Darth Vader

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Anakin Skywalker / Darth Vader
DVader.jpeg
Luoja(t) George Lucas
Elokuva Anakin Skywalker:
Episodi I – Pimeä uhka (1999)
Episodi II – Kloonien hyökkäys (2002)
Star Wars: The Clone Wars (2008)
Episodi III – Sithin kosto (2005)
Episodi VI – Jedin paluu (1983)
Darth Vader:
Episodi III – Sithin kosto (2005)
Star wars: Rebels (2014)
Episodi IV – Uusi toivo (1977)
Episodi V – Imperiumin vastaisku (1980)
Episodi VI – Jedin paluu (1983)
Elokuvasarja Tähtien sota
Ammatti Sithlordi
Näyttelijä(t)

Anakin Skywalker:
Jake Lloyd (Episodi I)
Hayden Christensen (Episodit II, III ja VI (DVD-versiossa))
Sebastian Shaw (Episodi VI)
Mat Lucas (Clone Wars)
Matt Lanter (The Clone Wars)
Darth Vader:
Matthew Sloan (videopelit)
David Prowse (Episodit IV–VI)
James Earl Jones (ääni Episodeissa III–VI)
Bob Anderson (valomiekkailukohtaukset
Episodeissa V–VI)

[1]

Darth Vader (oikealta nimeltään Anakin Skywalker) on yhdysvaltalaisen elokuvaohjaajan George Lucasin luoma fiktiivinen hahmo, joka esiintyy Tähtien sota -elokuvasarjassa ja sen oheiskirjallisuudessa. Darth Vader -hahmo on esiintynyt neljässä Tähtien sota -elokuvassa vuosien 1977–2005 välillä ja Anakin Skywalker -hahmo on esiintynyt neljässä Tähtien sota -elokuvassa vuosien 1983–2005 välillä.

Darth Vader elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Pimeä uhka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anakin Skywalker syntyi Tatooinen aavikkoplaneetalla ja vietti siellä koko lapsuutensa orjana äitinsä Shmi Skywalkerin kanssa. Erikoisinta Anakinissa oli, ettei hänellä ollut isää. Shmi Skywalker itsekään ei tiennyt miten tämä oli mahdollista. Tosiasiassa Anakin oli salaperäinen valittu, joka oli syntynyt midi-chloriaaneista. Midi-chloriaanit ovat edellytys Voiman ilmenemiselle ihmisolennossa. Työskennellessään isäntänsä Watton romukaupassa Anakin oppi taitavaksi mekaanikoksi. Jedimestari Qui-Gon Jinnin saapuessa Tatooinelle hän huomasi Anakinilla olevan kykyjä, jotka viittasivat voimaherkkyyteen. Anakin auttoi Qui-Gonia ja Naboon kuningatar Padmé Amidalaa voittamalla Boonta Eve Classic -rakettirekikisan, jotta he saisivat uuden hyperajomoottorin Amidalan vaurioituneeseen alukseen. Qui-Gon oli lyönyt Watton kanssa vedon Anakinin voitosta, panoksena Anakinin vapaus. Anakin lähti Qui-Gonin mukana Coruscantille, mutta ikävöi äitiään erittäin paljon. Coruscantilla Qui-Gon puhui jedineuvostolle Anakinista ja pyysi tälle jedikoulutusta. Anakin testattiin ja Voiman todettiin olevan hänessä suuri, mutta häntä ei suostuttu kouluttamaan, koska hän oli liian vanha ja koska jedeiltä oli kielletty kiintymys, jollaista Anakin tunsi äitiään kohtaan. Kun kuningatar Amidala päätti palata kotiplaneetalleen vapauttaakseen sen Kauppaliiton droidiarmeijan kynsistä, Qui-Gon ja hänen padawaninsa Obi-Wan Kenobi sekä Anakin tulivat mukaan. Naboon taistelun aikana Anakin tuhosi N-1-tähtihävittäjällä Kauppaliiton droidinhallinta-aluksen. Qui-Gonin kohtaloksi koitui kuitenkin sith Darth Maul, jonka Obi-Wan puolestaan surmasi. Obi-Wan lupasi mestarilleen kouluttavansa Anakinin jediksi. Taistelun jälkeen Obi-Wan nimitettiin jediritariksi ja hänelle annettiin lupa kouluttaa Anakinia.

