Nick Fury

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nick Fury
Nick Fury (keskellä), YPKVV:n johtaja
Nick Fury (keskellä), YPKVV:n johtaja
Luoja(t) Stan Lee & Jack Kirby
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Sgt. Fury and his Howling Commandos #1 (toukokuu 1963)
Henkilötiedot
Oikea nimi Nicholas Joseph Fury
Status Aktiivinen
Pituus 184 cm
Paino 100 kg
Ryhmäsidokset Kostajat, CIA, YPKVV
Voimat Hidas ikääntyminen, taitava ja kokenut sotilas, harjaantunut käsiaseiden ja taistelutekniikkojen käyttäjä

Eversti Nicholas Joseph ”Nick” Fury on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä sarjakuvahahmo. Hän on toisen maailmansodan veteraani ja Marvel-universumin tehokkaimman vakoilujärjestön, YPKVV:n johtaja. Hahmon loivat Stan Lee ja Jack Kirby ja Furyn ensiesiintyminen tapahtui Sgt. Fury and his Howling Commandos -lehden ensimmäisessä numerossa (toukokuu 1963).

Nykyinen Nick Fury debytoi Fantastic Four-lehden numerossa 21 (joulukuu 1963). Yhdysvaltalaisessa Strange Tales -lehden numerossa 135 (1965) hahmoa muutettiin James Bond -tyyppiseksi vakoojaksi ja YPKVV:n johtajaksi. Hahmo tekee edelleen usein vierailuja Marvel-kustantamon sarjakuvalehdissä toimien eräänlaisena välittäjänä supersankarien ja Yhdysvaltain hallituksen välillä. Nykyään on paljastunut, että Fury nauttii erikoista seerumia, joka estää hänen ikääntymisensä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsuus ja sota-aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nicholas Joseph Fury oli vanhin Jack Furyn lapsista New Yorkissa. Hänen isänsä oli Yhdysvaltain kansalainen, joka värväytyi Britannian ilmavoimiin ensimmäisessä maailmansodassa vuonna 1916. Hänen sanotaan ampuneen Manfred von Richthofenin varhain ilmailu-uransa alussa ja vuoden 1918 lopussa hän oli juhlittu sotasankari.

Sodan jälkeen Jack palasi kotiinsa ja nai nimeämättömäksi jääneen naisen ja pariskunnalle syntyi kolme lasta. Nick syntyi luultavasti 1910-luvun lopussa. Nickin jälkeen syntyi hänen toinen veljensä Jacob ”Jake” Fury (josta myöhemmin tuli superroisto Scorpio, Zodiac-rikollisryhmän johtaja cartel), ja viimeisenä syntyi heidän sisaruksensa, Dawn.

Kaikki kolme lasta kasvoivat Hell's Kitchenissä Manhattanilla, New Yorkissa. Nick oli amatöörinyrkkeilijä ja myöhemmin ystävänsä Red Hargroven kanssa miehet lähtivät etsimään seikkailuja. Lopulta luutnantti Samuel ”Happy Sam” Sawyer värväsi miehet erikoistehtävään Hollantiin. Red sijoitettiin Pearl Harboriin, jossa kuoli japanilaisten hyökkäyksessä tukikohtaan.

Sawyer, joka oli ylennetty kapteeniksi, määräsi Furylle erikoisiskujoukkojen päällikkyyden. Nämä ”Ulvovat Kommandot” sijoitettiin Englantiin ja lähetettiin sieltä käsin erikoistehtäviin toisessa maailmansodassa. Tänä aikana Fury rakastui englantilaiseen sairaanhoitajaan, Pamela Hawleyhin, joka kuitenkin kuoli pommituksissa ennen kuin Fury ehti kosia tätä.

CIA[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sodan loppuvaihessa Fury haavoittui pahasti astuttuaan maamiinaan. Hänet paransi tiedemies Berthold Sternberg, joka testasi Furyyn kehittelemäänsä seerumia. Seerumin ansiosta Furyn ikääntyminen on hyvin hidasta. Sodan jälkeen Fury siirtyi Office of Strategic Services-organisaatioon (OSS), joka oli Central Intelligence Agencyn eli CIA:n edeltäjä. Myöhemmin Fury oppi, että hänen oli määräaikoina nautittava lisää seerumia, muuten hän vanhenisi nopeasti ja kuolisi. Tohtori Sternberg alkoi kiristää Furylta suuria summia rahaa vastineeksi seerumin tuottamisesta.[1]

Fury jatkoi työtään myös CIA:ssa ja toimi kenttäagenttina kaikkialla maailmassa. Myöhemmin valtio alkoi käyttää Furya välikätenä toiminnassaan superihmisten kanssa, kuten Ihmenelosten kanssa.[2]. Tänä aikana Fury alkoi myös käyttää tavaramerkiksi muodostunutta silmälappuaan. Myöhemmin paljastui, että hänen silmäänsä oli osunut sodan aikana sirpale, jonka myötä Furyn näkö lähti hitaasti toisesta silmästä.

