Rambo
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. |
John Rambo | |
---|---|
Sylvester Stallone John Rambona elokuvassa Rambo III. |
|
Luoja(t) | David Morrell |
Elokuva |
Taistelija Rambo – taistelija 2 Rambo – taistelija 3 Rambo Rambo: Last Blood |
Elokuvasarja | Rambo |
Ammatti | sotilas |
Näyttelijä(t) |
Sylvester Stallone Neil Ross (animaatiosarjassa) |
John James Rambo on kuvitteellinen toimintasankari, jota on elokuvissa esittänyt Sylvester Stallone. Lihaksikas ja älykäs tappokone Rambo nousi 1980-luvulla toimintasankarin perikuvaksi. Rambo on seikkaillut elokuvissa Taistelija, Rambo – taistelija 2, Rambo – taistelija 3, Rambo ja Rambo: Last Blood. Rambo-elokuvien väkivaltaisuus ja niiden heijastama kylmän sodan aikainen maailmankuva herättivät 1980-luvulla paljon keskustelua. Rambo-elokuvista ensimmäinen perustuu David Morrellin kirjaan Ajojahti (First Blood, 1972), mutta elokuvasarjan seuraavat osat perustuvat vain Morrellin luomiin hahmoihin.
Hahmon nimi on peräisin Rambo-omenalajikkeelta.[1]
Rambosta on elokuvien lisäksi tehty myös vuosina 1986–1987 kahden tuotantokauden mittainen animaatiotelevisiosarja, Rambo ja vapauden voimat.
Tausta
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Rambo, John James syntyi 6. heinäkuuta 1947 Arizonassa Marie Dragolle ja R. Rambolle. Hän on intiaani-saksalaista syntyperää. Rambon perhe oli köyhä ja hänen äitinsä kuoli kun hän oli nuori. Hänen isänsä kärsi alkoholismista ja yritti kerran jopa tappaa poikansa puukolla. John kuitenkin onnistui puolustamaan itseään ja karkasi kotoa. Hän päätti paeta ongelmiaan Vietnamin sotaan. Hän liittyi armeijaan 8. kesäkuuta 1964. Kolmen vuoden palvelemisen jälkeen hänellä oli 59 tappoa, jonka jälkeen hänelle myönnettiin 2 hopeatähteä, 4 pronssista, 4 purppurasydäntä, Distinguished Service Cross sekä Kongressin kunniamitali.
Elokuvat
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Rambo-elokuvat ovat saaneet yhden Oscar-ehdokkuuden. Sen sai Rambo – taistelija 2 kategoriassa parhaat ääniefektit.
Sarjan neljäs elokuva Rambo sai Suomen ensi-iltansa 22. helmikuuta 2008. Elokuva menestyi taloudellisesti niin hyvin, että Stallone ilmoitti 2. helmikuuta 2009 Reutersille tekemässään haastattelussa tekevänsä vielä viidennen Rambon. Last Blood sai ensi-iltansa syksyllä 2019.[2] Sylvester Stallone on toivonut sarjaan esiosaa, joka sijoittuisi Vietnamin sotaan ja hahmon nuoruusvuosiin. Suunnitteilla oleva kuudes elokuva sijoittuu kuitenkin nykyaikaan, ja Rambolle kaavaillaan uutta näyttelijää.[3]
Ensimmäinen elokuva (1982)
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Pääartikkeli: Taistelija
Palattuaan Vietnamista Yhdysvaltoihin Rambo saapuu Hope-nimiseen pikkukaupunkiin. Seriffi Will Teasle ei kuitenkaan halua kulkureita kaupunkiinsa. Rambo haluaa paikan jossa hän voisi syödä, mutta Teasle kuljettaa hänet pois kaupungista. Ramboa harmittaa Teaslen asenne, ja hän päättää kääntyä kävelemään takaisin kohti Hopea. Teasle pidättää Rambon irtolaisuudesta ja teräaseen hallussapidosta. Rambo viedään putkaan, jossa häntä aletaan valmistella oikeuskäsittelyä varten. Virkavalta huomaa, että Rambolla on selässään ja rintakehässään useita viiltojälkiä. Putkan kalterit ja parranleikkaajan veitsi tuovat Rambolle muistoja sotavankiajoista Vietkongin ”tiikerihäkistä”.
