Darth Vader

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anakin Skywalker / Darth Vader
Luoja(t) George Lucas
Elokuva Tähtien sota (1977)
Imperiumin vastaisku (1980)
Jedin paluu (1983)
Star Wars: Episodi I – Pimeä uhka (1999)
Star Wars: Episodi II – Kloonien hyökkäys (2002)
Star Wars: Episodi III – Sithin kosto (2005)
Rogue One: A Star Wars Story (2016)
Elokuvasarja Tähtien sota
Ammatti Tatooinen orja (ennen)
Sithlordi
Jediritari (ennen)
Näyttelijä(t) Darth Vader:
David Prowse (Episodit IV–VI)
Hayden Christensen (Episodit III ja IX, sekä Obi-Wan Kenobi)
James Earl Jones (ääni, Episodit IV–VI, III ja IX, Rogue One, Rebels ja Obi-Wan Kenobi)
Bob Anderson (valomiekkailukohtaukset, Episodit V–VI)
Spencer Wilding (Rogue One)
Daniel Naprous (Rogue One)
Anakin Skywalker:
Jake Lloyd (Episodi I)
Hayden Christensen (Episodit II–III, VI (DVD, Blu-ray ja Disney+-versio) ja IX)
Sebastian Shaw (Episodi VI)
Matt Lanter (The Clone Wars)

Darth Vader (entisellä nimellä Anakin Skywalker) on yhdysvaltalaisen elokuvaohjaajan George Lucasin luoma fiktiivinen hahmo, joka esiintyy Tähtien sota -elokuvasarjassa sekä Obi-Wan Kenobi -televisiosarjassa.[1][2][3] Hän esiintyy alkuperäisen trilogian pääantagonistina sekä esiosatrilogian päähenkilönä. Darth Vader esiintyy myös monissa Tähtien sota -peleissä, kuten Star Wars Battlefront (2015) ja Star Wars: Battlefront II (2017).

Hahmo esiintyi kaikissa alkuperäisen trilogian ja esiosatrilogian elokuvissa. Hän on myös merkittävänä hahmona televisiosarjoissa, videopeleissä, romaaneissa ja sarjakuvissa. Hän oli alun perin jedi, jonka ennustettiin tuovan tasapainon Voimaan, mutta kääntyikin Voiman pimeälle puolelle ja palvelee Galaktisessa Imperiumissa sith-mestarinsa Palpatinen (tunnettu myös nimellä Darth Sidious) oikeana kätenä. Hän on myös Luke Skywalkerin ja prinsessa Leia Organan isä ja Kylo Renin isoisä.

American Film Institute listasi Darth Vaderin elokuvahistorian kolmanneksi suurimmaksi elokuvaviholliseksi sarjassa AFI:n 100-vuotissarjan 50 suurinta elokuvasankaria ja -roistoa, Hannibal Lecterin ja Norman Batesin jälkeen.[4]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kaanon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen trilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiintyessään ensi kerran vuoden 1977 elokuvassa Tähtien sota (Uusi toivo), Darth Vader on armoton kyborgi, joka palvelee Galaktista Imperiumia. Elokuvan aikana Obi-Wan Kenobi kertoo Luke Skywalkerille Vaderin olevan entinen jedi, joka "petti ja murhasi" Luken isän, sekä auttoi Imperiumia tuhoamaan jediritarikunnan. Vaderin tämänhetkisenä tehtävänä on yhdessä suurmoffi Tarkinin kanssa saada takaisin Kuolemantähden piirustukset, jotka Kapinaliitto oli heiltä varastanut. Hän vangitsee prinsessa Leia Organan ja kiduttaa tältä tietoja. Hän seisoo sivussa, kun Tarkin määrää Leian kotiplaneetan Alderaanin tuhottavaksi Kuolemantähden superlasersäteellä. Samalla kun Luke Skywalker, Han Solo, Chewbacca, C-3PO sekä R2-D2 pelastavat Leian, Vader kohtaa valosapelitaistelussa vanhan mestarinsa Obi-Wan Kenobin, joka uhraa henkensä antaakseen ystävilleen mahdollisuuden paeta. Elokuvan lopputaistelussa hän johtaa lentueen TIE-hävittäjiä ja tuhoaa useita kapinallisten hävittäjiä. Vader jahtaa myös Luken X-siipihävittäjää, mutta yllätyshyökkäys Han Solon Millennium Falconilta lähettää hänen hävittäjänsä ajelehtimaan avaruuteen.

