Keith David

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keith David
Keith David vuonna 2015.
Keith David vuonna 2015.
Syntymäaika 4. kesäkuuta 1956 (ikä 62)
Syntymäpaikka Yhdysvallat Harlem, New York
Aktiivisena 1980–
Oikea nimi Keith David Williams
Merkittävät roolit Childs
(The Thing – ”se” jostakin)
King
(Platoon – nuoret sotilaat)
Goliath
(Gargoyles)
Arbiter
(Halo 2, Halo 3)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Palkinnot
Ehdokkuudet

Keith David Williams (s. 4. kesäkuuta 1956 Harlem, New York, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen näyttelijä. Hänet on palkittu kahdesti Emmyllä kertojan ääniroolistaan Ken Burnsin dokumenteissa Unforgivable Blackness: The Rise and Fall of Jack Johnson (2005) ja Amerikkalaiset sodassa (2007).[1]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jo lapsena David huomasi haluavansa näyttelijäksi näyteltyään pelokasta leijonaa koulunsa näytelmässä The Wizard of Oz. Myöhemmin David päätyi opiskelemaan New Yorkin High School of Performing Artsiin, jonka jälkeen hän jatkoi opintojaan Juilliardissa. Valmistumisensa jälkeen David näytteli teattereissa ja aloitti samalla uransa televisiossa 1980-luvulla. Hän on esiintynyt uransa aikana monissa elokuvissa, kuten The Thing – ”se” jostakin, Platoon – nuoret sotilaat, Saigon – kahden poliisin helvetti, Armageddon ja Vihollisen keskellä 2 – pahuuden akseli. Lisäksi hän on vieraillut useissa televisiosarjoissa kuten Greyn anatomia, Everwood, Seitsemäs taivas, Teho-osasto ja Kosketus.

Teatterinäytelmissä David sai Tony-ehdokkuuden vuonna 1992 sivuroolistaan Broadwayn musikaalissa Jelly’s Last Jam.

Ääninäyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

David on työskennellyt myös ääninäyttelemisen parissa, jossa hän on hyvin suosittu, erityisesti videopelien Halo 2, Halo 3, Mass Effect ja Mass Effect 2 myötä. Matalan ja komentavan äänensä ansiosta David on usein saanut sarjoissa ja videopeleissä konnien rooleja kuten Despero (Justice League), Mufasa (Mikin klubi), Atlas (Teen Titans) ja Barricade (Transformers: The Game). Lisäksi hän on usein eri televisiosarjoissa kertojaäänenä ja voitti elokuvasta Unforgivable Blackness: The Rise and Fall of Jack Johnson, sekä televisiosarjasta The War Emmy-palkinnon kertojan ääniroolistaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Awards for Keith David Internet Movie Database. IMDb.com, Inc. Viitattu 1.11.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]