Rambo (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rambo
Ohjaaja Sylvester Stallone
Käsikirjoittaja Sylvester Stallone
Art Monterastelli
David Morrell (hahmo)
Tuottaja Sylvester Stallone
Säveltäjä Brian Tyler
Kuvaaja Glen MacPherson
Leikkaaja Sean Albertson
Tuotantosuunnittelija Franco-Giacomo Carbone
Pääosat Sylvester Stallone
Julie Benz
Matthew Marsden
Graham McTavish
Reynaldo Gallegos
Maung Maung Khin
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Lionsgate
The Weinstein Company
Nu Image
Millennium Films
Levittäjä Lionsgate
Netflix
Ensi-ilta Kuwait 23. tammikuuta 2008
Yhdysvallat 25. tammikuuta 2008
Suomi 22. helmikuuta 2008
Kesto 91 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 50 000 000 dollaria
Tuotto 113 244 290 dollaria
Edeltäjä Rambo – taistelija 3
Seuraaja Rambo: Last Blood[1]
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Rambo on vuonna 2008 ilmestynyt toimintaelokuva, jonka tuottaja, ohjaaja, käsikirjoittaja ja pääosan esittäjä on Sylvester Stallone. Elokuva on toimintasankari John Rambosta kertovan elokuvasarjan neljäs osa. Sarjan kolmas osa, Rambo – taistelija 3, ilmestyi 20 vuotta aiemmin.

Elokuvan virallinen traileri julkaistiin Cannesin elokuvafestivaaleilla toukokuussa 2007. Kyseessä on ensimmäinen Rambo-sarjan elokuva, jonka ikärajaksi on määrätty 18 vuotta.

Ennen ensi-iltaansa elokuva oli ankaran ennakkokritiikin kohteena, sillä epäiltiin, onko 60-vuotias Stallone enää oikea henkilö esittämään toimintaelokuvan sankaria. Samaa ennakkokritiikkiä oli kohdannut myös niin ikään Stallonen tähdittämää 1980-luvun elokuvasarjaa 2000-luvulla jatkanut Rocky Balboa (2006).

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Yli kaksikymmentä vuotta edellisen elokuvan tapahtumien jälkeen Vietnamin sodan veteraani John Rambo on vetäytynyt eläkkeelle Thaimaahan, jossa hän työkseen pyydystää käärmeitä, kalastaa ja ajaa jokilaivaa Salweenjoessa.

Thaimaan ja Myanmarin rajan lähellä riehuu kuudettakymmenettä vuotta maailman suurin sisällissota, jossa kapinalliset sortavat kansalaisten oikeuksia tappaen ihmisiä ja kaappaamalla nuoria poikia omiin sotajoukkoihinsa. Rambo elää siitä huolimatta rauhallista elämää ja pitää neutraalin kannan sotaan.

Kaikki muuttuu, kun joukko pappeja ja ihmisoikeustyöntekijöitä kertoo Rambolle että Burman armeija on kylvänyt maamiinoja pitkin tietä, tehden siitä liian vaarallisen ylitettäväksi. He pyytävät Ramboa opastamaan heidät Salweejokea pitkin jotta he voisivat kuljettaa lääkintätarvikkeita ja ruokaa Karen heimolle. Aluksi Rambo kieltäytyy mutta taipuu suostutteluihin ja lupautuu kuljettamaan heidät kohteeseensa vaarallista reittiä pitkin.

Kahden viikon kuluttua, pastori Arthur Marsh löytää Rambon ja kertoo tälle että nuoret ihmisoikeustyöskentelijät eivät ole vieläkään palanneet ja heitä ei onnistuta paikantamaan. Marsh panttasi kotinsa ja keräsi rahaa palkatakseen palkkasotureita hakemaan nuoret työntekijät, joita pidetään sotilaiden vankeina. Rambo suostuu opastamaan palkkasoturit jokea pitkin samaan paikkaan mihin hän jätti lähetyssaarnaajat mutta haluaa paikalle päästyään osallistua pelastukseen. Palkkasotilaat kieltäytyvät ja lähtevät omin neuvoin etenemään viidakossa, kohdaten teloitusryhmän joka laittaa vangitut siviilit juoksemaan miinoitetulle riisipellolle. Rambo kuitenkin on seurannut sotilaita salaa ja ilmestyy paikalle, tappaen samalla jousella kaikki burmalaiset sotilaat.

