Call of Duty: Modern Warfare 2

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Call of Duty: Modern Warfare 2
Kehittäjä Infinity Ward
Julkaisija Activision
JP Square Enix
Jakelija Activision (jälleenmyynti)
Steam (verkkomyynti)
Suunnittelija Mackey McCandlish
Käsikirjoittaja Guy Ovadia
Säveltäjä Hans Zimmer
Lorne Balfe
Pelisarja Call of Duty
Pelimoottori IW 4.0
Julkaistu
 • 10. marraskuuta 2009
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli, kolmannen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, kaksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: MVirheellinen ESRB-arvo
OFLC: R18
BBFC: 18
CERO: D
PEGI: 18Virheellinen PEGI-arvo[1]
Alusta Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360, Nintendo DS, BlackBerry
Jakelumuoto Blu-ray, DVD
Vaatimukset
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Call of Duty: Modern Warfare 2 (myös Call of Duty: MW2 tai MW2) on Infinity Wardin kehittämä ja Activisionin marraskuussa 2009 julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli Microsoft Windowsille, PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle. Alun perin peliä markkinoitiin nimellä Modern Warfare 2, mutta pelin julkaisun lähestyessä nimeen lisättiin viittaus Call of Duty -pelisarjaan.[2] Peli on suora jatko-osa Call of Duty 4: Modern Warfarelle.

Pelissä on kolme vaihtoehtoista pelitilaa: yksinpeli, moninpeli ja kahden pelaajan Special Ops -tila. Yksinpelin tarina sijoittuu lähitulevaisuuteen, jossa pelaaja on ratkaisevassa osassa kansainvälisen kriisin selvittämisessä. Moninpeli ja Special Ops ovat molemmat verkossa pelattavia moninpelejä, mutta kumpaakin tilaa voi myös pelata yksin tai toisen pelaajan kanssa offline-tilassa.

Modern Warfare 2 on ollut myyntimenestys. Pelin julkaisijan ilmoittamien alustavien myyntilukujen mukaan peliä myytiin sen julkaisemista seuranneen 24 tunnin aikana yksin Yhdysvalloissa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa arviolta 4,7 miljoonaa kappaletta, pelin tuottaessa tuona aikana 310 miljoonan dollarin liikevaihdon. Pelin oletettiin tuolloin olleen kaikkien aikojen suurin mediajulkaisu.[3][4][5] Peliä oli myyty 20 miljoonaa kappaletta 15. kesäkuuta 2010 mennessä.[6]

Pelin tehtävä ”No Russian” on herättänyt polemiikkia. Siinä pelataan terroristiryhmän jäsenenä, tavoitteena tehdä joukkomurha aseettomia siviilejä kohtaan. Ensimmäisissä, lokakuussa 2009 vuotaneissa videoissa tehtävästä se sijoittui Los Angelesin LAX:n kaltaiseen ympäristöön.[7] Lopullisessa versiossa tapahtumat sijoittuvat venäläiselle lentoasemalle. Trilogian päätösosa Call of Duty: Modern Warfare 3 julkaistiin marraskuussa 2011.[8]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muiden Call of Duty -pelien tapaan pelaaja ottaa monia rooleja yksinpelitarinassa. Jokaisessa kentässä pelaajalle annetaan useita tehtäviä, jotka ovat myös näkyvillä peliruudun kompassissa. Tehtävät koostuvat erilaisten tavoitteiden saavuttamisesta, kuten saapumisesta johonkin tiettyyn paikkaan, vastustajien eliminoimisesta tietystä paikasta tai tietyn paikan puolustamisesta. Pelaajalla on seuranaan joukko sotilaita, joita ei kuitenkaan voi komentaa. Jos pelaaja vahingoittaa joukkuettaan, tehtävä täytyy aloittaa edellisestä tallennuspisteestä. Yksinpelikentistä löytyy myös vihollisten kannettavia tietokoneita, joiden keräämisestä ei palkita mitenkään.

