Halo 2

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Halo 2
Halo2 kansikuva.png
Kehittäjä Bungie Studios
Julkaisija Microsoft Game Studios
Suunnittelija(t) Paul Bertone, Jaime Griesemer
Säveltäjä(t) Martin O'Donnell
Michael Salvatori
Julkaisuaika 9. marraskuuta 2004 (Xbox)
Lajityyppi Ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 16+
Alusta Xbox, PC Xbox 360 Xbox One
Jakelualusta DVD
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Halo 2 on pelitalo Bungie Studiosin kehittämä videopeli, joka on jatko-osa Halo: Combat Evolved -pelille. Halo 2 ilmestyi Xboxille 9. marraskuuta 2004. Peli julkaistiin myös Windows Vista -käyttöjärjestelmällä varustetuille PC-koneille tammikuussa 2007. Erityisesti sen moninpeli oli suosittu, ja se säilytti pitkään asemansa Xbox Live -palvelun pelatuimpana pelinä Xbox 360:n julkaisusta huolimatta.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Halo 2 on ensimmäisestä persoonasta kuvattu ammuntapeli. Pelaaja käyttää sekä ihmisten että alieneiden aseita ja ajoneuvoja edetäkseen kentissä. Pelihahmoilla ei näy terveyspalkkia, vaan niillä on käytössä vahinkoa imevät kilvet, jotka palautuvat tulitukselta suojassa ollessa.

Pelin kenttiin on piilotettu vaikeisiin paikkoihin pelaajan löydettäväksi pääkalloja, joita voi käyttää eräänlaisina huijauskoodeina. Pääkalloilla voi kytkeä päälle ominaisuuksia, jotka vaikeuttavat tai muuttavat pelikokemusta.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Halo 2:n tarina käynnistyy Covenantien kotimaailmasta, jättimäisestä biologisesti rakennetusta High Charity -nimisestä kaupungista, jossa Thel ’Vadam-niminen eliitti (katso Muukalaisliittouma) tuomitaan kyvyttömyydestä puolustaa Halo-rengasplaneettaa Master Chiefilta, joka puolestaan onnistui tuhoamaan Halon ylikuumentamalla Pillar of Autumnin fuusioreaktorit. Tartarus ja profeetat kiduttavat eliittiä ja jättävät tämän virumaan vangittuna miettien tälle sopivaa rangaistusta.

Samaan aikaan Maapallon edustalla raivoaa raju avaruustaistelu UNSC:n sotalaivojen ja Covenantin joukkojen kesken. Ihmisten komentokeskuksessa, Cairo Station-avaruusasemalla Master Chief ja kersantti Johnson palkitaan sankareina heidän selvittyään hengissä Halolta. Samalla he molemmat saavat uuden tehtävän; karkottaa Maahan hyökännyt Covenant-liittouma heidän valtaamastaan New Mombasa-kaupungista Itä-Afrikasta. Master Chief pudottautuu asemalta Covenantien pommin mukana ja räjäyttää mennessään valtavan Covenant-risteilijän pudottamalla pommin sen sisään aukosta, jonka kaksi Longsword-tyypin hävittäjä-pommittajaa tekivät. Risteilijän alapuolella UNSC:n sotalaivassa ”In Amber Clad” matkaavat Johnson ja Miranda Keyes (ensimmäisellä Halolla kuolleen kapteeni Jacob Keyesin tytär) poimivat hänet kyytiin.

Maahan saapuessaan Master Chief hyökkää New Mombasaa vaivaavan jättimäisen Scarab-hämähäkkikävelijän kimppuun onnistuen tuhoamaan sen sisältä päin. Taustalla oleva Covenant-risteilijä alkaa valmistautua hyperavaruushyppyyn kaupungin sisällä, Chief nousee Pelican-aluksen kyytiin joka suuntaa heti kohti UNSC:n In Amber Clad-alusta ja sen sisään. In Amber Clad siirtyy Covenant-risteilijän läheisyyteen ja tekevät hyperavaruushypyn risteilijän perässä juuri ennen kun aliavaruusrepeymä tuhoaa kaupungin.

