Mortal Kombat 11

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mortal Kombat 11
Kehittäjä NetherRealm Studios
Shiver Entertainment
Julkaisija Warner Bros. Interactive Entertainment
Jakelija PlayStation Store, Microsoft Store, Steam, Nintendo eShop, Humble Store ja Google Stadia
Pelisarja Mortal Kombat
Pelimoottori Unreal Engine
Julkaistu PlayStation 4, Windows, Xbox One
  • NA 23. huhtikuuta 2019
  • EU 23. huhtikuuta 2019
  • AUS 23. huhtikuuta 2019
Nintendo Switch
  • NA 23. huhtikuuta 2019
  • EU 10. toukokuuta 2019
  • AUS 23. huhtikuuta 2019
Lajityyppi taistelupeli
Pelimuoto yksinpeli
moninpeli
Ikäluokitus ESRB: M Virheellinen ESRB-arvo
PEGI: 18
Alusta Nintendo Switch
PlayStation 4
Microsoft Windows
Xbox One
Hinnoittelutapa kertamaksu
Jakelumuoto Blu-ray
pelimoduuli
digitaalinen jakelu
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Mortal Kombat 11 on NetherRealm Studiosin ja Shiver Entertainmentin kehittämä ja Warner Bros. Interactive Entertainmentin julkaisema tappelupeli. Pelin on julkaistu 23. huhtikuuta 2019 Nintendo Switchille, Microsoft Windowsille, PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle, sekä myöhemmin myös Google Stadialle, PlayStation 5:lle ja Xbox Series X|S:lle. Peli kuuluu Mortal Kombat -sarjaan.

Pelin ennakkotilaajat saivat pääsyn maaliskuun aikana tulevaan betaan ja myös pelattavana hahmona Shao Kahnin.

Pelin päivitetty lisäosa Mortal kombat 11: Aftermath julkaistiin 26. toukokuuta 2020. Pelin toinen päivitetty lisäosa Mortal Kombat 11: Ultimate Edition julkaistaan 17. marraskuuta 2020.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin uutena ominaisuuksina on muokata hahmoille uudet asusteet sekä variaatiot. Taisteluissa uutuutena on Fatal Blow, joka aktivoituu jos vastustaja on saanut paljon vahinkoa. Fatal Blow korvaa edellisissä osissa olleen X-Rayn, mutta tällä kertaa vastustajaa satutetaan vielä väkivaltaisemmilla hyökkäyksillä. Pelissä on tuttuun tapaan myös Fatalityt. Jokainen Fatality päättyy hidastettuun kuvaan. Myös edellisessä pelissä paluun tehnyt Brutality on myös pelissä. Pelin päivitetyssä lisäosassa on mukana myös Friendship-liike ja Stage Fatalities-liikkeet.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksi vuotta Shinnokin kukistumisen jälkeen tämän amuletin korruptoima Raiden mestattuaan Shinnokin suunnittelee puolustavansa Earthrealmia tulevilta hyökkäyksiltä tuhoamalla Earthrealmin viholliset jo ennen kuin he ovat uhka. Raiden järjestää harhautuksen, jonka seurauksena Sonya Bladen johtama erikoisjoukko, johon Cassie ja Jacqui kuuluvat hyökkäävät Netherrealmiin ja virittävät pommit Netherrealmin linnoitukseen, jossa Shinnokin elävää päätä säilytetään. Sonya saa surmansa jäätyään putoavan kivikasan alle ja räjäytettyään pommit, jotka tuhoavat linnoituksen. Langenneiden Liu Kangin ja Kitanan katsellessaan tuhoja mystinen hahmo Kronika ilmestyy heille yllättäen ja kertoo olevansa ajanpitäjä, jolla on kyky muuttaa aikaa palauttaen linnoituksen entiselleen. Kronika värvää korruptoituneet Liu Kangin ja Kitanan puolelleen avustamaan häntä luomaan uuden aikajanan, jossa Raidenia ei enää ole.

