Halo: Combat Evolved

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Halo: Combat Evolved
Halobox.jpg
Kehittäjä Bungie Studios (Xbox)
Gearbox Software (Windows)
WestLike Interactive (Mac OS X)
Julkaisija Microsoft Game Studios
MacSoft Games (Mac OS X)
Säveltäjä Martin O’Donnell
Michael Salvatori
Pelisarja Halo
Pelimoottori Blam!
Julkaistu Xbox
 • NA 15. marraskuuta 2001
 • EU 14. maaliskuuta 2002
 • JP 25. huhtikuuta 2002
Windows
 • NA 30. syyskuuta 2003
 • EU 10. lokakuuta 2003
Mac OS X
 • 3. joulukuuta 2003
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: M
PEGI: 16
Alusta Xbox
Microsoft Windows
Mac OS X
Jakelumuoto CD, DVD
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Halo: Combat Evolved (lyhennettynä Halo) on Bungie Studiosin kehittämä ja Microsoft Game Studiosin julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli, joka on Halo-pelisarjan ensimmäinen osa. Peli julkaistiin alun perin Xboxille vuonna 2001 sekä myöhemmin myös Microsoft Windowsille ja Mac OS X:lle. Peli oli ensimmäisten Xboxille julkaistujen videopelien joukossa.

Halo sai videopelikriitikoilta erittäin hyvän vastaanoton, ja se osoittautui myös pelaajien keskuudessa suosituksi. Peliä pidetään yleisesti yhtenä kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmista ja menestyneimmistä ensimmäisen persoonan ammuntapeleistä. Se onkin voittanut useita arvostettuja pelialan palkintoja, ja monet ensimmäisen persoonan ammuntapelit ovat käyttäneet sen pelimekaniikkaa.lähde? Tästä huolimatta peli on myös saanut kritiikkiä, enimmäkseen sen itseään toistavista kentistä.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Master Chief ampuu gruntteja rynnäkkökiväärillään

Pelaaja ohjastaa taisteluhaarniskaan pukeutunutta Master Chief -nimistä, geneettisesti muunneltua sotilasta. Häntä avustaa Cortana-niminen tekoäly, joka seuraa pelaajan toimia taistelupuvun sisältä käsin. Miljöönä toimii renkaan muotoinen muukalaisten avaruusasema, Halo, jossa Master Chief taistelee vihamielistä Muukalaisliittoumaa (engl. Covenant) ja loiseliötä nimeltä Tulva (Flood) vastaan.

Pelihahmo on varustettu energiakilvellä, joka kerää pelaajaan kohdistuvat osumat. Mikäli kilpeen keräytyy liikaa osumia, se sammuu hetkeksi, minkä aikana pelaaja on haavoittuvainen ja menettää terveyspisteitään. Lyhyen odottamisen jälkeen kilpi aktivoituu uudelleen. Korkeimmilla vaikeustasoilla tämä ominaisuus tuo peliin taktista syvyyttä.

Useimmista ensimmäisen persoonan ammuntapeleistä poiketen Halossa pelihahmo kykenee kantamaan ainoastaan kahta asetta kerrallaan, ja kahdeksaa kranaattia (4+4), minkä vuoksi pelaajan tulee valita tilanteen mukaan sopivin aseistus. Aseita voi kerätä kuolleilta vihollisilta ja liittolaisilta. Jokainen ase eroaa toimintatavaltaan; esimerkiksi muukalaisten plasma-aseet eivät tarvitse ammuksia, mutta ne voivat ylikuumentua eikä niihin ole lisäammuksia, minkä seurauksena ase on patterinsa kulutettuaan käyttökelvoton. Ihmisten aseet sen sijaan eivät voi ylikuumentua, mutta ne vaativat jatkuvasti lataamista ja lisäammuksia. Kranaatteja on kahta tyyppiä: muukalaisten plasmakranaatit (sticky grenades), jotka tarttuvat elävään kudokseen ja räjähtävät noin kolmen sekunnin kuluttua, sekä ihmisten sirpalekranaatit (frag grenades) joiden räjähdysaika on noin yksi sekunti. Sirpalekranaatti on voimakkaampi, mutta plasmakranaatin tarttumisominaisuus on usein käytännöllinen.

