Covenant-liittouma

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Covenant-liittouma on Bungie Studios -pelitalon kehittämässä Halo-videopelisarjassa esiintyvä avaruusolentojen muodostama liittouma, joka taistelee ihmiskuntaa vastaan.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Yhteiskunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Covenant-liittouma on lukuisien muukalaislajien muodostama militaristinen ja teokraattinen yhteisö, jota johtavat "profeettoina" tunnetut avaruusolennot. Liittouma laajenee sodankäynnin avulla, ja antaa kukistamamilleen lajeille mahdollisuuden liittyä liittouman jäseniksi. Mikäli laji suostuu ehdotukseen, kaikki sen historiaa ja kulttuuria koskevat asiat, esineet ja tiedot hävitetään, ja laji alistetaan orjuuteen ja pakotetaan palvelemaan liittoumaa. Liittouman liittymistä vastustavat lajit tapetaan sukupuuttoon.

Covenant-liittouma on äärimmäisen uskonnollinen, ja sen jäsenet palvovat jumalinaan edelläkävijöitä (engl. Forerunners), salaperäisiä muukalaisolentoja, jotka tuhosivat itsensä vuosituhansia sitten. Teknologisesti suunnattoman kehittyneet edelläkävijät kuitenkin jättivät jälkeensä useita artifakteja ympäri galaksia. Covenant etsii jatkuvasti näitä artifakteja, sillä he pitävät niitä korvaamattomina pyhäinjäännöksinä. Näistä tunnetuimmat ovat Halot; seitsemän rengasmaailmaa, jotka edelläkävijät rakensivat kauan sitten.

Profeettojen haaveena (ja lupauksena Covenant-liittoumalle) on aktivoida kaikki seitsemän Haloa, sillä he uskovat pääsevänsä sen jälkeen "suurelle matkalle" (engl. Great Journey); pelastukseen ja edelläkävijöiden lupaamaan taivaalliseen maahan. Profeettojen uskomukset eivät kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä todellisuudessa Halot ovat uskonnollisten symbolien sijasta aseita, jotka rakennettiin loiseliötä nimeltä Tulva (engl. Flood), vastaan. Halon aktivoiminen hävittää kaikki älylliset elämänmuodot 25 000 valovuoden säteellä, jotta Flood jäisi ilman ruokaa ja näin kuolisi hitaasti pois. Mikäli kaikki Halot aktivoi, ne kykenevät hävittämään kaiken elämän koko galaksissa.

Halo 2 -pelissä Covenant-liittouma joutui sisällissotaan ja jakautui kolmeen keskenään taistelevaan ryhmittymään: Covenant-liittoumalle uskollisiin lojalisteihin; ihmiskunnan kanssa liittoutuneisiin separatisteihin; ja sekä lojalisteja että separatisteja vastaan taisteleviin kerettiläisiin.

Lojalistien pääkaupunki oli valtaisa avaruusalus High Charity, joka Halo 2:n loppupuolella joutui Floodin valloittamaksi. Kerettiläisten pääkaupunkina toimii kaasuplaneetta Threshold, jonka kiertoradalla sijaitsi Halo: Combat Evolvedissa esiintynyt Halo.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Covenant-liittouman varhaisista vaiheista on vähän tietoa. On vihjattu, että liittouma syntyi profeettojen ja eliittien esi-isien välisen sodan aikoihin, jolloin molemmat lajit kohtasivat edelläkävijöitä. Edelläkävijöiden ohjastamina molemmat lajit solmivat rauhan ja muodostivat yhdessä Covenant-liittouman. Seuraavien vuosisatojen sisällä liittouma laajeni ja hankki uusia lajeja jäsenikseen.

3. helmikuuta 2525 Covenant-liittouma kohtasi ensimmäistä kertaa ihmiskunnan. Yksi liittouman tutkimusaluksista havaitsi ihmisten asuttaman siirtokunnan syrjäisellä Harvest-planeetalla ja aloitti tuhoisan kiertoratapommituksen, joka surmasi planeetan jokaisen elollisen olennon. United Nations Space Command lähetti tutkimusalus Argon ja kolme sota-alusta tutkimaan tapausta, mutta ainoastaan sota-alus Heracles palasi takaisin koettuaan pahoja vaurioita Covenantien hyökkäyksessä. Samaan aikaan profeetat julistivat ihmiset liittouman vihollisiksi ja aloittivat sodan.