Special Ops[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Modern Warfare 2 sisältää Special Ops -nimisen yhteistyötilan, joka koostuu yksittäisistä tarinaan liittymättömistä tilanteista. Nämä tehtävät kuitenkin sijaitsevat tarinan kartoilla. Useimmat Special Ops -kentistä ovat yksinpelattavia, mutta jokaista kenttää voi myös pelata kahdestaan kaverin kanssa LAN-yhteydellä, Internetissä tai jaetulla ruudulla. Pelitila sisältää skenaarioita kuten moottorikelkkakisailua kaksinpelinä sekä kentän, jossa toinen pelaajista ohjaa AC-130-alusta ja toinen on maanpinnalla etsimässä vihollisia ja kaappaamassa näiden tukikohtaa. Kaikki 23 Special Ops -tehtävää on jaettu viiteen eri tehtäväjoukkoon vaikeustason mukaan. Jokaista tehtävää voi lisäksi pelata kolmella eri vaikeustasolla: normaalilla, vaikeutetulla tai veteraanilla.

Moninpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moninpelissä on Call of Duty: World at Warista ja Call of Duty 4: Modern Warfaresta tuttuja pelitiloja. Peliin on tehty myös kaksi karttapakettia (eivät ilmaisia kuten Call of Duty 4:ssa). Myös palvelinisännän vaihtaminen on uusittu. Peli pysähtyy siksi aikaa, kun palvelin etsii uuden isännän vanhan sijalle. Moninpelissä hankitaan kokemuspisteitä ja maksimitaso on 70, jonka jälkeen voi aloittaa ”Prestige”-tilan. Prestigen aloitettua pelaajan saavuttamat aseet ja haasteet katoavat ja pelaajan pitää ansaita ne uudelleen. Prestige-tilan voi aloittaa uudelleen kymmenen kertaa. Moninpeli ei sisällä ajoneuvoja. Tappoputkista voi saada erilaisia pelitilanteissa hyödynnettäviä palkintoja, kuten taisteluhelikopterin tai predator-lennokista ammuttavan ohjuksen. Moninpeli sisältää 16 kenttää sekä kymmenen kenttää, jotka tulevat ladattavien lisäosien mukana.

Ladattavat lisäosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moninpeliin on ilmestynyt kaksi ladattavaa lisäosaa: keväällä 2010 julkaistu ”Stimulus Package” sekä kesällä 2010 julkaistu ”Resurgence Package”.

Karttapaketti Stimulus Package julkaistiin Xbox 360:lle 30. maaliskuuta 2010. PlayStation 3:lle se julkaistiin Pohjois-Amerikassa 4. toukokuuta ja muualla maailmassa 5. toukokuuta. Windowsille se julkaistiin maailmanlaajuisesti 5. toukokuuta 2010.[9] Stimulus Package sisältää viisi karttaa, joista kaksi on uusittuja versioita Call of Duty 4: Modern Warfare -pelin kartoista ”Crash” ja ”Overgrown”. Xbox 360:lla pakettia myytiin ensimmäisen vuorokauden aikana noin miljoona kappaletta sekä ensimmäisen viikon aikana vielä 1,5 miljoonaa kappaletta.[10] On epävarmaa, kuinka monta kappaletta pakettia myytiin PlayStation 3 -konsolille, mutta luku on vähintään miljoona.[10]

Karttapaketti Resurgence Package julkaistiin Xbox 360:lle 3. kesäkuuta 2010. [11] PlayStation 3:lle ja Windowsille se julkaistiin 6. heinäkuuta 2010.[12] Resurgence Package sisältää viisi uutta karttaa, joista kaksi on uusittua versiota Call of Duty 4: Modern Warfare -pelin kartoista ”Strike” ja ”Vacant”.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin tarina sijoittuu alkuperäisen Modern Warfaren jälkeiseen aikaan viittä vuotta myöhemmin. Antiterroristijärjestö Task Force 141:n kenraali Shepherd vakuuttuu United States Army Rangersin sotamies Joseph Allenin taidoista harjoitusleirillä, ja päättää soluttaa tämän venäläisen terroristi Makarovin joukkoihin. Makarov on kuitenkin tietoinen Allenin henkilöllisyydestä ja ottaa tämän mukaansa moskovalaiselle lentokentälle, jossa ryhmä suorittaa joukkomurhan. Ennen pakenemistaan lentokentältä Makarov murhaa Allenin, ja miliisin löytäessä hänen ruumiinsa Venäjä saa syyn syyttää Yhdysvaltoja verilöylyn toteuttamisesta. Pian Venäjä aloittaa massiivisen yllätyshyökkäyksen Yhdysvaltoja vastaan.

