Call of Duty: Black Ops II

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Call of Duty: Black Ops II
Kehittäjä Treyarch
Julkaisija Activision
JP Square Enix
Jakelija Steam, Humble Store ja Microsoft Store
Suunnittelija David Vonderhaar
Käsikirjoittaja David S. Goyer
Säveltäjä Jack Wall
Trent Reznor (teemat)
Pelisarja Call of Duty
Pelimoottori Black Ops II engine
Julkaistu
 • 13. marraskuuta 2012
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: MVirheellinen ESRB-arvo
PEGI: 18
OFLC: MA15+
OFLC: R16
BBFC: 18
VET: 15
Alusta Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360,
Wii U Xbox one
Jakelumuoto Blu-ray-levy, DVD, digitaalinen lataus ja digitaalinen jakelu
Vaatimukset Windows Vista (Service Pack 2) tai Windows 7
Intel Core2 Duo E8200 2.66 GHz or AMD Phenom X3 8750 2.4 GHz
2GB for 32-bit OS tai 4GB 64-bit OS Nvidia GeForce 8800GT 512 MB tai ATI Radeon HD 3870 512 MB
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Call of Duty: Black Ops II on Treyarchin kehittämä ja Activisionin julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli, joka julkaistiin vuonna 2012 Microsoft Windowsille, PlayStation 3:lle, Xbox 360:lle ja Wii U:lle. Black Ops II on Call of Duty -pelisarjan yhdeksäs osa.[1]

Peli sijoittuu pääosin vuoteen 2025, mutta pelissä on kaksi aikajanaa. Toinen aikajana sijoittuu 1980-luvun loppupuolelle kylmän sodan hetkiin.[2] Toinen aikajana sijoittuu 2020-luvulle. Pelissä pelataan Alex Mason -nimisellä hahmolla ja hänen pojallaan David Masonilla. Alexilla voi pelata ainoastaan 1980-luvulle sijoittuvia tehtäviä, kun taas Davidilla pelataan ainoastaan 2020-luvun tehtäviä. Joissakin kohdissa peliä pelaaja voi tehdä valintoja, jotka vaikuttavat tuleviin tehtäviin, ja tällöin pelissä voi olla useita erilaisia loppuja.

Pelin julkaisupäivä ja ensimmäinen traileri julkaistiin 12. toukokuuta 2012.lähde? Toinen traileri julkaistiin 10. heinäkuuta 2012.lähde?

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltain asevoimat saapuvat vanhalle turvapaikkarakennukselle missä Raul Menendezin pitäisi lymyillä. Sen sijaan he löytävät entisen Yhdysvaltain asevoimien kersantin Frank Woodsin. Woods tietää Menendezistä paljon ja alkaa kertoa tarinaa samalla, kun Harper laittaa videokameran päälle.

1980-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mason saa tietää Woodsin olevan elossa Yhdysvaltain asevoimien kenraalilta ja Hudsonilta. Jotta he saisivat saada Woodsin sijainnin, heidän pitää auttaa kenraali Savimbin johtavaa sotilasryhmää pysäyttämään vihollissotilaiden hyökkäyksen. Tehtävä onnistuu ja Savimbi paljastaa Woodsin olevan Vietnamissa proomun luona. Mason ja Hudson lähtevät pelastamaan Woodsia, joka on yhdessä proomun konteista. Woodsin ympärillä on muita sotilaita, jotka ovat kuolleet joko verenvuotoon tai myrkkykaasuun. Woods on kuitenkin vielä elossa. Mason, Woods ja Hudson pakenevat uppoavasta proomusta rannalle, missä Mason hakee salaa apua radiolähettimen avulla. Paljastuu, että Menendez käyttää samaan aikaan radiolähetintä, jonka hän rikkoo Masonin uhkailemassa ampua tämän. Menendez yrittää tappaa Masonin puukolla, mutta Mason torjuu tämän ja ampuu Menendeziä kasvoihin. Mason, Woods ja Hudson pakenevat Vietnamista Savimbin ansiosta. Mason ja Woods lähetetään Afganistaniin kaappaamaan Menendezin tiedonvälittäjän. Tiedonvälittäjäksi paljastuu Kravchenko (edellisestä Call of Duty: Black Opsista). Kravchenko kertoo Menendezin kuljettaneen aseita kaikkialle maihin. Hän kertoo myös CIAn olleen punomassa juonia, joka kuitenkin paljastuu valheeksi. Woods ampuu hermostuneena Kravchenkon kuoliaaksi. Yhtäkkiä paljastuu että Menendez on kertonut Mullah Rahmaanille juonistaan jonka seurauksen Rahmaan on osallistunut siihen. Mason, Woods, Hudson ja kenraali Zhao lyödään tajuttomaksi ja he joutuvat olemaan aavikolla pitkän ajan, kunnes heidät pelastetaan. Mason, Woods ja Hudson ovat saapuneet Nicaraguaan pidättämään Menendezin, joka asustaa siskonsa Josefinan kanssa. Taistelun jälkeen Mason ja Woods raivaavat itsensä hotelille minne Menendez samaan aikaan saapuu pelastamaan Josefinan. Raivoissaan Woods yrittää ampua Menendeziä kohti mutta Mason estää sen ja Woods heittää kranaatin huoneeseen missä Josefina on. Menendez hyppää huoneeseen samaan aikaan kranaatin räjähdettyä. Josefina kuolee räjähdyksessä mutta Menendez onnistuu selviämään räjähdyksestä. Mason ja Woods lähetetään Panamaan tappamaan Menendezin. He ottavat matkan varrella Manuel Noriegan mukaansa, sillä Noriega onnistuisi paljastamaan Menendezin tarkan sijainnin Panamassa. Myöhemmin Woodsin ammuttua Menendezin, Woods juoksee ruumiin luokse ja paljastuu että hän ampui juuri Masonin. Menendez lyö Woodsilta tajun kankaalle ja tappaa Hudsonin medaljongilla. Hän jättää kuitenkin Woodsin ja Davidin eloon, sekä vannoo palaavansa valtaan jossain vaiheessa.

