Stan Marsh

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stan Marsh
Stan Marsh
Stan Marsh
Luoja(t) Trey Parker
Matt Stone
Näyttelijä(t) Trey Parker
Henkilötiedot
Ammatti koululainen
Sukupuoli mies
Ikä 10 (s. 19. lokakuuta)
Kotipaikka South Park, Colorado
Suhteet
Vanhemmat Randy Marsh
Sharon Marsh
Sisarukset Shelly Marsh
Tädit ja sedät Aunt Flo (isotäti)
Jimbo Kern (setäpuoli)
Tutut Kyle Broflovski
Kenny McCormick
Eric Cartman

Stanley ”Stan” Marsh on yhdysvaltalaisen komediasarjan South Park eräs päähenkilöistä. Stanin hahmon löyhänä esikuvana on ollut Trey Parker, joka on myös hahmon ääninäyttelijä sarjassa. Stan nähtiin ensimmäisen kerran muiden poikien tavoin Spirit of Christmas -lyhytpätkässä vuonna 1992.

Ulkonäkö ja luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stan pukeutuu aina muiden ystäviensä tapaan ulkovaatteisiin sekä pipoon. Stanilla on mustat, lyhyehköt hiukset.

South Parkin internetsivuilla Stanin kuvaillaan olevan ”tavallinen, keskiverto, hämmentynyt, amerikkalainen lapsi”. Stan on syntynyt 19. lokakuuta. Stan on nuorempi kuin Kyle ja Eric; Kennyn syntymäpäivä ei ole tiedossa.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stan Marsh ja metsän eläimet jaksossa Metsän joulu (Woodland Critter Christmas).

Stanin perheestä kerrotaan hieman enemmän kuin muiden poikien perheistä. Stanin perheeseen kuuluu hänen isänsä Randy, äiti Sharon, väkivaltainen isosisko Shelley ja homoseksuaali koira Sparky (suom. Onni), jota tosin ei ole kovinkaan usein nähty ensimmäisten tuotantokausien jälkeen. Marshin perhe parodioi stereotyyppistä amerikkalaisperhettä, erityisesti isä Randy, joka usein ylireagoi lähes sairaalloisesti moniin asioihin. Stanin muita sukulaisia ovat Randyn veli eli Stanin setä Jimbo Kern. Hän on metsästäjä ja hän omistaa asekaupan. Stanillä on 104-vuotias isoisä "Grandpa" Marvin Marsh. Hän asuu Marsheilla, ja kutsuu Stania lähes aina "Billyksi". Stanin Aunt Flo -täti nähtiin yhdessä jaksossa, jossa hän myös kuoli.

Rooli sarjassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stan ottaa usein johtajan ja järjen äänen -roolin porukassaan yhdessä Kyle Broflovskin kanssa, joka on hänen paras ystävänsä. Kaverukset nähdään myös laulamassa yhdessä sarjan introssa. Stan yleensä puolustaa Kyleä, kun Cartman kiusaa tätä ja vitsailee tämän kustannuksella. Stanin ja Kylen isätkin ovat hyviä ystäviä keskenään.

Stan on ihastunut luokkatoveriinsa Wendy Testaburgeriin. Sarjan alkuaikoina Stan yleensä oksensi Wendyn kasvoille, kun tämä puhui Stanille. Elokuvassa South Park: Isompi, pidempi ja leikkaamaton Wendy on ihastunut kaupunkiin muuttaneeseen uuteen lapseen Gregoryyn. Stan yrittää saada Wendyn pitämään taas hänestä ja onnistuukin siinä elokuvan lopussa. Seitsemännen tuotantokauden jaksossa "Raisins" Wendy jättää lopulta Stanin ihastuttuaan Tokeniin, joka on samalla luokalla. 11. tuotantokauden "The List" -jaksossa Wendy ja Stan palaavat yhteen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nettisivut (englanniksi)