Tämän jälkeen tarina siirtyy seuraamaan Thel ’Vadam:ia, joka saapuu Profeettojen eteen tuomiolle. Häpäisty eliitti pelkää pahinta, mutta Totuuden profeetta Truth nimittääkin hänet Covenantin itsemurhasotilaaksi, Arbiteriksi, ja lähettää hänet kaasuplaneetta Thresholdille (jonka kiertoradalla ensimmäinen Halo oli.) tukahduttamaan vasta puhjennut kerettiläiskapina. Arbiterin hyökkäys alkaa oudosti, kun hän törmää kesken taistelun kerettiläisten johtajaan joka puhuu hänelle hologrammissa. Sitten hän löytää Halo: Combat Evolved -pelistä tutun parasiitti-eliön Tulvan (engl. Flood). Tulvan piti olla tuhottu, mutta joukko sen saastuttamia olioita oli selviytynyt planeetalle tuhoutuneelta Halolta Truth and Reconciliation -avaruusristeilijällä. Arbiter sotii aikansa Thresholdilla kunnes onnistuu tuhoamaan kaapelit jotka pitivät myrskyssä leijuvan, kerettiläisten ja Tulvan hallitseman tukikohdan ilmassa. Arbiter taistelee tiensä tulvan ja kerettiläisten läpi, ja onnistuu lopulta loytämään Kerettiläisten-johtajan (Heretic leader). Hän taistelee johtajaa vastaan ja lopulta ampuu hänet. Johtajan hallusta hän löytää ensimmäisen Halon tuhosta selvinneen 343 Guilty Sparkin, ja pakenee täpärästi Tartaruksen avulla takaisin High Charityyn.

Hypyn määränpäässä In Amber Cladin matkustajia kohtaa järkytys, kun he huomaavat päätyneensä New Mombasan räjäyttäneen muukalaisristeilijän perässä uuden Halo-kehän läheisyyteen. Master Chief ja joukko merijalkaväen sotilaita pudotetaan renkaan pinnalle tutkimaan aluetta ja paikantamaan sekä tappamaan Katumuksen Profeetta. Samaan aikaan Miranda Keyes ja kersantti Johnson ryhtyvät etsimään sen Kirjastoa (Library), koska Kirjastossa säilytetään Indexiä, komponenttia, jolla laukaista Halo. Jos Covenantit löytäisivät Indexin ensin, he voisivat laukaista Halon (Covenantit tarvitsevat ihmistä Halojen laukaisuun), jolloin Halo käynnistyisi ja aiheuttaisi tuhoa, joka tappaisi kaiken elämän 25 000 valovuoden säteeltä.

Master Chief paikantaa pian Katumuksen Profeetan tukikohdastaan ja hyökkää ihmisten tukemana veden päällä sijaitsevaan kappeliin, jossa profeetta pitää majaansa. Ankarien taistelujen päätteeksi Chief lyö panoksille immuunin Profeetan kuoliaaksi, mutta joutuu muukalaisarmeijan risteilijän hyökätessä hyppäämään veteen. Chief menettää tajuntansa ja vajoaa vedenalaiseen syvään onkaloon, josta Tulvan älyllisin ja kehittynein muoto, Hautamieli (Gravemind) korjaa hänet talteen. Chiefin tietämättä Tulvaa ei nimittäin tuhottu ensimmäisellä Halolla, vaan kaikilla seitsemällä Halolla se elää vangittuna.

Samaan aikaan Arbiter saa Tartarukselta tehtävän paikantaa Kirjasto ennen ihmisiä. Arbiter saakin vastaansa kavalan vihollisen; juuri vapautetun Tulvan, joka on ottanut haltuunsa suuren määrän ihmisiä, muukalaisia, ajoneuvoja ja kalustoa niin UNSC:lta kuin Covenanteiltakin. Arbiter uskoo onnistuneensa, mutta Covenantien saapuessa Kirjastoon Miranda Keyes ja kersantti Johnson ovat juuri saapuneet sinne ja ovat ottamaisillaan Indexiä. Syntyy tulitaistelu, Arbiter kolkkaa Johnsonin ja Tartarus kolkkaa ja vangitsee Mirandan painovoimavasarallaan (gravity hammer). Tämän jälkeen hän lyö väittelyn päätteeksi yllättäen Arbiterin Kirjaston alapuoliseen kuiluun Profeettojen käskystä tappaa hänet.

Gravemind pudottaa raivostuneen eliitin juuri samaan vedenalaiseen hautaan, jossa Master Chief, 2401 Penitent Tangent (5. Halon ”valvoja” (Monitor) ja 343 Guilty Sparkin vastine) ja katumuksen profeetta lojuvat Hautamielen vankina. Chief, Hautamieli, profeetta, Arbiter ja 2401 Penitent Tangent kiistelevät sodasta, mutteivät pääse yhteisymmärrykseen. Hautamieli tekee päätöksensä, eikä tapa muita kuin päsmäröivän profeetan lähettäen muut takaisin Halon pinnalle. Sitten alkoi sota.

Chief päätyy Profeettojen valtaistuinsaliin High Charityyn, mutta nämä pakenevat henkivartijoidensa ansiosta, joten Chief tappaa loput henkivartijat ja taistelee tiensä läpi High Charityn sekä sen sisällä puhjenneen sisällissodan petettyjen eliittien ja profeetoille lojaalien brutejen välillä.