2020-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

David ja Harper ovat Myanmarissa etsimässä mikrosirua, jonka tietää Erik Breighner. Juuri kun he ovat saamassa mikrosirun haltuun, Breighner ammutaan kuoliaaksi ja David, sekä Harper pakenevat maanalaisesta tukikohdasta. Sen jälkeen heidät lähetetään Pakistaniin sotimaan Menendezin sotilaita vastaan. Kun David, Harper ja Salazar yrittävät paeta, he tapaavat tuntemattomat sotilaat. Nämä tuntemattomat sotilaat kuitenkin auttavat heitä pakenemaan. Tämän tehtävän jälkeen David, Harper ja Salazar lähetetään Caymaninsaarille sieppaamaan hakkeroijan koodinimellä: "Karma". Paikalle yhtäkkiä ilmestyy Menendezin sotilaita ja DeFalco joka haluaa saada Karman itselleen. DeFalco sieppaa Karman ja käskee kaikki tapettavaksi. David, Harper ja Salazar selviytyvät verilöylystä ja David ampuu DeFalconin tarkkuuskiväärillä. Karma suostuu paljastamaan Menendezin lymypaikan tietojärjestelmän ansiosta. Menendezin lymypaikaksi paljastuu Jemenissä oleva rakennustalo. Farid lähetetään Menendezin apulaiseksi hämäämään tätä, jotta Menendez voidaan pidättää. Menendez kuitenkin jo tietää tästä suunnitelmasta ja teeskentelee olevansa tämän puolella. Kun lentoalus ammutaan alas sinkolla ja sen sisältä tuodaan Harper, Faridilla on kaksi vaihtoehtoa: (Joko ampua Harperin kuoliaaksi tai säästää tämän hengen samalla uhraten itse henkensä). Pelastusjoukot saapuvat paikalle ja heille paljastuu Menendezin pakenevan Jemenistä lentoaluksella. Juuri ennen pakenemista Menendez onnistutaan pysäyttämään ja hänet pidätetään. Pidätettynä Menendez tuodaan "USS Barack Obama"-nimiselle sotalaivalle kuulusteltavaksi. Laivan tutka havaitsee vihollisia tulossa alusta päin. Menendez pakenee paikalta lyötyään Salazarilta ja Davidilta tajut kankaalle, sekä onnistuu tappamaan monia sotilaita laivalla. Myöhemmin paljastuu että Salazar on ollut Menendezin juonessa mukana ja ampuu kaksi sotilasta, sekä Karman (jos Farid on elossa ja suojaa tätä kuolemalta uhraten itsensä samalla). Menendez hakkeroi koko Yhdysvaltain asevoimien tietojärjestelmän ja pakenee lentoaluksella laivalta. Kohta kuitenkin koittaa "Cordis Die"-päivä eli (Tuomiopäivä). David ja Harper lähetetään lopulta tappamaan Menendez. Juuri kun Menendez on häipymässä paikalta, David haavoittaa tämän jalan ja niskan puukolla. Davidin pitää valita kaksi vaihtoehtoa: (Joko ampua Menendez, jolloin tämä "Cordis Die"-päivä koittaa tai jättää Menendezin eloon estäen samalla tuomiopäivän synnyn). Pian kaikki Menendezin sotilaat on kukistettu ja maailma voi olla taas rauhassa.