Outworldissa Kotal Kahn on teloittamaisillaan Kollectorin, Shao Kahnin entisen palvelijan, kunnes samanaikaisesti tapahtuu Kronikan luoma aikamyrsky, joka tuo paikalle eri aikajanoista Shao Kahnin, Skarletin, Barakan ja nuoremmat Kanon, Erron Blackin, Jaden, Raidenin, Kitanan, Liu Kangin, Johnny Cagen, Sonyan, Jaxin, Scorpionin, Kabalin ja Kung Laon nykyaikaan, jolloin korruptoitunut Raiden lakkaa olemasta. Syntyneen hämmennyksen seurauksena alkaa taistelu, jonka jälkeen D'Vorah vie Barakan, Skarletin, Shao Kahnin, Erronin ja Kanon turvaan pesäänsä. Shao Kahn raivostuu kuultuaan D'Vorahin tappaneen Mileenan, mutta D'Vorah saa hänet vakuuttuneeksi liittoutumaan Kronikan puolelle. Menneisyyden Liu Kang, Kung Lao ja Raiden muodostavat liiton Kotalin kanssa ja matkaavat erikoisjoukkojen päämajaan Kotalin ja Jaden puolustaessa Outworldia Kronikan joukoilta. Liu Kang ja Kung Lao matkaavat Wu Shin akatemiaan tutkimaan ja kohtaavat Kronikan apulaisen Gerasin, joka pysäyttämällä ajan onnistuu pakenemaan Earthrealmin elinvoiman sisältävän kapselin kanssa.

Erikoisjoukot saavat tietää uudelleenrakennetun Sektorin ja Noob Saibotin ja kyborgiksi muutetun Frostin rakentavan Kronikalle kyborgiarmeijaa tehtaassa. Nykyajan Sub-Zero ja Scorpion alias Hanzo Hasashi matkaavat tehtaaseen ja kukistettuaan Cyraxin ja palautettua hänet hyväksi onnistuvat hänen avullaan sulkemaan tehtaan vaikka Cyrax kuoleekin jälkeenpäin, minkä jälkeen he kukistavat Sektorin. Myöhemmin Geras ja molemmat Kanot rakentavat Sektorin uudelleen johtamaan kyborgien armeijaa. Raiden yrittää pyytää apua Vanhimmilta Jumalilta tuloksetta, vaikka Cetrion antaa Raidenille vihjeen Kronikan kukistamiseksi. Myöhemmin Raiden huomaa kauhukseen Cetrionin, joka paljastui Kronikan tyttäreksi ja Shinnokin veljeksi tappaneen muut Vanhimmat Jumalat ja avustaneen Kronikaa alusta asti. Kotal ja Jade matkaavat Tarkatanien leiriin ja Jade yrittää vakuuttaa Tarkatanit liittymään Shao Kahnia vastaan, mutta Kotal paljastaa Jadelle aiemmin tappaneensa kaikki Tarkatanit, jotka Kronika toi takaisin henkiin, minkä seurauksena Jade joutuu taistelemaan Kotalia vastaan estääkseen häntä tekemästä samaa uudelleen, minkä jälkeen Shao Kahn vangitsee heidät.

Molempien Kanojen johtamat Black Dragon klaanin ja Sektorin kyborgiarmeijat hyökkäävät Erikoisjoukkojen päämajaan, joka tuhoutuu räjähdyksessä ja menneisyyden Johnny Cage ja Sonya joutuvat vangiksi, vaikka Sektor tuhoutuu jälkeenpäin tukikohdan räjähdyksessä ja vanhempi Johnny Cage haavoittuu. Raiden vie selviytyneet turvaan Hanzon Shirai-Ryu'n klaanin Tulipuutarhaan. Cassien tiimi hyökkää Black Dragon klaanin päämajaan pelastaen Sonyan ja Johnnyn ja Sonya tappaa menneisyyden Kanon, jolloin tulevaisuuden Kano lakkaa olemasta. Liu Kang ja Kung Lao pelastavat Jaden Skarletilta ja saavat vakuutettua Barakan liittymään Tarkatanien kanssa Shao Kahnia vastaan menneisyyden Kitanan onnistuessa saamaan Sheevan avustamaan Kotalia. Shao Kahn taistelee areenalla Kotalia vastaan vammauttaen tämän, mutta Kitana pelastaa Kotalin ja sokaisee Shao Kahnin, minkä jälkeen Kotal tekee Kinanasta Outworldin uuden hallitsijan.