Rajua väkivaltaa käyttäen Rambo pakenee poliisiasemalta läheiseen vuoristoon. Helikopteri löytää hänet, ja apulaisseriffi alkaa ampua helikopterista kiväärillä Ramboa kohti. Rambo ajautuu kallion kielekkeelle, josta ainoa pakomahdollisuus on alaspäin. Hän pudottautuu suuren kuusen oksien hidastamana maahan. Helikopteri laskeutuu lähemmäs, jolloin Rambo heittää sen tuulilasiin kiven, minkä seurauksena helikopteri alkaa kieppua ja apulaisseriffi putoaa maahan ja kuolee. Rambo vahingoittaa takaa-ajajiaan rakentamillaan ansoilla, ja neuvoo seriffiä lopettamaan ajojahdin. Seriffi ei usko varoitusta ja kutsuu paikalle kansalliskaartin. Paikalle saapuu myös eversti Samuel Trautman, Rambon komentaja Vietnamin sodassa, joka yrittää taivutella radiopuhelimen kautta Ramboa antautumaan. Kansalliskaarti saartaa Rambon hylättyyn kaivokseen ja sulkee sisäänkäynnin singon laukauksella, mutta Rambo pääsee pakoon toista reittiä pitkin lievästi haavoittuneena.
Seuraavana päivänä Rambo varastaa kansalliskaartin kuorma-auton ja lähtee tuhoamaan Hopen pikkukaupunkia. Hän saa paljon tuhoa aikaan vartioimattomassa kaupungissa räjäyttäessään muutaman rakennuksen. Lopussa hän on jo tappamassa Teaslea, mutta Trautman ehtii väliin ja saa taivuteltua Rambon antautumaan. Rambo lysähtää maahan ja tilittää Trautmanille katkerasti tunteitaan Vietnamin veteraanien törkeästä kohtelusta Yhdysvalloissa. Rambo viedään pois vangittuna.
Toinen elokuva (1985)
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Pääartikkeli: Rambo – taistelija 2
John Rambo on kärsimässä kymmenen vuoden vankilatuomiotaan kivilouhostyömaalla. Rambon Vietnamin sodan aikainen komentaja eversti Samuel Trautman saapuu tarjoamaan hänelle keinoa lyhentää tuomiotaan. Vietnamissa on käynnistymässä salainen operaatio tietojen hankkimiseksi yhdysvaltalaisista sotavangeista. Tehtävänä on mennä Vietkongin leiriin ja ottaa valokuvia todisteeksi yhdysvaltalaisten sotavankien olemassaolosta.
Rambo ottaa tehtävän vastaan. Tehtävän johdossa on Marshall Murdock. Rambo lähtee Vietnamin viidakoihin, jossa hänen apunaan toimii agentti Co Bao. Rambo löytää yhdysvaltalaisia sotavankeja Vietkongin leiristä, ottaa heistä yhden mukaansa ja palaa Vietkongin joukot kintereillään sovittuun tapaamispaikkaan, jonne Trautman on lentämässä helikopterilla kahden apulaisen kanssa hakemaan Ramboa ja sotavankia. Kun Murdock saa kuulla, että Rambo on onnistunut tehtävässä yli odotusten, hän keskeyttää tehtävän. Trautmanin vastusteluista huolimatta helikopteri ei laskeudu hakemaan Ramboa vaan lentää takaisin tukikohtaan.
Tukikohdassa Trautmanille selviää, että Murdock ei alun perinkään halunnut tehtävän onnistuvan. Olisi ollut julkisesti liian nöyryyttävää jos oli tullut ilmi, että yhdysvaltalaisia sotavankeja on vielä Vietnamissa. Sillä aikaa Vietkongin leiriin tulee myös venäläisiä joukkoja, joilla on myös näppinsä pelissä. Venäläinen everstiluutnantti Podovski joukkoineen kuulustelee Ramboa, jolloin hän onnistuu Co Baon avustuksella pakenemaan leiristä. Karkumatkalla Co Bao, johon Rambo oli juuri rakastumassa, kuolee. Rambo päättää aloittaa yksin mittavan operaation.