Kloonien hyökkäys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anakinin koulutus on edennyt saagan toisessa osassa, jossa jedimestari Obi-Wan Kenobi on kouluttanut hänestä hyvän ja voimakkaan padawanoppilaan. Anakinista on kovaa vauhtia tulossa voimakas jedi, jota kuitenkin piinaa muisto äitinsä menettämisestä. Elokuvan alussa Tasavalta on edelleen hälytystilassa. Kauppaliiton johtajien kuuluessa separatistijohtajien liittoon Tasavallan on tehtävä kaikkensa lopettaakseen uhkaavan tilanteen. Anakin tapaa jälleen Amidalan, joka on kasvanut politiikan keskellä ulos kuningattaren kuorestaan. Kun senaattorin henki on vaarassa salamurhayrityksen yhteydessä, määrätään Obi-Wan tutkimaan asiaa. Joku on poistanut kokonaisen planeetan jediarkistojen tiedoista, eikä kukaan tiedä kuka. Anakin määrätään saattamaan Amidala pois tapahtumien keskipisteestä, ja nämä kaksi päätyvät takaisin Naboohon, jossa tunteet syttyvät pintaan. Anakinin on tehtävä vaikea valinta kielletyn rakkauden ja jedioppien seuraamisen välillä.

Anakin haluaa palata Tatooinelle, kotiplaneetalleen, löytääkseen äitinsä, jonka Watto on myynyt eteenpäin Larsin perheelle. Perheen isä on vapauttanut Shmin ja mennyt naimisiin hänen kanssaan, mutta Shmi on tällä välin kaapattu Tusken-leiriin, jossa häntä pidetään vankina. Anakin löytääkin äitinsä, mutta tämä kuolee hänen käsivarsilleen. Suuren raivon vallassa Anakin surmaa koko Tusken-heimon. Tällä välin Obi-Wan on joutunut vaaraan Geonosis-planeetalla, jonne hän on jahdannut salamurhan yrittäjää. Hän saa selville, että entinen jedi Dooku on nyt kääntynyt voiman pimeälle puolelle ja toimii yhteistyössä separatistijohtajien kanssa. Obi-Wan joutuu vangiksi Geonosiksella, jonne Anakin saapuu Amidalan kanssa häntä auttamaan jedineuvoston estelyistä huolimatta, mutta joutuu itsekin vangiksi. Heidät kuljetetaan taisteluareenalle. Kloonisotilaat saapuvat kuitenkin jedineuvoston kanssa apuun, ja areenalla käydään hurja taistelu geonosislaisten sekä jedien ja kloonisotilaiden kesken. Taistelun keskellä kreivi Dooku pakenee, mutta Anakin ja Obi-Wan jäljittävän tämän. Kumpikin käy tätä vastaan valosapelitaistelun, häviten karvaasti. Heidän onnekseen jedimestari Yoda tulee hädän hetkellä apuun. Elokuva loppuu keskelle kloonisotaa, ja Anakin menee salaa naimisiin Amidalan kanssa.

Anakin Skywalker Sithin kostossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anakin palaa mestarinsa Obi-Wan Kenobin kanssa Ulkoreunan piirityksiltä, jossa he ovat johtaneet monia kloonisotien taisteluja voitokkaasti yhdessä ja pari kertaa yksinkin. Hän palaa Coruscantiin pelastamaan Separatistien kaappaamaa ystäväänsä, ylikansleri Palpatinea. Coruscantissa taistelun jälkeen hänen vaimonsa, Padmé Amidala, kertoo olevansa raskaana. Anakin näkee unta, että hänen rakas vaimonsa kuolee. Hän kertoo tästä ylikansleri Palpatinelle (Darth Sidioukselle) ja tämä kertoo Sith lordista, joka osasi huijata kuolemaa ja välttää sen, ja lupasi opettaa tämän taidon Anakinille. Näin Jedien pahin arkkivihollinen saa käännytettyä nuoren jedin oppilaakseen. Anakin johtaa taistelua jeditemppeliin, jossa kuolee monta maineikasta jediä. Anakin lähtee Mustafarille; samaan aikaan Obi-Wan näkee videon, jossa Anakin on tappanut lapsia ja kääntynyt pimeälle puolelle. Obi-wan kertoo Padmélle Anakinin kääntyneen pimeälle puolelle. Padmé lähtee Mustafarille, eikä tiedä, että Obi-Wan tulee salaa matkaan. Perillä Anakin koettaa saada Padmén uskomaan, ettei ole keisarin puolella, ja että kaikki on hyvin. Anakin ja Padmé riitelevät, kun Anakin huomaa Obi-Wanin ja luulee että Padmé on tuonut Obi-Wanin tappamaan hänet. Hän melkein tappaa Padmén Sithin kuristavan Voiman avulla. Sen jälkeen Anakin ja Obi-Wan aloittavat rajun valomiekkakaksintaistelun, jonka Obi-Wan lopulta voittaa. Anakin, jonka voimat olivat raivon ja vihan ansiosta väkevöityneet entisestään, olisi ehkä voittanutkin Obi-Wanin, jollei Obi-Wan olisi onnekseen saanut taistelun aikana erästä huomattavaa etulyöntiasemaa, josta vastustajan hyökkäys on helppo torjua – Anakin hävisi taistelun, koska yritti hypätä mahdottoman matkan, huolimatta Obi-Wan sanoista: ”Anakin, älä tee sitä”, jonka jälkeen Obi-Wanin oli helppo iskeä. Lisäksi se, että Obi-Wan oli kouluttanut Anakinin ja tunsi hänen tekniikkansa hyvin, teki hänestä vaikean vastustajan Anakinille.

