Covenant-liittouma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo videopelisarjassa esiintyvästä avaruusolentojen liittoumasta. Skottipresbyteerien National Covenant -liitosta on erillinen artikkeli.

Covenant-liittouma on Bungie Studios -pelitalon kehittämässä Halo-videopelisarjassa esiintyvä avaruusolentojen muodostama liittouma, joka taistelee ihmiskuntaa vastaan.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Yhteiskunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Covenant-liittouma on lukuisien muukalaislajien muodostama militaristinen ja teokraattinen yhteisö, jota johtavat "profeettoina" tunnetut avaruusolennot. Liittouma laajenee sodankäynnin avulla, ja antaa kukistamamilleen lajeille mahdollisuuden liittyä liittouman jäseniksi. Mikäli laji suostuu ehdotukseen, kaikki sen historiaa ja kulttuuria koskevat asiat, esineet ja tiedot hävitetään, ja laji alistetaan orjuuteen ja pakotetaan palvelemaan liittoumaa. Liittouman liittymistä vastustavat lajit tapetaan sukupuuttoon. Ihmiskunta on ainoa laji jolle ei edes tarjottu mahdollisuutta liittyä.

Covenant-liittouma on äärimmäisen uskonnollinen, ja sen jäsenet palvovat jumalinaan edelläkävijöitä (engl. Forerunners), salaperäisiä muukalaisolentoja, jotka tuhosivat itsensä vuosituhansia sitten. Teknologisesti suunnattoman kehittyneet edelläkävijät kuitenkin jättivät jälkeensä useita artefakteja ympäri galaksia. Covenant etsii jatkuvasti näitä artefakteja, sillä he pitävät niitä korvaamattomina pyhäinjäännöksinä. Näistä tunnetuimmat ovat Halot; seitsemän rengasmaailmaa, jotka edelläkävijät rakensivat kauan sitten. Ihmiset ovat jonkinlaista sukua edelläkävijöille, sillä Covenant-liittouman aluksissa oleva artefaktien etsimiseen tarkoitettu Luminary niminen laite kykenee havaitsemaan myös ihmiset. Lisäksi Halon aktivointia varten tarvitaan elävä ihminen.

Profeettojen haaveena (ja lupauksena Covenant-liittoumalle) on aktivoida kaikki seitsemän Haloa, sillä he uskovat pääsevänsä sen jälkeen "suurelle matkalle" (engl. Great Journey); pelastukseen ja edelläkävijöiden lupaamaan taivaalliseen maahan. Covenantin uskomuksen mukaan edelläkävijät aktivoivat Halot ja näiden avulla nousivat jumaluuteen. Profeettojen uskomukset eivät kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä todellisuudessa Halot ovat uskonnollisten symbolien sijasta aseita, jotka rakennettiin loiseliötä nimeltä Tulva (engl. Flood), vastaan. Halon aktivoiminen hävittää kaikki älylliset elämänmuodot 25 000 valovuoden säteellä, jotta Flood jäisi ilman ruokaa ja näin kuolisi hitaasti pois. Mikäli kaikki Halot aktivoi, ne kykenevät hävittämään kaiken elämän koko galaksissa.

Halo 2 -pelissä Covenant-liittouma joutui sisällissotaan ja jakautui kolmeen keskenään taistelevaan ryhmittymään: Covenant-liittoumalle uskollisiin lojalisteihin; ihmiskunnan kanssa liittoutuneisiin separatisteihin; ja sekä lojalisteja että separatisteja vastaan taisteleviin kerettiläisiin.

Lojalistien pääkaupunki oli valtaisa avaruusalus High Charity, joka Halo 2:n loppupuolella joutui Floodin valloittamaksi. Kerettiläisten pääkaupunkina toimii kaasuplaneetta Threshold, jonka kiertoradalla sijaitsi Halo: Combat Evolvedissa esiintynyt Halo. Vaikka Covenant-liittouma koostuukin useista eri roduista, liittouman yleiskielenä toimii Sangheili.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Covenant-liittouman varhaisista vaiheista on vähän tietoa. On vihjattu, että liittouma syntyi profeettojen ja Sangheilien esi-isien välisen sodan aikoihin, jolloin molemmat lajit kohtasivat edelläkävijöitä. Edelläkävijöiden ohjastamina molemmat lajit solmivat rauhan ja muodostivat yhdessä Covenant-liittouman. Seuraavien vuosisatojen sisällä liittouma laajeni ja hankki uusia lajeja jäsenikseen.