Palkkasoturit päättävät ottaa Rambon mukaansa. Yhdessä he tunkeutuvat burmalaisten joukkojen linnakkeeseen pelastamaan lähetystyöntekijöitä. Rambo onnistuu saamaan heidät ulos, mutta kun totuus aamulla paljastuu burmalaisille, alkaa pakomatka. Pakomatkalla yksi palkkasotilaista astuu miinaan ja loukkaa jalkansa pahasti, jolloin muiden sotilaiden täytyy kantaa hänet paareilla. Rambon aavistaessa burmasotilaiden jäljittäessä heidät, hän ottaa miinan sotilaalta ja asettaa sen vanhan pommin viereen hidastaen burmalaisten jäljitystä. Miina räjähtää ja myös vanha pommi antaa isoa vahinkoa.

Sarah ja Schoolboy saapuvat määränpäähän, mutta huomaavat muiden palkkasotilaiden jääneen kiinni burmalaissotilaille. Juuri kun palkkasotilaat ollaan teloittamassa, Rambo saapuu paikalle ja ottaa yhden burmasotilaan konekiväärin haltuun ja aloittaa ampumisen, jolloin alkaa iso tulitaistelu. Myöhemmin kapinalliset saapuvat paikalle auttamaan. Burman sotilasvene saapuu paikalle tappaen pienen määrän kapinalliset. Rambo onnistuu tappamaan veneessä olleet ihmiset ja yksi kapinallista ampuu singolla veneen. Tulitaistelun päätyttyä, yksi burman komentajista aikoo päästä karkuun, mutta Rambo onnistuu saamaan hänet kiinni ja silppoaa hänet kuolleeksi.

Tapahtuman jälkeen Rambo lähtee Thaimaasta ja saapuu isänsä maatilalle Arizonaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Sylvester Stallone  John Rambo  
 Julie Benz  Sarah Miller  
 Matthew Marsden  Schoolboy – palkkasoturi  
 Graham McTavish  Lewis – palkkasoturi  
 Reynaldo Gallegos  Diaz – palkkasoturi  
 Jake La Botz  Reese – palkkasoturi  
 Tim Kang  En-Joo – palkkasoturi  
 Maung Maung Khin  Major Pa Tee Tint  
 Paul Schulze  Michael Burnett  
 Ken Howard  Pastori Arthur Marsh  

[2] Tämä on ensimmäinen Rambo-elokuva, jossa ei esiinny Rambon ystävä ja mentori, eversti Trautmania, jonka näyttelijä Richard Crenna kuoli syöpään vuonna 2003. Kolmen ensimmäisen Rambon musiikista vastasi Jerry Goldsmith, mutta hänkin kuoli syöpään vuonna 2004. Neljännen Rambon musiikista vastasi Brian Tyler.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sai ristiriitaisia arvosteluja elokuvakriitikoilta. Rotten Tomatoesin keräämistä 141:tä arvostelusta 37 % oli elokuvalle positiivisia.[3] Toisaalta CinemaScoren kyselyiden mukaan elokuvan katsojat antoivat sille arvosanaksi A–. Elokuva tuotti ensimmäisellä esitysviikollaan 18,15 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, jääden tuolla viikolla hieman jälkeen tuolla viikolla eniten myyneestä elokuvasta Mitäs me spartalaiset.[4] Yhteensä elokuva tuotti maailmanlaajuisesti 113 244 290 dollaria[5]. Elokuva kiellettiin Myanmarissa, jonne sen tarina sijoittuu.[6]

Vaihtoehtoisia nimiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva tunnettiin tuotantonsa aikana useilla eri työnimillä.

 • John Rambo (esiintyy elokuvan alkuteksteissä)
 • Rambo IV
 • Rambo IV: End of Peace
 • Rambo IV: In the Serpent’s Eye
 • Rambo IV: Pearl of the Cobra
 • Rambo IV: Holy War
 • Rambo: To Hell and Back

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Sylvester Stallone lining up 'Rambo V' (exclusive)
 2. Acting Credits The New York Times. Viitattu 10.7.2012. (englanniksi)
 3. Rambo (Rambo IV) (2008) Rotten Tomatoes. Viitattu 10.7.2012. (englanniksi)
 4. Joshua Rich: 'Meet the Spartans' Stops 'Rambo' Entertainment Weekly. Arkistoitu 6.6.2013. Viitattu 10.7.2012. (englanniksi)
 5. Rambo Box Office Mojo. Viitattu 10.7.2012. (englanniksi)
 6. Thomas Bell: Banned Rambo film hot property in Burma The Telegraph. Viitattu 10.7.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvostelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]