Anakin vammautuu erittäin vakavasti taistelussa Obi-Wan leikattua häneltä vasemman käden ja molemmat jalat. Samassa tilanteessa Anakin putoaa lisäksi liian lähelle laavavirtaa, jonka kuumuuden takia hän syttyy tuleen ja palaa lähes kuoliaaksi. Obi-Wan jättää hänet palamaan ja vie Padmén Ulkokehällä sijaitsevalle Polis Massan -planeetalle, missä lääkintädroidit ja paikalliset kirurgit yrittävät pelastaa Padmén. Tämä synnyttää kaksoset, Luken ja Leian, mutta on menettänyt elämänhalunsa, ja sanoo Obi-Wanille tietävänsä, että Anakinissa on vielä hyvää. Padmé kuolee suruunsa. Coruscantissa Sidious on pelastanut oppipoikansa Mustafarin laavavirtojen luota ja johdattaa Coruscantissa leikkausoperaatiota, jonka avulla hän pelastaa oppilaansa. Anakin selviää uuden mestarinsa nopean toiminnan ansiosta, mutta tulee kyborgiksi, koska Obi-Wan oli haavoittanut häntä pahasti taistelussa eikä hän pystyisi enää elämään ilman elämää ylläpitävää asuaan. Kun Darth Vaderin asu on valmis, Sidious sanoo Vaderin tappaneen Padmén. Darth Vader palvelee Imperiumia, jota johtaa hänen uusi mestarinsa, monta vuotta tämän jälkeen pahana ja sydämettömänä, kunnes hänen poikansa Luke onnistuu käännyttämään isänsä taas valoisalle puolelle kun hänen isänsä on kuolemaisillaan.

Darth Vader Sithin kostossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darth Vaderin syntytarina kerrotaan Sithin kostossa. Vader oli alun perin jediritari Anakin Skywalker, jonka uskottiin olevan muinaisessa ennustuksessa mainittu salaperäinen ”Valittu”, joka toisi tasapainon Voimaan, mutta viimeisessä elokuvassa hän heittää Darth Sidiouksen Kuolemantähden syvään kuoppaan. Kloonisotana tunnetun tuhoisan konfliktin loppupuolella Galaktisen tasavallan ylikansleri Palpatine – joka todellisuudessa oli sithlordi Darth Sidious – käännytti nuoren Skywalkerin Voiman pimeälle puolelle ja antoi tälle nimeksi Darth Vader. Palpatine antoi Vaderille ensimmäiseksi tehtäväksi johtaa kloonisotilaiden hyökkäystä jeditemppeliin. Uuden mestarinsa käskyjä totellut Vader marssi kloonisotilaiden kanssa temppeliin ja tappoi jokaisen siellä oleskelleen jedin. Seuraavaksi Vader sai tehtäväksi tappaa laavaplaneetta Mustafarissa piileskelevät Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation separatistijohtajat. Hän saapui separatistien linnoitukseen ja tappoi heidät, mukaan lukien Kauppaliiton varakuninkaan Nute Gunrayn.

Vaderin raskaana oleva vaimo Padmé Amidala saapui Mustafarille ja yritti käännyttää aviomiehensä takaisin Voiman valoisalle puolelle. Vader ehdotti vaimolleen, että he voisivat kukistaa keisariksi julistautuneen Palpatinen ja hallita galaksia. Padmé kuitenkin kieltäytyi, ja Vader kuristi vaimoaan telekineettisesti käyttäen Voimaa. Sillä hetkellä Vaderin entinen jedimestari, Obi-Wan Kenobi, saapui ja yritti taivutella oppilaansa takaisin valoisalle puolelle. Vader kuitenkin haastoi mestarinsa kaksintaisteluun, ja eeppinen valosapelitaistelu päätyi erään laavavirran lähistölle. Siellä Vader menetti vasemman kätensä ja molemmat jalkansa, ja leimahti laavavirran läheisyyden vuoksi liekkeihin. Obi-Wan lähti Anakinin valosapeli mukanaan ja pahasti palanut Vader jäi odottamaan kuolemaa. Palpatine kuitenkin saapui Mustafariin ja vei oppipoikansa Coruscantissa sijaitsevaan, huippusalaiseen lääkintäkeskukseen. Mittavassa leikkausoperaatiossa Vaderista tehtiin kyborgi, ja hän joutui koko loppuelämänsä ajan pitämään yllään mustaa haarniskaa selviytyäkseen hengissä.