Ajoittain päähahmolle toimitetaan ajoneuvo ilmakuljetuksella tai päähahmo voi ottaa käyttöönsä vihollisten ajoneuvon, jos se on tyhjillään. Ajoneuvoihin voi ottaa kyytiin tekoälyn ohjastamia taistelijoita ja joidenkin kenttien ratkaisu perustuu ajoneuvojen tehokkaaseen hyödyntämiseen. Tekoäly osaa ajaa ihmisten ajoneuvoja.

Halon tekoälyä pidetään kehittyneempänä kuin useiden muiden saman aikakauden ensimmäisen persoonan ammuntapelien. Viholliset esimerkiksi osaavat käyttää maaston esteitä hyödyksi eivätkä hyökkää pelaajahahmon kimppuun alivoimaisina tai suoraan edestä päin. Jotkut vastustajat pakenevat, jos niiden komentajat tai niitä tukevat voimakkaammat yksiköt tapetaan.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen virallinen kuva Halosta

Halo: Combat Evolvedin juoni sijoittuu 2550-luvulle, jolloin ihmiskunta ja sitä puolustava United Nations Space Command -järjestö ovat häviämässä sodan vihamielistä, avaruusolentojen muodostamaa Muukalaisliittoumaa (Covenant) vastaan. Pelihahmo on vihreään taisteluhaarniskaan pukeutunut supersotilas Spartan-117 eli Master Chief, oikealta nimeltään John, joka on koulutettu taistelijaksi kuusivuotiaasta asti muun muassa geenimanipulaation, vaativien taisteluharjoitusten ja monimutkaisten joukkuepelien avulla. Peliä edeltävät tapahtumat kerrotaan kirjassa Halo: The Fall of Reach.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Pelin tarina alkaa, kun Reach-planeetalta Muukalaisliittouman joukkojen hyökkäystä pakeneva Pillar of Autumn-alus tekee valoa nopeamman hypyn ja ilmestyy salaperäisen, renkaan muotoisen Halo-rengasmaailman lähettyville. Muukalaisliittouma seuraa pahoin vaurioitunutta alusta, ja lähettää joukkojaan vallatakseen Pillar of Autumnin.

Muukalaisliittouman ja United Nations Space Commandin sotilaiden taistellessa aluksen käytävillä, Pillar of Autumnia komentava kapteeni Jacob Keyes käynnistää niin sanotun ”Cole-protokollan” (Cole Protocol), jonka tarkoituksena on estää Muukalaisliittoumaa saamasta selville Maan sijaintia. Master Chief ja tämän taistelupuvun sisään siirretty ”Pillar of Autumnin” luovaan ajatteluun kykenevä tekoäly Cortana pakenevat pelastuskapselin avulla rengasmaailman pinnalle. Myös Pillar of Autumnin miehistöä onnistuu pakenemaan pelastuskapseleissa, vaikka suurin osa heistä menehtyy kapselien törmätessä maanpintaan. Heti Chiefin saapuessa rengasmaailman pinnalle hän joutuukin aloittamaan UNSCin henkiinjääneiden sotilaiden pelastamisen Covenantien kynsistä Cortanan koettaessa paikantaa Keyesiä.

Samaan aikaan kapteeni Keyes ohjelmoi Pillar of Autumnin iskeytymään rengasmaailmaan, muttei ehdi paeta ajoissa alukselta ja joutuu Muukalaisliittouman vangiksi. Hänet viedään Truth and Reconciliation-nimiseen Covenantien avaruusristeilijään. Master Chief kuitenkin onnistuu hieman myöhemmin tunkeutumaan risteilijään ja pelastamaan kapteenin. Samoihin aikoihin Cortana saa selville, että Muukalaisliittouma pitää rengasmaailmaa pyhäinjäännöksenä, ja kutsuu sitä nimellä ”Halo”.