Samaan aikaan McTavishin ryhmä on pelastusretkellä Siperiassa aikeenaan hakea Makarovin vihamies venäläisestä gulagista. Hän paljastuu ensimmäisen Modern Warfaren kapteeni Priceksi. He ehtivät hädin tuskin ulos gulagista ennen sen romahtamista. Pelastuksen jälkeen Price päättää kenraali Shepherdin vastustelusta huolimatta yrittää torjua eskaloitunutta sotatilannetta omatoimisesti ja laukaisee ydinohjuksen tuhoten Yhdysvaltain itärannikon yllä maata kiertävän kansainvälisen avaruusaseman. Räjähdyksestä syntyvä sähkömagneettinen pulssi lamauttaa elektronisen sodankäynnin ja antaa Yhdysvalloille kotikenttäedun. MacTavish ja kapteeni Price päättävät löytää Makarovin, ja jakavat ryhmänsä kahtia. Kersantti Gary ”Roach” Sanderson ja Simon ”Ghost” Riley lähtevät Georgian-Venäjän rajalle ja kapteenit Price ja MacTavish Afganistaniin. Ghostin ja Roachin ryhmä löytää tärkeää tietoa Makarovin olinpaikasta, jolloin kenraali Shepherd pettää ja ampuu heidät sekä ottaa tiedot haltuunsa. Kapteenit Price ja MacTavish saavat tämän tietoonsa ja päättävät kostaa Shepherdille. Kapteeni Price pyytää radiolla Makarovilta tietoja Shepherdin olinpaikasta vetoamalla vanhaan sanontaan ”viholliseni vihollinen on ystäväni”. Makarov paljastaa Shepherdin käyttävän tukikohtanaan Bravo-nimistä hotellia. Viimeisessä tehtävässä he hyökkäävät Shepherdin tukikohtaan ja tappavat tämän. Price menettää tajuntansa ja hänen herättyään MacTavish makaa henkihieverissä maassa. Kapteeni Pricen vanha ystävä Nikolai saapuu paikalle helikopterilla ja kantaa Pricen kanssa MacTavishin helikopteriin.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings 93.7% (PS3)[13]
93.4% (X360)[14]
87.8% (PC)[15]
Metacritic 94% (PS3)[16]
94% (X360)[17]
85% (PC)
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
Allgame 4/5[18]
Game Informer 9.75/10[19]
GamePro 5/5[20]
GameSpot 9.0/10[21]
GameSpy 5/5[22]
GameTrailers 9.5/10[23]
IGN 9.5/10
Official Xbox Magazine 10/10[24]
X-Play 5/5[25]

Modern Warfare 2 menestyi arvosteluissa hyvin. Arvosteluja keräävän Metacriticin pelin konsoliversioille antama keskiarvo on 94 % ja Windows-versiolle 85 %. Positiivista palautetta peli on saanut sen ”mukaantempaavasta tarinastaan, hienoista minitehtävistään ja moninpelistään.”[26] Erityisesti peliä on kritisoitu sen yksinpelin lyhyydestä. IGN:n Mark Bozon sanoi, että ”Modern Warfare 2:n yksinpeli on yllättävän lyhyt” ja että se ”ei vedä vertoja aikaisempien Call of Duty -pelien yksinpeleille.”[27]

