Avaruusboltsit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee elokuvaa. Spaceballs on myös norjalainen demoryhmä.
Avaruusboltsit
Spaceballs
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Mel Brooks
Käsikirjoittaja Mel Brooks
Ronny Graham
Thomas Meehan
Tuottaja Mel Brooks
Ezra Swerdlow
Säveltäjä Mel Brooks
John Morris
Kuvaaja Nick McLean
Leikkaaja Conrad Buff IV
Pääosat Bill Pullman
John Candy
Daphne Zuniga
Rick Moranis
Mel Brooks
Lorene Yarnell
Joan Rivers
George Wyner
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Metro-Goldwyn-Mayer
Brooksfilms Ltd.
Levittäjä Metro-Goldwyn-Mayer
UIP-Dunafilm
Netflix
Fandango at Home (käännä suomeksi)
Ensi-ilta 24. heinäkuuta 1987
Kesto 96 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Avaruusboltsit on 24. heinäkuuta 1987 julkaistu yhdysvaltalainen komediaelokuva, jonka on käsikirjoittanut, ohjannut ja tuottanut Mel Brooks. Elokuvan pääosissa ovat Bill Pullman, John Candy, Daphne Zuniga, Rick Moranis, Mel Brooks, Lorene Yarnell, Joan Rivers ja George Wyners. Suomessa Avaruusboltsien ensi-ilta oli 18. joulukuuta 1987.

Avaruusboltsit parodioi enimmäkseen Tähtien sotaa, mutta irvailee myös muiden muassa Indiana Jonesille, Star Trekille, Ihmemaa Ozille, Apinoiden planeetalle, Taisteluplaneetta Galacticalle, Alienille, Kwai-joen sillalle, 2001: Avaruusseikkailulle ja Rambolle. Elokuva parodioi myös useita 1980-luvun ilmiöitä, kuten pikaruokaa ja toimintafiguureja. Elokuvan erikoistehosteet teki Industrial Light & Magic, joka kehitti myös Tähtien sodan erikoistehosteet.

Vuonna 2004 Mel Brooks kertoi suunnittelevansa Avaruusboltseille jatko-osaa. Jatko-osasta tuli samanniminen animaatiosarja[1][2], joka sai ensiesityksensä syyskuussa 2008, Suomessa syyskuussa 2011.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva alkaa Tähtien sota -sitaatilla, missä kamera lähietäisyydeltä seuraa loppumattomalta tuntuvan avaruuslaivan lipumista ohi. Kun aluksen takapuskuri tulee viimein näkyviin, havaitaan siihen kiinnitetty puskuritarra, jossa lukee We brake for nobody ("Tässä ei jarrutella").

Planeetta Avaruusboltsin ilkeät johtajat ovat typerästi tuhlanneet kotiplaneettansa ilmakehän happivarat olemattomiin. Avaruusboltsin epäpätevä presidentti Skroob (anagrammi Mel Brooksin sukunimestä) lähettää Darth Vaderia parodioivan Lordi Kypärän (toisessa suomennoksessa "Mustakypärä") ja eversti Sandurzin varastamaan paratiisimaisen Druidia-planeetan ilmakehän. Valtavaa avaruuslaiva johtava Lordi Kypärä kaappaa hemmotellun prinsessa Vespan ja kiristää Druidian kuningasta Rolandia luovuttamaan planeetan ilmakehän avaruuboltseille. Mikäli kuningas Roland ei suostu Kypärän vaatimuksiin, Vespa joutuu plastiikkakirurgi Ville Välskärin käsiin, joka leikkaa prinsessalle takaisin tämän vanhan nenän. Tässä parodioidaan juutalaisuutta sanojen "jewish" ja "druish" samankaltaisuudella. Myöhemmin Barf toteaa Vespasta, että kumma kyllä, hän ei näytä druidilta.

Kuningas Roland pyytää lentävällä asuntoautolla liikkuvia palkkionmetsästäjiä, Lone Starria ja koiraa muistuttavaa Barfia (suom. Yrjö), pelastamaan prinsessa Vespan, jotta prinsessa voisi mennä naimisiin ikävystyttävän prinssi Valiumin kanssa. Lone Starr on veloissa gangsteri Pizza the Huttille (Pizza-Huttunen, Tähtien sodan Jabba the Hutt -hahmon parodiaa), joten hän suostuu pelastamaan prinsessan, jos Roland luovuttaa hänelle suuren rahasumman (1 000 000 avaruustaalaa). Roland suostuu, ja Lone Starr ja Barf pelastavat prinsessan. Lone Starrin avaruusalus kuitenkin vaurioituu, ja päähenkilöt joutuvat Tatooinea muistuttavalle aavikkoplaneetalle. He kohtaavat Yodaa muistuttavan viisaan avaruusolennon, Yogurtin, joka opettaa Lone Starria käyttämään ”Schwartz”-nimistä salaperäistä voimaa. Myöhemmin käy ilmi, että Schwartzia sisältävä ihmesormus on suklaamunasta, ja todellinen vaikutus tulee ihmisen omasta psyykestä.