Vara-amiraali Preston Cole antoi käskyn valloittaa takaisin Covenant-liittouman miehittämän siirtokunnat. Ihmiset onnistuivat raskain menetyksin, sillä kaksi kolmasosaa heidän avaruusaluksistaan tuhoutui. Vuoteen 2535 mennessä Covenant oli tuhonnut kaikki ihmisten sota-alukset siirtokuntien lähistöillä.

Vuonna 2552 suurin osa ihmisten siirtokunnista oli jo tuhottu ja Covenantin joukot etenivät entistä lähemmäs Maata. Viimeisenä toivonaan pysäyttää liittouman eteneminen ihmiset lähettivät geneettisesti muokattuja SPARTAN-supersotilaita Covenanteja vastaan. Ratkaiseva taistelu käytiin Reach-planeetalla, ja taistelun aikana lähes kaikki SPARTAN-sotilaat jäivät loukkuun ONI Section Three -nimiseen maanalaiseen laitokseen. Ainoastaan Spartan-117, eli Master Chief, onnistui pakenemaan Reachilta risteilijä Pillar of Autumnin mukana.

Covenant-liittouman aluksia paetessaan Pillar of Autumn suoritti valoa nopeamman hypyn ja ilmestyi erään Halon läheisyyteen. Covenant seurasi risteilijää, joka törmäsi Haloon. Koska Halo oli liittoumalle pyhä paikka, he eivät uskaltaneet käyttää kiertoratapommitusta, vaan he lähettivät joukkoja Halon pinnalle eliminoimaan Pillar of Autumnin törmäyksestä selviytyneet ihmiset. Tätä seurasi tapahtumasarja, jonka seurauksena Floodit pääsivät vapauteen ja levisivät Halossa. Lopulta Master Chief tuhosi Halon, mikä järkytti suuresti Covenant-liittouman johtoa.

Hieman Halon tuhon jälkeen Covenant sai selville Maapallon sijainnin, ja lähetti sinne pienehkön joukkion sotilaita tutkimaan planeettaa. Kukaan Covenant-liittoumassa ei osannut aavistaa, että Maa olisi ihmiskunnan kotiplaneetta. Katumuksen profeetan johdolla liittouman avaruusalukset onnistuivat murtautumaan Maapallon puolustusjärjestelmien läpi ja valloittamaan Keniassa sijaitsevan New Mombasa -kaupungin. Master Chiefin ansiosta liittouman hyökkäys epäonnistui, ja yrittäessään paeta, Katumuksen profeetta joutui Master Chiefin surmaamaksi.

Pian Katumuksen profeetan kuoleman jälkeen High Charity joutui Floodin valloittamaksi. Tätä seuranneiden tapahtumien ansiosta Armon profeetta sekä Brutejen johtaja Tartarus(mr. mohawk) saivat surmansa. Totuuden profeetta ryhtyi etsimään Arkkia (engl. Ark), jonka avulla kaikki Halot voitaisiin aktivoida samanaikaisesti.

Lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Covenant-liittoumaan kuuluu useita erilaisia muukalaislajeja, joista jokaisella on oma paikkansa liittouman hierarkkisessa kastilaitoksessa.

Prophets[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Profeetat ovat Covenant-liittouman poliittisia ja uskonnollisia johtajia. Johtamisen ohella profeetat ovat Covenantin harjoittaman edelläkävijöitä palvovan uskonnon ylipappeja. Profeettojen on väitetty olevan kotoisin planeetalta, joka aikoinaan toimi edelläkävijöiden siirtokuntana. Covenantin perustajina profeetat ovat liittouman kastilaitoksen ylimmällä tasolla.

Kolme suurinta profeettaa olivat Totuuden, Armon, ja Katumuksen profeetat (engl. Prophets of Truth, Mercy, and Regret), mutta liittoumalla on myös kymmeniä alempiarvoisia profeettoja, kuten Surun ja Viisauden profeetat. Halo 2:ssa Katumuksen profeetan tappoi Master Chief, ja Armon profeetta joutui Floodin tartuttamaksi ja surmaamaksi. Niinpä jäljelle jäi Totuuden profeetta, joka otti tehtävikseen Arkin etsimisen ja lojalistijoukkojen komentamisen. Totuuden profeetta sai lopulta surmansa Arbiterin energiamiekasta. Covenant-liittouman kielellä profeettojen nimi on san'shyuum.