Spike Video Game Awardseilla Modern Warfare 2 palkittiin parhaana ammuskelupelinä sekä parhaana moninpelinä. GameTrailers antoi pelille Vuoden peli -palkinnon. Pakistanilainen arvostelusivusto PakGamers palkitsi pelin Vuoden 2009 parhaana Xbox 360 -pelinä.[28]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Pegi-luokitus: Call of Duty: Modern Warfare 2 pegi.info. Viitattu 14.4.2010.
 2. KonsoliFIN: Modern Warfare 2 on sittenkin myös Call of Duty konsoliset. 10.7.2009. Viitattu 13.7.2009. [vanhentunut linkki]
 3. Modern Warfare 2 Sells Close To 5 Million In First Day 12.11.2009. GameInformer. Viitattu 12.11.2009.
 4. Modern Warfare 2 sells 4.7 million day one in U.S. and UK 12.11.2009. Videogamer. Viitattu 13.11.2009.
 5. http://kotaku.com/5403788/was-modern-warfare-2-really-the-biggest-launch-in-history
 6. Modern Warfare 2:sta myyty jo 20 miljoonaa kappaletta 15.6.2010. Gaming.fi. Viitattu 1.8.2010.
 7. http://www.telegraph.co.uk/technology/news/6454298/Call-Of-Duty-Modern-Warfare-2-leaked-footage-set-to-ignite-controversy.html
 8. http://www.telegraph.co.uk/technology/video-games/6588218/Call-Of-Duty-Modern-Warfare-2-not-banned-in-Russia-says-Activision.html
 9. Jouni Mäki-Panula: Modern Warfare 2:n lisäri PC:lle ja PS3:lle toukokuussa plaza.fi. 17.4.2010. Arkistoitu 20.4.2010. Viitattu 4.5.2010.
 10. a b Leahy, Brian: Modern Warfare 2 'Stimulus'-karttapaketti rikkoi PSN ennätykset 18.5.2010. Shacknews. Viitattu 25. toukokuuta 2010.
 11. http://xboxlive.ign.com/articles/108/1089307p1.html (Arkistoitu – Internet Archive)
 12. http://ps3.ign.com/articles/109/1096601p1.html
 13. Call of Duty: Modern Warfare 2 for PlayStation 3 GameRankings. Viitattu 15.11.2009.
 14. Call of Duty: Modern Warfare 2 for Xbox 360 GameRankings. Viitattu 15.11.2009.
 15. Call of Duty: Modern Warfare 2 for PC GameRankings. Viitattu 15.11.2009.
 16. Call of Duty: Modern Warfare 2 PS 3 Reviews MetaCritic. Viitattu 16.10.2009.
 17. Call of Duty: Modern Warfare 2 X360 Reviews MetaCritic. Viitattu 16.10.2009.
 18. Call of Duty: Modern Warfare 2 - Overview 10.11.2009. allgame. Arkistoitu 9.2.2010. Viitattu 1.1.2010.
 19. Biessener, Adam: Call of Duty 4: Modern Warfare 2 November 9, 2009. Game Informer. Viitattu 20.11.2009.
 20. Call of Duty: Modern Warfare 2 Xbox 360 Review November 10, 2009. GamerPro. Arkistoitu tammikuu 26, 2010. Viitattu 10.11.2009.
 21. Call of Duty: Modern Warfare 2 Review for Xbox 360 10.11.2009. GameSpot. Arkistoitu 15.1.2010. Viitattu 15.11.2009.
 22. Call of Duty: Modern Warfare 2 Xbox 360 Review November 10, 2009. GameSpy. Viitattu 10.11.2009.
 23. Call Of Duty: Modern Warfare 2 Video Game, Review HD November 10, 2009. GameTrailers. Viitattu 10.11.2009.
 24. Call of Duty: Modern Warfare 2 Xbox 360 Review November 10, 2009. Official Xbox Magazine. Viitattu 10.11.2009.
 25. Call of Duty: Modern Warfare 2 Xbox 360 Review November 10, 2009. X-Play. Arkistoitu helmikuu 5, 2010. Viitattu 11.11.2009.
 26. Telegraph Review Telegraph.co.UK. Viitattu 10.11.2009.
 27. Bozon, Mark: Call of Duty: Modern Warfare 2 Xbox 360 -arvostelu 10.10.2009. IGN. Viitattu 10.11.2009.
 28. http://goty.pakgamers.com/2009/?page=360 (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]