YPKVV

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
YPKVV:n logo ja tiedustelujärjestön johtaja Nick Fury.

YPKVV (engl. S.H.I.E.L.D.) on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä kuvitteellinen terrorisminvastainen yksikkö ja tiedustelujärjestö, joka auttaa supersankareita ja tavallisia kansalaisia vastustamaan luonnollisia sekä yliluonnollisia uhkia.

Järjestön nimi on lyhenne sanoista Ylimmän Päämajan Kansainvälisen Vakoilun Vastustamisjaos (engl. Supreme Headquarters, International Espionage, Law-Enforcement Division). Vuonna 1991 englanninkieliseksi nimeksi vaihdettiin Strategic Hazard Intervention Espionage Logistics Directorate. Marvel Cinematic Universessa ja myöhemmissä medioissa myös S.H.I.E.L.D. oli lyhenne nimestä Strategic Homeland Intervention, Enforcement and Logistics Division.

YPKVV perustettiin vastaamaan teknologisesti kehittynyttä, uusfasistista rikollisjärjestö Hydraa. YPKVV on planeetan suurin ja tehokkain voima maailmanrauhaa uhkaavissa tehtävissä, terrorismin vastustamisessa ja muukalaisinvaasioiden torjunnassa.

Suurin osa YPKVV:n operaatioista on salaisia, mutta joihinkin kuuluu julkisia aktiviteetteja. Organisaation sopimus estää sitä kumoamasta valtion asevoimia osallistumalla sotatoimiin vihollisen maaperällä. Asevoimien kanssa hoidetut tehtävät koordinoidaan sulavasti, kuten tapauksessa, kun Yhdysvaltain armeija jahtasi Hulkia. Kaikki piilo-operaatiot ovat automaattisesti YPKVV:n työtä, jolloin asevoimia ei tarvita. Toisin kuin lukuisat kansalliset tiedustelujärjestöt kuten CIA, Mossad tai MI6, YPKVV:en kuuluu kansainvälinen jäsenyys ja oikeudenhoito. Suurin osa maailman vapaista valtioista osallistuu YPKVV:n toimintaan ja auttavat sen toimintaa omalla maaperällään.

YPKVV:n perustajat pysyvät anonyymeinä; sen johtajiin kuuluu tunnettuja valtio- ja yhtiöjohtajia. Tiedettyjä YPKVV:n perustamisessa mukana olleita olivat Howard Stark ja Peggy Carter. Hydran salamurhaajat tappoivat organisaation ensimmäisen johtajan, jonka henkilöllisyys on salainen. Hänen korvaajansa oli CIA:n agentti Nick Fury. YPKVV:n korkea-arvoisimpana agenttina Fury valvoi päivittäisiä johtotoimenpiteitä ja toimi kentällä joukkojen ylipäällikkönä. Organisaation johtokunta, jonka seitsemän jäsentä pitävät nimettömyytensä kommunikoimalla henkilökunnan kanssa videoruudun kautta, päättävät YPKVV:n toimintatavoista ja direktiiveistä.

YPKVV:n suurin heikkous on se, että siitä on tullut niin monimutkainen organisaatio ja sen tehtävät ovat niin suuria, ettei yksi ihminen, edes Furyn seuraaja Sharon Carter, pysty henkilökohtaisesti valvomaan kaikkia toimia.

Tunnettuja jäseniä sarjakuvissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

YPKVV:n hyvin tunnettuja jäseniä aakkosjärjestyksessä:

Kulkuneuvot ja apuvälineet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Helialukset (engl. Helicarriers): YPKVV:n tärkeimmät kulkuneuvot ja tukikohdat. Tony Starkin ja Stark-yhtiöiden avustuksella suunnitellut ja rakennetut lentävät lentotukialukset. Esiintyivät ensi kerran Strange Tales -lehden numerossa 135 (elokuu 1965).
 • Quinjet-suihkukoneet: Kehitetty Mustan Pantterin teollisuuslaitoksessa Wakandassa. Niitä kuljetetaan helialuksissa ja niillä voi nousta ja laskeutua pystysuorassa. Olivat alun perin Kostajien käytössä. Esiintyivät ensi kerran The Avengers -lehden numerossa 61 (helmikuu 1969).
 • LMD-robotit (Life Model Decoy): YPKVV:n kehittämiä muokattavia robottikaksoisolentoja. Niitä halitaan kauko-ohjauksella ja ne ovat yli-inhimillisen voimakkaita. Niihin voi jopa siirtää ihmisten tietoisuuden. Esiintyivät ensi kerran Strange Tales -lehden numerossa 135 (elokuu 1965).
 • Vuonna 1998 ilmestyi televisioelokuva Nick Fury: Agent of S.H.I.E.L.D., jonka pääosassa oli David Hasselhoff.
 • S.H.I.E.L.D. esiintyy useissa Marvel Cinematic Universen elokuvissa:
  • Siihen viitataan ensin elokuvassa Iron Man, kun agentti Phil Coulson pyytää päästä Tony Starkin puheille, keskustellakseen tämän paosta Kymmenen sormuksen käsistä. Järjestöä kutsutaan lähes koko elokuvan ajan sen oikealla nimellä, kunnes Coulson käskee Pepper Pottsia kutsumaan sitä vain nimellä S.H.I.E.L.D. Lopputekstien jälkeisessä kohtauksessa, Tony Stark tapaa Nick Furyn, joka haluaa keskustella "Kostajat-hankkeesta".
  • S.H.I.E.L.D.:iin viitataan lyhyesti elokuvassa The Incredible Hulk, kun näytetään, että S.H.I.E.L.D. oli tietoinen tohtori Bruce Bannerin kokeista yrittää tehdä ihmisistä immuuneja gammasäteilylle. Myöhemmin, kenraali Ross toteaa kuinka Bannerin ja hänen yhteyshenkilönsä salanimet "olivat lisätty S.H.I.E.L.D.:n tietokantaan". Lopputekstien jälkeisessä kohtauksessa, Tony Stark saapuu kenraali Rossin luokse ja kertoo erikoisen "tiimin" olevan rakenteilla.
  • S.H.I.E.L.D. esiintyy elokuvassa Iron Man 2. Musta Leski esitellään S.H.I.E.L.D.:n agenttina, kun Nick Fury lähettää hänet pitämään Tony Starkia silmällä. Phil Coulson esiintyy myös lyhyesti, valovmassa Tony Starkia tämän arestin aikana. Kerrotaan myös, että Howard Stark oli yksi S.H.I.E.L.D.:n perustajista. Lopputekstien jälkeisessä kohtauksessa Phil Coulson saapuu Albuquerqueen, New Mexicoon, missä hän soittaa Furylle ja kertoo löytäneensä sen mitä he etsivät. Kohde paljastui Thorin vasaraksi, Mjolniriksi.
  • S.H.I.E.L.D. esiintyy elokuvassa Thor. Se seuraa elokuvan Iron Man 2 lopputekstien jälkeistä kohtausta, Phil Coulson johtaa S.H.I.E.L.D.-tiimin vartioimaan Mjolnirin laskeutumisaluetta. Jasper Sitwell (Maximiliano Hernández) esiintyy myös elokuvassa. Lopputekstien jäkeisessä kohtauksessa, Erik Selvig tuodaan S.H.I.E.L.D.:n laitokseen, jossa Nick Fury pyytää häntä tutkimaan Tesseraktia.
  • S.H.I.E.L.D. esiintyy Captain America: The First Avengerin lopussa. Kun Steve Rogers herää nykyajassa ja pakenee rakennuksesta, Nick Fury ja muutamat S.H.I.E.L.D.:n agentit tervehtivät häntä. Itse elokuvan varsinaisen juonen tapahtumien aikaan S.H.I.E.L.D::iä ei ole vielä olemassa, mutta sen perustajajäsenet työskentelevät järjestössä nimeltä Strateginen tiedereservi (engl. Strategic Science Reserve).
  • S.H.I.E.L.D. esiintyy elokuvassa The Avengers.[4] Nick Fury, Phil Coulson, Natasha Romanoff, Jasper Sitwell, ja Clint Barton esiintyvät,[5] kuten myös S.H.I.E.L.D.:n apulaisjohtaja Maria Hill (Cobie Smulders).[6] Merkittävä osa elokuvasta sijoittuu S.H.I.E.L.D.:n helialukselle.
  • Tony Stark mainitsee S.H.I.E.L.D.:n kerran elokuvassa Iron Man 3. Stark hakkeroituu S.H.I.E.L.D.:n Mandariinia käsittelevään tietokantaan (ja paljastaa S.H.I.E.L.D.:n tutkineen myös Mandariinin uhkaa).[7]