Cortanan mukaan Halo on suunnattoman tehokas ase, minkä vuoksi liittouma etsii rengasmaailman komentokeskusta. Keyes antaa Master Chiefille tehtäväksi paikantaa Halon komentokeskus ennen Muukalaisliittoumaa. Master Chief hyökkää ihmisjoukon kanssa saarelle, jossa Halon karttahuone sijaitsee ja paikantaa Halon komentokeskuksen. Master Chief tunkeutuu läpi planeetan ja hyökkää UNSC:n tuella halki raskaiden Muukalaisliitouman varustusten saapuen Komentokeskukseen. Siellä Cortana ilmoittaa saaneensa selville, että Halolla on jonkinlainen salaisuus, ja että Keyesiä täytyy varoittaa tästä. Cortaana jää komentokeskukseen.

Master Chief tunkeutuu rakennukseen suon keskelle, jonne Keyes saapui pienen sotilasryhmän kanssa. Pian Master Chiefille paljastuu, että asevarastoksi luultu rakennelma olikin todellisuudessa tutkimuslaitos, jossa pidettiin vankina loiseliötä nimeltä Tulva. Tulva esiintyy aluksi pienehköinä (noin 45 cm korkeita) itiöinä, mutta joutuessaan kosketuksiin olennon kanssa, jolla on tarpeeksi älyllistä kapasiteettiä ja biomassaa, itiö tarrautuu uhriinsa kiinni ja joko tappaa sen tai muuttaa sen zombimaiseksi mutantiksi, joilla kuitenkin on vaarallisen paljon älyä jäljellä, niin että ne kykenevät ampumaan tarkasti ja ottamaan haltuunsa ihmisten ja Covenantien aseita ja laitteita.

Tulva leviää nopeasti Halolla tartuttaen lähes kokonaan jäljelle jääneet UNSC:n sotilaat ja huomattavan paljon Covenanteja. Poistuessaan tutkimuslaitoksesta Master Chief kohtaa suolla merkillisen 343 Guilty Spark -nimisen tekoälyn, joka kertoo olevansa Halon "valvoja". 343 Guilty Spark vie ilman Cortanan lupaa Chiefin maanalaiseen kirjastoon (engl. The Library) etsimään Halon laukaisuun tarvittavaa Indexiä. Kun Index löytyy, Master Chief ja Guilty Spark palaavat takaisin Halon komentokeskukseen, ja tekoäly neuvoo häntä laukaisemaan Halon aseen, joka tuhoaisi Tulvan. Juuri ennen kuin Master Chief ehtii aktivoimaan Halon, Cortana ilmestyy ja kertoo hänelle totuuden: Halon ase ei hävitä Tulvaa, vaan kaikki älylliset elämänmuodot noin 25 000 valovuoden säteellä. Tällä tavoin Tulva jäisi ilman ”ravintoa” ja kuolisi hitaasti pois.

Master Chief ymmärtää, että Halon aktivoiminen tuhoaisi samalla ihmiskunnan, ja niinpä hän ja Cortana päättävät tuhota Halon. Master Chief lähtee komentokeskuksesta halki Muukalaisliittouman ja Tulvan välillä raivoavan taistelun tuhoten samalla kolme Halon käynnistämiseen tarvittavia pulssigeneraattoreita.

Cortanan suunnitelman mukaan Halon pinnalle pudonneen Pillar of Autumnin fuusioreaktiorien ylikuumeneniminen aiheuttaisi ketjureaktion, joka tuhoaisi koko rengasmaailman. He kuitenkin tarvitsevat fuusioreaktorien aktivointiin kapteeni Keyesin tai hänen hermoimplantit. Cortana etsii Keyesiä ja paikantaa hänet jälleen The Truth and Reconciliationilta, mutta Tulvan hyökättyä alukselle siellä vallitsee kaaos.