Vader kysyi Palpatinelta, missä kunnossa hänen vaimonsa oli. Keisari valehteli Vaderin tappaneen Padmén ja samalla mursi oppilaansa täydellisesti. Raivossaan Vader tuhosi Voiman avulla leikkaushuoneen ja ”lakkasi olemasta” Anakin Skywalker. Hän ei kuitenkaan tiennyt, että ennen kuolemaansa Padmé synnytti kaksoset, jotka nimettiin Lukeksi ja Leiaksi.

Vaderista tuli Palpatinen vaarallisin ja luotetuin palvelija, ja imperiumin valtakauden aikana hän kätyreineen tappoi käskystä miltei kaikki 66 selviytyneet jediritarit.

Uusi toivo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darth Vader esiintyi ensimmäisen kerran Uudessa toivossa, joka sijoittuu aikaan 20 vuotta Sithin koston tapahtumien jälkeen. Siinä Galaktisen imperiumin hirmuvaltaa on noussut vastustamaan Kapinaliittona tunnettu vastarintajärjestö, ja Vader on päättänyt ottaa selville kapinallisten salaisen päämajan sijainnin. Elokuvan alussa Vaderin komentama tähtituhooja Devastator kaappaa prinsessa Leian avaruusaluksen Tantive IV:n. Vader ei onnistu löytämään aluksesta kapinallisten varastamia Kuolemantähden – imperiumin uuden superaseen – pohjapiirroksia, mutta hän vie prinsessan vangiksi Kuolemantähdelle. Hän kiduttaa Leiaa saadakseen selville kapinallisten päämajan sijainnin, mutta prinsessa ei kerro mitään. Lopulta Luke Skywalker, Han Solo, Chewbacca, C-3PO sekä R2-D2 joutuvat Kuolemantähdelle ja onnistuvat vapauttamaan Leian. Samaan aikaan Vader kohtaa viimeinkin vanhan mestarinsa Obi-Wan Kenobin. He taistelevat, ja lopulta Obi-Wan uhraa henkensä antaakseen ystävilleen mahdollisuuden paeta keisarin joukkoja.

Kapinalliset onnistuvat saamaan Kuolemantähden pohjapiirrokset ja kehittävät suunnitelman taisteluaseman tuhoamiseksi. Samaan aikaan imperiumi saa selville, että Kapinaliiton päämaja sijaitsee Yavin-planeetan neljännessä kuussa. Kapinalliset aloittavat hävittäjähyökkäyksen ja yrittivät tuhota Kuolemantähden, ennen kuin se tuhoaisi kapinallisten päämajan. Vader osallistuu taisteluun lentäen erikoismuunnellulla TIE-hävittäjällä, TIE-X1:llä, ja onnistuu tuhoamaan miltei jokaisen kapinallishävittäjän. Viime hetkellä Vader on tuhoamassa poikansa Luken ohjaaman X-siipisen, kun Millennium Falcon ampuu Vaderin siipimiehen. Toinen Vaderin siipimiehistä panikoi, ja törmää vahingossa Vaderin TIE-hävittäjään. Törmäyksen voimasta Vaderin TIE-hävittäjä sinkoutuu avaruuteen. Luke käyttää tilaisuutta hyväkseen ja tuhoaa Kuolemantähden. Vaderin uskottiin kuolleen, mutta hän selviytyi hengissä.