Elokuvassa Imperiumin vastaisku, joka sijoittuu aikaan kolme vuotta myöhemmin, Vader johtaa Imperiumin avaruuslaivastoa etsien kapinallisia. Kun yksi luotaindroideista saa selville kapinallisten piileskelevän jääplaneetta Hothilla, Vader johtaa hyökkäystä sinne, mutta kapinalliset pääsevät pakoon. Pian tämän jälkeen keisari ottaa yhteyden Vaderiin, ja varoittaa Luke Skywalkerin olevan uhka Imperiumille ja että tästä ei saisi tulla jediä. Vader ehdotti, että Luke voitaisiin käännyttää Voiman pimeälle puolelle merkittäväksi liittolaiseksi, mihin keisari suostui. Vader kiristää sopimuksella Pilvikaupungin käskynhaltijan Lando Calrissianin auttamaan häntä Hanin, Leia, Chewbaccan, C-3PO:n ja R2-D2:n vangitsemisessa tehdäkseen heistän syötin, jolla saisi houkuteltua Dagobahissa jedimestari Yodan luona oleilevan Luken paikalle. Hän kiduttaa Hania, jäädyttää tämän karboniittiin ja luovuttaa hänet palkkionmetsästäjä Boba Fettille, mutta Calrissian päättää salaa vapauttaa Leian, Chewbaccan ja droidit. Kuten Vader oli toivonutkin, Luke saapuu Pilvikaupunkiin pelastamaan ystävänsä, jolloin Vader kohtaa Luken valosapelitaistelussa, joka päättyy kun hän katkaisee Luken toisen käden ja paljastaa olevansa Luken isä. Hän yrittää houkutella Luken puolelleen, jotta he voisivat "hallita galaksia isänä ja poikana". Kauhistunut Luke päättää paeta ja pudottautuu Pilvikaupungin reaktoriytimeen ja ystäviensä avustuksella pelastautuu Millennium Falconille. Tähtihävittäjällä ollessaan Vader ottaa Lukeen telepaattisen yhteyden painostaen Lukea sanoen, että pimeälle puolelle liittyminen on hänen kohtalonsa.

Luke Skywalker ja Darth Vader

Elokuvassa Jedin paluu, vuosi edellisen elokuvan tapahtumien jälkeen, Vader saapuu keskeneräiselle toiselle Kuolontähdelle. Hän kertoo taisteluaseman komentajalle, moffi Jerjerrodille, että Kuolontähden rakennustyöt on saatava etenemään nopeammin. Myöhemmin keisari Palpatine saapuu henkilökohtaisesti paikalle, ja on varma että hän ja Vader saavat houkuteltua Luken pimeälle puolelle.

Luke antautuu Vaderille luottaen uskoonsa voivansa käännyttää tämän takaisin Voiman valoisalle puolelle. Vader vie poikansa Kuolontähdelle keisarin luokse, joka yrittää manipuloida Luken pimeälle puolelle. Isän ja pojan välillä alkaa uusi valosapelitaistelu, jonka aikana Vader jälleen lukee Luken ajatuksia ja saa tietää Leian olevan Luken kaksoisisar ja uhkaa käännyttää tämän pimeälle puolelle Luken sijasta. Raivostunut Luke hyökkää isänsä kimppuun ja katkaisee tältä mekaanisen käden. Mutta hän ymmärtää, että muuttuisi Vaderin kaltaiseksi ja kieltäytyy keisarin käskystä tappaa Vader ja ottaa tämän paikka, julistaen olevansa jedi.

Luke riisuu kuolemaisillaan olevan isänsä naamion.