3. helmikuuta 2525 Covenant-liittouma kohtasi ensimmäistä kertaa ihmiskunnan. Yksi liittouman tutkimusaluksista havaitsi ihmisten asuttaman siirtokunnan syrjäisellä Harvest-planeetalla ja aloitti lasituksen, tuhoisan kiertoratapommituksen joka muuttaa planeetan pinnan lasin kaltaiseksi aineeksi, joka surmasi planeetan jokaisen elollisen olennon. United Nations Space Command lähetti tutkimusalus Argon ja kolme sota-alusta tutkimaan tapausta, mutta ainoastaan sota-alus Heracles palasi takaisin koettuaan pahoja vaurioita Covenantien hyökkäyksessä. Samaan aikaan profeetat julistivat ihmiset liittouman vihollisiksi ja aloittivat sodan.

Vara-amiraali Preston Cole antoi käskyn valloittaa takaisin Covenant-liittouman miehittämän siirtokunnat. Ihmiset onnistuivat raskain menetyksin, sillä kaksi kolmasosaa heidän avaruusaluksistaan tuhoutui. Tätä vuonna 2525 alkanutta ja vuonna 2531 loppunutta sodan vaihetta kutsutaan Harvest-kampanjaksi. Luminaryn avulla Covenant löysi helposti ihmiskunnan siirtokuntia ja vuoteen 2535 mennessä Covenant oli lasittanut lähes kaikki ihmiskunnan ulkoiset siirtokunnat.

Vuodet 2536-2551 etenivät ennalta-arvattavalla tavalla. Ihmiskunta saavutti vaikeita voittoja maataisteluissa ja Covenantilla oli lähes täydellinen avaruusherruus. SPARTAN-sotilaat vaikuttivat ihmiskunnan voittoihin erittäin merkittävästi. Vuonna 2543 ihmiskunta saavutti yhden merkittävimmistä avaruusvoitoistaan Psi Serpentiksen taistelussa jossa Covenant menetti kaksi kokonaista laivastoa, yhteensä yli 300 alusta. Taistelu muistetaan myös amiraali Colen viimeisenä taisteluna sillä hän oletettavasti kuoli tässä taistelussa. Ennen taistelua amiraali Cole oli luonut Cole-protokollan, joka kielsi suorat valoa nopeammat hypyt Maahan estääkseen Covenanttia seuraamasta ja siten löytämästä Maata.

Vuonna 2552 suurin osa ihmisten siirtokunnista oli jo lasitettu ja Covenantin joukot etenivät entistä lähemmäs Maata. Ratkaiseva taistelu käytiin Reach-planeetalla joka oli ihmiskunnan tärkein sotilasplaneetta ja viimeinen merkittävä planeetta ennen Sol-järjestelmää Taistelun aikana lähes kaikki SPARTAN-sotilaat jäivät loukkuun ONI Section Three -nimiseen maanalaiseen laitokseen. Ainoastaan Spartan-117, eli Master Chief, onnistui pakenemaan Reachilta risteilijä Pillar of Autumnin mukana. Reachin taistelusta tuli yksi koko sodan suurimmista ja verisimmistä taisteluista. Ihmiskunta menetti tärkeimmän siirtokuntansa ja sotilastukikohtansa. Tämän lisäksi Ihmiskunta menetti myös yli sata alusta, 20 kiertoratapuolustus asemaa ja miljardeittain sotilaita ja siviilejä. Covenantin voitosta huolimatta heidänkin menetyksensä olivat sodan suurimpia. Covenant menetti lähes 300 alusta, joukossa 27 kilometrin pituinen CSO-luokan superalus. Miehistömenetykset olivat Covenantille myös valtavia.