Arbiter sädetetään lietsomaan kapinaa eliittien, gruntien ja metsästäjien (Hunter) keskuudessa petollisia bruteja vastaan. Pitkällisten taistelujen päätteeksi Arbiter saapuu kuitenkin lähelle uuden Halon Hallintahuonetta (Control Room), ja aloittaa rynnäkön tarkoituksenaan kostaa Tartarukselle, jonka vankina Miranda Keyes on.

Samaan aikaan Armon ja Totuuden Profeetat valmistautuvat lähtemään Maahan taistelemaan, mutta heitä odottaa yllätys. Päähangaarissa Profeetat joutuvat todistamaan Tulvan hyökkäyksen High Charitylle. Brutet eliminoivat Profeettoja tavoittelevat itiöt, tuhoten kaikki yhtä lukuun ottamatta joka pääsee käsiksi Armon profeettaan. Tartatus yritti poistaa hänestä itiön mutta Totuuden profeetta kielsi häntä. Sitten profeeta, tartarus ja brutet lähtivät pois High charityltä tartarus tiesi että totuuden profeetta halusi tappaa armon profeetan ja olisi itse joskus vielä tappanut totuuden profeetan. Pian Master Chief saapuu charitylle mutta liian myöhään Samassa Tulvan valtaama UNSC:n Pelican-pudotusalus hyökkää. Chief tempautuu mukaan taisteluun, jossa Tulvan ohjaamat hirviöt riehuvat taistellen brutejen johtamia lojalisteja vastaan. Chief selviytyy High Charityn keskellä sijaitsevan Edelläkävijöiden (Forerunner) Dreadnought-avaruusaluksen luo, jolla Profeeta aikoo matkata Maahan. Cortana pyynnöstä Chief jättää hänet High Charitylle, sillä jos Halo yritettäisiin laukaista, Cortana voisi räjäyttää In Amber Cladin fuusioreaktorin ja tuhota näin Halon.

Arbiter taas käy viimeiseen rynnäkköönsä, mutta törmää kesken kaiken entiseen viholliseensa, lojalistien vankilasta karanneeseen kersantti Johnsoniin ja Halon viimeisiin Tulvalta selvinneisiin ihmissotilaisiin. He ovat kaapanneet yhden Scarab sotakoneen Covenanteilta, ja aikovat itsekin käydä Tartarusta vastaan. Yhdessä Arbiter ja Johnson tuumivat tilanteen ja päättävät, että solmivat liiton UNSC:n ja elitejen välille olosuhteiden pakosta. Yhteisvoimin tämä uusi liittouma iskee Hallintahuoneeseen Bansheilla ja räjäyttää ovet auki Scarabin tykeillä. Johnson ja joukko eliittejä Arbiterin johtamana tunkeutuvat ja tappavat kaikki brutet ja tartaruksen. He vapauttavat Miranda Keyesin ja niin ikään vankina olleen 343 Guilty Sparkin, joka selittää Halon toimintaa ihmisille ja eliiteille. Lopulta he pakenevat renkaalta.

Kun Master Chief saapuu aluksella maahan, hän ottaa yhteyden tuhoutuvan Cairo-aseman komentajaan Lordi Hoodiin. Komentaja kysyy, mitä Master Chief tekee Profeetan aluksen kyydissä, jolloin Chief sanoo ”Sir, (I’m) finishing this fight.” (suom. ”Sir, lopetan tämän taistelun.”)

Taistelut jatkuivat High Charitylla, kunnes Profeetan alus aiheutti ydinlatauksen hyperavaruushypyllään ja tuhosi jokaisen aluksen High Charityn läheisyydestä. Tulva autioitti koko Covenant-liittouman pääkaupungin. Myös Hautamieli ryömi kaltaistensa sekaan ja onnistui saamaan vangikseen jotain hyvin tärkeää; Cortanan, tuhoutuneen Pillar of Autumnin tekoälyn, joka tiesi kaiken ihmisistä. Se oli kulkenut Chiefin matkassa pitkään, mutta saattoi silti liittoutua Hautamielen kanssa omien tarkoitusperiensä vuoksi, sillä se kykeni luovaan ajatteluun. Halo 2 ei kuitenkaan paljasta, mikä oli Cortanan motiivi hänen osoittaessaan lojaalisuutta Hautamielen kaltaista olentoa kohtaan.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings (Xbox) 94.57%[1]
(PC) 72.67%[2]
Metacritic (Xbox) 95/100[3]
(PC) 72/100[4]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
Edge 9/10[5]
Electronic Gaming Monthly 10/10/10
Platinum Award
Game Informer 10/10[6]
GameSpot 9.4/10[7]
Editor's Choice
GameSpy 5/5[8]
IGN 9.8/10[9]
Best Xbox game of all time
#2 Top 25 Xbox Games of All Time
Palkinnot
2004 Game Critics Awards: Paras konsolipeli
2005 Game Developers Choice Awards: Ääniraidan erinoimaisuus
2005 Interactive Achievement Awards: Vuoden konsolipeli, Äänisuunnittelu