Raivostunut keisari miltei tappaa Luken. Luke anelee isäänsä pelastamaan hänet. Luken kärsimyksen seuraaminen katkaisee pimeän puoleen otteen Vaderiin, joka heittää lopulta mestarinsa Kuolemantähden reaktorikuiluun. Keisari kuitenkin vaurioitti kamppailussa hänen elintoimintojaan. Vader pyysi Lukea poistamaan kypärän, jotta voisi nähdä poikansa edes kerran omilla silmillään. Hän myönsi ennen kuolemaansa Luken olleen oikeassa siinä, että hänessä oli vielä hyvyyttä. Luke pakenee pian räjähtävältä Kuolemantähdeltä mukanaan isänsä ruumis, jolle hän halusi osoittaa kunnioitusta polttohautaamalla tämän suurien jedimestareiden tapaan. Kapinallisten ja ewokien juhliessa Imperiumin kukistumista, Luke näki isänsä hengen Obi-Wanin ja Yodan henkien rinnalla.

Esiosatrilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Star Wars: Episodi I – Pimeä uhka, Anakin esiintyy yhdeksänvuotiaana poikana, joka oli elänyt koko lapsuutensa orjana aavikkoplaneetta Tatooinella äitinsä Shmi Skywalkerin kanssa. Hän oli oikea ihmelapsi, koska hänellä ei ollut lainkaan isää vaan oli mahdollisesti saanut alkunsa Voimasta. Lisäksi hän oli lahjakas pilotti ja insinööri, ja hänellä oli "kyky nähdä asioita ennalta". Hän oli rakentanut itse oman protokolladroidin nimeltä C-3PO. Jedimestari Qui-Gon Jinn tapasi hänet tehtyään hätälaskun Tatooinelle. Havaittuaan Anakinin veressä epätavallisen suuren määrän midi-chloriaaneja (mikä mahdollisti Voiman käytön), Qui-Gon vakuuttui siitä, että Anakin olisi jedien ennustusten "Valittu", joka toisi tasapainon Voimaan. Anakin voittaa itsensä vapaaksi orjuudesta Boonta Eve Classic -rakettirekikisassa, mutta joutuu kuitenkin jättämään äitinsä orjuuteen. Qui-Gon vie hänet jedineuvoston eteen ja pyytää tälle jedikoulutusta, mutta he kieltäytyvät Anakinin tunteman pelon vuoksi. Elokuvan aikana Anakin tulee läheiseksi Padmé Amidalan, Naboon nuoren kuningattaren, kanssa. Naboon taistelun aikana, Anakin auttaa kukistamaan korruptoituneen Kauppaliiton tuhoamalla näiden komentoaluksen. Sithlordi Darth Maulin surmattua Qui-Gonin, Obi-Wan lupaa kouluttaa Anakinista jedin, mihin jedineuvosto vastentahtoisesti lopulta suostuu. Galaktisen tasavallan vastavalittu ylikansleri Palpatine haluaa ystävystyä pojan kanssa ja "lupaa seurata tämän uraa suurella mielenkiinnolla".

Kymmenen vuotta myöhemmin elokuvassa Star Wars: Episodi II – Kloonien hyökkäys, Anakin on edelleen Obi-Wanin oppilas. He saavat tehtäväksi Palpatinelta tutkia yritystä salamurhata senaattori Padmé Amidala. Anakin matkustaa Padmén mukana Naboolle, missä he alkavat rakastua toisiinsa. Anakin näkee kuitenkin painajaisia äidistään kärsimässä. Hän matkustaa Tatooinelle ja saa tietää äitinsä olevan Tuskenin ratsastajien vankina. Hän menee leiriin mistä hän löytää kidutetun äitinsä, joka kuolee poikansa käsivarsille. Suuren raivon vallassa Anakin surmaa koko heimon. Hän ottaa mukaansa äitinsä ruumiin ja tunnustaa tekonsa Padmélle. Pian he matkustavat planeetta Geonosikselle pelastamaan Obi-Wanin sithlordi kreivi Dookulta ja hänen separatistiarmeijaltaan. He joutuvat kuitenkin itsekin vangeiksi. He tunnustavat rakkautensa toisiaan kohtaan juuri ennen kuin jedit saapuvat pelastamaan heidät mukanaan armeija kloonisotilaita. Taistelun keskellä Anakin ja Obi-Wan kohtaavat valosapelitaistelussa kreivi Dookun, joka katkaisee Anakinin toisen käden. Anakin saa myöhemmin tilalle mekaanisen tekokäden ja hän menee naimisiin Padmén kanssa salaisessa hääseremoniassa.

