Eric Cartman

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eric Cartman
Eric Cartman
Eric Cartman
Luoja(t) Trey Parker
Matt Stone
Näyttelijä(t) Trey Parker
Ensiesiintyminen Lyhytfilmi Jesus vs. Frosty (1992)
Sarjan ensimmäinen jakso ”Peräpäänkoe” (Cartman Gets an Anal Probe, 1997)
Henkilötiedot
Koko nimi Eric Theodore Cartman
Ammatti koululainen
Sukupuoli mies
Ikä 10 (s. 1. heinäkuuta)
Kotipaikka South Park, Colorado
Suhteet
Vanhemmat Jack Tenorman
Liane Cartman
Sisarukset Scott Tenorman (velipuoli)
Tutut Kyle Broflovski
Kenny McCormick
Stan Marsh

Eric Theodore Cartman on yksi piirrossarja South Park in päähahmoista. Hän on poikajoukon lihavin ja muut haukkuvatkin usein häntä läskiksi, joskin hän itse sanoo olevansa vain isoluinen.[1] Tämä rääväsuu on joukon pahin kiroilija ja solvaaja. Sinikeltaisen pipon alla Cartmanilla on vaaleanruskeat hiukset (joissakin jaksoissa mustat).

Cartman on ilkeä, valehteleva ja manipuloiva sosiopaatti, antisemitisti ja rasisti, jonka pyrkimykset ovat aina sairaalloisen itsekkäitä. Cartman on Stanin, Kylen ja Kennyn kaveriporukan neljäs jäsen (vaikka muut pojat eivät aina pidä hänestä), ja useissa jaksoissa hän on sarjan antagonisti.

Cartman on tehnyt monia erikoisia asioita: hän on muun muassa käynyt kotikoulua, huijannut häntä ärsyttäneen pojan syömään vanhempansa, uskonut saaneensa kuukautiset ja tämän seurauksena perustanut kerhon, johon kaikki kuukautiset saaneet pojat ovat päässeet. Hän on myös liittynyt NAMBLA-järjestöön, jonka kaikki jäsenet ovat miehiä, jotka haluaisivat olla "ystäviä" nuorien poikien kanssa (jäsenet paljastuvat lopulta pedofiileiksi), manipuloinut jumala Cthulhun hänen "supersankari"ryhmäänsä ja tämän avulla tuhonnut synagoogia, tuhansia hippejä ja Justin Bieberin faneineen.

Cartman on valittu Yhdysvaltalaisen Bravo-tv-kanavan historian sadan parhaimman tv-hahmon listalle. MTV:n sisarkanava VH1 on valinnut Cartmanin kahdensadan parhaimman populaarikulttuuri-ikonin joukkoon.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cartman on ollut sarjassa mukana alusta alkaen ja on yksi sen suosituimmista hahmoista itsekkyytensä, lennokkaiden lauseittensa, lihavuutensa, ahneutensa ja pilailujensa takia. Cartman on valmis tekemään tavoitteidensa saavuttamiseksi kirjaimellisesti mitä tahansa ja auttaa muita ihmisiä vain, jos siitä on hänelle itselleen hyötyä. Hänen unelmansa on saada miljoona dollaria, mutta hän ei ole koskaan onnistunut siinä lopullisesti.

Cartmanin käytös ja teot ovat ehkä puhuttaneet ihmisiä enemmän kuin mikään muu South Parkissa sarjan alkuajoista lähtien. Cartmanin persoonallisuus on myös sarjan edetessä muuttunut huomattavasti; ensimmäisillä tuotantokausilla hän oli enemmänkin vain ilkeä ja lapsellinen kiusankappale, mutta sittemmin Cartmanista on tullut paljon aggressiivisempi ja sadistisempi. Hän on joissain jaksoissa ehkä jopa psykopaattinen, kuten jaksossa Kosto elää (Scott Tenorman Must Die), jossa hän tapatti pojan vanhemmat ja syötti heidät pojalle chilissä. Cartman on myös yrittänyt uusia holokaustin.