Covenant-liittouman aluksia paetessaan Pillar of Autumn suoritti valoa nopeamman hypyn ja ilmestyi erään Halon läheisyyteen. Covenant seurasi risteilijää, joka törmäsi Haloon. Koska Halo oli liittoumalle pyhä paikka, he eivät uskaltaneet käyttää lasitusta, vaan he lähettivät joukkoja Halon pinnalle eliminoimaan Pillar of Autumnin törmäyksestä selviytyneet ihmiset. Tätä seurasi tapahtumasarja, jonka seurauksena Floodit pääsivät vapauteen ja levisivät Halossa. Lopulta Master Chief tuhosi Halon, mikä järkytti suuresti Covenant-liittouman johtoa.

Hieman Halon tuhon jälkeen Covenant sai selville Maapallon sijainnin, ja lähetti sinne pienehkön joukkion sotilaita tutkimaan planeettaa. Kukaan Covenant-liittoumassa ei osannut aavistaa, että Maa olisi ihmiskunnan kotiplaneetta. Katumuksen profeetan johdolla liittouman avaruusalukset onnistuivat murtautumaan Maapallon puolustusjärjestelmien läpi ja valloittamaan Keniassa sijaitsevan New Mombasa -kaupungin. Master Chiefin ansiosta liittouman hyökkäys epäonnistui, ja yrittäessään paeta, Katumuksen profeetta joutui Master Chiefin surmaamaksi.

Pian Katumuksen profeetan kuoleman jälkeen High Charity joutui Floodin valloittamaksi. Tätä seuranneiden tapahtumien ansiosta Armon profeetta sekä Brutejen johtaja Tartarus(mr. mohawk) saivat surmansa. Totuuden profeetta ryhtyi etsimään Arkkia (engl. Ark), jonka avulla kaikki Halot voitaisiin aktivoida samanaikaisesti.

Arkissa totuuden profeetta yritti aktivoida halot mutta UNSC,Arbiter sekä Flood estivät sen. Arbiter murhasi totuuden profeetan ja Covenant hajosi useiksi pienemmiksi liittoumiksi esim. Arbiten johtama Swords Of Sanghelios joka on liittoutunut ihmiskunnan kanssaja Jul M'dman johta Strom Covenat joka sotii ihmiskuntaa vastaan.

Requimelitä löytyneet Didactin johtamat Promeanthanit liittoutuivat Stromin kanssa ja Jul sai niiden johtajuuden Didactin kuoltua.

Lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Covenant-liittoumaan kuuluu useita erilaisia muukalaislajeja, joista jokaisella on oma paikkansa liittouman hierarkkisessa kastilaitoksessa.

Prophets[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Profeetat (latinaksi Perfidia Vermis, petoksen madot) ovat Covenant-liittouman poliittisia ja uskonnollisia johtajia ja toinen liittouman perustajaroduista. Johtamisen ohella profeetat ovat Covenantin harjoittaman edelläkävijöitä palvovan uskonnon ylipappeja. Profeettojen on väitetty olevan kotoisin planeetalta, joka aikoinaan toimi edelläkävijöiden siirtokuntana. Covenantin perustajina profeetat ovat liittouman kastilaitoksen ylimmällä tasolla. He ovat kotoisin Janjur Qom nimiseltä planeetalta ja heidän omankielinen nimensä on San 'Shyuum.

Kolme suurinta profeettaa olivat Totuuden, Armon, ja Katumuksen profeetat (engl. Prophets of Truth, Mercy, and Regret), mutta liittoumalla on myös kymmeniä alempiarvoisia profeettoja, kuten Surun ja Viisauden profeetat. Halo 2:ssa Katumuksen profeetan tappoi Master Chief, ja Armon profeetta joutui Floodin tartuttamaksi ja surmaamaksi. Niinpä jäljelle jäi Totuuden profeetta, joka otti tehtävikseen Arkin etsimisen ja lojalistijoukkojen komentamisen. Totuuden profeetta sai lopulta surmansa Arbiterin energiamiekasta.

Jiralhanae[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jiralhanaet (latinaksi Ferus Servire, villit orjat) ovat isoja gorillamaisia olentoja. Ihmiset tuntevat rodun monilla heidän kokoonsa liittyvillä nimillä tosin yleisin termi on Brute. Ne ovat fyysisesti uskomattoman kestäviä ja voimakkaita, ja kykenevät repimään Hunterin kappaleiksi paljain käsin. Jiralhanaet elävät heimoyhteisöissä, joita johtaa heimopäällikkö. Jiralhanaet ovat 2,60 metriä korkeita ja painavat 510kg. Jiralhanaen turkki alkaa vaalentua kun tämä alkaa ikääntyä. Johtuen rodun sotaisasta perinteestä vanhaksi eläminen on harvinaista ja vaalea turkki tuo Jiralhanaelle paljon kunnioitusta muilta rotunsa edustajilta.