Elokuvassa Star Wars: Episodi III – Sithin kosto, joka sijoittuu kolme vuotta myöhemmin, Anakinista on tullut jediritari ja Kloonisotien sankari. Hän ja Obi-Wan yrittävät pelastaa kaapatun ylikansleri Palpatinen kenraali Grievousin alukselta. Anakin kohtaa valosapelitaistelussa kreivi Dookun ja lopulta tappaa hänet kylmäverisesti Palpatinen manipuloinnin vallassa. Palattuaan Coruscantille, hän saa tietää Padmén olevan raskaana. Seuraavana yönä Anakin näkee unen, jossa Padmé kuolee synnytykseen. Hän pelkää sen käyvän toteen samoin kuin näyt hänen äitinsä kuolemasta. Palpatine nimittää Anakinin jedineuvostoon ja syöttää hänelle uskomuksen saada täten jedimestarin arvonimen, mutta hänelle ei myönnetä jedimestarin arvonimeä, vaan hän saa epävirallisen tehtävän vakoilla Palpatinea.

Palpatine paljastaa lopulta Anakinille olevansa sithlordi Darth Sidious, sodan toteuttaja, ja uskottelee Voiman pimeällä puolella olevan keino Padmén pelastamiseksi. Anakin raportoi Palpatinen todellisesta henkilöllisyydestä jedimestari Mace Windulle. Vaikka hän saa Windulta käskyn ehdottomasti pysyä jeditemppelissä, Anakin päättää seurata Windua kanslerin toimistoon varmistaakseen, että Palpatine vangitaan elävänä. Windu on juuri aikeissa surmata Palpatinen, mutta Anakin katkaisee Windulta valosapelia pitelevän käden. Sitten Palpatine tappaa Windun. Uskoessaan sokeasti pelastavansa vaimonsa hengen, Anakin kääntyy epätoivoisena Voiman pimeälle puolelle ja ryhtyy Palpatinen uudeksi sith-oppilaaksi nimeltä Darth Vader.

Palpatinen käskyjen alaisena, Vader johtaa pataljoonan kloonisotilaita tappaakseen kaikki jeditemppeliin jääneet jedit. Sitten hän salamurhaa kaikki separatistien johtajat planeetta Mustafarilla. Siellä Vader tapaa yllätyksekseen Padmén, joka pyytää Anakinia lähtemään hänen kanssaan pois. Aluksessa piilotelleen Obi-Wanin astuessa näkyviin, vihastunut Vader syyttää vaimoaan petoksesta ja kuristaa häntä voimillaan Padmén lopulta tuupertuen maahan. Vader ja Obi-Wan käyvät valosapelitaisteluun vaarallisella planeetalla, joka päättyy lopulta Obi-Wanin jouduttua katkaisemaan entisen oppilaansa raajat. Vaderin keho luisuu rinteessä liian lähelle laavavirtaa ja syttyy tuleen. Obi-Wan ottaa Vaderin valosapelin ja jättää hänet kuolemaan.

Palpatine aistii oppilaansa olevan hädässä, saapuu pelastamaan Vaderin, vie tämän palaneen kehon korjattavaksi kyberneettisillä tekoraajoilla sekä mustalla haarniskalla, joka hänen yllään nähdään alkuperäisessä trilogiassa. Kuultuaan Palpatinelta valheellisen tiedon Padmén kuolleen hänen oman vihansa takia, Vader huutaa epätoivoisesti ja tuhoaa raivollaan koko leikkaushuoneen. Lopuksi hänet nähdään Palpatinen sekä nuoremman suurmoffi Tarkinin ohella katsomassa ensimmäisen Kuolemantähden rakennustöiden alkua.