Brutes[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brutet ovat isoja gorillamaisia olentoja, jotka toimivat profeettojen luotettuina henkivartijoina. Ne ovat fyysisesti uskomattoman kestäviä ja voimakkaita, ja kykenevät repimään Hunterin kappaleiksi paljain käsin. Ne elävät heimoyhteisöissä, joita johtaa heimopäällikkö.Brutet ovat 2,60 metriä korkeita ja painavat 510kg. Brutejen johtaja oli Tartarus, joka tapettiin Halo 2:ssa.

Brutet olivat Elitejen pitkäaikaisia kilpailijoita ja lopulta vihollisia. Lajien välinen vihanpito johtui näiden näkemyksistä, kummat olisivat parempia profeettojen henkivartijoita: Elitet halveksivat Bruteja "alempina lajeina" ja pitivät itseään ylivertaisina sotureina; Brutejen mielestä Elitet olivat ylimielisiä, epäpäteviä ja vastuussa muun muassa Halon tuhosta ja Katumuksen profeetan kuolemasta.

Kun profeetat korvasivat Covenant-liittoumassa Elitet Bruteilla, syntyi liittouman kahtia repinyt sisällissota. Profeetat suosivat Bruteja todennäköisesti siksi, koska ne eivät osanneet kyseenalaistaa isäntiensä käskyjä ja uskoivat sokeasti profeettojen lupauksiin, joiden mukaan niiden uskollisuus palkittaisiin pääsyllä "suurelle matkalle".

Oman energiahaarniskansa menettäessään Brutet alkavat raivoamaan ja juoksemaan joko päättömästi samalla karjuen tai sitten raivon vallassa kohti ampujaansa.

Brutet käyttävät lähinnä omia aseitaan joihin kuuluu spiker, brute shot, mauler, spike grenade ja firebomb grenade. He käyttävät myös Grunttien kehittämää plasmakivääriä(brute plasma rifle) joka on punainen ja ampuu punaista plasmaa joka on tavallisesti plasmakivääreissä sinista kuten aseen värikin. Brute plasma rifle ampuu myös nopeammin kuin tavallinen. Heillä on myös omat ajoneuvonsa, brute prowler ja brute chopper. Brute aseiden teemana on raakuus, kuten spiker ampuu piikkejä, jotka jäävät kiinni kehon ulkopuolelle, chopperin terät viipaloivat kohteensa kun ajaa sen yli ja brute shotin toisessä päässä on iso terä.

Covenant-liittouman kielellä Brutejen nimi on jiralhanae

Elites[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elitet ovat Covenant-liittouman armeijan korkea-arvoisimpia upseereja, ja ensimmäinen liittoumaan liittynyt laji. Niillä on kehittynyt sotilaskulttuuri ja taistelussa ne eivät useimmista Covenant jäsenlajeista vetäydy edes ylivoimaisen vihollisen edessä. Elitet ovat noin 2,50 metrin pituisia, ja ne ovat fyysisesti yhtä voimakkaita, kestäviä ja ketteriä kuin SPARTAN-sotilaat. Elitet ovat hyvin älykkäitä ja ovat tunnettuja nerokkaista taistelutaktiikoistaan. Eliitit käyttävät aseinaan useimmiten plasma-kiväärejä ja energiamiekkoja.

Elitet viestittävät sotilasarvonsa haarniskojensa värin kautta: perussotilaalla haarniska on sininen; veteraanilla punainen; kommandolla tummanpunainen; erikoisoperaatioiden komentajalla valkoinen; kenraaleilla kultainen; henkivartiokaartilaisella hehkuvan vaalea; ja valtuutetulla vaaleansininen. Henkivartiokaartilaisten haarniska on samurai-tyylinen, ja valtuutettujen haarniskaan kuuluu suuri seremoniallinen kypärä. Elitejen haarniskassa on samanlainen suojakilpi kuin Master Chiefillä.

Covenant-liittouman kielellä Eliteien nimi on sangheili.

Hunters[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hunterit ovat muukalaisliittouman kestävimpiä sotilaita, minkä vuoksi niitä käytetään yleensä laajamittaisissa hyökkäys- tai puolustusoperaatioissa. Hunter ei itse asiassa ole yksi kokonainen olento, vaan ne koostuvat sadoista, jopa tuhansista, oransseista madoista (lekgolot), jotka elävät keskenään symbioosissa ja ovat saaneet niitä yhdistävän "yhdysmielen". Tämän ainutlaatuisen kehonrakenteeseen vuoksi Huntereilla ei ole haavoittuvaisia sisäelimiä, ja ne ovat täysin immuuneja Floodille, koska niillä ei ole aivoja tai keskushermostoa. Hunterit ovat parhaimmillaan jopa 3,7 metriä korkeita ja painavat 4800kg.