Raiden lähettää menneisyyden Jaxin ja Jacquin Shang Tsungin saarelle noutamaan Sielujen Kruunua estääkseen Kronikaa saamasta kruunua haltuunsa. Cetrion ja tulevaisuuden Jax, jonka Kronika oli värvännyt puolelleen onnistuvat kuitenkin saamaan kruunun ja toimittivat sen Kronikalle. Hanzo lähtee Netherrealmiin taivuttelemaan Kharonin, Netherrealmin sielujen lautturin liittymään hyvien puolelle ja pelastaa Kharonin D'Vorahilta. Hanzo kohtaa menneisyyden Scorpionin ja yrittää vakuuttaa hänet liittymään hyvien puolelle, vaikka D'Vorah haavoittaa Hanzoa kuolettavasti tappaen hänet. Menneisyyden Scorpion ilmestyy Raidenille kertoen hänelle mitä Hanzo sanoi hänelle, mutta Raiden ei usko häntä ja kiduttaa Scorpionia Shinnokin amuletilla muuttuen jälleen silminnähden korruptoituneeksi. Liu Kang taistelee Raidenia vastaan ja tilanne uhkaa toistaa aiemmat tapahtumat, mikä johti Liu Kangin kuolemaan ja pahaksimuuttumiseen, kunnes Raiden saa näyn useista eri aikajanoista, joissa hän tappaa Liu Kangin taistelussa, minkä jälkeen Kronika pysäyttää ajan ja ilmestyy Raidenille ja sanoo tälle tämän tekojen ja virheiden johtavan aina Liu Kangin tuhoon ja ettei Raiden voi estää häntä. Kronika vie menneisyyden Liu Kangin mukanaan linnoitukseensa ja korruptoitunut Liu Kang imee iteensä menneisyyten itsensä sielun voimistuakseen entisestään.

Kharon johdattaa Raidenin ja Earthrealmin ja Outworldin armeijat Kronikan linnoitukseen. Taistelun aikana Raiden hukuttaa Gerasin pohjattomaan Verimereen ja kukistaa Frostin sammuttaen tämän kyborgiarmeijan. Raiden taistelee korruptoitunutta Liu Kangia vastaan ja yhdistää itsensä Liu Kangin kanssa muuttaen Liu Kangin Tulijumalaksi antaen tälle voimansa. Liu Kang uusien voimiensa ansiosta onnistuu tunkeutumaan Kronikan linnoitukseen ja kykenee vastustamaan Kronikan ajankääntämisvoimia Kronikan palauttaessa ajan alkuun. Liu Kang kukistaa Cetrionin, joka antaa voimansa Kronikalle joka vei Liu Kangin luomaansa Uuteen Aikakauteen, missä Kronika ja Liu Kang taistelivat keskenään ja Liu Kang kukisti Kronikan muuttamalla tämän kristallipatsaaksi ja tuhosi tämän kädet ja ruumiin ja katkaisi Kronikan pään tappaen hänet. Tämän jälkeen Raiden erkani Liu Kangista ja kertoi menettäneensä voimansa ja muuttuneensa kuolevaiseksi ja Liu Kangin olevan nyt Earthrealmin uusi suojelija ja Liu Kangin voivan Kronikan Ajan Tiimalasin avulla peruuttaa aiemmat tapahtumat. Liu Kang aikoi värvätä Kitanan apulaisekseen muokkaamaan aikaa ja luomaan kaikille suotuisan Uuden Aikakauden. Tästä seuraa lisäsisältö Aftermathin (Arkistoitu – Internet Archive) juoni.