Cartman on myös tehnyt "parannuksen" jaksossa "Tsst", jossa koulun kuraattori kehottaa Lianea hakemaan apua Cartmanin käytökseen, sillä Cartman oli kytkenyt pojan käsiraudoista kiinni lipputankoon ja kehottanut poikaa sahaamaan jalkansa poikki, koska tämä oli muka saanut myrkytyksen eikä muuten saisi vasta-ainetta myrkytykseen. Cartmanin äiti hakee neuvoa jokaisesta television lastenkoulutusohjelmasta, muun muassa Supernancysta, mutta Cartman saa jokaisen luopumaan yrityksestä. Lopulta Lianne kääntyy Cesar Millanin puoleen. Hän saa Cartmanin koulutettua kunnon pojaksi, mutta koska Liane ei saanut Cesarista itselleen miesystävää kuten toivoi, Liane ryhtyy jälleen hemmottelemaan poikaansa ja Cartmanin itsekeskeinen käytös saa jatkua.

Jaksossa Nielunrisaongelma (Tonsil Trouble) Cartman on HIV-positiivinen, ja koska Kyle pitää tapahtunutta hauskana, hän tartuttaa HI-viruksen Kylelle. Tosin Cartman ei ole läpeensä paha, sillä jaksossa Major Boobage Cartman ottaa hoiviinsa kaikki kaupungin kissat, jotka ovat välttyneet kiinnijäämiseltä huumeyksikön ratsioissa kissanvirtsan osoittauduttua huumaavaksi aineeksi. Jakson tapahtumat parodioivat näin juutalaistyttö Anne Frankin Nuoren tytön päiväkirjaa. Ironisesti Cartman vihaa juutalaisia enemmän kuin kukaan muu South Parkissa.

Cartmanin lempiherkkua ovat Cheesy Poofs -juustonaksut ja yleensäkin kaikki lihottava ruoka. Cartmanin suurimmat idolit ovat Adolf Hitler sekä uudemmissa jaksoissa Mel Gibson. Hän vihaa henkeen ja vereen kansoja ja ryhmiä, joihin ei itse kuulu, eniten hippejä ja juutalaisia (etenkin poikajoukon juutalaista ystäväänsä Kylea).

Merkillepantavaa on, että sarjan muut pojat puhuttelevat Cartmania hänen sukunimellään (poikkeuksena Butters ja Jimmy), vaikka puhuttelevat toisiaan yleensä etunimellä. Hänen äitinsä ja muut aikuiset taas puhuttelevat Cartmania etunimellä Eric.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cartmanin tunnistaa ehkä parhaiten hänen lihavuudestaan, jossa hän on tullut sukuunsa. Hänellä on kaksoisleuka. Muita mainittavia ulkoisia piirteitä ovat ruskeat housut, punainen takki ja sininen pipo, jossa on keltainen tupsu. Hänen päällään on jossain jaksoissa sininen nallepyjama. Hän ei ole muuttunut sarjan aikana ulkoisesti juuri ollenkaan: vaikka hän on jossain jaksoissa saanut huomattavasti painoa lisää, hän on palautunut aina omaan painoonsa.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cartmanin äiti on yksinhuoltaja Liane Cartman. Liane hemmottelee poikaansa ja suostuu yleensä aina tämän vaatimuksiin. Joskus (mutta todella harvoin) näkee Lianenkin panevan Ericille hanttiin.

Cartmanilla on lemmikkeinä possu Pörrö (engl. Fluffy) ja kissa Kitty. Pörrö ei ole esiintynyt sitten neljännen tuotantokauden, ja Kittykin varsin harvoin. Cartmanilla on myös hänelle läheisiä pehmoleluja, joista merkittävin on vihreä sammakko Clyde Frog.[2] Cartmanin sukulaisia nähdään jaksoissa Iloista joulua, Charlie Manson! (Merry Christmas Charlie Manson!) ja Cartmanlandia (Cartmanland).

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Jaksossa Äiti on vieläkin likainen lumppu (Cartman's Mom Is Still a Dirty Slut) kerrottiin, että Cartmanin äiti onkin hänen isänsä, koska on hermafrodiitti. Cartmanin biologisen äidin henkilöllisyys jää arvoitukseksi. Kuitenkin jaksossa "201" paljastetaan, että aiempi totuus olikin ollut vain valhe Ericin suojelemiseksi. Lopulta selviää, että Ericin isä on sama kuin Scott Tenormanilla, jonka vanhemmat Eric tapatti ja valmisti heistä chiliä jaksossa Scott Tenorman must die. Näin ollen Scott Tenorman on Cartmanin velipuoli ja Cartman tapatti oman isänsä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sout Park Studios Finland - Eric Cartman southparkstudios.fi. Viitattu 27.7.2010. (englanniksi)
  2. Wikibin - Clyde Frog Viitattu 30. toukokuuta 2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]