Rambo – taistelija 3

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”Rambo 3” ohjaa tänne. Videopeliä käsittelee artikkeli Rambo III (videopeli).
Rambo – taistelija 3
Rambo III
Ohjaaja Peter MacDonald
Käsikirjoittaja Sylvester Stallone
Sheldon Lettich
Tuottaja Buzz Feitshans
Säveltäjä Jerry Goldsmith
Kuvaaja John Stanier
Leikkaaja O. Nicholas Brown
Andrew London
Andrew London
Edward Warschilka
Pääosat Sylvester Stallone
Richard Crenna
Marc de Jonge
Kurtwood Smith
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Edward Warschilka
TriStar Pictures
Levittäjä InterCom
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 25. toukokuuta 1988
Suomi 15. heinäkuuta 1988
Kesto 101 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 62 000 000 dollaria
Tuotto 189 015 611 dollaria
Edeltäjä Rambo – taistelija 2
Seuraaja Rambo
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Rambo – taistelija 3 (Rambo III) on vuonna 1988 ensi-iltansa saanut Rambo-elokuvasarjan kolmas osa. Elokuvan on ohjannut Peter MacDonald. Pääosassa näyttelee aiempien elokuvien tapaan Sylvester Stallone. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat Afganistaniin, jossa Rambo yrittää vapauttaa eversti Trautmanin neuvostoliittolaisten linnakkeesta.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Eversti Trautman löytää Rambon Thaimaasta, jossa tämä ottelee rahasta pimeissä keppitappeluissa. Rambo yrittää aloittaa uuden elämän, mutta Trautman haluaisi Rambon suorittavan vielä viimeisen tehtävän hänen kanssaan. Heidän pitäisi kuljettaa aseita afganistanilaisille kapinallisille, jotka yrittävät puolustaa maataan neuvostoliittolaisia vastaan. Rambo haluaa kuitenkin ensin löytää itsensä. Trautman lähtee suorittamaan tehtävää yksin ja jää neuvostoliittolaisten vangiksi. Häntä kidutetaan ja sadistinen venäläisupseeri yrittää saada hänet paljastamaan, ovatko yhdysvaltalaiset toimittaneet afganistanilaisille ohjuksia ja jos ovat, mihin ne on piilotettu. Trautman ei kuitenkaan kerro mitään.

Kun Thaimaassa luostaria rakentava Rambo saa kuulla tapahtuneesta, hän lähtee Afganistaniin pelastamaan ystäväänsä. Kapinallisten luona ollessaan hän joutuu taistelemaan Neuvostoliiton helikoptereita vastaan ja lopulta lähtemään kohti linnaketta, mukanaan ainoastaan eräs afganistanilaiskapinallinen ja pieni lapsisotilas, jota Rambo yrittää viimeiseen asti saada kääntymään takaisin. He pääsevät linnakkeeseen ja Rambo vapauttaa Trautmanin, mutta neuvostoliittolaiset ovat edelleen perässä. Afganistanilaiset kapinalliset kuitenkin hyökkäävät Neuvostoliiton joukkojen kimppuun. Venäläisupseeri lentää helikopterillaan päin Rambon kaappaamaa panssarivaunua ja kuolee seuranneessa räjähdyksessä. Neuvostojoukkojen tappioon päättyneen taistelun jälkeen Rambo ja Trautman jatkavat kotimatkaansa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
  Sylvester Stallone    John Rambo  
  Richard Crenna    Samuel Trautman  
  Marc De Jonge    Zaysen  
  Kurtwood Smith    Robert Griggs  
  Sasson Gabai    Mousa  
  Randy Raney    Kourov  
  Doudi Shoua    Hamid  

Rambo – taistelija 3 oli valmistuessaan maailman kallein elokuva noin 63 miljoonan dollarin budjetillaan.

Se ei kuitenkaan noussut kertaakaan elokuvateatterikierroksellaan Yhdysvaltain katsotuimmaksi elokuvaksi vuonna 1988.[1] Yhdysvalloissa elokuvan tuotto jäi kymmenen miljoonaa alle tuotantokustannusten, mutta muualla maailmassa se menestyi elokuvateattereissa paremmin. Videovuokraamoissa menestys oli erittäin suurta.lähde?

Ohjaaja Peter MacDonald arvioi, että odotettua vaisumman vastaanoton syynä oli Neuvostoliiton vetäytyminen Afganistanista. Neuvostoliitto veti joukkonsa pois maasta neljä viikkoa ennen elokuvan julkaisua. MacDonald arvioi elokuvan DVD-julkaisun kommenttiraidalla, että elokuvan uskottavuus katosi, koska väitetylle sotatilalle ei löytynyt vastaavuutta todellisuudesta.

  • Guinness Book of Recordsin (1990) mukaan elokuva on kaikkien aikojen väkivaltaisin elokuva. Siinä on 221 väkivaltakohtausta ja yli 108 kuolemaa.
  • Elokuvassa esiintyvät Mi-24 Hind-D -helikopterit ovat todellisuudessa Aérospatiale SA 330 Puma -kuljetuskoptereita, joihin on lisätty Hind-D-tyypille ominaiset bolt-on-siivekkeet. Hind-D-helikoptereita käytettiin suurimmaksi osaksi entisissä Neuvostoliiton satelliittivaltioissa. Toinen elokuvassa esiintyvä malli on hieman muokattu Aerospatiale Gazelle.
  • Elokuvaa kuvattiin pääasiassa Thaimaassa, Pakistanissa ja Israelissa elokuusta joulukuuhun 1987.
  1. [1] Boxofficemojo.com (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]