 • Jos Mason, Karma ja Menendez kuolevat, David ja Woods käyvät Masonin haudalla ja David laskee pistoolin Masonin haudalle muistoksi isästäänsä. Menendezin kuoltua, hän lupasi YouTube-videossaan tuomiopäivän koittavan jos hän kuolee. Tämän takia kapinaa ja sotia syntyy eikä maailmanrauhaa tule.
 • Jos Mason ja Karma kuolevat mutta Menendez jää eloon, Karman tilalle tulee sijainen joka ei osaa lainkaan englantia. Menendez pakenee vankilasta sähkökatkon takia ja soluttautuu kenraaliksi. Tämän jälkeen hän saapuu Woodsin luokse ja lyhyen keskustelun jälkeen Menendez surmaa Woodsin. Sitten hän menee hautausmaalle ja kaivaa siskonsa Josefinan hautaa, mistä hän löytää Josefinan hauta-arkun. Tämän seurauksena Menendez kaataa itseensä bensiiniä ja polttaa lopulta itsensä kuoliaaksi.
 • Jos Mason, Karma ja Menendez jäävät eloon, Karma korjaa tietojärjestelmän nopeasti. Mason saapuu Woodsin luo ja yllättää Davidin hänen saapumisestaansa. Mason kertoo Woodsin ampuneen häntä jalkaan ja siksi oli selviytynyt kuolemalta.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zombies[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Call of Duty: World at Warista ja Call of Duty: Black Opsista tuttu Zombies-pelimuoto palasi Black Ops II:een.

Black Ops II:n Zombiesissa on useita pelimuotoja. ”Tranzitissa” pelaajat (vähintään yksi) yrittävät selviytyä loputtomia zombielaumoja vastaan niin pitkään kuin mahdollista samalla matkaten robottikuskin ohjaaman linja-auton avulla kuvitteellisessa Green Runin kaupungissa, joka sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla. Tranzit koostuu viidestä isosta sekä kolmesta hyvin pienestä pelialueesta. Auto pysähtyy ainoastaan viidellä isoimmalla alueella, ja alueiden välissä on hyvin paksua ja tummaa sumua, laavaa ja myös pieniä suuripäisiä maan alta kaivautuvia olentoja (denizens), jotka hyppäävät pelaajan pään päälle ja alkavat raapia hänen kasvojaan, jolloin näkökyky ja liikkuvuus heikkenevät väliaikaisesti. Turvallisin tapa on matkustaa linja-autolla, kun aiotaan siirtyä paikasta toiseen. ”Survival”-pelimuoto on tunnettu World at Warin ja Black Opsin Zombie-pelimuodosta: tarkoituksena on selvitä koko ajan suuremmista eristä zombeja. ”Grief”-pelimuodossa pelaajat jaetaan kahteen joukkueeseen, ja pelaajat kilpailevat sekä toisiaan että zombeja vastaan. Revolution-lisäosan mukana julkaistussa ”Turned”-pelimuodossa pelaaja on joko ihminen tai epäkuollut. Tehtävänä on selviytyä muista pelaajista, kun taas Zombien täytyy tappaa ihmispelaajat. Eniten pisteitä kerännyt joukkue voittaa. Pelaaja pystyy muokkaamaan pelimuotoja ”Custom Games” -tilassa, jossa pystyy valitsemaan aloituserän ja vaikeustason sekä poistamaan kaikki yliluonnolliset esineet.

Survival- ja Grief-kenttiä ovat linja-autoasema (Bus Depot), kaupunki (Town) ja maatila (Farm), jotka ovat rajoitettuja alueita Tranzitista. Tranzit-pelimuodossa on kaksi muuta kenttää, pahasti vaurioitunut sähkölaitos (Power Station) sekä bensa-asema, jonka yhteydessä on myös autioitunut kahvila ja autokorjaamo (Diner). Diner on Revolutionin mukana tulleen Turned-pelimuodon pelialue. Peli sisältää myös erikseen maksullisen ”Nuketown Zombies” -kentän, joka perustuu ensimmäisen Black Ops -pelin moninpelikenttään. Kentässä voi pelata vain Survival-pelimuotoa, ja pelattavat hahmot ovat tuntemattomia hazma-asuihin tai pukuihin sonnustautuneita agentteja. Pelattavat hahmot Tranzitissa ovat nimeltään Misty Briarton, Russman, Samuel Stuhlinger ja Marlton Johnson. Hahmot muodostavat ”Green Run -ryhmän”.