Imperiumin vastaisku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vader palaa kolme vuotta Uuden toivon tapahtumien jälkeen sijoittuvassa Imperiumin vastaiskussa, jonka alkutekstit paljastavat hänen etsivän Luke Skywalkeria ja lähettäneen tuhansia luotaindroideja ympäri galaksia löytääkseen hänet. Lopulta yksi näistä luotaindroideista onnistui saaman selville, että Kapinaliiton uusi päämaja oli jäisellä Hoth-planeetalta. Hän lähetti komentamansa avaruuslaivastoon tuhoamaan tukikohdan, mutta keisarillisen amiraali Ozzelin tekemän virhearvioinnin vuoksi kapinalliset havaitsivat Vaderin laivaston saapumisen ja käynnistivät tukikohtansa suojakilven. Suojakilpi teki Vaderin suunnitteleman yllätyshyökkäyksen hyödyttömäksi, ja hän Voiman avulla kuristi Ozzelin hengiltä. Hän nimitti lippulaivansa uudeksi komentajaksi kapteeni Piettin, jolle hän antoi amiraalin arvonimen. Tästä syntyi sanonta, että Executorissa oleminen saattoi tarkoittaa nopeaa ylennystä tai nopeaa kuolemaa. Hän käski kenraali Veersin johtamia joukkoja valmistautumaan maataisteluun. Kapinallisten joukot kukistettiin Hothin taistelussa, mutta suurin osa heistä, mukaan lukien Luke Skywalker, onnistui pakenemaan tuhoutuvasta päämajastaan. Vader näki Luken ystävien aluksen Millennium Falconin poistuvan päämajan hangarista, ja päätti ottaa aluksen kiinni hinnalla millä hyvänsä.

Pian tämän jälkeen keisari Palpatine otti yhteyden Vaderiin. Keisari varoitti oppilastaan Luke Skywalkerista, sillä tämä voisi tuhota sithit. Vader kuitenkin ehdotti, että Luke voitaisiin käännyttää Voiman pimeälle puolelle. Keisari suostui oppilaansa ehdotuksiin, sillä uskoi Lukesta voivan tulla merkittävä liittolainen. Molemmilla sithlordeilla oli erilaiset suunnitelmat nuoren Skywalkerin suhteen: keisari halusi tappaa Vaderin ja tehdä Lukesta uuden oppilaansa, kun taas Vader tahtoi tuhota keisarin ja hallita imperiumia Luken kanssa.

Vader kutsui lippulaivalleen Executorille joukon galaksin parhaimpia palkkionmetsästäjiä, kuten Bosskin, Dengarin, Boba Fettin, IG-88:n sekä Zuckussin. Hän lupasi suuren palkkion sille, joka löytäisi Millennium Falconin miehistöineen. Palkkionmetsästäjistä etevimpänä Boba Fett jäljitti aluksen Bespinin Pilvikaupunkiin ja ilmoitti tästä lordi Vaderille. Vader teki sopimuksen Pilvikaupungin käskynhaltijan Lando Calrissianin kanssa ja vangitsi Falconin miehistön. Hän myös jäädytti Han Solon karboniittiin ja luovutti tämän Fettille. Dagobahissa Yodan opissa ollut Luke näki Voiman avulla näyn, jossa hänen ystävänsä kärsivät, ja lähti Pilvikaupunkiin. Hän kuitenkin joutui valosapelitaisteluun Darth Vaderia vastaan, ja lopulta Vader leikkasi Luken käden irti. Silloin Vader paljasti olevansa Luken isä, ja ehdotti nuorelle Skywalkerille, että he voisivat tuhota keisarin, lopettaa galaktisen sisällissodan ja hallita yhdessä galaksia. Luke kuitenkin kieltäytyi ja heittäytyi kuiluun, mutta selviytyi hengissä.

Jedin paluu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luke Skywalker ja Darth Vader

Kronologisesti viimeisen Tähtien sota -elokuvan, Jedin paluun, alussa Vader saapui imperiumin rakentamalle uudelle, paljon voimakkaammalle Kuolontähdelle. Hän kertoi taisteluaseman komentajalle, moffi Jerjerrodille, että keisari oli lähettänyt hänet kannustamaan miehiä viimeistelemään Kuolontähden rakennustyöt nopeammin, sillä rakennusaikataulu oli myöhässä ja keisari Palpatine oli aikeissa saapua asemalle. Keisarin saavuttua Vader määrättiin Executoriin. Vader vaistosi Voiman avulla, että erään Endorin metsäkuuhun laskeutuneen sukkulan matkustajiin kuului hänen poikansa Luke. Vader saapui metsäkuuhun, jossa hänelle luovutettiin keisarillisille antautunut Luke. Vader vei poikansa Kuolontähdelle keisarin luokse.