Jiralhanaet ovat kotoisin Doisac nimiseltä planeetalta joka on jatkuvien heimosotien turmelema maailma. Doisacilla käytiin aikoinaan ydinsota joka palautti maailman esiteolliseen aikaan. Jiralhanaet ovat Covenant-liittouman uusin jäsen ja toinen ihmiskunnan tapaamista liittouman jäsenroduista.

Jiralhanaen ja Sangheilien välillä on aina ollut suurta vastenmielisyyttä ja tämän vuoksi rodut komentavat omia laivastojaan. Suuren osan liittouman ajasta Sangheili-laivastot tekivät suuren osan sotimisesta kun taas Jiralhanaelle jäi tehtäväksi lähinnä poliisityötä.

Kun profeetat korvasivat Covenant-liittoumassa Sangheilit Jiralhanaella, syntyi liittouman kahtia repinyt sisällissota. Profeetat suosivat Jiralhanaeta todennäköisesti siksi, koska ne eivät osanneet kyseenalaistaa isäntiensä käskyjä ja uskoivat sokeasti profeettojen lupauksiin, joiden mukaan niiden uskollisuus palkittaisiin pääsyllä "suurelle matkalle".

Jiralhanaet käyttävät lähinnä omia aseitaan joihin kuuluu teräviä piikkejä korkealla nopeudella ja vauhdilla ampuva Spiker, kranaatteja ampuva Brute Shot, haulikkomainen pistooli Mauler, piikkejä ympäriinsä levittävä kranaatti ja polttokranaatti. Heillä on myös oma versionsa liittouman Plasma-kivääristä, joka on punainen ja ampuu punaista plasmaa korkeammalla tulinopeudella kuin tavallinen Plasma-kivääri, tosin tämä ei ole yhtä tehokas kuin tavallinen sininen plasma. Heillä on myös omat ajoneuvonsa, Brute Prowler ja Brute Chopper. Erittäin tärkeä ase Jiralhanaella on myös painovoimavasara, jota vain heimopäälliköt saavat kantaa. Monissa Jiralhanaen aseissa on myös kiinni jonkinlainen terä. Heidän aseistuksensa on merkki heidän teknologisesta kehittymisestään sillä se oli todella matalalla tasolla ennen rodun liittymistä Covenant-liittoumaan. Johtuen rodun heimoperinteestä rodun edustajat saattavat todella kiintyä heimotovereihinsa. Kun Jiralhanae näkee heimotovereidensa kuolevan, he saattavat joutua hallitsemattomaan raivotilaan, jossa he hyökkäävät vihollistensa kimppuun välittämättä omasta turvallisuudestaan.

Sangheili[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sangheilit (latinaksi Macto Cognatus, ylistän sukuni) ovat Covenant-liittouman armeijan korkea-arvoisimpia upseereja, ja toinen liittouman perustajajäsenistä. Korkeasta älykkyydestään ja taistelukyvystään johtuen ihmiskunta kutsuu rotua Eliteiksi. Niillä on kehittynyt sotilaskulttuuri ja taistelussa ne eivät vetäydy edes ylivoimaisen vihollisen edessä. Sangheilit ovat noin 2,50 metrin pituisia, ja ne ovat fyysisesti yhtä voimakkaita, kestäviä ja ketteriä kuin SPARTAN-sotilaat. Sangheilit ovat erittäin kunniakas rotu: Heidän taisteluhaarniskaansa kuuluu energiakilpi ja jos tämä sammuu ja Sangheili näkee verensä vuotavan, tämä saattaa vaarasta huolimatta hyökätä suoraan vihollista päin kunniansa menettäneenä. Sangheilit arvostavat suuresti taistelua lyhyeltä etäisyydeltä ja heidän yleisimmät aseensa, Plasma-kivääri ja Energiamiekka edustavat tätä. Tämä kunniakäsitys on myös heidän suurin heikkoutensa sillä heidän vihollisensa ovat usein käyttäneet tätä hyväkseen.

