Halo: Spartan Strike

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Halo: Spartan Strike
Pelin kansikuva.
Pelin kansikuva.
Kehittäjä 343 Industries
Vanguard Games
Julkaisija Microsoft Studios
Säveltäjä Tom Salta
Pelisarja Halo
Julkaistu
 • 16. huhtikuuta 2015
Lajityyppi shoot ’em up
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: T
PEGI: 12 [1]
Alusta Microsoft Windows
Windows Phone
iOS
Jakelumuoto Steam, Microsoft Store, Windows Phone Store ja App Store
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Halo: Spartan Strike on 343 Industriesin ja Vanguard Gamesin kehittämä ylhäältä päin kuvattu ammuntapeli, jonka Microsoft Studios julkaisi Microsoft Windowsille, Windows Phonelle ja iOS:lle 16. huhtikuuta 2015.[2] Peli on jatko-osa vuonna 2013 ilmestyneelle Halo: Spartan Assaultille. Peli sisältää uusia aseita ja kykyjä.

Halo: Spartan Strike sai ristiriitaisen vastaanoton kriitikoilta. Sen valittujen arvosteluiden painotettu keskiarvo Metacritic-sivustolla 66 pistettä sadasta PC-versiolle ja 86 pistettä sadasta iOS-versiolle.[3][4] Pelin tunnelma ja pelattavuus saivat monilta kehuja, mutta toisaalta moninpelin puutetta ja uudelleenpeluuarvoa kritisoitiin.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Halo: Spartan Strike on ylhäältä päin kuvattu ammuntapeli. Pelaaminen on hyvin samankaltaista kuin ensimmäisessä osassa. Kosketusnäytöllisillä laitteilla ohjaaminen tapahtuu kahdella virtuaalisella ohjainsauvalla; vasemmalla liikutetaan hahmoa ja oikealla tähdätään. Tietokoneella on mahdollista käyttää myös peliohjainta hiiren ja näppäimistön lisäksi.

Pelaajalla on liiketunnistin, joka näyttää lähellä olevien vihollisten sijainnin sekä energiakilven, joka torjuu pelaajaan kohdistuvaa vahinkoa. Tarpeeksi vahinkoa otettuaan energiakilpi sammuu ja pelaaja kuolee. Vahingoittunut energiakilpi palautuu ennalleen lyhyen odottelun jälkeen. Kentillä liikutaan joko jalan tai pelisarjasta aiemmin tutuilla ajoneuvoilla. Kentille on sijoiteltu aseita ja haarniskakykyjä, joita voi poimia myös kuolleilta vihollisilta. Haarniskakyvyillä voi saada lyhytkestoisia etuja kuten näkymättömyyden, nopeustehosteen tai kestävämmän energiakilven.

Tehtävän jälkeen pelaaja pisteytetään saamiensa tappojen, mitalien ja tehtävään kuluneen ajan perusteella. Mitaleja voi ansaita tappamalla tietyn määrän vihollisia lyhyen ajan sisään tai saamalla tappoja tietyllä tyylillä. Pelaaja palkitaan tehtävän lopuksi joko pronssi-, hopea- tai kultamitalilla pistemäärästä riippuen. Pelaaja ansaitsee myös kokemuspisteitä jokaisen kentän jälkeen, joilla voi ostaa aseita ja erikoiskykyjä. Spartan Assaultista poiketen peli ei sisällä ollenkaan mikromaksuja, vaan kaikki on ostettavissa ainoastaan pelin sisäisellä valuutalla.[5] Saamiensa pisteiden määrää voi kasvattaa kytkemällä päälle vaikeustasoa muuttavia kalloja.

Kampanja koostuu yhteensä 30 kentästä, jotka on jaettu viiteen lukuun. Peli jakaa saman tallennuksen eri Windows-laitteiden välillä, joten pelin voi esimerkiksi aloittaa puhelimella ja jatkaa tietokoneella. Pelissä on viikoittain vaihtuvia haasteita Halo 4:n ja Reachin tapaan. Kampanjassa taistellaan Covenant- ja uutena lisäyksenä Promethean -vihollisia vastaan. Suorittamalla Spartan Striken haasteita on myös mahdollista avata uusia muokkausmahdollisuuksia Halo: The Master Chief Collectioniin.[1]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Halo: Spartan Strike tapahtumat sijoittuvat Halo 4:n jälkeiseen aikaan, vuoteen 2557. Pelaaja on nimeämätön Spartan-IV -supersotilas, joka osallistuu Halo 2:n aikaan sijoittuvaan taistelusimulaatioon. Tarkoituksena on simuloida alkuperäiseen taisteluun osallistuneen Alpha-Five -sotilasryhmän toimintaa. Päähenkilön tehtävänä on turvata muinaisen Forerunner-rodun rakentama artefakti rengasmaailma Gamma Halolla, mutta tehtävä epäonnistuu. Päähenkilölle kerrotaan ettei artefaktia enää löydetty ja sen epäillään tuhoutuneen.

