Harlem

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Harlemin sijainti
Harlem merkittynä katkoviivoin

Harlem on pääosin tummaihoisten asuttama kaupunginosa New Yorkissa Manhattanin pohjoisosassa. Nimi tulee alankomaalaisten Nieuw Haarlem -nimisestä siirtokunnasta, joka perustettiin paikalle 1658. 1800-luvulla Harlem oli suosittu asuin- ja kesänviettoalue. 1900-luvun alussa Harlemissa asui paljon juutalaisia[1], italialaisialähde?, irlantilaisia[2] sekä suomalaisia[3].

Vuoden 1900 jälkeen New Yorkiin muutti paljon afroamerikkalaisia, jotka pakenivat Etelä-Yhdysvaltojen maaseudun rajoituksia. Harlemin kasvaminen ”mustaksi suurkaupungiksi” oli tämän muuttoliikkeen tahaton seuraus. Afroamerikkalaisille alettiin vuokrata asuntoja silloin vielä enimmäkseen juutalaiselta alueelta. Kasvava etninen ja taloudellinen vihamielisyys ajoi valkoiset muuttamaan pois, vaikka Itä-Harlem jäikin suurimmaksi osaksi italialaiseksi, ja vuonna 1930 Harlemissa eli yli 200 000 afroamerikkalaista. Heidän taiteellinen lahjakkuutensa loi Harlemin renessanssin ja muusikkonsa olivat jazz-ajan johtajia, mutta silti tosiasiaksi jäi, että Harlemista oli tulossa kaupungin suurin slummi. 1930-luvun lama tuhosi taloudelliset mahdollisuudet, korkeat vuokrat pakottivat jakamaan asuntoja ja kerrostaloelämän lieveilmiöt tuhosivat köyhän yhteisön. Harlem kärsi pitkään rappiosta, mistä se ei noussut ennen 1900-luvun loppua.[4]

The Harlem Renaissance (Harlemin renessanssi) tarkoittaa aikaisemmin nimityksellä The New Negro Movement kutsuttua 1900-luvun alussa ja varsinkin 1920-luvulla esiintynyttä afro-amerikkalaista kirjallisuutta, taidetta, musiikkia, tanssia ja yhteiskuntakritiikkiä, joka kukoisti Harlemissa.

Eräitä tunnettuja Harlemissa syntyneitä henkilöitä ovat rap-artistit Tupac Shakur (2Pac)[5], Asap Rocky[6] ja Big L[7] sekä muusikot Tom Morello[8] ja Moby[9].

Afro-amerikkalaisten miesten elinajanodote Harlemissa on matalampi kuin miesten elinajanodote Bangladeshissa tai Sudanissa[10]

Harlem on erityisesti 1940–1990-luvuilla ollut tunnettu rikollisuudestaan, esimerkiksi huumekaupasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Harlem.
Tämä Yhdysvaltoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.