Sangheilit ovat kotoisin Sanghelios nimiseltä planeetalta joka on jakautunut useisiin eri kaupunkivaltioihin. Sanghelioksella on paljon edelläkävijöiden artefakteja mikä johti moniin taisteluihin Sangheilien ja profeettojen välillä ennen Covenant-liittouman perustamista.

Sangheilit viestittävät sotilasarvonsa haarniskojensa värin kautta: perussotilaalla haarniska on sininen; veteraanilla punainen; kommandolla tummanpunainen; erikoisoperaatioiden komentajalla valkoinen; kenraaleilla kultainen; henkivartiokaartilaisella hehkuvan vaalea; ja valtuutetulla vaaleansininen. Henkivartiokaartilaisten haarniska on samurai-tyylinen, ja valtuutettujen haarniskaan kuuluu suuri seremoniallinen kypärä. Tälläkin on ollut negatiivinen vaikutus sillä ihmiskunnan tarkka-ampujia on neuvottu etsimään ensisijaisesti korkea-arvoisimman näköisiä Sangheileja.

Sangheilit toimivat liittoumassa laivastojen ja ryhmien komentajina. He ovat erittäin älykkäitä mikä tekee heistä loistavia johtajia ja heidän fyysinen vahvuutensa tekee heistä voimakkaita taistelijoita. Heidän käytössään on koko Covenantin asearsenaali tosin yleisimmät aseet ovat Plasma-kivääri ja hieman pidemmän matkan taisteluun sopiva karbiini. Tärkeä ja seremoniallisin ase Sangheileilla on Energiamiekka ja lähinnä vain korkea-arvoiset Sangheilit kantavat tätä asetta.

Mgalekgolo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mgalekgolot (latinaksi Ophis Congregatio, käärmeiden kokoaminen) ovat muukalaisliittouman kestävimpiä sotilaita, minkä vuoksi niitä käytetään yleensä laajamittaisissa hyökkäys- tai puolustusoperaatioissa. Ihmiset kutsuvat rotua Huntereiksi. Mgalekgolo ei itse asiassa ole yksi kokonainen olento, vaan ne koostuvat sadoista, jopa tuhansista, oransseista Lekgolo nimisistä madoista, jotka elävät keskenään symbioosissa ja ovat saaneet niitä yhdistävän "yhdysmielen". Tämän ainutlaatuisen kehonrakenteeseen vuoksi Mgalekgoloilla ei ole haavoittuvaisia sisäelimiä, ja ne ovat täysin immuuneja Floodille, koska niillä ei ole aivoja tai keskushermostoa. Hunterit ovat parhaimmillaan jopa 3,7 metriä korkeita ja painavat 4800kg.

Rotu on kotoisin Te nimiseltä planeetalta. Kun Covenant-liittouma löysi planeetan, he havittelivat sen luonnonvaroja. Mgalekgoloiden vastarinta oli odottamatonta ja sitäkin raskaampaa. Tämän vuoksi Covenant turvautui lasitukseen, mitä vastaan Mgalekgolot eivät voineet mitään. Rotu päätti liittyä Covenanttiin välttääkseen sukupuuttoon kuolemisen.

Mgalekgolot ovat liittouman voimakkaimpia taistelijoita ja jopa Sangheileja ja Jiralhanaetakin voimakkaampia. Mgalekgololla on päällään lähes läpäisemätön haarniska, jossa on panssaroimaton kohta vain "kasvoissa", "vatsassa" ja "selässä". Mgalekgolot pitävät oikeassa "kädessään" raskasta Polttoainesauva-tykkiä ja vasemmassa lähes läpäisemätöntä kilpeä, jota he käyttävät paitsi suojaamaan edessä olevia heikkoja kohtiaan, myös lähitaisteluaseena. Huitaisu tällä kilvellä pystyy helposti tappamaan jopa SPARTAN-sotilaan. Mgalekgolot lähetetään taisteluun aina pareina.

