Call of Duty: Advanced Warfare

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Call of Duty: Advanced Warfare
Call of Duty Advanced Warfare.jpg
Kehittäjä Sledgehammer Games (Windows, PlayStation 4, Xbox One)
High Moon Studios (PlayStation3, Xbox 360)
Raven Software (moninpeli)
Julkaisija Activision
JP Square Enix
Jakelija Steam, Microsoft Store ja PlayStation Store
Ohjaaja Glen Schofield
Michael Condrey
Käsikirjoittaja John MacInnes
Eric Hirshberg
Mark Boal
Säveltäjä Harry Gregson-Williams
audiomachine
Pelisarja Call of Duty
Pelimoottori IW engine
Julkaistu
  • 4. marraskuuta 2014
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: MVirheellinen ESRB-arvo, PEGI: 18, USK: 18, CERO: Z, ACB: MA 15+
Alusta Microsoft Windows, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One
Jakelumuoto Optinen levy ja digitaalinen jakelu
Vaatimukset Core i3-530 2.9GHz, Phenom II X4 810, GeForce GTS 450 tai Radeon HD 5870 1024MB. 6GBtä RAMia, Windows 7 tai parempi. Direct X 11 ja 55 GBtä tilaa.
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Call of Duty: Advanced Warfare on Sledgehammer Gamesin, High Moon Studiosin ja Raven Softwaren kehittämä sekä Activisionin julkaisema Call of Duty -pelisarjaan kuuluva ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Peli julkaistiin vuonna 2014 Microsoft Windowsille, PlayStation 3:lle, PlayStation 4:lle, Xbox 360:lle ja Xbox Onelle. Pelin Day Zero Edition -version ennakkotilaajat saivat pelin jo 3. marraskuuta. Advanced Warfare on kolmas Call of Duty -peli, joka perustuu futuristiseen sodankäyntiin.

Pelin Windowsille, PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle kehittänyt Sledgehammer Games oli Advanced Warfaren myötä ensimmäistä kertaa pääkehittäjänä: pelitalo oli aiemmin avustanut Infinity Wardia Call of Duty: Modern Warfare 3:n kehitystyössä. Advanced Warfaren PlayStation 3 ja Xbox 360 -versioista vastasi High Moon Studios, ja pelin moninpelin sekä Exo-Survival-pelimuodon kehitti Raven Software.

Pelin yksinpelikampanjassa päärooleja esittävät Troy Baker ja Kevin Spacey.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Advanced Warfaren pelityyli on sama kuin aikaisemmissa Call of Duty -peleissä, mutta siihen on lisätty/muunneltu lisää piirteitä. Pelaajalla on käytössään esimerkiksi Exo-luurangot (engl. Exo-Skeleton), joiden avulla on mahdollista hyppiä korkeammalle, väistää sivulle tai lyödä vihollisia kovaa. Aikaisemmista osista tuttu Create-a-Class on nyt Create-a-Operator, jossa voi kustomoida oman sotilaan aseet, univormun, perkit, kyvyt ja killstreakit. Aseita on lainattu aikaisemmista Call of Duty -peleistä, suurimmaksi osaksi Ghostsista. Kyvyillä voi esimerkiksi suojata itseään Exo-kilvellä, piiloutua näkymättömäksi Exo-Cloakilla tai leijua ilmassa Exo-Hoverilla. Maasto on parempi kuin aikaisemmissa peleissä, ja nyt pääsee talojen ja rakennusten katoille. Pelaaja voi käyttää ns. Boost Jumpia (suom. Vauhtihyppy), jolla pääsee paikkoihin, minne ei tavallisella hypyllä pääse.

Exo-Survival[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Exo-Survival (suom. Exo-selviytyminen) on kolmas pelimuoto kampanjan ja moninpelin lisäksi. Se on hyvin samankaltainen kuin Modern Warfare 3:n Survival: tarkoituksena on selviytyä mahdollisimman monesta vihollisaallosta. Vihollisia on erilaisia, esimerkiksi dobermannit, AST:t ja hyökkäysrobotit.

Exo-Survivalissa pelaaja valitsee haluamansa luokan kolmesta vaihtoehdosta: Light, Specialist tai Heavy. Light-luokka on nopein ja dynaamisin, ja sen käyttäjille on tarjolla pistooleja, konepistooleja ja rynnäkkökiväärejä. Specialist-luokka on suhteellisen dynaaminen, mutta sen luokan sotilaat eivät voi tehdä nopeaa liikettä eteenpäin Boost Jumpin jälkeen. Specialist-luokan sotilaat voivat käyttää pistooleja, haulikoita ja tarkkuuskiväärejä. Heavy-luokka on voimakkain mutta samalla kömpelöin. Heavy-luokassa voi vain käyttää Boost Jumpia sekä aseinaan raskaita aseita ja pistooleja. Heavy-luokan sotilaat voivat kestää muihin luokkiin verrattuna enemmän vahinkoa. Muut luokat voivat käyttää toisten luokkien aseita vain, jos ostaa Weapons Free -ominaisuuden.