Vader ja Luke joutuivat valosapelitaisteluun, mutta lopulta Luke piiloutui pylvään taakse ja Vader lähti etsimään poikaansa. Hän luki Voiman avulla Luken ajatuksia ja sai selville, että Leia oli hänen tyttärensä ja Luken sisko. Hän uhkasi käännyttää Leian pimeälle puolelle, mikäli Luke itse pysyisi valoisalla puolella. Sillä hetkellä raivostunut Luke hyökkäsi isänsä kimppuun ja ajoi tämän Kuolontähden reaktorikuilun ylittävälle sillalle. Siellä Luke leikkasi isänsä käden, mutta ymmärsi muuttuvansa Vaderin seuraajaksi ja keisarin kätyriksi. Keisari käski Lukea tappamaan isänsä, mutta nuori Skywalker kieltäytyi ja sanoi olevansa jedi. Silloin keisari raivostui ja miltei tappoi Luken sith-salamoilla, mutta Vader ei voinut katsoa poikansa kärsimyksiä. Darth Vader nosti keisari Palpatinen korkealle päänsä yläpuolelle ja paiskasi mestarinsa Kuolontähden reaktorikuiluun, missä keisarin ruumis tuhoutui. Samalla täyttyi muinainen ennustus, jossa Anakin Skywalker toisi tasapainon Voimaan tuhoamalla sithit, eli tässä tapauksessa keisarin ja itsensä.

Keisarin surmaaminen rasitti Vaderia suuresti ja sith-salamat vahingoittivat hänen elossapitojärjestelmäänsä. Kuolemaisillaan oleva Vader halusi nähdä poikansa edes kerran ilman kypäräänsä. Luke poisti kypärän ja Vader katseli poikaansa, kunnes viimein kuoli. Luke pakeni isänsä ruumis mukanaan Kuolemantähdeltä, ennen kuin Kapinaliitto tuhosi sen, ja polttohautasi Vaderin ruumiin haarniskansa sisällä Endorin metsäkuussa. Myöhemmin hän näki ewokien kylässä – jossa kapinalliset juhlivat imperiumin tuhoa – Anakin Skywalkerin, Obi-Wan Kenobin sekä Yodan haamut.

Darth Vader Expanded Universessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darth Vader on esiintynyt useita kertoja Tähtien sodan oheiskirjallisuudessa eli Expanded Universessa.

Alan Dean Fosterin kirjoittamassa kirjassa Mustan lordin paluu vuodelta 1979 Vader kohtaa Luke Skywalkerin suoplaneetta Mimbanilla. He joutuvat kaksintaisteluun, jonka päätteeksi Vader menettää oikean kätensä ja heittäytyy syvään kaivoon. Hän kuitenkin selviytyy hengissä ja pakenee planeetalta.

Vaderin merkittävin tehtävä keisarin palvelijana oli tappaa käskystä 66 selviytyneet jedit. Hän tappoi tai vammautti uransa varrella monia merkittäviä jedejä, kuten Roan Shrynen, Bol Chatakin, Echuu Shen-Jonin, ”Mustana naisena” tunnetun An’ya Kuron sekä Empatojayos Brandin. Tarinassa Star Wars: Purge, joka sijoittuu muutamia kuukausia Sithin koston tapahtumien jälkeen, Vader saa selville, että joukko käskystä 66 selviytyneitä jedimestareita on kokoontunut Kessel-planeetalle. Hän saapuu kokoukseen ja surmaa useita jedejä, ennen kuin Palpatinen lähettämä iskusotilasrykmentti tappaa loputkin jedeistä.

The Last of the Jedi -kirjasarjan ensimmäisessä osassa Darth Vader värvää nuoren Boba Fettin ja ”inkvisiittori” Malorumin tutkimaan Padmé Amidalan kuolemaa.

Vuonna 1996 aloitetussa Shadows of the Empire -multimediaprojektissa, jota varten tehtiin romaani, sarjakuva, soundtrack, videopeli sekä toimintafiguureja, Musta aurinko -nimistä rikollisjärjestöä johtava prinssi Xizor yrittää tuhota Vaderin maineen keisarin silmissä. Xizor inhoaa Vaderia, sillä Vader perusti Xizorin kotiplaneetalla biologisia aseita kehittäneen laboratorion, josta karannut virus saastutti erään kaupungin. Vader määräsi kaupungin ja sen asukkaat tuhottaviksi, ja seuranneessa verilöylyssä kuoli muiden muassa Xizorin perhe. Xizorin suunnitelma epäonnistuu lopulta ja Vader murhaa hänet.

Ryan Benjaminin piirtämässä ja Scott Allien käsikirjoittamassa tarinassa Star Wars Empire: Petos sithejä inhoavista keisarillisista upseereista koostuva salaliitto – johtajanaan petollinen suurmoffi Trachta – yrittää murhata Palpatinen ja Vaderin. Samaan aikaan keisari lähettää Vaderin Dargulli-planeetalle, jossa huhutaan asuvan jediritari. Vader lähtee Dargulliin, mutta tarinan varrella salaliittolaiset yrittävät tappaa hänet muiden muassa avaruusalukseen asennetulla pommilla. Vader kuitenkin selviytyy hengissä murhayrityksistä, surmaa Dargullissa asuvan jedin sekä tappaa salaliittolaiset.

