Julie Benz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Julie Benz
Julie Benz vuonna 2012.
Julie Benz vuonna 2012.
Henkilötiedot
Koko nimi Julie M. Benz
Syntynyt1. toukokuuta 1972 (ikä 52)
Yhdysvallat Pittsburgh, Pennsylvania
Näyttelijä
Aktiivisena 1990–
Merkittävät roolit Darla
(Angel)
Rita Bennett
(Dexter)
Palkinnot

Satellite Award (2006)

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Julie M. Benz (s. 1. toukokuuta 1972 Pittsburgh, Pennsylvania) on yhdysvaltalainen näyttelijä ja entinen taitoluistelija. Hänet tunnetaan parhaiten televisiosarjoista Buffy, vampyyrintappaja ja Angel sekä vuoden 2008 elokuvasta Rambo. Roolistaan televisiosarjassa Dexter Benz on palkittu Satellite Awardilla.

Benz syntyi Yhdysvaltojen Pennsylvanian osavaltion Pittsburghissä 1. toukokuuta vuonna 1972. Benzin ollessa pieni hänen perheensä muutti Pennsylvanian Murrysvilleen, ja siellä hän kasvoi. Valmistuttuaan lukiosta hän pääsi opiskelemaan draamaa New Yorkin yliopistoon. Alun perin Benzistä piti äitinsä, vanhemman veljensä ja sisarensa tavoin tulla taitoluistelija, ja hän osallistuikin Yhdysvaltojen vuoden 1988 Junior Ice Skating Championship -kilpailuun parinsa David Schillingin kanssa. He sijoittuivat 13. sijalle. Benz joutui kuitenkin lopettamaan uransa loukkaantumisensa seurauksena. Benz valittiin aikoinaan Amerikan kahdentoista parhaan taitoluistelijan joukkoon.[1]

Ura näyttelijänä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loukkaantumisensa jälkeen Benz päätti koettaa taitojaan näyttelemisen saralla, ja vuotta myöhemmin hän alkoi näytellä paikallisteatterin näytelmissä. Benzin ensimmäinen rooli valkokankaalla oli pieni rooli kauhuelokuvassa Pahan silmät (1990), jossa hän näytteli kohtauksen Harvey Keitelin kanssa. Valmistuttuaan yliopistosta Benz muutti Los Angelesiin. Hän sai pieniä rooleja elokuvista ja tv-sarjoista: hän muun muassa vieraili Pulmusissa.

Buffy & Angel

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1997 Benz haki Buffy Summersin roolia televisiosarjasta Buffy, vampyyrintappaja. Rooli meni lopulta Sarah Michelle Gellarille, mutta tuottajat pitivät Benzistä ja tarjosivat hänelle pientä roolia vampyyri Darlana. Hän otti roolin vastaan ja sai kunnian lausua sarjan aivan ensimmäisen repliikin Buffyn pilottijaksossa Ystäviä ja paholaisia (1997). Darlasta piti alun perin tulla vain kertakäyttöhahmo, mutta roolia pidennettiin muutaman jakson pituiseksi. Lopulta Darla tapettiin jaksossa Tuhon enkeli, mutta häntä ja Benziä tuotiin takaisin sarjaan takautumien kautta. Benz jatkoi Darlan näyttelemistä myös Buffyn sisarsarjassa Angel. Buffy päättyi vuonna 2003 ja Angel vuotta myöhemmin.

Vaikka Benz on yhä tunnetuin työstään Darlana, on hän esiintynyt myös monissa muissa tv-sarjoissa ja elokuvissa. Hän on muun muassa vieraillut televisiosarjoissa CSI: Miami ja Supernatural sekä näytellyt elokuvissa Darkdrive (1996), Jawbreaker - makea kuolema (1999), Rambo (2008) ja Saw V (2009). Vuosina 2006–2009 Benz on näytteli Rita Bennettiä televisiosarjassa Dexter. Hänet on palkittu roolistaan Satellite Awardilla. Hän on ollut ääninäyttelijänä Halo 2 -konsolipelissä. Benz näytteli myös Täydellisten naisten kuudennella tuotantokaudella.

Yksityiselämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Benz oli naimisissa näyttelijä John Kassirin kanssa vuosina 1998–2007.

  1. Näyttelijät Canalplus. Arkistoitu 28.9.2007. Viitattu 8.3.2007.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Julie Benz Internet Movie Databasessa. (englanniksi)