Tarina palaa vuoteen 2557 ja Infinity-avaruuslaivan tekoäly Roland kertoo pelaajalle että Gamma Halolta on havaittu heikko signaali. Artefaktia etsimään lähetettiin palkkionmetsästäjä, joiden lisäksi myös muukalaisliittouma Covenant on artefaktin perässä. Pelaaja ryhtyy nyt simuloimaan palkkionmetsästäjän toimia. Pelaaja taistelee Forerunnereiden kehittämiä mekaanisia Promethean-sotilaita vastaan ja saa selville, että artefaktilla on mahdollista avata portaaleja ympäri Linnunrataa. Covenant on löytänyt artefaktin aktoivoimiseen vaadittavan rakennelman, Altarin, ja on aikeissa käyttää sitä.

Päähenkilön tehtävänä on estää Covenantin suunnitelma. Matkalla kohteeseen hän joutuu kuitenkin onnettomuuteen, mutta onnistuu viivästyksen kautta löytämään Altarille johtavan portaalin. Altarille päästyään hänelle toimitetaan panssarivaunu, jolla hän ottaa alueen ja artefaktin haltuunsa. Päähenkilö palaa Infinitylle artefaktin kanssa. Palattuaan hän vastaanottaa hätäkutsun Maan New Phoenix -kaupungista. Covenant ehti käyttämään artefaktia Altarilla ja on avannut portaaleja ympäri galaksia, joista yhden New Phoenixiin. Covenantin kanssa liittoutuneet Prometheanit hyökkäävät portaalin kautta. Päähenkilö matkaa New Phoenixiin sulkeakseen portaalin artefaktin avulla.

Kaupunkiin päästyään hän taistelee Covenant- ja Promethean-joukkojen läpi kohti portaalin keskusta. Päähenkilö käyttää artefaktia sulkeakseen portaalin ja pysäyttääkseen hyökkäyksen. Ennen kuin päähenkilö liittolaisineen ehtii noutamaan artefaktin se tekee automatisoidun hyperavaruushypyn tuntemattomaan paikkaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Kehitys ja julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Halo: Spartan Strike julkistettiin lokakuussa 2014 IGN-sivustolla artikkelin ja pelikuvavideon kanssa.[5] Julkistusta seuranneena päivänä pelistä julkaistiin traileri virallisella Halo -YouTube-kanavalla.[6] Julkaisun oli tarkoitus tapahtua alun perin saman vuoden joulukuun 12. päivänä, mutta julkaisua lykättiin alkuvuoteen 2015 343 Industriesin siirretyä teknisistä ongelmista kärsineen Halo: The Master Chief Collectionin korjaamisen studion pääprioriteetiksi.[7] Spartan Strike julkaistiin lopulta 16. huhtikuuta 2015 Windows ja iOS -laitteille.[2] 343 Industriesin lisäksi peliä kehitti Vanguard Games.[1]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin musiikin on säveltänyt yhdysvaltalainen Tom Salta. Salta sävelsi musiikin myös Spartan Striken edeltäjään, Halo: Spartan Assaultiin, minkä lisäksi hän on avustanut koko sarja kahden ensimmäisen pelin ääniraidan remasteroinnissa. Hän on kertonut ottaneensa sävellystyöhönsä runsaasti vaikutuksia sarjan ensimmäisestä pelistä, Halo: Combat Evolvedista. Saltan mielestä osa Spartan Assaultin musiikista hukkui ammuskelun ja räjähdysten alle. Välttääkseen ongelman hän soitti taustalla ensimmäisen pelin äänitehosteita säveltäessään uutta musiikkia. Hänen mukaansa musiikki kuuluu sen ansiosta voimakkaammin taustalta kuin edellisessä pelissä.[8]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings 70,00% (PC)[10]
Metacritic 66/100 (PC)[3]
86/100 (iOS)[4]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
GameSpot 7/10 (PC)[11]
IGN 7,2/10 (PC)[12]
148Apps 4/5 tähteä(iPad)[13]
New Game Network 78% (PC)[14]
Pocket Gamer UK 9/10 (iPad)[15]
Riot Pixels 46% (PC)[16]

Halo: Spartan Strike sai paremman vastaanoton kriitikoilta kuin edeltäjänsä, mutta vastaanotto oli silti ristiriitainen. Metacriticin valitsemien arvostelujen painotettu pistekeskiarvo pelin PC-versiolle on 66 pistettä sadasta ja GameRankingsin valitsemien arvostelujen keskiarvo on 70 pistettä sadasta.[3][10] iOS-versio sai korkeampia arvosanoja ja sen pistekeskiarvo Metacriticissä on 86 pistettä sadasta.[4]