Aftermath[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kronikan kukistumisen jälkeen ja kuolevaiseksi muuttuneen Raidenin ryhtyessä Jumalaksi muuttuneen Liu Kangin neuvonantajaksi, Liu Kang on aloittamaisillaan Uuden Aikakauden luomisen, kunnes menneisyyden Shang Tsung, Nightwolf ja Fujin tulivat keskeyttämään hänet selittäen hänen muuten aiheuttavan maailman tuhon, joka olisi voinut tapahtua ilman Kronikan päähinettä. Liu Kang suostuu Raidenin epäilyistä huolimatta lähettämään Shang Tsungin, Fujinin ja Nightwolfin menneisyyteen noutamaan Kronikan päähineen Shang Tsungin saarelta ennen sen joutumista Kronikan käsiin. Kolmikko ilmestyy kolosseumille samalla hetkellä kun Kitana on kukistamaisillaan Shao Kahnin. Kolmikon yrittäessä poistua paikalta huomaamatta, Kollector huomaa heidät ja lähtee seuraamaan heitä. Nightwolf joutuu taistelemaan Kollectoria vastaan voittaen hänet. Päästyään pois kolosseumilta Shang Tsung kertoo heille heidän tarvitsevansa Sindelin apua suunnitelmassaan. Fujin noutaa Wu Shin Akatemian alla sijaitsevaa Jinsein energianlähdettä Sindelin palauttamiseksi ennalleen. Samalla he joutuvat taistelemaan Kronikan lähettämiä Frostia ja Gerasia vastaan. Saavuttuaan Netherrealmiin langennut Liu Kang vangitsee heidät Shinnokin temppeliin. Nightwolf vapauttaa itsensä ja muut ja taistelee langennutta Sindeliä ja tulevaisuuden itseään vastaan voitokkaasti. Kolmikko saapuu Sheevan luokse Sindelin ruumis mukanaan pyytäen tämän apua Sindelin viemisessä Sielujen Kammioon. Sheeva suostuu auttamaan heitä ja raivaa pois esteitä heidän tieltään kukistaen Barakan, Erron Blackin, Jaden, Kotalin ja Kitanan heidän matkatessaan Sielujen Kammioon, jossa Fujin ja Shang Tsung herättävät Jinsein energian ja taikavoimiensa avulla Sindelin jälleen henkiin palauttaen hänet normaaliksi. Tämän jälkeen Sindel lähtee kolmikon mukaan Shang Tsungin saarelle auttamaan heitä kruunun noutamisessa. Saarella Fujin kukistaa taistelussa langenneen Kabalin, Noob Saibotin ja tulevaisuuden Jaxin saaden vakuutettua Jaxille Kronikan huijanneen häntä estäen näin tämän tulevan taistelunsa Jacquita ja Raidenia vastaan. Cetrionin saavuttua paikalle hän kukistaa Nightwolfin, joka aikoo uhrata itsensä samalla tavalla kuin aiemmin Sindeliä vastaan, mutta Sindel tulee väliin pelastaen Nightwolfin ja kukistaa taistelussa Cetrionin ja estää tätä viemästä kruunua Kronikalle. Tämän jälkeen Fujin ja Shang Tsung lähtevät viemään kruunua Raidenin luo, joka ei usko Fujinin puheita Shang Tsungin liitosta heidän kanssaan ja Raiden taistelee Fujinia vastaan, mutta Fujin kukistaa Raidenin ja saa tämän vakuuttuneeksi ja tajuamaan Shinnokin amuletin aiheuttaneen tämän aiemmat vihapurkaukset. Kronikan saapuessa paikalle hän paljastaa muille Shang Tsungin luoneen aiemmin hänen kruununsa ja suunnittelevan petosta aikeenaan käyttää kruunua itse heitä vastaan. Kronikan yrittäessä napata kruunun itselleen Fujin onnistuu saamaan kruunun päähänsä ja käyttää sen voimia torjuakseen Kronikan hyökkäykset ja Shang Tsung lähettää Kronikan pois. Tämän jälkeen Fujin kertoo Raidenille tapahtumista, jotka johtivat Kronikan kukistumiseen ja Raiden lähtee kokoamaan armeijaa Kronikan linnoitukseen.

