Loch Nessin hirviö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Loch Ness

Loch Nessin hirviö tai Nessie on järvihirviö eli tunnistamatonta lajia edustava suuri eläin, joka nykykansanperinteen mukaan elää Loch Ness -järvessä Skotlannissa. Olennosta on tehty epämääräisiä havaintoja, mutta sen olemassaolosta ei ole vakuuttavia todisteita.

Esimerkkejä hirviöperinteestä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loch Nessin järvihirviö mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 565, jolloin Pyhän Columban väitetään torjuneen ”Paholaisen” hyökkäyksen. Huhtikuussa 1933, John Mackay teki ensimmäiseksi nykyaikaiseksi kutsutun havainnon Nessiestä. Vasta tämän jälkeen väitettyjä näköhavaintoja Loch Nessin hirviöstä alettiin tehdä säännöllisemmin. 1. huhtikuuta 1934 gynekologi Robert Wilson otti pitkäkaulaisesta otuksesta kuuluisaksi tulleen valokuvan, jonka hän itse tunnusti vuonna 1994 huijaukseksi. Se tunnetaan yleisesti nimellä ”kirurgin valokuva”. Tuolloin eräässä sanomalehdessä oli julkaistu David Martinin ja Alistair Boydin haastattelu, jossa pojat sanoivat Robert Wilsonin kuvan olevan väärennös. Kuvassa oli Christian Spurlingin tekemä Nessien pienoismalli, joka oli kiinnitetty leikkikumiveneeseen.

Ensimmäiset liikkuvalle filmille saadut kuvat Nessiestä kuvasi Tim Dinsdale (1960). Kyseinen filmi oli kuvattu 1 200 metrin päässä liikkuvasta ajoneuvosta.

Todisteiden puute[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kymmenien vuosien uutteran etsinnän jälkeen hirviötä ei ole löydetty edes kaikuluotaimella. Erääksi selitykseksi hirviön löytymättömyydelle on annettu keväisten lämpötilojen nousun Loch Nessin järveen aiheuttamat virtaukset, joiden on havaittu nostavan ja kuljettavan järven pohjasta tukkeja (katso seiche-ilmiö). Toiseksi selitykseksi on väitetty, että hirviöitä on vain muutama yksilö, ja niiden etsiminen suuresta järvestä on vaikeaa.

Muutamat tutkijat ovat katsoneet valokuvien todistaneen Nessien olemassaolon. Vuonna 1975 brittiläinen luonnontieteilijä Peter Scott ehdotti sille tieteellistä nimeä Nessiteras rhombopteryx. Nimi on kreikkaa ja tarkoittaa ”timanttieväinen Nessin hirviö”.[1][2] Tällöin hänellä oli tarkoituksenaan myös saada laji Britanniassa rauhoitettujen lajien luetteloon. On käynyt ilmi, että lajin tieteellinen nimi on anagrammi sanoista ”Monster Hoax by Sir Peter S (suom. Sir Peter S:n hirviöhuijaus)”

Useimmat tiedemiehet kuitenkin suhtautuvat Nessien olemassaoloon hyvin skeptisesti. Hirviön lajiksi on epäilty joutsenliskoa, mutta tällaisen populaation säilyminen pienessä järvessä hyvin pitkiä aikoja vaikuttaa epätodennäköiseltä. Uusimman teorian mukaan Loch Nessin järven alla sijaitsevat ”ilmavaipat” päästävät ilmaa järveen suurina kuplina, jotka nostavat järvestä puisia tukkeja.[3]

Nessien ”sukulaisia”[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järvihirviöperinnettä liittyy muihinkin järviin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Esimerkiksi Islannissa tunnettiin Lagarfljótin mato jo 1300-luvulta alkaen ja Ruotsin Jämtlandissa sijaitsevan Storsjön-järven hirviöstä tehtiin väitettyjä näköhavaintoja 1800-luvulla. Suomessa on tehty järvihirviöhavaintoja samalla vuosisadalla Höytiäisellä, ennen vedenpinnan laskua vuonna 1859.

Sirkusnorsuteoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Britannian johtava paleontologi Neil Clark on omasta mielestään ratkaissut vuosikausia tutkijoiden mieliä piinanneen Loch Nessin mysteerin. Hänen mukaansa kuuluisa Nessietä esittävä kuva, jossa näkyy pää, kaula ja selkä, esittääkin upoksissa olevaa norsua. Pää ja kaula ovat norsun kärsä, ja ruumis norsun pää sekä selkä. Koska norsuja ei luonnostaan Britteinsaarilla esiinny, Clark selittää norsun kuuluneen vuonna 1933 Invernessiin matkalla olleeseen kiertävään sirkukseen, jonka impressaari keksi hyödyntää kuvaa markkinointitarkoituksiin.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nature-lehden sivusto
  2. Scott, P. and Rines, R. "Naming the Loch Ness Monster" in Nature 258, (11.12.1975), s. 466-468
  3. Cryptozoology.com
  4. Tutkija: Loch Nessin hirviö olikin norsu 7.3.2006. Helsingin Sanomat. Viitattu 8.7.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]