  • S.H.I.E.L.D. esiintyy merkittävässä roolissa elokuvassa Captain America: The Return of the First Avenger, missä Kapteeni Amerikka työskentelee S.H.I.E.L.D.:n agenttina,[8] Mustan Lesken,[9] Nick Furyn,[10] Maria Hillin,[11] Jasper Sitwellin,[12] Sharon Carterin,[13][14] Brock Rumlow’n,[15] Jack Rollinsin ja Alexander Piercen ohella.[13] S.H.I.E.L.D.:n historiaa tutkitaan tarkemmin elokuvassa. S.H.I.E.L.D. oli toisen maailmanosdan jälkeen perustettu Strategisen tiedereservin tilalle ja Arnim Zolan paljastetaan olleen siihen aikaa värvätty S.H.I.E.L.D.:iin tieteellisten taitojensa vuoksi. Mutta Zola salaa uudelleenkasvatti Hydran järjestön sisällä, eliminoidakseen kaikki mahdolliset uhat Hydran tavoitteille. Pierce, Rumlow, Rollins ja Sitwell paljastuvat Hydran kaksoisagenteiksi. Kun Rogers paljastaa Hydran soluttautumisen S.H.I.E.L.D.:iin, Fury, Romanoff, Carter ja Hill lähtevät hajoamaisillaan olevasta S.H.I.E.L.D.:istä.
  • Elokuvassa Avengers: Age of Ultron, S.H.I.E.L.D.:in sanotaan olevan romahtanut. Fury saapuu henkilökohtaisesti rohkaisemaan Kostajia jatkamaan taistelua Ultronia vastaan, samalla kun Maria Hill työskentelee heille. Fury nähdään myöhemmin viimeisessä taistelussa Sokoviassa helialuksella, apunaan muutamia entisiä S.H.I.E.L.D.:n agentteja ja James Rhodes. Helialusta käytetään evakuoimaan tuhannet ihmiset ilmaan nostetusta kaupungista ennen kuin Thor ja Rautamies tuhoavat kaupungin pelastaakseen maailman.
  • Elokuvassa Ant-Man, Hank Pym ja Janet van Dyne paljastuvat S.H.I.E.L.D.:n agenteiksi, jotka työskentelivät kylmän sodan aikaan Peggy Carterin ja Howard Starkin alaisuudessa.[16]
  • Elokuvassa Captain Marvel, joka sijoittuu vuoteen 1995, Nick Fury oli alemman tason esimies S.H.I.E.L.D.:issä ja luuli kylmän sodan päätyttyä kaiken uransa parhaiden päivien olevan jo ohi, kunnes hän tapaa Carol Danversin. Phil Coulson oli näihin aikoihin vielä alokas sekä Furyn työpari.[17]
 1. Ching, Albert: SDCC 2011: MARVEL Television LIVE! Newsarama. Viitattu 11.12.2015. (englanniksi)
 2. Andreeva, Nellie: ABC Greenlights ‘S.H.I.E.L.D’ Marvel Pilot, Joss Whedon To Co-Write & Possibly Direct Deadline.com. 28.8.2012. Viitattu 11.12.2015. (englanniksi)
 3. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. ABC Studios. 6.4.2013. Viitattu 11.12.2015. (englanniksi)
 4. Marvel's The Avengers Begins Production marvel.com. Viitattu 11.12.2015. (englanniksi)
 5. MARVEL-OUS STAR WATTAGE: Actors Assemble For Comic-Con Panel Including 'The Avengers', 'Captain America', & 'Thor' Deadline.com. 24.7.2010. Arkistoitu 5.7.2011. Viitattu 11.12.2015. (englanniksi)
 6. New 'Avengers' Photo Introduces Cobie Smulders As Maria Hill splashpage.mtv.com. Viitattu 11.12.2015. (englanniksi)
 7. Where Were The Avengers/SHIELD in Iron Man 3? escapistmagazine.com. Arkistoitu 8.12.2015. Viitattu 11.12.2015. (englanniksi)
 8. Marvel's Phase Two: 'Thor: The Dark World,' 'Cap 2: Winter Soldier,' 'Guardians of the Galaxy' and 'Avengers 2' -- EXCLUSIVE insidemovies.ew.com. Arkistoitu 5.5.2013. Viitattu 11.12.2015. (englanniksi)
 9. Five Actresses Testing For ‘Captain America 2′ Role; Black Widow Might Drop By As Well deadline.com. Viitattu 11.12.2015. (englanniksi)
 10. Russo brothers tapped for ‘Captain America 2′ variety.com. Viitattu 11.12.2015. (englanniksi)
 11. Frank Grillo to play Crossbones in ‘Captain America’ sequel variety.com. Viitattu 12.12.2015. (englanniksi)
 12. Movie Castings: Seth Rogen Scores ‘The Interview’, ‘Endless Love’ Remake Gets Leads & ‘Winter Soldier’ Sees Agent Return deadline.com. Viitattu 11.12.2015. (englanniksi)
 13. a b Captain America: The Winter Soldier Begins Filming marvel.com. Viitattu 11.12.2015. (englanniksi)
 14. SDCC '13: Marvel Reveals AVENGERS: AGE OF ULTRON, Guardians Cast, More newsarama.com. Viitattu 11.12.2015. (englanniksi)
 15. Marvel: D23 debuts new scenes for 'Thor' and 'Captain America' sequels insidemovies.ew.com. Arkistoitu 11.8.2013. Viitattu 11.12.2015. (englanniksi)
 16. Nicholson, Matt: Ant-Man Set And Edit Bay Visit: Making Marvel's Underdog Movie Page 3 of 3 IGN. 22.6.2015. Arkistoitu 22.6.2015. Viitattu 11.12.2015. (englanniksi)
 17. Coggan, Devan: Clark Gregg teases Coulson and Fury's 'meet-cute' in Captain Marvel Entertainment Weekly. 13.9.2018. Arkistoitu . Viitattu 8.5.2019. (englanniksi)