YPKVV[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tony Stark värväsi Furyn YPKVV:n toiseksi johtajaksi. Järjestön päävastustaja oli kansainvälinen terroristijärjestö Hydra, jota johti Furyn arkkivihollinen paroni Strucker. Furyn johdossa YPKVV:sta tuli yksi maailman voimakkaimmista vakoilujärjestöistä. Järjestö operoi hallitusten ja myös supersankarien, kuten Kostajien kanssa. YPKVV on myös värvännyt riveihinsä supervoimaisia jäseniä.

Vuonna 2003 esitetyssä Salattu Sota -tarinassa Nick Fury selvittää Latverian pääministerin, Lucia von Bardasin luoman juonen varustaa superroistoja korkeateknologisilla aseilla. Von Bardasin päämääränä on Amerikan heikentäminen ja terrorismin tukeminen (tarinan tapahtuma-aikana Latverian diktaattori Tohtori Doom oli oletettavasti kuollut). Fury muodostaa vastoin ylempiensä tahtoa iskuryhmän ja iskee Latverian pääkaupunkiin Doomstadtiin. Tarinan seurauksena Furyn ja Kapteeni Amerikan välinen suhde kiristyi ja Fury joutui erotetuksi tehtävästään YPKVV:n johtajana.

Nick Fury muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

David Hasselhoff Nick Furyna Foxin televisioelokuvassa.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marvel Cinematic Universen elokuvissa Nick Furya näyttelee Samuel L. Jackson. Roolitus perustuu Ultimate Marvel -sarjakuviin, joissa Nick Fury on tummaihoinen ja muistuttaa suuresti Jacksonia.

Hän esiintyy elokuvissa Iron Man (2008), Thor (2011) sekä Captain America: The First Avenger (2011) vain kesken lopputekstien tai niiden jälkeen näytetyissä kohtauksissa. Hän esiintyy myöhemmin merkittävässä roolissa elokuvissa Iron Man 2 (2010), The Avengers (2012), Captain America: The Return of the First Avenger (2014), Avengers: Age of Ultron (2015), Captain Marvel (2019), Spider-Man: Far From Home (2019) ja The Marvels (2023) sekä Disney+-sarjassa Secret Invasion (2023). Fury teki lisää lyhyitä esiintymisiä myös elokuvissa Avengers: Infinity War (2018) ja Avengers: Endgame (2019) sekä Disney+-animaatiosarjassa What If...? (2021–). Furyn merkittävin rooli ensimmäisissä elokuvissa oli Kostajat-hankkeen toteuttaminen, jonka avulla hän kokosi Rautamiehen, Hulkin, Mustan Lesken, Haukansilmän, Kapteeni Amerikan sekä Thorin yhteen maailmaa suojelevaksi supersankariryhmäksi. Hän oli ennen S.H.I.E.L.D.:n johtajaksi tulemista tavannut Carol Danversin, joka inspiroi häntä luomaan Kostajat-hankkeen, ja edennyt omalla vakoojan urallaan skrullien avustuksella. S.H.I.E.L.D.:n tuhouduttua Hydran soluttautumisen vuoksi, hän lavastaa kuolemaansa ja auttaa myöhemmin Kostajia taistelussa Ultronia vastaan. Kostajien kukistettua Thanos, Yhdysvaltain hallitus lähetti Furyn avaruusasemalle rakentamaan uutta avaruuspuolustusjärjestelmää nimeltä S.A.B.E.R., mutta palasi välissä Maahan, kun skrullit kääntyivät häntä vastaan ja yrittivät vallata Maan.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1995 Philip Abbott Rautamies
Hämähäkkimies
1997 Jack Angel Hämähäkkimies
1998 David Hasselhoff Nick Fury: Agentti Ässä
1999 Mark Gibbon Hämähäkkimies
2002–2003 Jim Byrnes X-Men: Evolution
2006 Scott MacDonald Marvel: Ultimate Alliance
2007 Marc Graue Spider-Man: Friend or Foe
David Kaye Marvel: Ultimate Alliance 2

Ultimate Furya näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
2005–2006 Andre Ware Ultimate Avengers
Ultimate Avengers 2
Fantastic Four
2005 Khary Payton X-Men Legends 2: Rise of Apocalypse
2005–2006 Dave Fennoy Ultimate Spider-Man
Spider-Man: Battle for New York
2008,
2010–2012,
2014–2015,
2018–2019,
2021,
2023
Samuel L. Jackson What If...?
Secret Invasion
Iron Man
Iron Man 2
Thor
Captain America: The First Avenger
The Avengers
Captain America: The Return of the First Avenger
Avengers: Age of Ultron
Avengers: Infinity War
Captain Marvel
Avengers: Endgame
Spider-Man: Far From Home
The Marvels
Iron Man 2
2008 Alex Désert Wolverine and the X-Men
2009 Dean Redman Iron Man: Armored Adventures
2009–2010 Kevin Michael Richardson The Super Hero Squad Show

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Marvel Spotlight #31 (joulukuu 1976): "Assignment: The Infinity Formula"
  2. Fantastic Four Vol. 1, #21 (joulukuu 1963)