Sithin koston sarjakuvaversio sisältää kaksi Vaderista kertovaa sarjakuvaa, jotka esiintyivät Yhdysvalloissa Star Wars: Empire -lehdessä. Näistä ensimmäinen, Raakalaisten sydän, sijoittuu suoraan Uuden toivon jälkeen. Siinä Vader onnistuu tie-hävittäjällään pakenemaan Kuolemantähden tuhoa ja vetäytyy savannien peittämälle Vaal-planeetalle, jossa on syrjäinen keisarillinen rajavartioasema. Hän kuitenkin joutuu taistelemaan planeetan villieläimiä vastaan. Toinen tarina, Kohde: Vader, sijoittuu hieman ennen Imperiumin vastaiskua. Siinä Vader saapuu asteroidilla sijaitsevaan kaupunkiin saadakseen selville Kuolemantähden tuhonneen kapinallisen henkilöllisyyden, mutta joutuu salamurhayrityksen kohteeksi. Hän tappaa salamurhaajat ja poistuu asteroidilta.

Endorin taistelun jälkeen imperiumi kieltäytyi uskomasta, että Vader olisi tappanut Palpatinen. Yleisesti uskottiin, että Luke Skywalker tappoi Palpatinen, ja että Vader kuoli puolustaessaan keisaria. Kun Palpatine palasi kuusi vuotta Endorin taistelun jälkeen kloonina, keisari paljasti alamaisilleen totuuden Vaderista. Tästä lähtien keisarilliset alkoivat pitää Darth Vaderia imperiumin historian suurimpana petturina.lähde?

Luonteenpiirteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jedin paluussa Obi-Wan Kenobin haamu sanoo Luke Skywalkerille Vaderin olevan ”enemmän kone kuin ihminen” sekä ”kieroutunut ja paha”. Vader oli myös hyvin temperamenttinen ja saattoi raivostuessaan kuristaa hengiltä keisarillisessa avaruuslaivastossa palvelleita upseereja. Tässä ollaan nähty yhteyksiä muun muassa autoritaarisuuteen, itsevaltiuteen ja samalla oikeudenmukaisuuteen.kenen mukaan? Jedin paluun aikana Vaderin luonteessa tapahtuu muutos, kun hän asettuu vastustamaan keisaria tämän hyökättyä Luken kimppuun. Vader toteaa elokuvan lopussa Luken olleen oikeassa sanoessaan hänessä olevan vielä hyvyyttä jäljellä.

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darth Vaderia pidetään ulkomuodoltaan yhtenä Tähtien sodan vaikuttavimmista hahmoista.kenen mukaan? Hänellä on yllään musta kypärä, haarniska ja viitta.

Alun perin Vader käytti perinteistä jedikaapua, joka oli valmistettu jedeille epätavallisen tummasta kankaasta. Hän käytti myös mustasta nahasta valmistettua tunikaa sekä oikeassa kädessä pidettävää hansikasta. Vader oli ollut osittain kyberneettinen jo ennen vammautumistaan Mustafarilla, sillä hänen oikea kätensä oli todellisuudessa mekaaninen tekokäsi, jonka hän oli menettänyt Geonosiksen taistelun aikana Kloonien hyökkäys -elokuvassa. Pimeän puolen vaikutuksen vuoksi Vaderin silmät alkoivat Sithin koston lopussa hehkua oransseina.

Vader joutui käyttämään haarniskaansa vammauduttuaan kaksintaistelussa Obi-Wan Kenobia vastaan Mustafarissa. Obi-Wan leikkasi Vaderilta vasemman käden ja molemmat jalat polvista alaspäin, ja läheisen laavavirran kuumuus sytytti Vaderin liekkeihin. Suurin osa hänen ihostaan hiiltyi, ja äärimmäinen kuumuus rasitti suuresti hänen sisäelimiään. Ainoastaan hänen raivonsa ja voiman pimeän puolen energiat pitivät häntä elossa. Keisari Palpatine onnistui pelastamaan Vaderin hengen järjestämällä mittavan leikkausoperaation. Operaation aikana Vaderin kehoon liitettiin kyberneettisiä implantteja sekä uudet, mekaaniset tekoraajat. Ilman haarniskan elossapitojärjestelmää Vader ei kyennyt hengittämään, sillä hänen keuhkonsa olivat pahasti vaurioituneet. Vader ei pystynyt riisumaan muuta kuin kypäränsä erityisessä kammiossa Executor-aluksellaan. Palpatinen sith-salamat vaurioittivat haarniskan elossapitojärjestelmiä, lopulta aiheuttaen Vaderin kuoleman.