Rambo tappaa suuren määrän venäläisiä ja vietnamilaisia joukkoja, kaappaa venäläisten helikopterin, tuhoaa helikopterilla Vietkongin leirin ja kuljettaa sotavangit päämajaan helikopterilla. Päämajassa Rambo lähes tappaa Murdockin, muttei kuitenkaan tee sitä. Hän käskee Murdockia etsimään loput sotavangit.
Kolmas elokuva (1988)
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Pääartikkeli: Rambo – taistelija 3
Eversti Trautman löytää Rambon Thaimaasta, jossa tämä ottelee rahasta pimeissä keppitappeluissa. Rambo yrittää aloittaa uuden elämän, mutta Trautman haluaisi Rambon suorittavan vielä viimeisen tehtävän hänen kanssaan. Heidän pitäisi kuljettaa aseita afganistanilaisille kapinallisille, jotka yrittävät puolustaa maataan neuvostoliittolaisia vastaan. Rambo haluaa kuitenkin ensin löytää itsensä. Trautman lähtee suorittamaan tehtävää yksin ja jää neuvostoliittolaisten vangiksi. Häntä kidutetaan ja sadistinen venäläisupseeri yrittää saada hänet paljastamaan, ovatko yhdysvaltalaiset toimittaneet afganistanilaisille ohjuksia ja jos ovat, niin mihin ne on piilotettu. Trautman ei kuitenkaan kerro mitään.
Kun Thaimaassa luostaria rakentava Rambo saa kuulla tapahtuneesta, hän lähtee Afganistaniin pelastamaan ystäväänsä. Kapinallisten luona ollessaan hän joutuu taistelemaan Neuvostoliiton helikoptereita vastaan ja lopulta lähtemään kohti linnaketta, mukanaan ainoastaan eräs afganistanilaiskapinallinen ja pieni lapsisotilas, jota Rambo yrittää viimeiseen asti saada kääntymään takaisin. He pääsevät linnakkeeseen ja Rambo vapauttaa Trautmanin, mutta neuvostoliittolaiset ovat edelleen perässä. Afganistanilaiset kapinalliset kuitenkin hyökkäävät Neuvostoliiton joukkojen kimppuun. Venäläisupseeri lentää helikopterillaan päin Rambon kaappaamaa panssarivaunua ja kuolee seuranneessa räjähdyksessä. Neuvostojoukkojen tappioon päättyneen taistelun jälkeen Rambo ja Trautman jatkavat kotimatkaansa.
Neljäs elokuva (2008)
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Pääartikkeli: Rambo (elokuva)
Yli kaksikymmentä vuotta edellisen elokuvan tapahtumien jälkeen Vietnamin sodan veteraani John Rambo on vetäytynyt eläkkeelle Thaimaahan, jossa hän työkseen pyydystää käärmeitä, kalastaa ja ajaa jokilaivaa Salweenjoessa.
Thaimaan ja Myanmarin rajan lähellä riehuu kuudettakymmenettä vuotta maailman suurin sisällissota, jossa kapinalliset sortavat kansalaisten oikeuksia tappaen ihmisiä ja kaappaamalla nuoria poikia omiin sotajoukkoihinsa. Rambo elää siitä huolimatta rauhallista elämää ja pitää neutraalin kannan sotaan.
Kaikki muuttuu, kun joukko pappeja ja ihmisoikeustyöntekijöitä kertoo Rambolle että Burman armeija on kylvänyt maamiinoja pitkin tietä, tehden siitä liian vaarallisen ylitettäväksi. He pyytävät Ramboa opastamaan heidät Salweejokea pitkin jotta he voisivat kuljettaa lääkintätarvikkeita ja ruokaa Karen heimolle. Aluksi Rambo kieltäytyy mutta taipuu suostutteluihin ja lupautuu kuljettamaan heidät kohteeseensa vaarallista reittiä pitkin.