Myöhemmin Outworldissa Sindel keskusteli salaa Shang Tsungin kanssa heidän tulevasta suunnitelmasta muiden pettämiseksi. Sindel vapauttaa sokaistun Shao Kahnin vankilasta palaten hänen rinnalleen paljastaen todellisen luonteensa. Sindel tappaa Sheevan ja valehtelee shokaneille Kitanan olevan syyllinen saaden shokanit hyökkäämään Netherrealmissa Cassien tiimin kimppuun. Sindel parantaa Shao Kahnin vammat ja lähtee hänen kanssaan Netherrealmiin Kronikan linnoitukseen. Sindel ja Shao Kahn kukistavat Gerasin, jonka Kronika lähetti heidän kimppuunsa. Netherrealmissa Sindel ja Shao Kahn kukistavat Kitanan joukot ja Kitana järkyttyy tajuttuaan äitinsä valehdelleen hänelle alusta asti ja olevan paha. Sindel paljasti Kitanalle tappaneensa Jerrodin ja olleen Shao Kahnin puolella siitä saakka, kun tämä valtasi Edenian. Sindel kukistaa ja vangitsee Kitanan ja Shao Kahn tappaa Kotal Kahnin kostaen hänelle tappionsa ja murtaa menneisyyden Liu Kangin jalat, mikä vaikuttaa myös hänen tulevaisuuden korruptoituneeteen itseensä estäen Raidenia antamasta Liu Kangille voimiaan. Fujinin avatessa kruunun avulla Kronikan linnoituksen portit hän antaa kruunun Raidenille, joka paljastuukin valeasuiseksi Shang Tsungiksi oikean Raidenin ilmestyessä paikalle. Shang Tsung laittaa kruunun päähänsä muuttuen nuorempaan muotoonsa ja tappaa menneisyyden Nightwolfin, Fujinin ja Raidenin imien heidän sielut ja elinvoimat itseensä. Shang Tsungin, Sindelin ja Shao Kahnin päästyä Kronikan linnoitukseen he kukistavat Kronikan puolustajat Sindelin tappaessa langenneet tulevaisuuden Jaden ja Kitanan Shao Kahnin kukistaessa tulevaisuuden langenneen Kung Laon. Tämän jälkeen lähestyessään tiimalasia Shang Tsung petti Sindelin ja Shao Kahnin kukistaen heidät taistelussa ja Shang Tsung tappoi heidät imien heidän sielut ja elinvoimat itseensä. Tämän jälkeen Shang Tsung taisteli Kronikaa vastaan kukistaen tämän taistelussa ja Shang Tsung tappoi Kronikan imien tämän sielun itseensä, jolloin Kronikan ruumis tuhoutui. Juuri kun Shang Tsung julisti itsensä uudeksi ajanpitäjäksi ja oli aikeissa käyttää tiimalasia luodakseen itselleen uuden aikakauden, tulevaisuuden Jumalaksi muuttunut Liu Kang ilmestyi hänelle ja paljasti Shang Tsungille tienneen alusta asti tämän tulevasta petoksesta ja sallineensa tämän voiton ja ystäviensä kuoleman voivansa tämän jälkeen itse kukistaa Shang Tsungin ja muokata ystävilleen paremman Uuden Aikakauden. Liu Kang käytti tiimalasin voimia kukistaakseen Shang Tsungin taistelussa voittaen tämän ja otti tämän kruunun itselleen, jonka jälkeen Shang Tsungin ruumis tuhoutui. Liu Kang tämän jälkeen laittoi kruunun päähänsä ja tiimalasin avulla matkusti menneisyyteen Suuren Kung Laon luokse esittäytyen tälle ja alkaen kouluttaa tätä tulevaan kohtaamiseensa Goron kanssa.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä esiintyvät hahmot:[1]

Pelissä esiintyvät ladattavina bonushahmoina Spawn, Terminator, Jokeri, Nightwolf, Sindel ja Shang Tsung. Pelin Aftermath-lisäosassa esiintyvät pelattavina hahmoina RoboCop, Fujin ja Sheeva. Pelin Kombat Pack 2 lisäosassa esiintyvät pelattavina hahmoina Rain, Mileena ja John Rambo.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Ike Amadi  Shao Kahn / Cyrax  
 Troy Baker  Erron Black / Shinnok  
 JB Blanc  Kano  
 Steve Blum  Sub-Zero / Baraka  
 Andrew Bowen  Johnny Cage  
 Jonathan Cahill  Kabal  
 Sean Chiplock  Noob Saibot / Kharon  
 Sara Cravens  Frost  
 Megalyn Echikunwoke  Jacqui Briggs  
 Richard Epcar  Raiden  
 Jennifer Hale  Kronika  
 Kelly Hu  D'Vorah  
 Phil LaMarr  Kotal Kahn  
 Mela Lee  Jade  
 Erica Lindbeck  Cassie Cage  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on saanut GameSpotin arvostelussa arvosanaksi 9/10.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Characters: Roster, Moves, Fatalities, and Guides IGN. Viitattu 5.5.2019. (englanniksi)
  2. Edmond Tran: Mortal Kombat 11 Review - It's About Time 2.5.2019. GameSpot. Viitattu 5.5.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Mortal Kombat 11