Avaruusboltsit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee elokuvaa. Spaceballs on myös norjalainen demoryhmä.
Avaruusboltsit
Spaceballs
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Mel Brooks
Käsikirjoittaja Mel Brooks
Ronny Graham
Thomas Meehan
Tuottaja Mel Brooks
Ezra Swerdlow
Säveltäjä Mel Brooks
John Morris
Kuvaaja Nick McLean
Leikkaaja Conrad Buff IV
Pääosat Bill Pullman
John Candy
Daphne Zuniga
Rick Moranis
Mel Brooks
Lorene Yarnell
Joan Rivers
George Wyner
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Metro-Goldwyn-Mayer
Brooksfilms Ltd.
Ensi-ilta 24. heinäkuuta 1987
Kesto 96 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Avaruusboltsit on 24. heinäkuuta 1987 julkaistu yhdysvaltalainen komediaelokuva, jonka on käsikirjoittanut, ohjannut ja tuottanut Mel Brooks. Elokuvan pääosissa ovat Bill Pullman, John Candy, Daphne Zuniga, Rick Moranis, Mel Brooks, Lorene Yarnell, Joan Rivers ja George Wyners. Suomessa Avaruusboltsien ensi-ilta oli 18. joulukuuta 1987.

Avaruusboltsit parodioi enimmäkseen Tähtien sotaa, mutta irvailee myös muiden muassa Indiana Jonesille, Star Trekille, Ihmemaa Ozille, Apinoiden planeetalle, Taisteluplaneetta Galacticalle, Alienille, Kwai-joen sillalle, 2001: Avaruusseikkailulle ja Rambolle. Elokuva parodioi myös useita 1980-luvun ilmiöitä, kuten pikaruokaa ja toimintafiguureja. Elokuvan erikoistehosteet teki Industrial Light & Magic, joka kehitti myös Tähtien sodan erikoistehosteet.

Vuonna 2004 Mel Brooks kertoi suunnittelevansa Avaruusboltseille jatko-osaa. Jatko-osasta tuli samanniminen animaatiosarja,[1][2] joka sai ensiesityksensä syyskuussa 2008, Suomessa syyskuussa 2011.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Planeetta Avaruusboltsin ilkeät johtajat ovat typerästi tuhlanneet kotiplaneettansa ilmakehän happivarat olemattomiin. Avaruusboltsin presidentti Skroob (anagrammi Mel Brooksin sukunimestä) lähettää Darth Vaderia parodioivan Lordi Kypärän ja eversti Sandurzin varastamaan Druidia-planeetan ilmakehän. Lordi Kypärä kaappaa prinsessa Vespan ja kiristää Druidian kuningasta Rolandia luovuttamaan planeetan ilmakehän avaruuboltseille. Mikäli kuningas Roland ei suostu Kypärän vaatimuksiin, Vespa joutuu plastiikkakirurgi Ville Välskärin, jonka tarkoitus antaa prinsessalle takaisin tämän vanha nenä, kidutettavaksi.

Kuningas Roland pyytää lentävällä asuntoautolla liikkuvia palkkionmetsästäjiä, Lone Starria ja Barfia (suom. Yrjö), pelastamaan prinsessa Vespan, jotta prinsessa voisi mennä naimisiin prinssi Valiumin kanssa. Lone Starr on veloissa gangsteri Pizza the Huttille, joten hän suostuu pelastamaan prinsessan, mikäli Roland luovuttaa hänelle suuren rahasumman (1 000 000 avaruustaalaa). Roland suostuu, ja Lone Starr ja Barf pelastavat prinsessan. Lone Starrin avaruusalus kuitenkin vaurioituu, ja päähenkilöt joutuvat Tatooinea muistuttavalle aavikkoplaneetalle. He kohtaavat Yodaa muistuttavan viisaan avaruusolennon, Yogurtin, joka opettaa Lone Starria käyttämään ”fjonga”-nimistä (myöhemmissä käännöksissä soinnutettu ”voiman” kanssa ”soimaksi” tai ”schwoimaksi”) salaperäistä voimaa (alkuperäisessä englanninkielisessä elokuvassa ”Schwartz”).