Jatko-osatrilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaderin sulanut kypärä nähtiin lyhyesti Star Wars: The Force Awakensissä, kun Vaderin tyttärenpoika Kylo Ren puhui sille pitääkseen itsensä Voiman pimeällä puolella. Kypärä nähtiin myös elokuvassa Star Wars: The Rise of Skywalker Kylon yksityisessä huoneessa Steadfast-tähtihävittäjällä. Reyn ja Kylon etäältä Voimakaksitahoisuuden kautta käymä valosapelitaistelu kuitenkin tuhoaa pilarin, jonka päällä sitä säilytettiin. Elokuvassa myös paljastui, että ollessaan kypärän lähellä, Kylo oli kuullut päässään Vaderin äänen. Ääni kuului kuitenkin oikeasti kuolleista palanneelle Palpatinelle, joka oli sekä Vaderin äänen että Ensimmäisen ritarikunnan nukkehallitsijaksi luodun yksinvaltias Snoken kautta manipuloinut Kylon todellista minää, Ben Soloa, lähes koko tämän elämän ajan. Oikean Anakin Skywalkerin ääni kuitenkin puhuu muiden menneisyyden jedien ohella ja lainaa näiden ohella voimaansa Reylle taistelussa Palpatinea vastaan, sanoen ”Palauta tasapaino, Rey, kuten minä tein.”, ”Voima ympäröi sinua, Rey.” ja ”Anna sen nostaa sinut.”

Rogue One: A Star Wars Story[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vader esiintyy antologiaelokuvassa Rogue One: A Star Wars Story, James Earl Jonesin palatessa hänen ääninäyttelijäkseen ja Spencer Wildingin sekä Daniel Naprousin toimiessa hänen liikenäyttelijöinään. Imperiumin edistyneen asetutkimusosaston johtaja Orson Krennic saapuu tapaamaan Vaderia tämän henkilökohtaiseen linnoitukseen Mustafarilla. Krennic pyytää päästä keisarin puheille, koska Tarkin oli vienyt häneltä Kuolemantähden komentajuuden Jedhalla tehdyn asekokeen jälkeen. Vader kuitenkin kieltäytyy, käskien Krenniciä vain varmistamaan, ettei projekti ole vaarantunut enempää, ja jopa käyttää Voimaa uhkaillakseen tukehduttaa hänet. Scarifin taistelun lopussa, kun Kapinaliitto oli saanut Kuolemantähden piirustukset ja Tarkin oli määrännyt Scarifin tukikohdan tuhottavaksi, Vader hyökkäsi kapinallisten komentoalus Profundityyn. Hän tappaa valosapelilla sekä Voimaa käyttäen useita kapinallissotilaita. Piirustukset oli kuitenkin ehditty viedä telakoituneena olleelle Tantive IV:lle, joka pakenee paikalta.

Animaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2008 animaatioelokuvassa Star Wars: The Clone Wars ja sitä seuraavassa animaatiosarjassa, jediritari Anakin Skywalker ottaa itselleen padawanin, Ahsoka Tanon. Kaksikko kokee monia seikkailuja, kuten Jabba the Huttin pojan pelastamisen separatisteilta. Padawanin kouluttamisen vastuu auttaa Anakinia tulemaan paremmaksi johtajaksi ja viisaammaksi mieheksi. Sarjan aikana Anakin näkee myös kryptisen näyn tulevaisuudestaan Darth Vaderina ja alkaa itsekin menettää uskoaan jedineuvostoon, kun Ahsoka viidennen kauden lopussa eroaa jediritarikunnasta. Seitsemännen ja viimeisen tuotantokauden lopussa juuri ennen kuin hän ja Obi-Wan lähtevät pelastamaan Palpatinea, Anakin kohtaa jälleen Ahsokan ja lähettää osan 501. legioonan sotilaista komentaja Rexin johtamana ”332. komppaniana” auttamaan Ahsokaa Mandaloren piirityksessä ja Maulin vangitsemisessa. Vaikka Maul saatiin kiinni, käsky 66 pakotti Ahsokan ja Rexin vapauttamaan Maulin ja lavastamaan omat kuolemansa, kun muut kloonisotilaat kuolivat pakkolaskussa tuntemattomaan kuuhun. Sarjan viimeisessä kohtauksessa Darth Vader, Imperiumin iskusotilaat, lumisotilaat ja luotaindroidit löytävät 332. komppanian taisteluristeilijän hylyn sekä sotilaiden haudat, Vaderin löytäessä toisen Ahsokan valosapeleista ja olettaessa täten entisen padawaninsa kuolleen.