Halo 2 sai hyvän ja kriittisen vastaanoton. GameRankings antoi pelille 94.57 % ja Metacritic antoi pelille 95 pistettä 100:sta.[1][3] Halo 2 voitti useita palkintoja, kuten parhaan konsolipelin palkinnon ja parhaan äänisuunnitelun palkinnon Academy of Interactive Arts & Sciencesilta. Xbox.com -sivuston mukaan peli on voittanut yhteensä yli 38 palkintoa[10]

Monet arvioijat kehuivat pelin ääniä erityisen kirkkaiksi.[6][1] Moninpelin todettiin olevan paras Xbox Live-peli tuohon aikaan. Game Informer, sekä lukuisat muut kriitikot arvioivat sitä suuremmaksi kuin pelin edeltäjään Halo: Combat Evolvediin, vedoten parannettuun moninpeliin ja vähemmän toistuvaan pelattavuuteen. Useimmat kriitikot totesivat, että Halo 2 on juuttunut samaan kaavan, joka teki sen edeltäjästä onnistuneen, mutta kuitenkin sai kiitosta kuin myös kritiikkiä tästä. Edgen arvio totesi, että Halo 2:n juoni voitaisiin tiivistää ja he sanoivat: "Se ei ole uutta suunnitelmaa. Mutta me tiedämme, se tulee toimimaan."[5]

Pelin yksinpeli sai kritiikkiä sen lyhyestä pituudesta[11] ja lyhyestä cliffhanger lopusta[7]

Pelin PC versio sai ristiriitaisen vastaanoton. IGN antoi pelille sitä 7.5 pistettä 10:stä[12] ja Gamespot antaa sille 7 pistettä 10:stä[13] Suurin kritiikki johtui myöhäisestä julkaisupäivästä ja grafiikkan jälkeenjäisyydestä. Se sai GameRankinsilta 72.67% arvion [1] ja Metacriticiltä 72 pistettä 100:sta[3]

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Dee Baker  … Gravemind  
 Julie Benz  … Miranda Keyes  
 Hamilton Camp  … Prophet of Mercy  
 Tim Dadabo  … 343 Guilty Spark, Marine  
 Robert Davi  … SpecOps Leader  
 Keith David  … Arbiter  
 Robin Atkin Downes  … Prophet of Regret  
 Steve Downes  … Master Chief  
 Miguel Ferrer  … Heretic Leader  
 John Michael Higgins  … 2401 Penitent Tangent  
 Ron Perlman  … lordi Hood  
 Kevin Michael Richardson  … Tartarus  
 David Scully  … kersantti Johnson, Elite  
 Jen Taylor  … Cortana  
 Michael Wincott  … Prophet of Truth  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d Halo 2 Reviews GameRankings. Viitattu 23. joulukuuta 2012.
 2. Halo 2 Reviews GameRankings. Viitattu 23. joulukuuta 2012.
 3. a b c Halo 2 (Xbox) Reviews Metacritic. Viitattu 23. joulukuuta 2012.
 4. Halo 2 (PC) Metacritic. Viitattu 23. joulukuuta.
 5. a b "Halo 2 review" (2004). Edge (144): 74–75. Bath: Future Publishing. 
 6. a b McNamara, Andy: Halo 2 review at Game Informer Game Informer. Arkistoitu 11. lokakuuta 2007. Viitattu 9. helmikuuta, 2007.
 7. a b Kasavin, Greg: Halo 2 for Xbox Review 4. marraskuuta 2007. GameSpot. Viitattu 10. helmikuuta 2007.
 8. Tuttle, Will: GameSpy Halo 2 Review November 9, 2004. GameSpy. Viitattu February 10, 2007.
 9. Perry, Douglass: Halo 2 review at IGN November 7, 2004. IGN. Viitattu February 10, 2007.
 10. Halo 2 – Awards Xbox.com. Microsoft. Arkistoitu 26. kesäkuuta 2007. Viitattu 12. helmikuuta 2007.
 11. Ham, Tom: Reviews: Halo 2 and Donkey Konga The Washington Post. 14. marraskuuta 2004. Viitattu 20. maaliskuuta 2007.
 12. Butts, Steve: Halo 2 Review 5. kesäkuuta 2007. IGN. Viitattu 21. tammikuuta 2010.
 13. Gerstmann, Jeff: Halo 2 Review 26. toukokuuta 2007. Gamespot. Viitattu 21. tammikuuta 2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]