Kypärä ja eversti Sandurz kaappaavat Vespan uudelleen, ja Lone Starr ja Barf saapuvat planeetta Avaruuboltsille pelastamaan prinsessan. Pelastustehtävä onnistuu, ja päähahmot pakenevat Avaruuboltsilta. Samaan aikaan presidentti Skroob, Lordi Kypärä ja eversti Sandurz yrittävät imeä Druidian ilmakehän, mutta Lone Starrin ansiosta konnien suunnitelma epäonnistuu. Lone Starr soluttautuu Kypärän avaruusalukselle ja yrittää kytkeä sen itsetuhojärjestelmän, mutta joutuu valosapelitaisteluun Lordi Kypärää vastaan. Lone Starr voittaa vastustajansa, ja itsetuhojärjestelmä kytkeytyy päälle. Lone Starr pakenee ja Kypärän avaruusalus räjähtää kappaleiksi.

Yogurt paljastaa Lone Starrille, että tämä on prinssi ja voi mennä Vespan kanssa naimisiin. Lone Starr ja Vespa menevät naimisiin, mutta presidentti Skroob, Lordi Kypärä ja eversti Sandurz joutuvat apinoiden planeetalle.

Rooliluettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä Rooli
Bill Pullman Lone Starr
John Candy Barf
Daphne Zuniga Prinsessa Vespa
Rick Moranis Lordi Kypärä
Mel Brooks Presidentti Skroob
Yogurtti
Lorene Yarnell Dot Matrix
Joan Rivers Dot Matrixin ääni
George Wyner Eversti Sandurz
Dick Van Patten Kuningas Roland
Jim J. Bullock Prinssi Valium
Leslie Bevis Komentajatar Zircon
Jeff MacGregor Snotty
Denise Gallup Charlene
Dian Gallup Marlene
Dee Booher Parrakas nainen
Dom DeLuise Pizza the Huttin ääni
Rudy De Luca Vinnie

Brooksin elokuville tyypillinen huumori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viittaukset muihin lajityypin elokuviin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa viljellään runsaasti viittauksia muihin tieteiselokuviin: mm. Tähtien sodassa esiintyneen Millennium Falcon -avaruusaluksen voi nähdä avaruuskuppilan pysäköintialueella. Miestä, jonka vatsan läpi tunkeutuu avaruushirviö, esittää John Hurt. John Hurtin esittämä hahmo kuoli samalla tavalla tieteiselokuvassa Alien – kahdeksas matkustaja. Avaruusboltsien aluksen jäänteet rysähtävät planeetalle, jossa asustaa apinoita, viittaus Apinoiden planeetta -elokuvan loppukohtaukseen.

Viittaukset juutalaisuuteen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan keskeinen vitsi, jota ei pysty kääntämään kunnolla, liittyy Tähtien sota -elokuvien teemaan voima (Force). Avaruusboltseissa kyseinen teema on ”Schwarz”, joka ääntyy melkein samalla tavalla. Vitsi on mahdoton kääntää. Saksaksi ”schwarz” tarkoittaa mustaa; elokuvan suomennoksessa käytetään slangisanaa "fjonga". Mel Brooks, joka on juutalainen, lienee käyttänyt sanaa myös jiddišin merkityksessä ”huono onni”.

Prinsessa Vespa on ”Druish princess”, satiiri termistä ”Jewish princess” – pilalle hemmoteltu, materialistinen ylemmän keskiluokan yhdysvaltalainen juutalaistyttö, joka on unohtanut työväenluokkaiset juurensa.

Viittaukset populaarikulttuuriin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eversti Sandurz on parodia eversti Sandersista, Kentucky Fried Chicken -pikaruokaketjun perustajasta. Elokuvassa on lisäksi jatkuvana vitsinä viittaukset siihen itseensä. Hahmot päätyvät esimerkiksi Avaruusboltsit-elokuvan oheiskrääsää myyvään puotiin, ja elokuvan antagonistit saavat käsiinsä elokuvan videokasetin. Vatsasta tullut pikku alien esittää laulun Hello! Ma Baby, parodia Tanssivan Sammakon esityksestä Looney Tunes -piirretyssä One Froggy Evening.

Hahmoparodiat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Elizabeth Guider, "'Spaceballs' rolls to TV", Variety, January 19, 2005.
  2. "'Spaceballs' to become TV cartoon", CNN, September 21, 2006.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Avaruusboltsit.