Chief tunkeutuu jälleen monilta osin vaurioituneeseen risteilijään ja taistelun keskeltä löytää lopulta Keyesin, mutta tämä on joutunut Tulvan tartuttamaksi valtavaksi mutantiksi ja lopulta kuollut tuskiinsa. Master Chief lyö nyrkkinsä mutatoituneen Keyesin pään läpi saadakseen hermoimplantit ja pakenee Pillar of Autumnille, joka sekin on Tulvan ja Muukalaisliittouman välisenä taistelutantereena. Rikkoutuneen aluksen komentosillalle saavuttuaan Cortana käynnistää aluksen itsetuhon, mutta 343 Guilty Spark sammuttaa aluksen itsetuhojärjestelmän. Master Chief kuitenkin tuhoaa reaktoreiden jäähdytysjärjestelmän ja kaahaa karkuun aluksen tuhoa pelastautuen lopulta UNSCin Longsword-tyypin sotahävittäjällä. Vaikka Cortana väittääkin hänen ja Master Chiefin olevan ainoat eloonjääneet, Halo: The Flood -kirjan mukaan myös kersantti Johnson sekä sotamiehet Locklear ja Polaski pelastautuivat tuholta Pelican-pudotusaluksella ja joukko Flood-olioita ”Truth and Reconciliation” -risteilijällä.

Lopputekstien jälkeen nähdään lyhyt loppunäytös, joka paljastaa myös 343 Guilty Sparkin selviytyneen Halon räjähdyksestä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings 95.54% (Xbox)[1]
85.93% (PC)[2]
Metacritic 97/100 (Xbox)[3]
83/100 (PC)[4]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
1UP.com 7.6/10 (PC)[5]
Computer and Video Games 9.0/10 (Xbox)[6]
Edge 10/10 (Xbox)[7]
Eurogamer 8/10 (Xbox)[8]
8/10 (PC)[9]
Game Informer 9.5/10 (Xbox)[10]
9/10 (PC)[11]
GameSpot 9.7/10 (Xbox)[12]
9/10 (PC)[13]
GameSpy 4/5 tähteä (Xbox)[14]
IGN 9.7/10 (Xbox)[15]
8.2/10 (PC)[16]
Palkinnot
2002 Game Developers Choice Awards: Äänien erinomaisuus
2002 Interactive Achievement Awards: Vuoden peli

Halo: Combat Evolved sai erinomaisen vastaanoton kriitikoilta. Sen Xbox-version pistekeskiarvo arvostelumenestystä mittaavalla Metacritic-sivustolla on 97 pistettä sadasta, mikä tekee siitä yhden sivuston parhaiten arvostelluimmista peleistä.[3] Peli ylitti miljoonan myydyn kopion rajan vuoden 2002 huhtikuussa tehden siitä nopeimmin myyneen kuudennen konsolisukupolven pelin.[17] Kaiken kaikkiaan Halo: Combat Evolvedia myytiin lähes kuusi ja puoli miljoonaa kappaletta.[18] Xbox.com -sivuston mukaan peli on saanut yhteensä 48 palkintoa, mukaan luettuna useita ”vuoden peli” -palkintoja.[19]

Computer and Video Games -lehden arvostelija Michael Cooper antoi pelille yhdeksän pistettä kymmenestä kehuen erityisesti tekoälyn reagointia pelaajien tekemisiin ja pelin laajoja taisteluita. Hän jäi kaipaamaan karttaa ja piti ympäristöjä liian itseääntoistavia.[6] Täydet pisteet antanut pelilehti Edge nosti pelin kaikkien aikojen parhaaksi ammuntapeliksi konsoleilla ohi Goldeneye 007:n. Edge piti asetasapainoa ensiluokkaisena sekä yksin- että moninpelissä.[7] Verkkosivusto IGN kutsui pelin ajoneuvoja vallankumouksellisiksi ja tekstuureita hyvännäköisiksi.[15] Game Informer julisti pelin asettavan uuden riman tuleville ammuntapeleille konsoleilla.[10]