Darth Vader esiintyy sarjassa Star Wars Rebels. Sarjan seuratessa Kapinaliiton varhaisia päiviä, Vader lähettää useita inkvisiittoreita metsästämään ja tuhoamaan galaksista viimeisetkin jedit. Suurinkvisiittorin kuoltua hän itse saapuu Lothalille ja saa tietää Ahsoka olevan elossa ja liittyneen kapinallisten joukkoon, lähettäen inkvisiittori Viidennen veljen jahtamaan tätä ja Seitsemännen sisaren liittyessä jahtiin pian tämän jälkeen. Toisen tuotantokauden lopussa, kun Ahsoka, Kanan Jarrus, Ezra Bridger ja Maul kukistavat Malachorilla Seitsemännen sisaren, Viidennen veljen ja Kahdeksannen veljen, Vader itse saapuu planeetalle ja kohtaa valosapelitaistelussa Ahsokan. Kanan ja Ezra pakenevat temppelin aseen voimanlähteenä toimiva sith-holokron mukanaan ennen temppelin räjähtämistä. Vader selvisi, mutta Ahsoka oli kadonnut.

Legends[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darth Vader on esiintynyt useita kertoja Tähtien sodan oheismateriaalissa.

Alan Dean Fosterin kirjoittamassa kirjassa Mustan lordin paluu vuodelta 1979 Vader kohtaa Luke Skywalkerin suoplaneetta Mimbanilla. He joutuvat kaksintaisteluun, jonka päätteeksi Vader menettää oikean kätensä ja kestävyytensä äärirajoilla putoaa syvään kaivoon. Hän kuitenkin selviytyy hengissä ja pakenee planeetalta.

Vaderin merkittävin tehtävä keisarin palvelijana oli tappaa käskystä 66 selviytyneet jedit. Hän tappoi tai vammautti uransa varrella monia merkittäviä jedejä, kuten Roan Shrynen, Bol Chatakin, Echuu Shen-Jonin, ”Mustana naisena” tunnetun An’ya Kuron sekä Empatojayos Brandin. Tarinassa Star Wars: Purge, joka sijoittuu muutamia kuukausia Sithin koston tapahtumien jälkeen, Vader saa selville, että joukko käskystä 66 selviytyneitä jedimestareita on kokoontunut Kessel-planeetalle. Hän saapuu kokoukseen ja surmaa useita jedejä, ennen kuin Palpatinen lähettämä iskusotilasrykmentti tappaa loputkin jedeistä.

The Last of the Jedi -kirjasarjan ensimmäisessä osassa Darth Vader värvää nuoren Boba Fettin ja ”inkvisiittori” Malorumin tutkimaan Padmé Amidalan kuolemaa.

Vuonna 1996 aloitetussa Shadows of the Empire -multimediaprojektissa, jota varten tehtiin romaani, sarjakuva, soundtrack, videopeli sekä toimintafiguureja, Musta aurinko -nimistä rikollisjärjestöä johtava prinssi Xizor yrittää tuhota Vaderin maineen keisarin silmissä. Xizor inhoaa Vaderia, sillä Vader perusti Xizorin kotiplaneetalla biologisia aseita kehittäneen laboratorion, josta karannut virus saastutti erään kaupungin. Vader määräsi kaupungin ja sen asukkaat tuhottaviksi, ja seuranneessa verilöylyssä kuoli muiden muassa Xizorin perhe. Xizorin suunnitelma epäonnistuu lopulta ja Vader murhaa hänet.