Yanme'e[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yanme'et (latinaksi Turpis Rex, ruma kuningas) ovat ihmisen kokoisia, hyönteismäisiä avaruusolentoja ja heidän hyönteismäisyydestään johtuen ihmiset kutsuvat niitä usein droneiksi tai vain yksinkertaisesti ötököiksi. Ne kykenevät lentämään siivillään ja taistelussa ne hyökkäävät suurissa parvissa vihollisen kimppuun. He ovat kotoisin Palamok-planeetalta ja ovat 1,79 metriä korkeita. Yanme'et elävät pesäyhteisöissä joita johtavat kuningattaret. Yanm'eet kykenevät lentämään ja lentämään jopa avaruuden tyhjiössä. Yanm'eeita käytetään korjaajina silloin kuin vähempilukuisia Huragokkeja ei ole mahdollista ottaa käyttöön.

Kig-Yar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kig' Yarit (latinaksi Perosus latrunculus, inhottava rosvo) ovat laihoja ja lintumaisia avaruusolentoja. Tarkkojen aistiensa, nopeiden refleksiensä ja terävien hampaidensa vuoksi ihmiset kutsuvat niitä Jackaleiksi. Tästä syystä he myös toimivat Covenantien tiedustelijoina, tarkka-ampujina ja kevyenä jalkaväkenä. Toisin kuin useimmat liittouman rodut jotka ovat liittoumassa joko uskosta tai orjuutettuina, Kig-Yarit ovat palkkasotilaita ja ovat liittoumassa mukana vain omien etujensa vuoksi. Jakaalit ovat 1,73 metriä pitkiä ja painavat 88kg. Heidän kotiplaneetallaan Eaynilla on matala painovoima, mistä johtuu Kig-yarien kevyt ruumiinrakenne.

Tarkka-ampujina toimiessaan Kig-Yarit toimivat yksin ja kantavat joko karbiinia tai sädekivääriä. Kevyenä jalkaväkenä he ovat osa Sangheilin tai Jiralhanaen johtamaa ryhmää jolloin he kantavat toisessa kädessään energiakilpeä ja toisessa pientä asetta, useimmiten Plasma-pistoolia.

Huragok[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huragokit (latinaksi Facticius Indoles, ihmisen luoma hahmo) ovat Covenant-liittouman korjaajia ja rakennusmiehinä. Niillä on lonkeromaiset kädet, joilla ne käyttävät koneita. He nauttivat suunnattomasti korjaamisesta mistä syystä edes yksi Huragok aluksella on suunnaton etu. Tästä syystä ihmiset kutsuvat niitä Engineereiksi. Huragokit ovat nopeita oppimaan ja omaksumaan uutta teknologiaa, johtuen siitä, että Huragokit ovat edelläkävijöiden luomia bio-mekaanisia robotteja. Huragokit tunnetaan tehokkaina lääkintämiehinä, sillä ne pystyvät luomaan jonkinlaisen violetin suojakehän joka suojaa liittolaisia ammuksilta. Ne voivat leijua korkealla maanpinnasta, joten liittouma käyttää niitä avaruusaluksiensa korjauksessa. Master Chief on nähnyt Huragokin ja hän onnistui kuvaamaan vain parikymmentä sekuntia niiden toimintaa. Huragokit ovat väriltään violetteja ja muuttuvat kuolleina harmaiksi. Huragokit ovat yksi liittouman orjuutetuista roduista ja he eivät pidä väkivallasta. Liittouma on asettanut Huragokkeihin räjähteitä mitkä pakottavat ne seuraamaan käskyjä. Taistelussa Huragokin tehtävä on antaa suojakilpiä muille liittouman joukoille. Jos koko ryhmä johon Huragok on liitetty menehtyy taistelussa, Huragokkiin asennetut räjähteet räjähtävät automaattisesti.

Unggoy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Unggoyt (latinaksi Monachus Frigus, kylmä munkki) ovat Covenant-liittouman yleisimpiä sotilaita ja työläisiä ja yksi orjuutetuista roduista. Rodun yleisyydestä taistelukentällä johtuen ihmiset ovat nimenneet ne Grunteiksi. Vaikka ne tunnetaankin pelkuruudestaan ja tyhmyydestään, profeetat liittivät ne liittoumaan, koska Unggoyt ovat suurissa joukoissa lojaaleja ja tehokkaita taistelijoita. Unggoyt taistelevat Sangheilien ja Jiralhanaen johtamina ja mikäli ryhmänjohtaja kaatuu, Unggoyden taistelutahto murenee ja ne joutuvat pakokauhun valtaan. Unggoyt ovat Covenant-liittouman kastilaitoksen alimmalla tasolla, eikä niillä ole minkäänlaista vaikutusvaltaa liittoumassa.

