ravintolan asiakkaat panttivangeiksi.

Kennyn poistuessa sarjasta 6. tuotantokauden ajaksi, Butters liittyi hetkeksi tämän tilalle Stanin, Kylen ja Cartmanin joukkoon. Myöhemmin he "erottivat" Buttersin, koska hän oli heistä liian tylsä. Poikien järjestämässä kilpailussa uudeksi parhaaksi kaveriksi valittiin Tweek, joka ei kuitenkaan noussut kovin keskeiseen asemaan sarjassa. Kauden lopulla Kenny palasi taas neljänneksi päähahmoksi. Butters on kuitenkin suosionsa johdosta säilynyt yhtenä sarjan keskeisimmistä hahmoista.

Perhe ja ystävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Buttersin vanhemmat ovat Stephen (joissain jaksoissa myös virheellisesti nimellä Chris) ja Linda Stotch. Buttersin vanhemmat ovat joutuneet sekä kehumaan, rohkaisemaan että nuhtelemaan poikaansa. Vaikka Stephen ja Linda välittävätkin pojastaan kovasti (kuten 9. tuotantokauden jaksosta Marjorine käy ilmi), he jättävät Buttersin kuitenkin liiankin herkästi kotiarestiin hänen tehtyään pienenkin virheen. Joskus myös he ovat uhkailleet pojalleen arestia pienemmistäkin ja mitättömimmistäkin asioista, kuten esimerkiksi "naaman vääntelystä" luokkakuvassa ja jopa painajaisten näkemisestä. Stephenin hahmo parodioikin voimakkaasti tyypillistä amerikkalaista isää, joka ei ikinä myönnä omia virheitään, vaan uskoo aina olevansa täysin oikeassa varsinkin kasvatuksen suhteen, vain siksi, että hän on isä.

Useimmat nuhtelut ja rangaistukset ovat kuitenkin olleet Cartmanin syytä. Esimerkiksi jaksossa Jared Has Aides Cartman oli Buttersin sijasta tämän kotona, kun Butters oli muualla. Kun puhelin soi, Cartman haukkui Buttersin äänellä tämän vanhemmat. Kun nämä tulivat kotiin, sai Butters arestia ja läpsäisyjä naamalle. Butters kuvittelee Cartmanin olevan hänelle läheinen ystävä, mutta Cartman vain käyttää Buttersia hyväkseen ja saa Buttersin suostumaan melkein joka asiaan jota Cartman ehdottaa. Butters kosti kuitenkin Cartmanille jaksossa "AWESOM-O" näyttämällä koko koululle videon, jossa Cartman tanssii Britney Spearsiksi pukeutuneena Justin Timberlake-pahvikuvan kanssa.

Seitsemännen kauden jaksossa Bänät (Raisins) Buttersilla oli myös vähän aikaa "tyttöystävä", kun hän rakastui kauniiseen Raisins-ravintolassa työskentelevään Lexus-nimiseen tyttöön. Suhde kuitenkin loppui, kun hän sai selville, että tyttö käytti häntä vain saadakseen tippejä ja rahaa.

Steppi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Butters on mestari steppaamisessa. Eräissä kisoissa esiintyessään hänen steppikenkänsä lähti jalasta ja tappoi 8 katsojaa (tai 11 jos lasketaan perheenjäsenet jotka tekivät itsemurhan tapahtuman jälkeen). Siitä Butters sai pysyviä traumoja ja lopetti. Kuitenkin kun South Parkin piti voittaa Orange County -tanssikilpailussa, Butters palasi areenalle auttaakseen ystäviään. Jakson lopussa kävi samanlainen tapahtuma, jonka johdosta hän onnistui vahingossa tappamaan vastakilpailijat, ja Butters kykeni vain kirkumaan muun South Parkin hurratessa hänelle.

Professori Kaaos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Professori Kaaos (engl. Professor Chaos) on Buttersin alter ego, joka on ilkeä tiedemies. Butters keksi professori Kaaoksen, kun Stan, Kyle ja Cartman heittivät Buttersin ulos jengistään Kennyn kuoltua ja ottivat Tweekin tilalle. Butters ajatteli, että oli hylkiö ja päätti kostaa koko maailmalle. Butters ottaa Professori Kaaoksen apulaiseksi ekaluokkalaisen Dougie-pojan, joka saa nimen kenraali Epäjärjestys (engl. General Disarray). Hänellä on lisäksi kaksi gerbiilikätyriä.

Professori Kaaoksen ensimmäisiin yrityksiin tuhota South Park kuuluvat mm. ilmakehän tuhoaminen suihkuttamalla hyönteismyrkkyä ilmaan sekä South Parkin hukuttaminen pihaletkulla (kummatkin jaksossa Professori Kaaos). Molemmat yritykset epäonnistuivat.

Buttersin oma jakso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

South Parkissa on myös ollut yksi jakso, jossa pääosassa on Butters (Buttersin ikioma jakso/Butters' Very Own Episode). Jakso on viidennen tuotantokauden viimeinen jakso. Sitä edeltävässä jaksossa Kenny kuoli, ja Stan, Kyle ja Cartman ovat Buttersin ikiomassa jaksossa vain lyhyen pätkän jakson lopussa.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarinan alussa Butters vakoilee isäänsä, näkee tämän käyvän elokuvateatterissa katsomassa homopornoa sekä homomiesten kohtaamispaikassa harrastamassa seksiä. Butters kertoo näkemänsä äidilleen, joka järkyttyy ja alkaa käyttäytyä sekavasti. Buttersin äiti yrittää surmata Buttersin antamalla auton, jossa Butters on, vieriä jokeen.

Vanhemmat selittävät Buttersin katoamisen sepittämällä tarinan puertoricolaisesta miehestä, joka kidnappasi tämän. Butters ei kuitenkaan ole hukkunut, vaan kulkeutunut auton mukana kauas jokea pitkin. Kun hän vaikeuksien jälkeen palaa South Parkiin, hän huomaa, ettei auton putoaminen jokeen ollutkaan vahinko vaan murhayritys. Hän syyttää vanhempiaan kaksinaismoraalista näiden aina opetettua hänelle, että valehtelu on väärin.

Jakson lopussa Butters arvelee selviytyvänsä aivan hyvin häneen kohdistetuista kauheuksista. Tällöin Stan kysyy häneltä "ihanko totta?" ja Butters vastaa "ei, minä valehtelen".

Juonipaljastukset päättyvät tähän.