Chef (South Park)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Chef
Chef
Chef
Luoja(t) Trey Parker
Matt Stone
Näyttelijä(t) Isaac Hayes
Ensi-
esiintyminen
Peräpäänkoe (1997)
Viimeinen
esiintyminen
South Park: The Stick of Truth (2014)
Henkilötiedot
Koko nimi Jerome ”Chef” McElroy
Ammatti Kouluruokalan kokki
Sukupuoli Mies
Ikä Noin 40 (kuollut)
Asuinpaikka South Park, Colorado
Suhteet
Tutut Eric, Stan, Kyle, Kenny

Jerome ”Chef” McElroy on kuvitteellinen hahmo piirrossarjassa South Park. Hänen ääninäyttelijänään toimi Isaac Hayes.

Aluksi Chefin ääninäyttelijäksi kaavailtiin soul-laulajalegenda Barry Whitea, joka oli myös hahmon inspiraation lähde. Barry ei mieltynyt Chefin hahmoon vaan piti sitä tummaihoisena stereotyyppinä, joten hän kieltäytyi roolista. Niinpä ääninäyttelijäksi valittiin Isaac Hayes, jolla oli myös matala ja seksikäs ääni, jollaista Trey Parker ja Matt Stone halusivatkin.

Jakson "Trapped in the closet" jälkeen Isaac Hayes lopetti ääninäyttelyn sarjassa, sillä hän ei pitänyt tavasta, jolla kyseinen jakso teki pilaa skientologiasta. Näin hänen hahmonsa poistettiin.

Hahmon kutsumanimi Chef on South Park DVD-julkaisuilla suomennettu kokiksi.

Hahmosta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kuten lempinimi Chef kertoo, hän oli South Parkin ala-asteen ruokalan kokki. Hän oli yleensä ainoa sarjan aikuisista, jolta sarjan pojat Stan, Kyle, Eric ja Kenny kysyivät neuvoa. Tyypillinen keskustelu menee näin:

Chef: Hei lapset!
Lapset (kaikki yhdessä): Hei, Chef.
Chef: Mitä kuuluu?
Joku yksin tai kaikki: Huonoa.
Chef: Miksi?

Tämän jälkeen pojat selittävät ongelmansa.

Chef on yksi South Parkin ainoista tummaihoisista asukkaista, muita ainoastaan Token Black ja hänen vanhempansa.

Ruoanlaiton lisäksi hänen muita intohimojaan on muun muassa laulaminen. Hän usein laulaa vastaukset poikien kysymyksiin, mutta laulun sanoilla on taipumus mennä jossain vaiheessa seksin puolelle. Sarjan alussa hän lauloikin paljon, mutta kausien kuluessa hänen laulamisensa, kuten hänen esiintymisensä sarjassa jäivät vähäiseksi.

Hän on myös yksi sarjan ainoita aidosti järkeviä aikuisia, ja hän oli muiden sarjan aikuisten idioottimaisia suunnitelmia vastaan, kuten jaksossa "Kondomin käyttö". Kuitenkin hän on muun muassa ostanut television, jota ei osannut käyttää jaksossa "Uusi Terrance & Phillip-traileri".

Kuten hänen sukunimensä paljastaa, niin hän on kelttiläistä sukua ja hänen vanhempansa (joiden ääninäyttelijä Isaac Hayes myös on) asuvat Edinburghissa Skotlannissa. Jaksossa "Kokin kapina" hän kääntyi hetkeksi muslimiksi, mutta kääntyi jakson lopuksi taas kristityksi. Hän vaihtoi nimensä "Abdul Mohammed Jabar Rauf Kareem Aliksi".

Jaksossa "Kokin paluu" Chef kuolee liityttyään Super Adventure Clubiin, mutta hänet muutetaan Darth Chefiksi. Darth Chefiä ei ole nähty sarjassa muulloin kuin intron aikana.

Chef on myös ollut gigolo jaksossa "Kokin tukijoukot" yrittäessään kerätä rahaa haastaakseen erään levy-yhtiön oikeuteen. Chef uskoo myös alieneihin kuten nähdään jaksossa "Peräpäänkoe". Samassa jaksossa nähdään myös että hän on naistenmies.

