The Falcon and the Winter Soldier

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Falcon and the Winter Soldier
Tyyli
Kestoaika 51–62 minuuttia
Luoja(t) Malcolm Spellman
Perustuu Marvel Comicsin sarjakuvahahmoihin Haukka ja Bucky Barnes
Pääosissa
Alkuperämaa Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Disney+
Esitetty 2021-3-1919. maaliskuuta 2021 –
2021-4-2323. huhtikuuta 2021
Tuotantokausia 1
Jaksoja 6
Tuotanto
Tuottaja(t)
 • Ariella Blejer
 • Dawn Kamoche
Vastaava(t) tuottaja(t)
Ohjaaja(t) Kari Skogland
Säveltäjä(t) Henry Jackman
Leikkaaja(t)
 • Jeffrey Ford
 • Kelley Dixon
 • Todd Desrosiers
 • Rosanne Tan
Kuvaaja(t) P. J. Dillon
Tuotantoyhtiö(t) Marvel Studios
Levittäjä Disney Media Distribution
Budjetti 150 miljoonaa dollaria
Aiheesta muualla
IMDb

The Falcon and the Winter Soldier[a] on yhdysvaltalainen Malcolm Spellmanin luoma Disney+-tilausvideopalveluun julkaistu poliittinen toimintatrilleri ja supersankarisarja, joka perustuu Marvel Comicsin sarjakuvahahmoihin Sam Wilson / Haukka ja Bucky Barnes / Talvisotilas. Se on Marvel Cinematic Universen (MCU) toinen Marvel Studiosin tuottama televisiosarja, jakaen tarinallisen jatkumonsa elokuvien ja muiden televisiosarjojen kanssa. Spellman toimi sarjan pääkäsikirjoittajana ja Kari Skogland ohjasi sen.

Anthony Mackie ja Sebastian Stan palaavat elokuvista tuttuihin rooleihinsa Sam Wilsonina ja Bucky Barnesina. Sarjassa näyttelevät myös Emily VanCamp, Wyatt Russell, Erin Kellyman, Julia Louis-Dreyfus, Florence Kasumba, Danny Ramirez, Georges St-Pierre, Adepero Oduye, Daniel Brühl ja Don Cheadle. Syyskuussa 2018 Marvel Studios alkoi toteuttaa useita MCU-elokuvien sivuhahmoihin keskittyviä minisarjoja julkaistavaksi Disney+:aan, paljastaen seuraavan kuukauden aikana yhden niistä keskittyvän Haukkaan ja Talvisotilaaseen. Lokakuussa 2018 Spellman palkattiin pääkäsikirjoittajaksi ja sarja julkistettiin virallisesti huhtikuussa 2019. Samalla vahvistettiin virallisesti myös Mackien ja Stanin paluut rooleihinsa. Seuraavan kuukauden aikana Skogland palkattiin ohjaajaksi. Kuvaukset alkoivat Atlantassa lokakuussa 2019 ja siirtyivät Tšekkiin maaliskuussa 2020. Ne kuitenkin keskeytettiin väliaikaisesti saman kuukauden aikana koronaviruspandemian vuoksi. Kuvauksia jatkettiin Atlantassa syyskuussa 2020 ja ne jatkuivat myös Tšekissä lokakuun aikana, päättyen kuun lopussa.

The Falcon and the Winter Soldier koostuu kuudesta jaksosta, jotka julkaistiin Disney+:aan MCU:n neljännen vaiheen toisena sarjana 19. maaliskuuta – 23. huhtikuuta 2021. Sarja sai kehuja kriitikoilta näyttelijöiden roolisuorituksista sekä sarjan tavasta käsitellä sosiaalista selostusta, mutta sarjaa myös kritisoitiin sen juonen etenemistahdista.[2][3] The Falcon and the Winter Soldier toimii myös alkuasetelmana Mackien roolille elokuvassa Captain America: Brave New World (2025).

Steve Rogers on luopunut Kapteeni Amerikan tittelistä ja toivonut Sam Wilsonista itselleen seuraajaa, mutta Wilson on asiasta epävarma ja hallitus nimittää uudeksi Kapteeni Amerikan jonkun muun. Pian tämän jälkeen Wilson päätyy suorittamaan maailmanlaajuista tehtävää mukanaan Bucky Barnes, joka yrittää hyvittää kaikki tekonsa Talvisotilaana.[4]

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päärooleissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Anthony Mackie  Sam Wilson / Haukka / Kapteeni Amerikka  
 Sebastian Stan  James ”Bucky” Barnes / Talvisotilas  
 Emily VanCamp  Sharon Carter / Vallantekijä  
 Wyatt Russell  John Walker / Kapteeni Amerikka / USAgentti  
 Erin Kellyman  Karli Morgenthau  
 Julia Louis-Dreyfus  Valentina Allegra de Fontaine  
 Florence Kasumba  Ayo  
 Danny Ramirez  Joaquin Torres  
 Georges St-Pierre  Georges Batroc  
 Adepero Oduye  Sarah Wilson  
 Daniel Brühl  Helmut Zemo  
 Don Cheadle  James ”Rhodey” Rhodes  

Sivurooleissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Alphie Hyorth  senaattori  
 Amy Aquino  Christina Raynor  
 Chase River McGhee  Cass Wilson  
 Aaron Haynes  AJ Wilson  
 Clé Bennett  Lemar Hoskins / Taistelutähti  
 Gabrielle Byndloss  Olivia Walker  
 Desmond Chiam  Dovich  
 Dani Deetté  Gigi  
 Indya Bussey  DeeDee  
 Renes Rivera  Hector Lennox  
 Tyler Dean Flores  Diego  
 Noah Mills  Nico Kovaczsik  
 Carl Lumbly  Isaiah Bradley  
 Elijah Richardson  Eli Bradley  
 Ken Takemoto  Yori Nakajima  
 Miki Ishikawa  Leah  
 Akie Kotabe  RJ Nakajima  
 Sara Haines  oma itsensä  
 Ness Bautista  Matias  
 Neal Kodinsky  Rudy  
 Veronica Falcón  Donya Madani  
 Nicholas Pryor  Oeznik  
 Imelda Corcoran  Selby  
 Olli Haaskivi  Wilfred Nagel  
 Janeshia Adams-Ginyard  Nomble  
 Zola Williams  Yama  
 Salem Murphy  Intian pääministeri Lacont  
 Jane Rumbaua  Ayla Perez  
Nimi Ohjaus Käsikirjoitus Julkaisu
1 Uusi maailmanjärjestys (engl. New World Order) Kari Skogland Malcolm Spellman 2021-3-1919. maaliskuuta 2021
Kuusi kuukautta ”pliippauksen” jälkeen,[b] Sam Wilson pelastaa Tunisiassa Yhdysvaltain ilmavoimien luutnantti Joaquin Torresin avulla kapteeni Vassantin lentokoneesta, jonka ovat kaapanneet Georges Batroc ja terroristijärjestö LAF. Torres kertoo myös anarkistijärjestö Lipunmurskaajista, joka uskoo maailman olleen parempi paikka pliippauksen aikana. Myöhemmin Washingtonissa Wilson luovuttaa Steve Rogersin kilven Smithsonian-instituutille, vaikka Rogers oli toivonut Wilsonista uutta Kapteeni Amerikkaa. Hän selittää James Rhodesille tuntevansa yhä, että kilpi kuuluu jollekulle muulle. Samaan aikaan, hyvittääkseen tekonsa Talvisotilaana, Bucky Barnes käy pakkoterapiassa tohtori Christina Raynorin luona ja jahtaa Hydran entisiä liittolaisia. Hän kuitenkin salaa tuttavaltaan Yori Nakajimalta sen, että oli aikoinaan tappanut tämän pojan RJ:n. Wilson vierailee Delacroix’ssa sisarensa Sarahin ja sisarenpoikiensa Cassin ja AJ:n luona. Perheyritys Wilson Family Seafood oli rahapulassa, eikä Sarah saanut pankista lainaa, minkä vuoksi hän aikoi vastoin veljensä tahtoa myydä heidän vanhempiensa veneen. Torres todistaa Sveitsissä Lipunmurskaajien tekemää pankkiryöstöä ja kertoo myöhemmin Wilsonille, että sen jäsenillä on yli-inhimillisiä voimia. Wilson näkee tämän jälkeen uutisista kuinka Yhdysvaltain hallitus esittelee maailmalle uuden Kapteeni Amerikan.
2 Mies tähtikoristein (engl. The Star-Spangled Man) Kari Skogland Michael Kastelein 2021-3-2626. maaliskuuta 2021
Uudeksi Kapteeni Amerikaksi on valittu John Walker ja hänen apurikseen Lemar Hoskins koodinimellä ”Taistelutähti”. Barnes ja Wilson lähtevät Müncheniin estämään Lipunmurskaajia ja näiden johtajaa Karli Morgenthau’ta ryöstämästä rokotteita. Walker ja Hoskins saapuvat myös paikalle, mutta epäonnistuvat ryöstön estämisessä. Walkerin yhteistyöhalukkuudesta huolimatta Wilson ja Barnes eivät pidä häntä kilven arvoisena. Lisäksi Barnes syyttää Wilsonia kilvestä luopumisesta ja vie hänet Baltimoreen tapaamaan Isaiah Bradleyä, afroamerikkalaista supersotilasta, jonka kohtasi aikoinaan Korean sodassa ja joka oli tehtävänsä jälkeen istunut aikoinaan 30 vuotta vankilassa hallituksen koekappaleena. Katkerana sekä hallitukselle että Hydralle, Bradley kieltäytyy auttamasta Barnesia ja Wilsonia. Barnes pidätetään pakkoterapian väliin jättämisestä, mutta Walker järjestää hänet vapaaksi ja pakottaa myös Wilsonin terapiaan. Terapian jälkeen Walker ja Hoskins aikovat lähteä tutkimaan Lipunmurskaajia avustaneita siviilejä. Barnes ja Wilson kieltäytyvät jälleen yhteistyöstä, koska haluavat pysyä ”vapaina agentteina”, jolloin Walker varoittaa heitä asettumasta tielleen. Bradleyn katkeruuden vaivaamana Barnes päättää lähteä Berliinissä sijaitsevaan vankilaan tapaamaan henkilöä, joka tietää paljon Hydran historiasta: Helmut Zemoa.