Unggoyt ovat kotoisin kylmältä, soiden peittämältä planeetalta, Balaholta, jolla on enimmäkseen metaanista koostuva ilmakehä. Tämän vuoksi Unggoyt eivät kykene hengittämään happea, ja joutuvat yleensä käyttämään hengityslaitetta sekä kantamaan metaanitankkia. Leireihin majoittuessaan Unggoyt asuvat niille pystytetyissä metaaniteltoissa. Täysikasvuiset Unggoyt kasvavat vain 1,50 metrin pituisiksi.

Unggoyden suurin etu Covenantille on niiden lisääntymisen ja kasvamisen nopeus. Unggoyt syntyvät ja kasvavat täysikasvuisiksi todella nopeasti, niinkin nopeasti että rauhan aikana lisääntymistä säädetään erittäin tarkkaan. Tämän vuoksi Covenant käyttää Unggoyta orjina ja tykinruokana.

Teknologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Covenant-liittouman teknologia on kehittyneempää kuin ihmisten, mutta se on todellisuudessa kehitetty Edelläkävijöiden laitteista varastetun teknologian pohjalta.

Avaruusalukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Covenantien valoa nopeamman matkailun mahdollistava moottorijärjestelmä on paljon hienostuneempi ja nopeampi kuin ihmiskunnan. Covenant-liittouman avaruusaluksissa on kehittyneempi ohjaus- ja tutkajärjestelmä. Covenantin aluksissa on suojakilvet joita ihmisten aluksissa ei ole. Kilvet kestävät useita osumia ihmisten alusten tärkeimmistä aseista, Magneettikiihdytin-kanuunoista.

Cortanan mukaan Covenant-liittouma ei kuitenkaan käytä sen teknologisia saavutuksia täydellisesti hyväksi, koska esimerkiksi sen laivaston alusten plasma-aseet ovat niiden potentiaalisen tuhovoimaan nähden tehottomia. Tämä saattaa myös johtua siitä, että Covenantien teknologia on suurilta osin Edelläkävijöiltä kopioitua, jolloin teknologiaan kajoaminen (jopa sen parantaminen) voisi olla pyhäinhäväistykseen verrattava teko.

Aseet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Covenantien aseet ovat energia-aseita. Ne käyttävät yleensä plasmaa, jonka muotoiluun ja ampumiseen käytetään sähkömagnetismia, tätä samaa teknologiaa käytetään niin käsiaseissa kuin avaruusaluksissa. Nämä aseet käyttävät Forerunner-teknologiaa, ja aseiden toimintaan kajoaminen jopa hyvillä aikeilla, olisi jumalanpilkkausta. Yleisimmät jalkaväen aseet ovat eri kokoiset plasma-aseet. Poikkeuksena näihin kuuluvat Carbine-kiväärit, jotka käyttävät kiinteitä ammuksia. Jiralhanaet suosivat usein Covenantin kehittyneempien aseiden sijaan omia aseitaan. Avaruusalusten pääaseina toimivat energiaprojektorit ja plasmatorpedot.

Kulkuneuvot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Covenantin ajoneuvot käyttävät enimmäkseen repulsoreita joidenka avulla ajoneuvo liitää hieman maan yläpuolella. Yleisimpiin Covenantin ajoneuvoihin kuuluvat Ghost, pieni yhden miehen ajoneuvo joka on varustettu kahdella eteenpäin osoittavalla plasmatykillä, Wraith, voimakkaalla Plasmatykillä aseistettu rynnäkkötykki ja Banshee, yhden miehen lentoajoneuvo. Erittäin yleisiä ovat myös kuljetusalus Spirit, joka kykenee kuljettamaan suuria määriä joukkoja kentälle ja Phantom, raskaampi kuljetusalus joka kykenee toimimaan tehokkaasti myös taisteluroolissa. Suurempaa ja vielä raskaampaa kalustoa on Corvette-risteilyalus, jossa on tilaa suurelle sotajoukolle. Sen arsenaaliin kuuluu esim. valtavan kokoinen plasmatykki joka voi "lasittaa" planeetan pinnan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]