Vaikka hän närkästyykin siitä, että pojat kyselevät aina kaikki häneltä, auttaa Chef aina poikia jos mahdollista. Cartman piti Chefistä paljon, kuten nähdään jaksossa "Kokin paluu", jossa hän sanoi jäävänsä kaipaamaan häntä. Todennäköinen syy on, että Chef oli aina valmis auttamaan, jos hän tarvitsi apua.

Suolasuklaapallerot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suolasuklaapallerot ovat Chefin jaksossa "Suolasuklaapallerot" tekemiä fiktiivisiä makeisia. Makeisen nimi on kaksimielinen, koska se voi myös tarkoittaa Chefin kiveksiä.

Niistä on myös tehty laulu "Chocolate Salty Balls (P.S. I Love You)", jonka Chefin ääninäyttelijä Isaac Hayes laulaa. Laulun sanat kertovat kuinka valmistaa kyseisiä makeisia. Laulun sanatkin ovat kaksimielisiä.

Laulu on julkaistu myös levyllä "Chef Aid: The South Park Album".

Chefin vanhemmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chefin vanhemmat nähtiin ensi kertaa jaksossa "Naispaholainen", jolloin he tulivat viettämään Chefin häitä. He aina kertovat tarinoita kuinka Loch Nessin hirviö on yrittänyt saada heiltä 3,50 $ (three-fiddy) esiintyen muun muassa partiolaisena, alienina ja Chefin mielikuvitusystävänä.

He ovat myös mananneet Kennyn sielun pois Cartmanin ruumiista jaksossa "Kennyn sielu". He olivat tarjoneet Kennylle 3,50 $ saadakseen hänet pois Cartmanista.

Chefin kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

13. maaliskuuta 2006 Isaac Hayes ilmoitti lopettavansa South Parkissa johtuen sarjan asenteesta uskontoja kohtaan. Kuitenkin Trey ja Matt luulevat, että hän lopetti sarjan jakson "Kaapissa" skientologiasta esittämän epäedullisen kuvan takia.

Muita epäiltyjä syitä Isaacin sarjasta poistumiseen ovat olleet muiden skientologien aiheuttama vertaispaine ja aivoverenkiertohäiriö.

Darth Chef[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darth Chef

Chef-hahmo nähtiin vielä kerran sen jälkeen, kun Hayes lopetti dubbaamisen. Jaksossa "The Return Of Chef" Chefin vuorosanat oli otettu vanhoista jaksoista ja leikattu yhteen niin, että se muodostaa uutta dialogia. Jaksossa "Super Adventure Club" on aivopessyt Chefin lasten hyväksikäyttäjäksi.

Jakson lopussa Chef kuoli puuman ja harmaakarhun hampaisiin, minkä jälkeen kaupunki piti hänelle muistotilaisuuden.

Lopuksi Super Adventure Club onnistui herättämään hänet henkiin Darth Chefina. Hänet oli puettu samanlaiseen haarniskaan kuin Darth Vader, vaikkakin kypärä muistuttaa Chefin hattua. Darth Chefin äänenä oli Peter Serafinowicz. Hahmoa ei tosin nähdä missään jaksossa, mutta alkutunnuksessa se näkyy taustalla muiden kyläläisten seassa.

Vuoden 2014 videopelissä South Park: The Stick of Truth Chef esiintyy natsizombiepomovastuksena myöhemmässä vaiheessa peliä. Jälleen kerran pelissä käytetään ääniklippejä Hayesista Chefinä lukuun ottamatta nauhoitettuja puheklippejä Adolf Hitleriltä. Pomotaistelun aikana hän osoittaa syyllisyyden tunnetta sanomalla sellaisia asioita, kuten "Olen pahoillani, pojat" ja "Mitä minä olen tehnyt?" Vaikka peli sisältää epämääräisiä viittauksia Super Adventure Clubiin ja Chefin kuolemaan, se ei viittaa ollenkaan Darth Chefiin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]