Final Fantasy: The Spirits Within

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Final Fantasy: The Spirits Within
Ohjaaja Hironobu Sakaguchi
Käsikirjoittaja Al Reinert,
Jeff Vintar
Tuottaja Chris Lee
Akio Sakai
Pääosat Ming-Na,
Alec Baldwin,
Ving Rhames
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat,
Japani
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures
Ensi-ilta 2001
Kesto 106 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 137 miljoonaa USD
Tuotto 85 miljoonaa USD
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Final Fantasy: The Spirits Within (julkaistu 2001) on kokonaan tietokoneanimaationa toteutettu tieteiselokuva. Elokuvan tuotti Square Pictures, Final Fantasy -videopelisarjan tuottaneen japanilaisen Squaren (nyk. Square Enix) alaisuudessa toiminut vasta perustettu yhdysvaltalainen elokuvastudio. Elokuva ei osoittautunut kriitikoiden eikä yleisön suosimaksi, ja jopa pelisarjan fanien keskuudessa elokuva jakoi mielipiteitä. Elokuvan floppaus johti Square Picturesin vetäytymiseen pois markkinoilta, mutta ennen sulkeutumistaan yhtiö tuotti vielä Matrix-elokuvasarjaan pohjautuvan lyhytelokuvan Final Flight of the Osiris, joka julkaistiin Animatrix-kokoelmassa.

Elokuvan graafinen ilme edusti viimeisintä realistisen 3D-animaation kärkeä. Juonensa puolesta elokuva on tarkoitettu vanhemmille nuorille ja aikuisille.

Juoni sijoittuu tulevaisuuteen jolloin "aaveiksi" kutsuttu avaruusolentorotu on vallannut suurimman osan maasta ja ihmiset on pakotettu suojaamaan kaupungit jättiläismäisien suojakilpien alle. Elokuvan keskushenkilö on tutkija Aki Ross joka yrittää löytää keinoa aaveiden päihittämiseksi samalla kun hän itse tekee kuolemaa aaveiden aiheuttaman tartunnan seurauksena.

Peli on harvinainen videopeleihin pohjautuvien elokuvien joukossa sikäli, että pelisarjan eri osilla ei ole juuri yhtään yhteistä, joten elokuva ei varsinaisesti liity kovin kiinteästi itse pelisarjaan. Elokuva on kokonaan itsenäinen kertomus, joskin siinä esiintyy muutamia heikkoja kytköksiä varsinaiseen pelisarjaan (esimerkiksi kun peleissä on aina jokin hahmo nimeltä Cid, elokuvasta löytyy tohtori Sid).

Elokuva on genreltään selkeästi tieteiselokuva, joskin siinä esiintyy fantasiaan viittaavia mystis-maagisiakin piirteitä (esimerkiksi Gaia-teoria). Final Fantasy-fanien keskuudessa mielipiteitä jakoi lähinnä tieteispuolen korostaminen, kun pelisarja (kuudenteen osaansa asti) oli vahvasti fantasian ja jopa steampunkin sävyttämä.