Eurogamerin John Bye totesi pelin ruudunpäivityksen kärsivän neljän pelaajan jaetulla ruudulla pelattaessa, mutta kirjoitti moninpelin toimivan kokonaisuutena hyvin. Byen mielestä kampanjan taso laski puolivälin jälkeen samankaltaisten kenttien vuoksi, mutta paranee jälleen loppua kohti. Bye ei pitänyt mukana kannettavien aseiden määrän rajoittamisesta kahteen.[8] Toisaalta GameSpotin kriitikko Joe Fielder oli tyytyväinen asemäärän rajoittamisen mukanaan tuomaan strategiseuuteen.[12] GameSpy kehui tarinaa erinomaiseksi ja kutsui pelin terveyspistejärjestelmää innovatiiviseksi. Sivusto nosti esiin muutamat tekniset ongelmat suurien taisteluiden keskellä sekä monien muiden arvostelijoiden tapaan itseään toistavan kenttäsuunnittelun.[14]

Noin kaksi vuotta myöhemmin ilmestynyt PC-versio ei saanut yhtä lämmintä vastaanottoa. Sen pistekeskiarvo Metacriticissä on 83 pistettä sadasta 40:een arvosteluun pohjautuen. 1UP:n Tom Pricen mielestä ainoa syy ostaa peli uudestaan PC:lle oli moninpeli; yksinpelissä ei ollut graafisten parannusten ja uuden ohjaustavan lisäksi muita uudistuksia.[5] Moninpelin lisäyksiä kehunut Eurogamerin arvostelija toi esille moninpelin lukuisat muokkausmahdollisuudet. Hän kuitenkin pettyi graafisten uudistusten vähyyteen eikä myöskään suositellut yksinpeliä jo sitä Xboxilla pelanneille.[9]

Game Informerin arvostelun kirjoittanut Andy McNamara ylisti pelin ääniraitaa ja suositteli peliä jokaiselle joka ei ollu sitä jo pelannut. Hän koki pelin huomattavasti helpommaksi hiiriohjauksen mukanaan tuoman tarkkuuden vuoksi. Toisen mielipiteen antanut Adam Biessener totesi moninpelien löytämiseen käytettävän GameSpy Arcaden olevan huonompi kuin Blizzard Entertainmentin kilpaileva Battle.net, mutta piti peliä muutoin lähes täydellisenä.[11] IGN:n Steve Buttsin mukaan parhaimmat grafiikka-asetukset vaativat hyvin tehokkaan tietokoneen ja hän kutsui peliä kauniiksi. Butts mainitsi arvostelussaan myös lyhyet latausajat ja yhtenä parhaista pitämänään fysiikkamallinnuksen. Ongelmakohtina hän piti jaetun ruudun puutetta ja toistuvia huoneita.[16]