Ryan Benjaminin piirtämässä ja Scott Allien käsikirjoittamassa tarinassa Star Wars Empire: Petos sithejä inhoavista keisarillisista upseereista koostuva salaliitto – johtajanaan petollinen suurmoffi Trachta – yrittää murhata Palpatinen ja Vaderin. Samaan aikaan keisari lähettää Vaderin Dargulli-planeetalle, jossa huhutaan asuvan jediritari. Vader lähtee Dargulliin, mutta tarinan varrella salaliittolaiset yrittävät tappaa hänet muiden muassa avaruusalukseen asennetulla pommilla. Vader kuitenkin selviytyy hengissä murhayrityksistä, surmaa Dargullissa asuvan jedin sekä tappaa salaliittolaiset.

Sithin koston sarjakuvaversio sisältää kaksi Vaderista kertovaa sarjakuvaa, jotka esiintyivät Yhdysvalloissa Star Wars: Empire -lehdessä. Näistä ensimmäinen, Raakalaisten sydän, sijoittuu suoraan Uuden toivon jälkeen. Siinä Vader onnistuu TIE-hävittäjällään pakenemaan Kuolemantähden tuhoa ja vetäytyy savannien peittämälle Vaal-planeetalle, jossa on syrjäinen keisarillinen rajavartioasema. Hän kuitenkin joutuu taistelemaan planeetan villieläimiä vastaan. Toinen tarina, Kohde: Vader, sijoittuu hieman ennen Imperiumin vastaiskua. Siinä Vader saapuu asteroidilla sijaitsevaan kaupunkiin saadakseen selville Kuolemantähden tuhonneen kapinallisen henkilöllisyyden, mutta joutuu salamurhayrityksen kohteeksi. Hän tappaa salamurhaajat ja poistuu asteroidilta.

Endorin taistelun jälkeen Imperiumi kieltäytyi uskomasta, että Vader olisi tappanut Palpatinen. Yleisesti uskottiin, että Luke Skywalker tappoi Palpatinen, ja että Vader kuoli puolustaessaan keisaria. Kun Palpatine palasi kuusi vuotta Endorin taistelun jälkeen kloonina, keisari paljasti alamaisilleen totuuden Vaderista. Tästä lähtien keisarilliset alkoivat pitää Darth Vaderia imperiumin historian suurimpana petturina.lähde?

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Luonteenpiirteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jedin paluussa Obi-Wan Kenobin haamu sanoo Luke Skywalkerille Vaderin olevan ”enemmän kone kuin ihminen” sekä ”kieroutunut ja paha”. Vader oli myös hyvin temperamenttinen ja saattoi raivostuessaan kuristaa hengiltä keisarillisessa avaruuslaivastossa palvelleita upseereja. Tässä on nähty yhteyksiä muun muassa autoritaarisuuteen, itsevaltiuteen ja samalla oikeudenmukaisuuteen.kenen mukaan? Jedin paluun aikana Vaderin luonteessa tapahtuu muutos, kun hän asettuu vastustamaan keisaria tämän hyökättyä Luken kimppuun. Vader toteaa elokuvan lopussa Luken olleen oikeassa sanoessaan hänessä olevan vielä hyvyyttä jäljellä.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darth Vader esiintyi alun perin Uuden toivon varhaisissa käsikirjoitusversioissa intergalaktisena palkkionmetsästäjänä. ”Darth Vader” oli alun perin nimi keisarilliselle upseerille, josta myöhemmin kehitettiin suurmoffi Tarkin. Alun perin Vaderin piti kuolla Yavinin taistelussa, mutta lopulta idea hylättiin ja Vaderin annettiin selviytyä hengissä.