Vaderin kallomaisen kypärän uskotaan saaneen vaikutteita japanilaisista kabuto- ja saksalaisista stahlhelm-kypäristä.lähde? Kypärän sisällä olivat äänenmuuntimet, jotka saivat aikaan Vaderin metallisen äänen. Kypärä koostui kahdesta osasta jonka päällimmäinen osa oli ehkä saanut muotonsa saksalaisesta toisen maailmansodan aikaisesta kypärästä, jota käytettiin vielä kauan sodan jälkeenkin.

Vaderin pää oli kalju ja kalpea, koska ei ollut saanut auringonvaloa kahteen vuosikymmeneen. Iho koostui erityisesti takaraivossa pelkästä arpikudoksesta. Vaderin silmät olivat tummat, sameat ja syvällä kuopissaan. Jedin paluun DVD-versiossa Vaderin kulmakarvat on digitaalisesti poistettu.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darth Vader esiintyi alun perin Uuden toivon varhaisissa käsikirjoitusversioissa intergalaktisena palkkionmetsästäjänä. ”Darth Vader” oli alun perin nimi keisarillisella upseerille, josta myöhemmin kehitettiin suurmoffi Tarkin. Alun perin Vaderin piti kuolla Yavinin taistelussa, mutta lopulta idea hylättiin ja Vaderin annettiin selviytyä hengissä.

Darth Vaderia esitti alkuperäisessä trilogiassa englantilainen kehonrakentaja ja näyttelijä David Prowse, mutta hahmon äänenä toimi James Earl Jones. Imperiumin vastaiskussa ja Jedin paluussa olevissa valomiekkailukohtauksissa esiintyi olympiatason miekkailija ja näyttelijä Bob Anderson, joka yritti opettaa Prowsea miekkailemaan, ja kun ei siinä onnistunut, suoritti miekkailukohtaukset itse, vaikka oli Prowsea lyhyempi[1]. Uuden toivon kuvausten aikana Prowselle ei kerrottu, että hänen vuorosanansa äänitettäisiin uudelleen eri näyttelijällä. Niinpä hän lausui kaikki Vaderin vuorosanat turhaan. Lucas selitti syyksi sen, ettei Prowsen puhuma maalaismurre sopisi Vaderille. Prinsessa Leian näyttelijä Carrie Fisher antoikin Prowselle lempinimen ”Darth Farmer”. Uudessa trilogiassa Jake Lloyd esittää Anakinia lapsena ja Hayden Christensen näytteli nuorta Anakinia. Jedin paluun loppukohtauksessa Anakinin henkeä näytteli alun perin Sebastian Shaw.

Vaderista tuli välittömästi Uuden toivon ilmestyttyä suorastaan ikoni. Useimmat pitävät Vaderia ”pahuuden ruumiillistumana” ja Tähtien sodan pääkonnana, vaikka sarjan todellinen roisto onkin keisari Palpatine. Joka tapauksessa Vader on kaikkien aikojen tunnetuimpia elokuvaroistoja ja fiktiivisiä henkilöitä. American Film Institute valitsi Vaderin kaikkien aikojen kolmanneksi suurimmaksi elokuvaroistoksi.

Ennen Sithin koston ilmestymistä oli olemassa Tähtien sota -fanien keskuudessa lukemattomia teorioita Vaderin vammojen alkuperästä. Näihin kuuluivat muiden muassa altistuminen radioaktiiviselle säteilylle, putoaminen rikkihappoa sisältäneeseen altaaseen sekä palaminen tulivuoren kraatterissa. Näistä jälkimmäisin oli suosituin, ja Jedin paluun pohjalta tehty romaanikin vihjasi Vaderin vammojen syntyneen palamisen jäljiltä.

Vaderin tunnuskappale on John Williamsin säveltämä Imperiumin marssi (The Imperial March), joka kuultiin ensi kerran Imperiumin vastaiskussa. Siitä on sittemmin tullut yksi tunnetuimmista elokuvien tunnusmusiikeista.

Vaderia on parodioitu useita kertoja elokuvissa. Tunnetuin parodiahahmo on Rick Moranisin esittämä (Lord) Dark Helmet, joka nähdään Mel Brooksin ohjaamassa Tähtien sota -parodiassa Avaruusboltsit vuodelta 1987.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjakuva-albumi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Brown, Jeffrey: Darth Vader ja poika. (Darth Vader and son, 2012.) Suomennos: Ville Lähteenmäki. Star wars. Jyväskylä: Atena, 2012. ISBN 978-951-796-873-7.
  • Brown, Jeffrey: Darth Vader ja pikku prinsessa. (Vader's little princess, 2013.) Star wars. Jyväskylä: Atena, 2013. ISBN 978-951-796-919-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]