DLC-tasossa Buried/Resolution 1295 ja Die Rise/Great Leap Forwardissa pelataan myös Green Run -hahmoilla. Toisin kuin Tranzitissa, Die Risessa ja Buriedissa, DLC-tasossa Mob of the Dead/Alcatraz Island pelataan täysin uusilla hahmoilla, jotka ovat pahanmaineisen Alcatrazin vankilasaaren vankeja; Billy Handsome, Salvatore ”Sal” DeLuca, Albert ”Weasel” Arlington ja Michael ”Finn” O’Leary. Green Run -ryhmää ei otettu myöskään Origins-tasoon vaan heidät korvattiin Black Ops ja World at War -pelien hahmoilla (Nikolai Belinski, Takeo Masaki, Tank Dempsey ja Edward Richtofen). Nuketown Zombiesiin ei myöskään kelpuutettu Green Run -ryhmää, mutta Marlton Johnsonin voi kuulla piileskelevän ydinpommisuojassa kun pelaaja puukottaa pommisuojan ovea. Myös Tranzitista tutun bussin karmivan torven voi kuulla soivan siirryttäessä neljännestä viidenteen kierrokseen.

Lisäosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisäosan nimi Moninpelikartat Zombiekartat & Lisäosat Extra-aseet Julkaisupäivä (Xbox 360) Julkaisupäivä
(PlayStation 3, Windows)
Revolution Downhill, Hydro, Mirage, Grind Turned & Die Rise / Great Leap Forward Peacekeeper 29. tammikuuta 2013 28. helmikuuta 2013
Uprising Encore, Magma, Studio & Vertigo Mob of the Dead / Alcatraz Island 16. huhtikuuta 2013 16. toukokuuta 2013
Vengeance Cove, Detour, Rush & Uplink Turned & Buried / Resolution 1295 Raygun Mark II 2. heinäkuuta 2013 1. elokuuta 2013
Apocalypse Pod, Takeoff, Frost & Dig Origins / Excavation Site 64 27. elokuu 2013 26. syyskuuta 2013

Keräilyversiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Call of Duty: Black Ops II:sta on julkaistu keräilyversiot Hardened Edition, Digital Deluxe Edition ja Care Package (ent. nimeltään Prestige Edition). Care Package sisältää Hardened Editionin lisäksi pelissä esiintyvän radio-ohjattavan MQ-27 Dragonfire -ilma-aluksen, Nuketown-moninpelikentän, Nuketown Zombies -kentän ja keräilytavaroita. Digital Deluxe Editionin saa Steam-pelikaupasta. Sen mukana tulee Call Of Duty: World at War, Nuketown-moninpelikenttä, Nuketown Zombies -kenttä ja Call of Duty: Black Ops II:n ääniraita. Myöhemmin julkaistiin Season Pass -niminen paketti, jonka ostettuaan pelaaja saa kaikki tulevat lisäosat heti käyttöönsä, kun ne ovat julkaistu ja siinäkin saa myös Nuketown Zombies ja 2025 -moninpelikentän mukanaan.lähde?

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings (WIIU) 85.88 %[3]
(X360) 85.53 %[4]
(PS3) 82.57 %[5]
(PC) 79.17 %[6]
Metacritic (X360) 83/100[7]
(PS3) 83/100[8]
(WIIU) 81/100[9]
(PC) 74/100[10]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
G4 4.5/5[11]
Game Informer 8.5/10[12]
GameSpot 8.0/10[13]
GameTrailers 9.4/10[14]
IGN 9.3/10[15][16]
Official PlayStation Magazine (UK) 8/10[17]
Official Xbox Magazine 8.5/10[18]
Official Xbox Magazine (UK) 8/10[19]

Call of Duty: Black Ops II on saanut yleisesti hyvän vastaanoton kriitikoilta. Peli sai kaikilla alustoilla yli 80 % pisteet, lukuun ottamatta Windows-versiota, joka sai 79,17 % pisteet. Metacritic antoi myös kaikille konsoliversioille yli 80 pistettä 100:sta ja Windows-versio jäi 74 pisteeseen 100:sta. IGN:n toimittaja Anthony Gallegos kuvaili peliä ”hyväksi esimerkiksi kuinka pelisarjan tulee kehittyä vuositasolla.”[15] Gallegos kehui pelin tarinaa mielenkiintoiseksi.