Aseita ja kykyjä voi ostaa Exo-pisteillä, joita saa haasteista. Haasteet tulevat kunkin vihollisaallon aikana. Exo-pisteillä voi myös ostaa aseisiin tähtäimiä, panoksia ja muita lisäosia. Exo-Survivalia voi pelata kaksinpelinä jaetulla ruudulla tai neljän pelaajan moninpelinä verkossa.

Exo-Zombies[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Exo-Zombies on sama kuin Exo-Survival, mutta siinä vihollisina ovat zombit. Pelimuoto on samanlainen kuin useissa aiemmissa Call of Duty -peleissä mukana oleva Zombies-muoto. Pelimuotoa on kuitenkin helpotettu, sillä zombit aiheuttavat hieman vähemmän vahinkoa. Exo-Zombies on saatavana vain niille, jotka omistivat Season Passin tai ladattavan Havoc-lisäosan, joka julkaistiin vain Xbox 360:lle ja Xbox Onelle tammikuussa 2015. Exo-Zombiesissa pelattavina hahmoina ovat Oz (John Malkovich), Lilith (Rose McGowan), Decker (Jon Bernthal) ja Mr. Kahn (Bill Paxton).

Pelaajat aloittavat pistoolilla ja kranaateilla, mutta voivat tarpeeksi rahaa saatuaan ostaa voimakkaampia aseita. Tietystä huoneesta löytyy Exo-luurankoja. Exo-Zombiessa ei ole aiemmista Call of Duty -peleistä tuttua Mystery Box -aselaatikkoa tai erikoiskykyjä tarjoavia perk-pulloja, mutta niiden tilalla 3D-tulostin ja Exo-Upgradet. 3D-tulostin antaa satunnaisen aseen ja Exo-Upgradet parantavat esimerkiksi kestävyyttä tai nopeutta. Exo-Zombiesissa on mahdollista altistua zombie-virukselle, jos hahmo saa iskun kaasulle altistuneelta zombilta. Tuolloin on minuutti aikaa ehtiä eristysalueelle, muutoin pelihahmo muuttuu zombiksi ja pelaaja joutuu odottamaan käynnissä olevan zombiaallon päättymistä.

Lisäosat: Havoc, Ascendance, Supremacy ja Reckoning.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kampanjan tarina alkaa siitä, kun Yhdysvaltain merijalkaväki lähetetään vuonna 2054 Souliin. Pelaaja ohjaa päähenkilö Jack Mitchelliä, joka yhdessä kaverinsa Will Ironsin ja kersantti Cormackin kanssa lähtee sotimaan Yhdistyneitä korealaisia vastaan. He saavat tiedon raketinheittimellä varustetusta sotakoneesta, joka pitää tuhota. Mitchell ja Will kiipeävät koneen kylkeen ja laittavat räjähteet koneen sisälle. Moottorin ovi kuitenkin sulkeutuu jumittaen Willin käden sisälle. Mitchell yrittää avata ovea väkisin, mutta Will tönäisee hänet alas. Kone nousee ylös ja räjähtää, tappaen Willin samalla. Mitchell putoaa alas hengissä, mutta auton ovi lentää häntä päin ja jumittaa hänen kätensä maahan. Cormack saapuu paikalle, ja joutuu katkaisemaan Michellin vahingoittuneen käden.

Soulin sodan seurauksena 6 000 Yhdysvaltain merijalkaväen sotilasta saa surmaansa. Willin hautajaisissa on paikalla myös hänen isänsä Jonathan Irons, joka on sota-yritys Atlas Corporationin toimitusjohtaja. Irons antaa halvaantuneelle Mitchellille käyntikortin, jos tämä haluaisi vielä palvella koko maailman puolesta.

Kuluu viisi vuotta, ja Mitchell on Atlasilla töissä. Hän on harjoittelemassa eräässä simulaattorissa, Atlasin tukikohdassa. Simulaatiossa Mitchellin tiimi yrittää pelastaa valepresidenttiä talosta. Simulaatio kuitenkin epäonnistuu, koska Mitchellin uusi robottikäsi ei tottele, ja eräs tuntematon sotilas ampuu presidenttiä päähän. Sotilas paljastuu brittiläiseksi kapteeni Gideoniksi, joka työskentelee myös Atlasilla. Gideon ohjaa pelaajan ase- ja kranaattiharjoituksiin, jossa testataan pelaajan kykyjä. Yksi näistä on Overload, jolla voi hidastaa aikaa, ja ampua viholliset ennen kuin he ampuvat pelaajan.