Kypärä ja eversti Sandurz kaappaavat Vespan uudelleen, ja Lone Starr ja Barf saapuvat planeetta Avaruusboltsille pelastamaan prinsessan. Pelastustehtävä onnistuu, ja päähahmot pakenevat. Samaan aikaan presidentti Skroob, Lordi Kypärä ja eversti Sandurz yrittävät imeä Druidian ilmakehän. Asiaa auttaa se, että avaruusalus on transformer, joka muuttuu pölynimuria käyttäväksi naiseksi. Lone Starrin ansiosta konnien suunnitelma epäonnistuu, sillä hän käyttää ihmesormuksen Schwartzia ja sulkee avaruusalus-pölynimurin käynnistysvivun. Lone Starr soluttautuu Kypärän avaruusalukselle ja yrittää kytkeä sen itsetuhojärjestelmän, mutta joutuu valosapelitaisteluun Lordi Kypärää vastaan. Lone Starr voittaa vastustajansa, ja itsetuhojärjestelmä kytkeytyy päälle. Lone Starr pakenee ja Kypärän avaruusalus räjähtää kappaleiksi. Lone Starr selviää myös vihollisestaan Pizza Huttusesta, joka juuttuu henkilöautonsa sisälle ja syö itsensä kuoliaaksi.

Yogurt paljastaa Lone Starrille, että tämä on prinssi ja voi mennä Vespan kanssa naimisiin. Arkkipiispa käyttää lyhintä kaavaa edellisten epäonnistuneiden yritysten opettamana, ja Lone Starr ja Vespa vihitään. Presidentti Skroob, Lordi Kypärä ja eversti Sandurz putoavat tuntemattomalle planeetalle, ja ryömivät ulos Vapaudenpatsasta muistuttavan siivoojatransformerin nenästä. Planeetalla on apinoita, jotka joutuvat kauhun valtaan huomatessaan, keitä on laskeutunut avaruudesta. Katsoja oivaltaa, että kolmikko on päätynyt apinoiden planeetalle.

Juonipaljastus päättyy.

Rooliluettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naamioasu, joka perustuu Lordi Kypärän tai Mustakypärän hahmoon.
 Bill Pullman   Lone Starr  
 John Candy   Barf  
 Daphne Zuniga   Prinsessa Vespa  
 Rick Moranis   Lordi Kypärä  
 Mel Brooks   Presidentti Skroob
Yogurtti  
 Lorene Yarnell   Dot Matrix  
 Joan Rivers   Dot Matrixin ääni  
 George Wyner   Eversti Sandurz  
 Dick Van Patten   Kuningas Roland  
 Jim J. Bullock   Prinssi Valium  
 Leslie Bevis   Komentajatar Zircon  
 Jeff MacGregor   Snotty  
 Denise Gallup   Charlene  
 Dian Gallup   Marlene  
 Dee Booher   Parrakas nainen  
 Dom DeLuise   Pizza the Huttin ääni  
 Rudy De Luca   Vinnie  

Brooksin elokuville tyypillinen huumori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viittaukset muihin lajityypin elokuviin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa viljellään runsaasti viittauksia muihin tieteiselokuviin, muun muassa Tähtien sodassa esiintyneen Millennium Falcon -avaruusaluksen voi nähdä avaruuskuppilan pysäköintialueella. Miestä, jonka vatsan läpi tunkeutuu avaruushirviö, esittää John Hurt. John Hurtin esittämä hahmo kuoli samalla tavalla tieteiselokuvassa Alien – kahdeksas matkustaja. Avaruusboltsien aluksen jäänteet rysähtävät planeetalle, jossa asustaa apinoita, viittaus Apinoiden planeetta -elokuvan loppukohtaukseen.

Viittaukset juutalaisuuteen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan keskeinen vitsi, jota ei pysty kääntämään kunnolla, liittyy Tähtien sota -elokuvien teemaan voima (Force). Avaruusboltseissa kyseinen teema on ”Schwarz”, joka ääntyy melkein samalla tavalla. Vitsi on mahdoton kääntää. Saksaksi ”schwarz” tarkoittaa mustaa; elokuvan suomennoksessa käytetään slangisanaa "fjonga". Mel Brooks, joka on juutalainen, lienee käyttänyt sanaa myös jiddišin merkityksessä ”huono onni”.

Prinsessa Vespa on ”Druish princess”, satiiri termistä ”Jewish princess” – pilalle hemmoteltu, materialistinen ylemmän keskiluokan yhdysvaltalainen juutalaistyttö, joka on unohtanut työväenluokkaiset juurensa.

Viittaukset populaarikulttuuriin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eversti Sandurz on parodia eversti Sandersista, Kentucky Fried Chicken -pikaruokaketjun perustajasta. Elokuvassa on lisäksi jatkuvana vitsinä viittaukset siihen itseensä. Hahmot päätyvät esimerkiksi Avaruusboltsit-elokuvan oheiskrääsää myyvään puotiin, ja elokuvan antagonistit saavat käsiinsä elokuvan videokasetin. Vatsasta tullut pikku alien esittää laulun "Hello! Ma Baby", parodia Tanssivan Sammakon esityksestä Looney Tunes -piirretyssä One Froggy Evening.

Hahmoparodiat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Elizabeth Guider, "'Spaceballs' rolls to TV", Variety, January 19, 2005.
  2. "'Spaceballs' to become TV cartoon (Arkistoitu – Internet Archive)", CNN, September 21, 2006.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Avaruusboltsit.