Myynti ja tulot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Activision on ilmoittanut uskovansa Call of Duty: Black Ops II:n ensimmäisen päivän toimitusten olleen suurimmat minkään videopelin kohdalla ikinä. Jo pelin edeltäjä Call of Duty: Modern Warfare 3 oli aiheuttanut suuren ostoryntäyksen. Activisionin toimitusjohtaja Eric Hirshberg sanoi, että yli 2,5 miljoonaa ihmistä jonotti yli 16 000 kaupassa keskiyöllä maanantaina ostaakseen Black Ops II:sen, ”mikä tekee siitä suurimman vähittäiskaupan julkaisun Activisionin historian ja teollisuuden historiassa”.lähde?

Activision ilmoitti Black Ops II pelin myyneen Yhdysvalloissa 7,5 miljoonaa kappaletta julkaisupäivänä[20] ja tuottaneen yli 500 miljoonaa dollaria ainoastaan Yhdysvalloissa ensimmäisen vuorokauden aikana tehden siitä kaikkien aikojen tuottoisimman viihdetuotteen julkaisumyynnin. Se on neljäs vuosi putkeen kun Call of Duty -sarja on rikkonut saman ennätyksen. Call of Duty: Modern Warfare 3 (2011) tuotti 400 miljoonaa dollaria päivässä, Call of Duty: Black Ops (2010) 360 miljoonaa päivässä ja Call of Duty: Modern Warfare 2 (2009) 310 miljoonaa dollaria.[21]

Black Ops II tuotti yli miljardi dollaria 15 päivässä, rikkoen samalla edellisen ennätyksen joka oli Modern Warfare 3:n nimissä 16 päivällä.[22]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Treyarch: Black Ops 2, virallinen sivusto callofduty.com. Viitattu 2.5.2012. (englanniksi)
 2. 48 Things That You Should Know About Call of Duty: Black Ops II
 3. Call of Duty: Black Ops II (WIIU) GameRankings. Viitattu 28.11.2012.
 4. Call of Duty: Black Ops II (X360) GameRankings. Viitattu 28.11.2012.
 5. Call of Duty: Black Ops II (PS3) GameRankings. Viitattu 28.11.2012.
 6. Call of Duty: Black Ops II (PC) GameRankings. Viitattu 28.11.2012.
 7. Call of Duty: Black Ops II for Xbox 360 - Reviews, Ratings, Credits, and More Metacritic. Viitattu 28.11.2012.
 8. Call of Duty: Black Ops II for PlayStation 3 - Reviews, Ratings, Credits, and More Metacritic. Viitattu 28.11.2012.
 9. Call of Duty: Black Ops II for Wii U - Reviews, Ratings, Credits, and More Metacritic. Viitattu 28.11.2012.
 10. Call of Duty: Black Ops II for PC - Reviews, Ratings, Credits, and More Metacritic. Viitattu 28.11.2012.
 11. Call of Duty: Black Ops 2 Review - Xbox 360 G4tv. Arkistoitu 20.11.2012. Viitattu Marraskuu 2012.
 12. Dan Ryckert: Call of Duty: Black Ops II review from GameInformer Marraskuu 13, 2012. Game Informer. Arkistoitu marraskuu 16, 2012. Viitattu huhtikuu 27, 2013.
 13. Call of Duty: Black Ops II Review Marraskuu 13, 2012. GameStop.
 14. REVIEW - Call of Duty: Black Ops II gametrailers.com. Viitattu Marraskuu 13, 2012.
 15. a b This is not the Shooter you expected Marraskuu 13, 2012. IGN. Viitattu Marraskuu 13, 2012.
 16. http://www.ign.com/articles/2012/11/21/call-of-duty-black-ops-2-wii-u-review
 17. Black Ops 2 PS3 review – Ditching modern warfare for future shooter thrills Official UK PlayStation Magazine. Arkistoitu marraskuu 15, 2012. Viitattu Marraskuu 13, 2012.
 18. Call of Duty: Black Ops II review Marraskuu 13, 2012. Official Xbox Magazine.
 19. Call of Duty: Black Ops 2 Review Marraskuu 13, 2012. Official Xbox Magazine UK.
 20. http://www.vg247.com/2012/12/07/black-ops-moved-7-5-million-copies-in-11-days-according-to-november-npd-data/
 21. http://www.telegraph.co.uk/technology/news/9683341/Call-of-duty-Black-Ops-II-sales-hit-500-million-in-first-24-hours.html
 22. http://www.pelaajalehti.com/uutiset/black-ops-ii-se-vain-rajayttaa-pankkeja-miljardi-nopeasti-rikki

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]