Kahden viikon kuluttua, pastori Arthur Marsh löytää Rambon ja kertoo tälle että nuoret ihmisoikeustyöskentelijät eivät ole vieläkään palanneet ja heitä ei onnistuta paikantamaan. Marsh panttasi kotinsa ja keräsi rahaa palkatakseen palkkasotureita hakemaan nuoret työntekijät, joita pidetään sotilaiden vankeina. Rambo suostuu opastamaan palkkasoturit jokea pitkin samaan paikkaan mihin hän jätti lähetyssaarnaajat mutta haluaa paikalle päästyään osallistua pelastukseen. Palkkasotilaat kieltäytyvät ja lähtevät omin neuvoin etenemään viidakossa, kohdaten teloitusryhmän joka laittaa vangitut siviilit juoksemaan miinoitetulle riisipellolle. Rambo kuitenkin on seurannut sotilaita salaa ja ilmestyy paikalle, tappaen samalla jousella kaikki burmalaiset sotilaat.
Palkkasoturit päättävät ottaa Rambon mukaansa. Yhdessä he tunkeutuvat burmalaisten joukkojen linnakkeeseen pelastamaan lähetystyöntekijöitä. Rambo onnistuu saamaan heidät ulos, mutta kun totuus aamulla paljastuu burmalaisille, alkaa pakomatka.
Viides elokuva (2019)
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Pääartikkeli: Rambo: Last Blood
On kulunut 11 vuotta edellisen elokuvan tapahtumista. John Rambo on asettunut asumaan isänsä maatilalle, jossa häntä tukevat hänen ystävänsä Maria Beltran ja lapsenlapsensa Gabrielle.
Gabriellen ystävä Giselle on löytänyt Gabriellen biologisen isän, Manuelin. Ystävykset matkustavat salaa Meksikoon etsimään Manuelia Rambon ja Marian kiellosta huolimatta. Löydettyään Manuelin asunnon Gabrielle kysyy isältään, miksi hän hylkäsi perheensä. Gabriellelle selviää, ettei hänen isänsä koskaan välittänyt hänestä tai äidistään.
Murtunut Gabrielle ja hänen ystävänsä ovat läheisessä baarissa, kun tuntematon mies huumaa ja kidnappaa Gabriellen. Gabrielle joutuu huumekartellin panttivangiksi. Sillä välin Rambo kuulee Marialta, että Gabrielle on lähtenyt salaa Meksikoon. Rambo lähtee Meksikoon etsimään häntä ja tapaa ensimmäisenä Gisellen, jonka kanssa Gabrielle oli viimeksi. Giselle vie Rambon samaan baariin, jossa Gabrielle kidnapattiin ja he löytävät kidnappaajan, El Flacon, paikalta. Rambo seuraa El Flacoa parkkipaikalle asti ja kiduttaa häntä kertomaan Gabriellen olinpaikan. El Flacon ohjaamana Rambo päätyy Hugo ja Victor Martinezin johtaman huumekartellin luo. Hänet piiritetään parkkipaikalla ja pahoinpidellään rajusti. Victor tunnistaa Gabriellen Rambon mukana olleesta kuvasta, ja kartelli vannoo kohtelevansa tyttöä jatkossa vielä huonommin.
Ramboa salaa seurannut journalisti Carmen Delgado (Paz Vega) pelastaa hänet asuntoonsa, jotta Rambo voisi toipua rauhassa. Carmen kertoo Rambolle seuranneensa Martinezin veljeksiä, jotka murhasivat hänen siskonsa. Rambon nelipäiväisen toipumisen aikana Gabrielle on pidetty huumattuna ja häntä on myyty bordellissa, minkä seurauksena Gabrielle on huonossa kunnossa. Rambo saa Carmenilta osoitteen bordelliin, jossa Gabrielle oletettavasti on. Hän tunkeutuu bordelliin ja pelastaa Gabriellen tappaen samalla muut paikalla olevat huumekartellin jäsenet. Kotimatkalla Gabrielle menehtyy heroiinin yliannostukseen ja Rambo hautaa hänet kotitilalleen.