PC-version arvostellut IGN:n Dave Rudden kehui aseiden ja vihollisten monipuolisuutta Halon 13-vuotisen historian ajalta. Hän piti taistelusta ja mikromaksujen poistumisesta. Rudden suhtautui epäilevästi sen uudelleenpeluuarvoon, sillä hänen mielestään Spartan Strike toistaa itseään eikä pelissä ole yhteistyöpelitilaa.[12] GameSpotin Miguel Concepcion antoi pelille seitsemän pistettä kymmenestä, ja nosti myös esiin moninpelin puutteen sekä pelin helppouden. Toisaalta hän piti ohjauksen arcade-tyylistä ja pelisarjalle uusien ja vanhojen tapahtumapaikkojen sekoituksesta.[11] New Game Networkin arvostelijan mielestä Spartan Strike oli lähes kaikin tavoin parempi kuin edeltäjänsä, mutta ei täysin vailla ongelmia. Hän kutsui ääniraitaa vaisuksi ja graafisten yksityiskohtien määrää vähäiseksi. Hänen mielestään peli oli uudelleenpeluuarvoltaan hyvä.[14] Riot Pixels -sivuston arvostelija suhtautui teokseen kriittisesti. Hän kirjoitti, ettei edes Halo-brändi pelasta peliä lyhyiltä kentiltä, tylsiltä ammuskeluilta, tyhmiltä vihollisilta ja typerältä tarinalta.[16]

iOS:lla Spartan Striken arvostellut 148Appsin Rob Rich antoi kehuja pelattavuudelle sekä kenttäsuunnittelulle. Rich ei kuitenkaan pitänyt viiveestä lähitaistelussa, mutta se ei haitannut juurikaan hänen pelikokemustaan.[13] Pocket Gamerin Harry Slater antoi pelille lähes täydet pisteet kehuen tunnelmaa. Hänellä oli kuitenkin joitakin ongelmia ohjattavuuden kanssa ja olisi toivonut moninpelimahdollisuutta.[15]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c Halo: Spartan Strike Halo Waypoint. Microsoft. Arkistoitu 17.7.2016. Viitattu 1.10.2017. (englanniksi)
 2. a b Callaham, John: Halo: Spartan Strike is out for Windows Phone, Windows 8.1 and iOS Windows Central. 16.4.2015. Mobile Nations. Arkistoitu 9.8.2016. Viitattu 1.10.2017. (englanniksi)
 3. a b c Halo: Spartan Strike for PC Reviews Metacritic. CBS Interactive. Arkistoitu 16.3.2016. Viitattu 1.10.2017. (englanniksi)
 4. a b c Halo: Spartan Strike for iPhone/iPad Reviews Metacritic. CBS Interactive. Arkistoitu 15.3.2016. Viitattu 1.10.2017. (englanniksi)
 5. a b McCaffrey, Ryan: Halo: Spartan Strike Announced for Windows Devices and Steam IGN. 15.10.2014. Ziff Davis. Arkistoitu 6.6.2017. Viitattu 1.10.2017. (englanniksi)
 6. Halo Spartan Strike Announce Trailer YouTube. 16.10.2014. Arkistoitu 21.12.2015. Viitattu 11.6.2018. (englanniksi)
 7. Dudynsky, Andy: Halo: Spartan Strike Coming in Early 2015 Halo Waypoint. 5.12.2014. Microsoft. Arkistoitu 1.10.2017. Viitattu 11.6.2018. (englanniksi)
 8. Semel, Paul: Exclusive Interview: Halo Spartan Strike Composer Tom Salta paulsemel.com. 22.4.2015. Arkistoitu 25.4.2017. Viitattu 11.6.2018. (englanniksi)
 9. Salta, Tom: Halo: Spartan Strike by Tom Salta iTunes. 16.4.2015. Apple. Arkistoitu 3.8.2016. Viitattu 11.6.2018. (englanniksi)
 10. a b Halo: Spartan Strike for PC GameRankings. CBS Interactive. Arkistoitu 25.8.2016. Viitattu 1.10.2017. (englanniksi)
 11. a b Concepcion, Miguel: Halo: Spartan Strike Review GameSpot. 22.4.2015. CBS Interactive. Arkistoitu 18.1.2016. Viitattu 1.10.2017. (englanniksi)
 12. a b Rudden, Dave: Halo: Spartan Strike Review IGN. 21.4.2015. Ziff Davis. Arkistoitu 11.1.2016. Viitattu 1.10.2017. (englanniksi)
 13. a b Rich, Rob: Halo: Spartan Strike Review 148Apps. 5.3.2015. Steel Media. Arkistoitu 7.4.2016. Viitattu 1.10.2017. (englanniksi)
 14. a b Halo: Spartan Strike Review New Game Network. 27.4.2015. Arkistoitu 21.6.2016. Viitattu 1.10.2017. (englanniksi)
 15. a b Slater, Harry: Halo: Spartan Strike review Pocket Gamer. 20.4.2015. Steel Media. Arkistoitu 12.4.2016. Viitattu 1.10.2017. (englanniksi)
 16. a b Рецензия на Halo: Spartan Strike Riot Pixels. 9.6.2015. Arkistoitu 12.8.2016. Viitattu 1.10.2017. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]