Hunterin tappaminen on peleissä erittäin hankalaa: niillä on äärimmäisen kestävä haarniska, läpäisemättömästä metalliseoksesta tehty kilpi sekä tuhoisat sädekanuunat. Ainoastaan raketinheittimen kaltaiset aseet ovat osoittautuneet tehokkaiksi niitä vastaan. Niiden ainoa heikko kohta on selässä, johon osumalla ne voi surmata ampumalla kerran millä tahansa aseella, jopa tavallisella pistoolilla. (Halo 2:ssa selkä on kuitenkin paremmin suojattu, mikä tekee niiden tappamisesta jopa entistä vaikeampaa). Myös Needler on tehokas ase Huntereita vastaan jos pääsee taakse, sillä niiden ammukset ohjautuvat lihaan, ja täten myös Hunterin selkään, jossa ainoa panssarin paljas kohta on mutta myös snipperilla ampuminen päähän vaurioittaa tai tappaa huntterin. Vaikeimmilla tasoilla Hunterit tosin kerkeävät reagoida laukaukseen ja kääntyvät johtaen ammusten osumisen panssariin.

Covenant-liittouman kielellä Huntereiden nimi on Mgalekgolo.

Drones[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuhnurit ovat ihmisen kokoisia, hyönteismäisiä avaruusolentoja. Ne kykenevät rajallisesti lentämään, joten ne toimivat avaruusalusten korjaajina ja ne ovat myös erinomaisen tarkkoja ampujia. Kuhnureita käytetään korjaajina enimmäkseen silloin kuin vähempilukuisia insinöörejä ei ole mahdollista ottaa käyttöön. Kuhnurit ovat 1,79 metriä korkeita. Droneja kuvaillaan yleensä yhdiksi pelin ärsyttävimmistä vihollisista. Kuhnureista ei ole floodmuotoa.

covenant-liitouman kielellä kuhnureiden nimi on yanme'e

Jackals[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakaalit ovat laihoja, lintumaisia avaruusolentoja, jotka kettyryytensä, tarkkojen aistiensa ja nopeiden refleksiensä vuoksi toimivat Covenantien tiedustelijoina ja salamurhaajina. Niillä on energiakilpi, joka suojaa hyvin luodeilta, mutta on heikko plasma-aseita ja fyysisiä hyökkäyksiä vastaan.Jakaalit ovat 1,73 metriä pitkiä ja painavat 88kg.

Jakaalit käyttävät yleensä aseinaan tarkkuusaseita, kilvelliset Carbinea, kilvettömät tarkka-ampujat taas Beam Riflea. Jakaaleja on erittäin vaikea tappaa kranaatilla niiden ketteryyten ja nopeiden refleksien takia.

Covenant-liittouman kielellä jakaalien nimi on kig-yar.

Engineers[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Insinöörit ovat Covenant-liittouman korjaajina ja rakennusmiehinä. Niillä on lonkeromaiset kädet, joilla ne käyttävät koneita. Insinöörit ovat nopeita oppimaan ja omaksumaan uutta teknologiaa, johtuen siitä, että insinöörit ovat edelläkävijöiden luomia bio-mekaanisia robotteja. insinöörit tunnetaan tehokkaina lääkintämiehinä, sillä ne pystyvät luomaan jonkinlaisen violetin suojakehän joka suojaa liittolaisia ammuksilta. Ne voivat leijua korkealla maanpinnasta, joten liittouma käyttää niitä avaruusaluksiensa korjauksessa. Master Chief on nähnyt Insinöörin ja hän onnistui kuvaamaan vain parikymmentä sekuntia niiden toimintaa. Yksi insinööri esiintyy Halo 3: ODST pelissä. Niistä kerrotaan myös Halo-kirjoissa. Eniten insinöörejä näkee Halo: Reach-pelissä. Covenant-liittoumassa niiden nimi on Hunagok tai Huragok.

Myös kersantti Johnson, sotamies Locklear, amiraali Whitcomb, Polaski, tohtori Halsey ja lähes kaikki First Strike-kirjassa esiintyvät spartanit ovat nähneet insinöörejä Covenant-liittoumalta kaapatussa Ascendant Justice-nimisessä lippulaivassa. Tästä kerrotaan kirjassa First Strike.