Kaunaa kantava Rambo päättää aloittaa taistelun huumekartellia vastaan. Hän lähettää Marian pois maatilalta ja ansoittaa koko pihapiirin. Saatuaan ansat valmiiksi hän matkaa takaisin Meksikoon ja pyytää Carmenilta apua Victorin löytämiseen. Aluksi tämä kieltäytyy auttamasta, mutta Rambo suostuttelee hänet siihen. Rambo saapuu Victorin kotiin tappaen hänen vartijansa ja löytää miehen itsensä pesuhuoneesta. Seuraavana päivänä Hugo käy katsomassa veljensä ruumista. Hän löytää Victoriin kiinnitetyn valokuvan Gabriellesta, ja päättelee Rambon olevan vastuussa tästä. Kostonhaluinen Hugo lähtee palkkatappajien kanssa Rambon maatilalle kostaakseen veljensä kuoleman.
Maatilalla yksi autoista ajaa Rambon tekemään ansaan ja joukko jatkaa Rambon etsimistä jalan. Rambo tappaa kaikki jäsenet yksitellen, säästäen Hugon viimeiseksi. Hän kohtaa Hugon navetassa ja ampuu tämän seinään kiinni jousipyssyllä. Hän lähestyy Hugoa ja puukottaa Hugoa rintaan repien sydämen pois. Loppukohtauksessa haavoittunut ja heikossa kunnossa oleva Rambo asettuu talon pihassa olevaan keinutuoliin, vannoen jatkavansa taistelua ja pitävänsä läheisensä elävinä hänen muistossaan
Videopelit
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Rambo (1985) – Alustat: NES ja MSX.
- perustuu Rambo – taistelija 2:een.
- Rambo: First Blood Part II (1986) – Alustat: Amstrad CPC, Commodore 64 ja ZX Spectrum.
- Rambo: First Blood Part II (1986) – Alustat: Apple II ja DOS.
- tekstiseikkailupeli
- Rambo: First Blood Part II (1986) – Alustat: Sega Master System
- Euroopassa nimellä Secret Command
- Super Rambo Special, (1986)
- Rambo, (1987)
- Rambo III (1988) – Alustat: Amiga, Amstrad CPC, kolikkopeli, Atari ST, Commodore 64, DOS, MSX, Sega Master System, Sega Genesis ja ZX Spectrum.
- Rambo III, (1989)
- Rambo On Fire (2005) – Alustat: matkapuhelin.
- Rambo Forever, (2008)
- Rambo (2008)
- Rambo: The Video Game (2014) – Alustat: Microsoft Windows, Xbox 360 ja PlayStation 3
- perustuu kolmeen ensimmäiseen Rambo-elokuvaan.
- Rambo: The Mobile Game, (2015)
Musiikki
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Ensimmäiset sävellykset kolmeen ensimmäiseen elokuvaan sävelsi Jerry Goldsmith. Toisen elokuvan musiikin esitti National Philharmonic Orchestra ja kolmannen elokuvan musiikin Hungarian State Opera Orchestra. Goldsmithin Ramboon säveltämä pääteema toimi pohjana lopputekstikappaleelle ”It's A Long Road”, jonka esitti Dan Hill.
Goldsmithin kuoleman jälkeen vuonna 2004 elokuvasäveltäjä Brian Tyler sävelsi neljännen elokuvan, mutta alussa oleva tunnusmusiikki on Jerry Goldsmithin käsialaa.
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Väkivaltainen action-sankari sai nimensä omenalta – Rambon tarina ulottuu Suomeen asti Yle Uutiset. 1.10.2022. Viitattu 1.10.2022.
- ↑ Kay, Jeremy: Sylvester Stallone lining up 'Rambo V' (exclusive) Screen Daily. 5.5.2018. Viitattu 15.8.2018. (englanniksi)
- ↑ Sylvester Stallone jättää Rambon – uusi näyttelijä tulee toimintalegendan tilalle Muropaketti. 8.11.2022. Viitattu 8.11.2022.
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Elokuvat | |
---|---|
Näyttelijät | |
Videopelit | |
Muut |
|