Palkinnot ja ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Halo: Combat Evolved – Anniversary[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Halo: Combat Evolved – Anniversary
Halo combat evolved anniversary.jpg
Kehittäjä 343 Industries
Saber Interactive
Certain Affinity
Julkaisija Microsoft Game Studios
Pelisarja Halo
Julkaistu 15. marraskuuta 2011
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: M
PEGI: 16
Alusta Xbox 360
Jakelumuoto Optinen levy
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Halo: Combat Evolved – Anniversary (tai Halo: CEA tai pelkästään Halo: Anniversary) on 343 Industriesin kehittämä uusi versio alkuperäisestä Halo: Combat Evolvedista. Peli sisältää lisäkarttoja Halo: Reachin verkkopeliin, Kinect-tuen ja Master Chiefille uudistetun Mjolnir Mark V -haarniskan. Peli julkaistiin 15. marraskuuta 2011, tasan kymmenen vuotta alkuperäisen pelin julkaisun jälkeen. Pelissä on kaksi eri pelimoottoria: Bungien alkuperäinen mahdollistaa pelaamisen ja 343 Industriesin pelimoottori uudistetut grafiikat. Pelaaja voi missä vaiheessa tahansa vaihtaa alkuperäisen ja uudistetun version välillä. Pelissä ei ole varsinaista omaa verkkopeliä, mutta mukana tulee Halo: Reachiin muun muassa uusia versioita alkuperäisen Halo: Combat Evolvedin ja Halo 2:n moninpelikentistä. Lisäksi Halo: Reachin verkkopeliin tulee lisäominaisuuksia, jolla pyritään muokkaamaan verkkopeliä paremmin alkuperäistä Haloa kuvaavaksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Halo: Combat Evolved for Xbox GameRankings. CBS Interactive. Arkistoitu 9.3.2018. Viitattu 23.4.2013. (englanniksi)
 2. Halo: Combat Evolved for PC GameRankings. CBS Interactive. Arkistoitu 30.8.2017. Viitattu 23.4.2013. (englanniksi)
 3. a b Halo: Combat Evolved for Xbox Reviews Metacritic. CBS Interactive. Arkistoitu 26.2.2018. Viitattu 23.4.2013. (englanniksi)
 4. Halo: Combat Evolved for PC Reviews Metacritic. CBS Interactive. Arkistoitu 29.12.2017. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 5. a b Price, Tom: Halo: Combat Evolved PC Review (arkistoitu 16.2.2006) 1UP. 9.10.2003. Ziff Davis. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 6. a b Cooper, Michael: Xbox Review: Halo (arkistoitu 16.4.2008) Computer and Video Games. 8.1.2002. Future Publishing. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 7. a b Halo: Combat Evolved review (arkistoitu 14.10.2014) Edge. 29.11.2001. Future Publishing. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 8. a b Bye, John: Halo review Eurogamer. 13.3.2002. Gamer Network. Arkistoitu 16.11.2017. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 9. a b Reed, Kristan: Halo: Combat Evolved Eurogamer. 10.10.2003. Gamer Network. Arkistoitu 3.9.2017. Viitattu 23.4.2013. (englanniksi)
 10. a b McNamara, Andy: Halo (arkistoitu 5.6.2009) Game Informer. Viitattu 23.4.2013. (englanniksi)
 11. a b McNamara, Andy: Halo: Combat Evolved (arkistoitu 7.1.2009) Game Informer. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 12. a b Fielder, Joe: Halo Review GameSpot. 9.9.2001. CBS Interactive. Arkistoitu 10.7.2017. Viitattu 23.4.2013. (englanniksi)
 13. Kasavin, Greg: Halo: Combat Evolved Review GameSpot. 29.9.2003. CBS Interactive. Arkistoitu 26.8.2016. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 14. a b Accardo, Sal: Halo GameSpy. 15.11.2001. Ziff Davis. Arkistoitu 30.5.2017. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 15. a b Boulding, Aaron: Halo Review IGN. 9.11.2001. Ziff Davis. Arkistoitu 10.3.2018. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 16. a b Butts, Steve: Halo: Combat Evolved Review IGN. 27.9.2003. Ziff Davis. Arkistoitu 8.10.2017. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 17. "Halo: Combat Evolved" for Xbox Tops 1 Million Mark In Record Time (arkistoitu 11.11.2012) Microsoft.com. 8.4.2002. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 18. King, Jordan: Halo franchise sales hit 65 million units Trusted Reviews. 14.7.2015. TI Media. Arkistoitu 7.1.2018. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 19. Xbox Awards: Halo: Combat Evolved (arkistoitu 10.12.2006) Xbox.com. Microsoft. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 20. Games Console sponsored by the Department of Trade and Industry in 2002 British Academy Video Games Awards. 2002. Arkistoitu 3.7.2017. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 21. Games - Multiplayer in 2002 British Academy Video Games Awards. 2002. Arkistoitu 11.6.2018. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 22. Audio in 2002 British Academy Video Games Awards. 2002. Arkistoitu 1.12.2017. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 23. 2000 Winners Game Critics Awards. 2000. Arkistoitu 2.11.2017. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 24. 2nd Annual Game Developers Choice Awards Game Developers Choice Awards. 2002. UBM. Arkistoitu 18.11.2017. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 25. 2002 Interactive Achievement Awards D.I.C.E Awards. 2002. Academy of Interactive Arts & Sciences. Arkistoitu 24.9.2017. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 26. Ball, Ryan: Spike TV Airs First Annual Video Game Awards Animation Magazine. 4.12.2003. Arkistoitu 30.9.2015. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
 27. Halo: Combat Evolved World Video Game Hall of Fame. 2017. The Strong. Arkistoitu 8.12.2017. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]