Insinöörit ovat väriltään violetteja ja muuttuvat kuolleina harmaiksi.

Grunts[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gruntit ovat Covenant-liittouman yleisimpiä sotilaita ja työläisiä. Vaikka ne tunnetaankin pelkuruudestaan ja tyhmyydestään, profeetat liittivät ne liittoumaan, koska Gruntit ovat suurissa joukoissa lojaaleja ja tehokkaita taisteliljoita. Gruntit taistelevat yleensä Eliten tai myöhemmin Bruten johtamina, ja mikäli upseeri kuolee, Gruntien taistelutahto murenee ja ne joutuvat pakokauhun valtaan. Gruntit ovat Covenant-liittouman kastilaitoksen alimmalla tasolla, eikä niillä ole minkäänlaista vaikutusvaltaa liittoumassa.

Gruntit ovat kotoisin kylmältä, soiden peittämältä planeetalta, jolla on enimmäkseen metaanista koostuva ilmakehä. Tämän vuoksi Gruntit eivät kykene hengittämään happea, ja joutuvat yleensä käyttämään hengityslaitetta sekä kantamaan metaanitankkia. Leireihin majoittuessaan Gruntit asuvat niille pystytetyissä metaaniteltoissa. Täysikasvuiset Gruntit kasvavat vain 1,50 metrin pituisiksi. Gruntit ovat lisäksi kehittäneet Covenant-liittouman yleisimmät aseet eli plasma-aseet joihin kuuluvat plasmapistooli, plasmakivääri ja plasmakranaatit. Ajoneuvoina Gruntin käyttävät usein leijuvia Ghosteja, jotka ampuvat sinistä plasmaa, Ghostista löytyy myös turbovaihde.

Covenant-liittouman kielellä Gruntien nimi on unggoy.

Teknologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Covenant-liittouman teknologia on kehittyneempää kuin ihmisten, mutta se on todellisuudessa kehitetty Edelläkävijöiden laitteista varastetun teknologian pohjalta.

Avaruusalukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Covenantien valoa nopeamman matkailun mahdollistava moottorijärjestelmä on paljon hienostuneempi ja nopeampi kuin ihmiskunnan. Covenant-liittouman avaruusaluksissa on kehittyneempi ohjaus- ja tutkajärjestelmä. Niiden suojakilvet ovat niin kestäviä, että ihmiset tarvitsivat Covenant avaruusalusten tuhoamiseen miltei ydinräjähdykseen verrattavissa olevaa osumaa.

Cortanan mukaan Covenant-liittouma ei kuitenkaan käytä sen teknologisia saavutuksia täydellisesti hyväksi, koska esimerkiksi sen laivaston alusten plasma-aseet ovat niiden potentiaalisen tuhovoimaan nähden tehottomia. Tämä saattaa myös johtua siitä, että Covenantien teknologia on suurilta osin Edelläkävijöiltä kopioitua, jolloin teknologiaan kajoaminen (jopa sen parantaminen) voisi olla pyhäinhäväistykseen verrattava teko.

Aseet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Covenantien aseet ovat energia-aseita. Ne käyttävät yleensä plasmaa, jonka muotoiluun ja ampumiseen käytetään elektromagnetismia, tätä samaa teknologiaa käytetään niin käsiaseissa kuin avaruusalusten plasmatykeissä. Liittouman energia-aseet ovat tehokkaampia kuin ihmisten tuli-aseet, mutta liian pitkään jatkuva tulitus voi ylikuumentaa ne, jolloin niiden pitää antaa jäähtyä jonkin aikaa. Brutet käyttävät myös eräänlaisia edistyneitä kranaatinheittimiä energia-aseiden lisäksi. Lisäksi he käyttävät pieniä piikkejä ampuvia aseita. Pelissä esiintyy myös kiikaritähtäimellä varustettuja myrkyllisiä projektiileja ampuva pikakivääri, joka on vastine UNSC:n Battle Riflelle.

Kulkuneuvot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Covenantien kulkuneuvot liitävät, eivätkä käytä tai käyttävät vain osittain pyöriä tai telaketjuja. (Niihin on lisätty Halo Combat Evolvediä uudemmissa peleissä turbovaihde, jolloin niiden nopeus lisääntyy huomattavasti, mutta ohjattavuus laskee.) Myös jaloilla liikkuvia kulkuneuvoja on tavattavissa, kuten valtava Scarab ja vain Halo Wars-pelissä esiintyvä Locust.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]