Darth Vaderia esitti alkuperäisessä trilogiassa englantilainen kehonrakentaja ja näyttelijä David Prowse, mutta hahmon äänenä toimi James Earl Jones. Imperiumin vastaiskussa ja Jedin paluussa olevissa valomiekkailukohtauksissa esiintyi olympiatason miekkailija ja näyttelijä Bob Anderson, joka yritti opettaa Prowsea miekkailemaan, ja kun ei siinä onnistunut, suoritti miekkailukohtaukset itse, vaikka oli Prowsea lyhyempi[5]. Uuden toivon kuvausten aikana Prowselle ei kerrottu, että hänen vuorosanansa äänitettäisiin uudelleen eri näyttelijällä. Niinpä hän lausui kaikki Vaderin vuorosanat turhaan. Lucas selitti syyksi sen, ettei Prowsen puhuma maalaismurre sopisi Vaderille. Prinsessa Leian näyttelijä Carrie Fisher antoikin Prowselle lempinimen ”Darth Farmer”. Uudessa trilogiassa Jake Lloyd esittää Anakinia lapsena ja Hayden Christensen näytteli nuorta Anakinia. Jedin paluun loppukohtauksessa Anakinin henkeä näytteli alun perin Sebastian Shaw.

Vaderista tuli välittömästi Uuden toivon ilmestyttyä suorastaan ikoni. Useimmat pitävät Vaderia ”pahuuden ruumiillistumana” ja Tähtien sodan pääkonnana, vaikka sarjan todellinen roisto onkin keisari Palpatine. Joka tapauksessa Vader on kaikkien aikojen tunnetuimpia elokuvaroistoja ja fiktiivisiä henkilöitä. American Film Institute valitsi Vaderin kaikkien aikojen kolmanneksi suurimmaksi elokuvaroistoksi.

Ennen Sithin koston ilmestymistä oli olemassa Tähtien sota -fanien keskuudessa lukemattomia teorioita Vaderin vammojen alkuperästä. Näihin kuuluivat muiden muassa altistuminen radioaktiiviselle säteilylle, putoaminen rikkihappoa sisältäneeseen altaaseen sekä palaminen tulivuoren kraatterissa. Näistä jälkimmäisin oli suosituin, ja Jedin paluun pohjalta tehty romaanikin vihjasi Vaderin vammojen syntyneen palamisen jäljiltä.

Vaderin tunnuskappale on John Williamsin säveltämä Imperiumin marssi (The Imperial March), joka kuultiin ensi kerran Imperiumin vastaiskussa. Siitä on sittemmin tullut yksi tunnetuimmista elokuvien tunnusmusiikeista.

Vaderia on parodioitu useita kertoja elokuvissa. Tunnetuin parodiahahmo on Rick Moranisin esittämä (Lord) Dark Helmet, joka nähdään Mel Brooksin ohjaamassa Tähtien sota -parodiassa Avaruusboltsit vuodelta 1987.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bowen 2005, s. 94lähde tarkemmin?
  2. Helinski, Keith. ""Revenge" Is Just Too Sweet (Arkistoitu – Internet Archive)", moviefreak.com. Viitattu 5.5.2007.
  3. Winzler, Jonathan W. "The Making of Star Wars: Revenge of the Sith (Star Wars)", Powell's Books, huhtikuu 2005. Viitattu 27.10.2015.
  4. AFI's 100 Years... 100 Heroes and Villains afi.com. Arkistoitu 7.8.2011. Viitattu 27.10.2015. (englanniksi)
  5. Darth Vader -miekkamestari kuollut Yle.fi

Sarjakuva-albumi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Brown, Jeffrey: Darth Vader ja poika. (Darth Vader and son, 2012.) Suomennos: Ville Lähteenmäki. Star wars. Jyväskylä: Atena, 2012. ISBN 978-951-796-873-7.
  • Brown, Jeffrey: Darth Vader ja pikku prinsessa. (Vader's little princess, 2013.) Star wars. Jyväskylä: Atena, 2013. ISBN 978-951-796-919-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Darth Vader.