Taistelija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo vuoden 1982 elokuvasta. Vuoden 2010 elokuvasta on oma artikkelinsa. Hakusana ”First Blood” ohjaa tänne. Teron samannimisestä albumista on erillinen artikkeli.
Taistelija
First Blood
First blood poster.jpg
Ohjaaja Ted Kotcheff
Käsikirjoittaja Michael Kozoll
William Sackheim
Sylvester Stallone
Perustuu David Morrellin romaaniin Ajojahti (First Blood)
Tuottaja Buzz Feitshans
Säveltäjä Jerry Goldsmith
Kuvaaja Andrew Laszlo
Leikkaaja Joan E. Chapman
Lavastaja Kimberley Richardson
Pääosat Sylvester Stallone
Richard Crenna
Brian Dennehy
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Carolco Pictures Inc.
Elcajo Productions
Orion Pictures
Ensi-ilta Yhdysvallat 22. lokakuuta 1982
Suomi 4. helmikuuta 1983
Kesto 97 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 14 000 000 dollaria
Tuotto 125 212 904 dollaria
Seuraaja Rambo – taistelija 2
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Kawkawa lake silta, jossa kuvattiin Rambon (Stallone) kävely sillan yli takaisin Hopen kaupunkiin ennen kuin Sheriffi Teasle (Brian Dennehy) hänet pidättää. Silta romutettiin vuonna 2011.

Taistelija[1] (engl. First Blood, tunnetaan myös nimellä Rambo: First Blood, Suomessa DVD-julkaisuissa nimellä Rambo – taistelija) on vuonna 1982 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen toimintaelokuva. Elokuva perustuu David Morrellin romaaniin Ajojahti (First Blood).[2] Elokuvan pääosassa nähdään Sylvester Stallone.

Elokuva on saanut neljä jatko-osaa: Rambo – taistelija 2 (1985), Rambo – taistelija 3 (1988), Rambo (2008) ja Rambo: Last Blood (2019). Ensimmäinen Rambo sijoittuu Hopen pikkukaupunkiin lähellä Vancouverin kaupunkia Kanadassa, toinen Vietnamiin, kolmas Afganistaniin, neljäs Myanmariin ja viides Meksikoon.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Palattuaan Vietnamin sodasta Yhdysvaltoihin Rambo saapuu Hope-nimiseen pikkukaupunkiin. Seriffi Will Teasle ei kuitenkaan halua kulkureita kaupunkiinsa. Rambo haluaa paikan, jossa hän voisi syödä, mutta Teasle kuljettaa hänet pois kaupungista. Ramboa harmittaa Teaslen asenne, ja hän päättää kääntyä kävelemään takaisin kohti Hopea. Teasle pidättää Rambon irtolaisuudesta ja teräaseen hallussapidosta. Rambo viedään putkaan, jossa häntä aletaan valmistella oikeuskäsittelyä varten. Virkavalta huomaa, että Rambolla on selässään ja rintakehässään useita viiltojälkiä. Apulaissheriffin ja aseman työntekijöiden sadistinen kohtelu Ramboa kohtaan, sekä putkan kalterit ja parranleikkaajan veitsi tuovat Rambolle muistoja sotavankiajoista Vietkongin ”tiikerihäkistä”.

Rajua väkivaltaa käyttäen Rambo pakenee poliisiasemalta läheiseen vuoristoon. Helikopteri löytää hänet, ja apulaisseriffi alkaa ampua helikopterista kiväärillä Ramboa kohti. Rambo ajautuu kallion kielekkeelle, josta ainoa pakomahdollisuus on alaspäin. Hän pudottautuu suuren kuusen oksien hidastamana maahan. Helikopteri laskeutuu lähemmäs, jolloin Rambo heittää sen tuulilasiin kiven, minkä seurauksena helikopteri alkaa kieppua ja apulaisseriffi putoaa maahan ja kuolee. Rambo vahingoittaa takaa-ajajiaan rakentamillaan ansoilla ja neuvoo seriffiä lopettamaan ajojahdin. Seriffi ei usko varoitusta ja kutsuu paikalle kansalliskaartin. Paikalle saapuu myös eversti Samuel Trautman, Rambon komentaja Vietnamin sodassa, joka yrittää taivutella radiopuhelimen kautta Ramboa antautumaan. Kansalliskaarti saartaa Rambon hylättyyn kaivokseen ja sulkee sisäänkäynnin singon laukauksella, mutta Rambo pääsee pakoon toista reittiä pitkin lievästi haavoittuneena.

Seuraavana päivänä Rambo varastaa kansalliskaartin kuorma-auton ja lähtee tuhoamaan Hopen pikkukaupunkia. Hän saa paljon tuhoa aikaan vartioimattomassa kaupungissa räjäyttäessään muutaman rakennuksen. Lopussa hän on jo tappamassa Teaslea, mutta Trautman ehtii väliin ja saa taivuteltua Rambon antautumaan. Rambo lysähtää maahan ja tilittää Trautmanille katkerasti tunteitaan Vietnamin veteraanien törkeästä kohtelusta Yhdysvalloissa. Rambo viedään pois vangittuna.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Sylvester Stallone   …  John Rambo  
  Richard Crenna   …  Samuel Trautman  
  Brian Dennehy   …  Sheriffi Will Teasle  
  Bill McKinney   …  Dave Kern  
  Jack Starrett   …  Arthur Galt  
  Michael Talbott   …  Deputy Balford  
  David Caruso   …  Mitch  
  Chris Mulkey   …  Ward  
  John McLiam   …  Orval  
  Alf Humphreys   …  Lester  
  David Crowley   …  Shingleton  
  Don MacKay   …  Preston  

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rambon rooliin oli myös ehdolla sellaisia Hollywood-kuuluisuuksia kuin John Travolta, Dustin Hoffman, Clint Eastwood, Steve McQueen ja Al Pacino.

Teoksella on todella väkivaltaisen elokuvan maine, mutta tosiasiassa elokuvassa kuolee varmuudella vain puolivahingossa helikopterista putoava mies, villisika ja kolme dobermannia.lähde?

”Ramboilusta” on tullut käsite yhden miehen aiheuttamalle suurelle tuholle.

Elokuvan myötä tuli markkinoille monenlaatuisia niin sanottuja ”Rambo-puukkoja”, joiden kahvassa oli elokuvassa nähdyt kompassi, neulontavälineet, hiomakivi ynnä muuta sellaista. Veitsestä on valmistettu myös virallisesti lisensoitua kopiota.[3]

Vuonna 2019 on Intiassa tuotannossa Bollywood-versio Rambosta. Siinä ”Rambo” on Intian armeijan eliittijoukkojen sotilas. Pääosaa esittää Tiger Shroff.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.elonet.fi/fi/elokuva/102937
  2. First Blood David Morrell. Viitattu 6.6.2019. (englanniksi)
  3. Rambo Movie Knives "Officially licensed reproductions of the actual knives used in the "Rambo" movies."
  4. Tiger Shroff's Rambo remake gets release date India Today. 17.5.2019. Viitattu 4.9.2019. (englanniksi)