Peter Stuyvesant

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tuntemattoman taiteilijan maalaus Peter Stuyvesantista, noin 1660

Peter Stuyvesant [ˈstaɪvəsənt] (noin 1610 Länsifriiseinsaaret[1] – elokuu 1672) oli nykyisen New Yorkin alueelle vuonna 1626 hollantilaisten perustaman Uuden-Amsterdamin siirtokunnan viimeinen kuvernööri. Siirtokunta oli taloudellinen pettymys, ja vuonna 1664 Alankomaat myi sen Englannille, joka antoi sille nykyisen nimen New York.

Siirtokunta oli alusta alkaen levoton, ja ankarasta kuristaan tunnettu Peter Stuyvesant lähetettiin 1647 sinne pitämään huolta yleisestä järjestyksestä. Hän määräsi muun muassa kaikki alueen ravintolat suljettavaksi jo kello 21. Tiukkana kalvinistina hän myös tuomitsi kovalla kädellä kaikki vapaa-ajattelijat ja kveekarit.

Tämän ajan vaikutus näkyy vielä monissa alueen nimissä. Esimerkiksi alkujaan intiaanipolkuna tunnetusta Broadwaystä käytetään edelleen sen hollanninkieliseen alkuperään Breede Wegh ('leveä tie') viittaavaa nimeä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "Stuyvesant, Peter (about 1610-1672)."[vanhentunut linkki] Young Students Learning Library. 1996. Haettu 18.10.2016 palvelusta HighBeam Research (vaatii tilauksen).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]