Pian kuitenkin alkaa ensimmäinen tehtävä. Terroristijärjestö KVA kaappaa Nigerian pääministerin. Kaappauksen takana toimii KVA:n johtaja Joseph Chkheidze, koodinimellä ”Hades”. He pelastavat pääministerin ja lähtevät pelastamaan teknologia. Teknologi saadaan pelastettua ja hänet lähetetään kuulusteluihin. Tämän jälkeen KVA hyökkää Seattlen ydinvoimalaan. Mitchell, Gideon ja monet muut sotilaat lähetetään estämään terroristien aikeet. He onnistuvat ajamaan KVA:n joukot pois Seattlesta, mutta reaktorit ylikuumenevat ja ydinvoimala tuhoutuu. KVA hyökkää myöhemmin eri puolille maailmaa ja hyökkäykset vaativat 50 000 ihmishenkeä.

Neljän vuoden kuluttua Mitchell, Gideon ja kaksi muuta Atlasin sotilasta lähetetään Detroitiin, joka on autioitunut Seattlen katastrofin jälkeen. Selvittääkseen Hadesin sijainnin he aikovat löytää Pierre Danois’n, Hadesin oikean käden. Kaupunkia kuitenkin vartioidaan AST:eiden (Armored Support Transport) avulla. Detroit on tulvan alla, ja ryhmä joutuu ajamaan kaupunkiin leijuvilla moottoripyörillä. Danoisin olinpaikaksi paljastuu sairaala, jonne ovat kuitenkin saapuneet KVA:n puhdistusjoukot. Ryhmä löytää Danois’n, mutta KVA:n joukot yrittävät estää heitä pakenemasta kaupungista. Ryhmä onnistuu pakenemaan muurien taakse samalla, kun AST:eet avaavat tulen KVA:n joukkoja päin.

Atlasin sotilas Ilona kuustelee Danoisia ja saa selville, että Hades on konferenssissa Santorinin saarella Kreikassa. Gideon, Torres ja Joker hyökkäävät talolle, jossa konferenssi on. Mitchell antaa lisätukea ampumalla ylimääräiset vartijat lentorobotilla. Mitchell ampuu Hadesin, mutta Gideon huomaa sen olevan valekopio, joka räjähtää. Gideon ja Joker selviytyvät iskusta, mutta Torres loukkaantuu. Todellinen Hades yrittää paeta autolla. Mitchell ja Ilona joutuvat paetessaan tornissa piileskelevän tarkka-ampujan kohteeksi, mutta Mitchell tuhoaa tornin raketinheittimellä. Ryhmä yrittää tuhota Hadeksen saattueen, mutta tämä ajaa autolla Mitchelliä päin. Ilona ja Hades kamppailevat, kunnes Mitchell viiltää Hadeksen kurkun auki. Ennen kuin Hades kuolee, hän antaa Mitchellille mikrosirun ja toteaa, että ”Irons tietää”.

Atlaksen tukikohdassa Ilona, Mitchell ja Gideon purkavat mikrosirun sisällön ja tajuavat Ironsin olevan huijari. He alkavat taistella Atlasta ja Ironsia vastaan, mutta päätyvät vangeiksi, ja Mitchelia ja Cormackia kidutetaan. Lopulta Mitchell, Cormack, Ilona ja Gideon onnistuvat pakenemaan vankilasta, mutta Cormack kuolee saamiinsa vammoihin. Mitchell ja Gideon lähetetään Atlasiin tappamaan Irons, mutta tämä pysäyttää hyökkääjät hakkeroimalla näiden pukujen toimintakyvyt. Irons pakenee jättää Mitchelin ja Gideonin kuolemaan liekehtivään pilvenpiirtäjään, mutta Mitchell onnistuu hakkeroimaan puvun estosuojauksen ja lähtee Ironsin perään. Kun Mitchell saa Ironsin kiinni, he melkein putoavat pilvepiirtäjästä sen raunioihin. Irons ei irrota otettaan Mitchellin robottikädestä, joten tämä joutuu katkaisemaan robottikätensä puukolla. Irons ja Mitchelin robottikäsi putoavat liekkeihin. Gideon kertoo Atlasin antautuneen ja sodan olevan ohi.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metacritic-kerääjäsivustolla pelin PS4-versio sai 83/100 pistettä, perustuen 39 kriittiseen arvosteluun.[1] GameSpotin arvostelussa peliä kritisoitiin tarinan epäjohdonmukaisesta kerronnasta, kun taas moninpelin sisällön runsautta kehuttiin.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Call of Duty: Advanced Warfare metacritic.com. Viitattu 4.7.2022. (englanniksi)
  2. Concepcion, Miguel: Call of Duty: Finest Hour Review gamespot.com. Viitattu 4.7.2022. (englanniksi)