Eric Cartman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eric Cartman
Eric Cartman (1999)
Eric Cartman (1999)
Luoja(t) Trey Parker
Matt Stone
Näyttelijä(t) Trey Parker
Ensi-
esiintyminen
Lyhytfilmi Jesus vs. Frosty (1992)
Sarjan ensimmäinen jakso ”Peräpäänkoe” (Cartman Gets an Anal Probe, 1997)
Henkilötiedot
Koko nimi Eric Theodore Cartman
Ammatti koululainen
Sukupuoli mies
Ikä 10 (s. 1. heinäkuuta)
Kotipaikka South Park, Colorado
Suhteet
Vanhemmat Jack Tenorman(isä:kuollut)
Liane Cartman(äiti)
Sisarukset Scott Tenorman (velipuoli)
Tutut Kyle Broflovski
Kenny McCormick
Stan Marsh

Eric Theodore Cartman, tunnetaan paremmin sukunimellään Cartman, on yksi piirrossarja South Parkin päähahmoista. Cartman on ollut sarjassa mukana alusta alkaen ja on tullut tunnetuksi lennokkaiden lauseiden, lihavuutensa, ahneutensa, kielenkäyttönsä sekä pilailujensa takia. Lähes kaikki sarjan lapset puhuttelevat Cartmania hänen sukunimellään, mutta aikuiset puhuttelevat Cartmania etunimellään.

Cartman on valittu yhdysvaltalaisen Bravo-kanavan historian sadan parhaimman televisiohahmon listalle. MTV:n sisarkanava VH1 on valinnut Cartmanin kahdensadan parhaimman populaarikulttuuri-ikonin joukkoon.

Luonne & tyyli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cartman on rääväsuinen, ilkeä, valehteleva ja manipuloiva sosiopaatti, antisemitisti ja rasisti, jonka pyrkimykset ovat sairaalloisen itsekkäitä. Cartman on valmis tekemään tavoitteidensa saavuttamiseksi kirjaimellisesti mitä tahansa ja auttaa muita ihmisiä vain, jos siitä on hänelle itselleen hyötyä. Cartman on Stanin, Kylen ja Kennyn kaveriporukan neljäs jäsen, ja useissa jaksoissa hän on sarjan antagonisti.

Cartmanin käytös ja teot ovat mahdollisesti puhuttaneet katsojia eniten kuin mikään muu sarjan tapahtumista, sen alkuajoista lähtien. Cartmanin persoonallisuus on myös sarjan edetessä muuttunut huomattavasti; ensimmäisillä tuotantokausilla hän oli enemmänkin vain ilkeä ja lapsellinen kiusankappale, mutta sittemmin tästä on tullut aggressiivisempi ja sadistisempi. Hän on toisinaan psykopaattinen, kuten jaksossa Kosto elää (Scott Tenorman Must Die), jossa hän tapatti häntä kiusanneen pojan vanhemmat ja syötti heidät tälle chilissä. Cartman on myös yrittänyt uusia holokaustin. Hän on myös liittynyt NAMBLA-järjestöön, jonka kaikki jäsenet ovat miehiä, jotka haluaisivat olla "ystäviä" nuorien poikien kanssa (jäsenet paljastuvat lopulta pedofiileiksi), manipuloinut jumala Cthulhun hänen "supersankari"-ryhmäänsä ja tämän avulla tuhonnut synagoogia, tuhansia hippejä ja laulaja Justin Bieberin faneineen. Jaksossa Nielunrisaongelma (Tonsil Trouble) Cartmanille annetaan vahingossa HIV-positiivista verta leikkauksensa yhteydessä jota Kyle pitää hauskana, jolloin Cartman tartuttaa HI-viruksen tahallisesti Kylelle.

Joissakin jaksoissa Cartman on tosin nähty käyttäytyvän jopa asiallisesti ilman oman etunsa tavoittelua, kuten jaksossa Major Boobage Cartman ottaa hoiviinsa kaikki kaupungin kissat, jotka ovat välttyneet kiinnijäämiseltä huumeyksikön ratsioissa kissanvirtsan osoittauduttua huumaavaksi aineeksi. Cartman paransi käytöstään jaksossa "Tsst", jossa koulun kuraattori kehottaa Lianea hakemaan apua pojan käytökseen. Lukuisten epäonnistuneiden ammattiauttajien jälkeen Lianne kääntyy koirakouluttaja Cesar Millanin puoleen. Millan ja Liane koulivat Cartmanista kunnon pojan, mutta koska Liane ei saanut Cesarista itselleen miesystävää kuten toivoi Liane ryhtyy jälleen hemmottelemaan poikaansa.

Cartmanin lempiherkkua ovat Cheesy Poofs-juustonaksut, sekä muu epäterveellinen ruoka. Cartmanin suurimmat idolit ovat Adolf Hitler sekä Mel Gibson. Hän vihaa henkeen ja vereen kansoja ja ryhmiä, joihin ei itse kuulu, eniten hippejä ja eritoten juutalaisia kuten poikajoukon juutalaista jäsentä Kylea.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cartman on poikajoukon lihavin (josta hän saa kuulla lähestulkoon jatkuvasti, joskin hän itse sanoo olevansa vain isoluinen.[1]), jossa hän on tullut sukuunsa. Hänellä on kaksoisleuka. Muita mainittavia ulkoisia piirteitä ovat ruskeat housut, punainen takki ja sininen pipo, jossa on keltainen tupsu. Sinikeltaisen pipon alla Cartmanilla on vaaleanruskeat hiukset (joissakin jaksoissa mustat). Hänen päällään on jossain jaksoissa sininen nallepyjama, eritoten käydessään nukkumaan. Muutamissa jaksoissa Cartman on lihonut entisestään, ja kerran laihtunut hieman, mutta aina seuraavissa jaksoissa tämä palaa entiseen kokoonsa.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cartmanin äiti on yksinhuoltaja Liane Cartman. Liane hemmottelee poikaansa ja suostuu lähes aina tämän vaatimuksiin.

Cartmanilla on lemmikkeinä possu Pörrö (engl. Fluffy) ja kissa Kitty. Pörrö ei ole esiintynyt sitten neljännen tuotantokauden, ja Kittykin varsin harvoin. Cartmanilla on myös hänelle läheisiä pehmoleluja, joista merkittävin on vihreä sammakko Clyde Frog.[2] Cartmanin sukulaisia nähdään jaksoissa Iloista joulua, Charlie Manson! (Merry Christmas Charlie Manson!) ja Cartmanlandia (Cartmanland).

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Jaksossa Äiti on vieläkin likainen lumppu (Cartman's Mom Is Still a Dirty Slut) kerrottiin, että Cartmanin äiti onkin hänen isänsä, koska on hermafrodiitti. Cartmanin biologisen äidin henkilöllisyys jää arvoitukseksi. Kuitenkin jaksossa "201" paljastetaan, että aiempi totuus olikin ollut vain valhe Ericin suojelemiseksi. Lopulta selviää, että Ericin isä on sama kuin Scott Tenormanilla, jonka vanhemmat Eric tapatti ja valmisti heistä chiliä jaksossa Scott Tenorman must die. Näin ollen Scott Tenorman on Cartmanin velipuoli ja Cartman tapatti oman isänsä Jack Tenormanin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sout Park Studios Finland - Eric Cartman southparkstudios.fi. Viitattu 27.7.2010. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  2. Wikibin - Clyde Frog (Arkistoitu – Internet Archive) Viitattu 30. toukokuuta 2010. (englanniksi)