Machinima

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Machinima on elokuvan tuotantotekniikka ja mediamuoto. Machinimalla tarkoitetaan elokuvaa, joka on luotu käyttämällä tietokone- tai videopelien pelimoottoria.[1] Machinima on hyvä esimerkki emergentistä pelattavuudesta (engl. emergent gameplay): Tietokonepelien pelaaminen tavalla, mitä suunnittelijat eivät aluksi ottaneet huomioon, synnytti uuden mediamuodon. Sana machinima tulee luultavasti englannin kielen sanoista machine ja cinema, mahdollisesti kirjoitusvirheestä.

Machinimaa on ollut olemassa niin kauan kuin peleissä on ollut mahdollista tallentaa pelejä myöhemmin katsottavaksi, ja mahdollista kontrolloida kameraa. Yksi ensimmäisistä peleistä, jossa tätä hyödynnettiin oli Stunt Island (1992). Suosituksi machinima tuli 3D-pelien aikakaudella, erityisesti Quake on peli jolle on tehty runsaasti machinimaa.

Machiniman tekemiseen ei välttämättä tarvita pelin tallennusominaisuutta jälkeenpäin katsottavaksi. Esimerkiksi Red vs. Bluen kaudet 1-6 on kuvattu tyhjentämällä yhden pelaajan ruutu ja nauhoittamalla TV-ruutua. Tällaisissa tapauksissa näyttelijöiden lisäksi täytyy olla myös "kuvaaja".

Machinimaa on tehty monella tavalla. Toisinaan moottorit mahdollistavat elokuvan levittämisen sellaisenaan pelin demotallenteen muodossa, mutta joissakin tapauksissa demot leikataan ja äänitetään ulkopuolisissa ohjelmissa. Eräät machiniman tekijät ovat myös käyttäneet pelimoottoreita live-esiintymisissä, joissa näyttelijät ohjaavat hahmojaan näytellessään. Myös joidenkin pelien hiekkalaatikko-ominaisuudella on tehty machinimaa. Tällaisissa "machinimoissa" hahmoja eivät liikuta pelaajat, vaan tietokone. Hahmot ohjelmoidaan yleensä tekemään haluttavat asiat sen sijaan, että hahmoja liikuttaisi tekoäly. Tällaisten teosten raja itse machiniman ja 3D-animaatioiden välillä on vain pienoinen.

Vuonna 2006 julkaistusta Garry’s Modista tuli suosittu alusta machiniman tekemiseen (tosin tämä termi alkoi jo jäädä käytöstä), ja sillä tehdyt videot olivat suosittuja YouTubessa palvelun perustamisen jälkeen. GModin korvasivat myöhemmin Minecraftilla tehdyt videot.[2]

Kuuluisia esimerkkejä eri pelimoottoreilla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Carless, Simon: Pelaajan niksikirja, s. 207-208. (Alkuperäisteos: Gaming Hacks, 2005.) Suomentanut Marko Niemi. Readme.fi, 2005. ISBN 952-5592-21-9.
  2. Taylor Lorenz: How a toilet-themed YouTube series became the biggest thing online Washington Post. 9.12.2023. Viitattu 4.2.2024. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.