3 Vallantekijä (engl. Power Broker) Kari Skogland Derek Kolstad[5] 2021-4-22. huhtikuuta 2021
Berliinissä Barnes järjestää vankilaan mellakan, jonka turvin Zemo voisi paeta auttamaan Lipunmurskaajien pysäyttämisessä. Zemon yksityiskone vie Barnesin ja Wilsonin mukanaan Madripooriin, rikollisten saarivaltioon. Rikollinen nimeltä Selby paljastaa saarta hallitsevan Vallantekijän palkanneen Wilfred Nagelin, Hydran entisen tiedemiehen, luomaan uuden supersotilasseerumin. Wilson paljastuu Sarahin soittaessa kesken tapaamisen, mutta lainsuojattomana elänyt Sharon Carter[c] ampuu Selbyn ja auttaa kolmikon pakoon palkkionmetsästäjiltä. Wilson lupaa puhdistaa Sharonin maineen, jolloin Sharon opastaa heidät Nagelin laboratorioon. Nagel paljastaa tehneensä uutta seerumia 20 annosta, jotka Morgenthau oli varastanut. Palkkionmetsästäjien löytäessä heidät, Zemo tappaa Nagelin ja järjestää itselleen, Barnesille ja Wilsonille pakoauton. GRC:n (Global Repatriation Council eli Maailman kotiutusneuvosto) ”pakolaisleireillä” olevien pliippauksen takaisin tuomien ihmisten auttamiseksi, Lipunmurskaajat varastavat Vilnassa GRC:n varastosta ruokaa, vettä, lääkkeitä ja huopia. Toverinsa Dovichin kauhuksi, Morgenthau räjäyttää rakennuksen ryöstön jälkeen. Walker ja Hoskins saavat tietää Zemon paosta ja päättävät hallituksen selän takana lähteä hänen, Wilsonin ja Barnesin perään. Barnes, Wilson ja Zemo matkustavat Riikaan, missä Barnes huomaa wakandalaisia jäljityslaitteita ja tapaa Dora Milajeen kuuluvan Ayon, joka etsii Zemoa.
4 Koko maailma katselee (engl. The Whole World Is Watching) Kari Skogland Derek Kolstad[5] 2021-4-99. huhtikuuta 2021
Ayo antaa Barnesille kahdeksan tuntia aikaa ennen kuin noutaisi Zemon takaisin vankilaan. Lisäksi Morgenthau uhkailee GRC:tä uusilla räjäytyksillä, mikäli se ei luovuta varastojensa sisältöä vapaaehtoisesti. Zemo suostuttelee Riian pakolaisleirin lapsia karkeilla ja rahalla kertomaan, että Morgenthaun adoptioäidin, Donya Madanin, hautajaiset ovat iltapäivällä. Walker ja Hoskins tapaavat kolmikon ja Wilson suostuttelee heidät antamaan hänen puhua hautajaisissa Morgenthaulle. 10 minuutin odotuksen jälkeen Walker käy kärsimättömäksi ja yrittää suoraan pidättää Morgenthaun. Tästä seuraa taistelu, jonka aikana Zemo tuhoaa kaikki paitsi yhden annoksen supersotilasseerumia, jonka Walker laittaa salaa taskuunsa. Dora Milajen jäsenet saapuvat noutamaan Zemoa, mutta Walker kyseenalaistaa näiden toimivallan, mistä syntyneen taistelun aikana Zemo pakenee. Morgenthau ottaa yhteyttä Sarahiin ja uhkailee tätä välittämään Wilsonille pyynnön uuteen tapaamiseen. Tapaaminen kuitenkin keskeytyy, kun Walker ja Hoskins saapuvat ja hyökkäävät. Morgenthau tappaa vahingossa Hoskinsin, jolloin raivostunut ja seerumia itseensä käyttänyt Walker tappaa kilvellä siviilien nähden Nico Kovaczsikin, yhden Lipunmurskaajista.
5 Totuus (engl. Truth) Kari Skogland Dalan Musson 2021-4-1616. huhtikuuta 2021
Wilson ja Barnes taistelevat Walkeria vastaan ja ottavat kilven häneltä väkisin pois. Mutta Walker onnistuu tuhoamaan Haukan puvun siivet, jotka Wilson jättää Torresille. Yhdysvaltain hallitus erottaa Walkerin asevoimista sekä Kapteeni Amerikan tittelistä, mutta Walker tapaa myöhemmin kreivitär Valentina Allegra de Fontainen, joka uskottelee tälle hallituksen olevan väärässä. Barnes ja Dora Milajen jäsenet löytävät Zemon Sokoviasta, pidättävät hänet ja lähettävät Lautalle. Wilson menee Baltimoreen tapaamaan Bradleyä, joka paljastaa muiden supersotilastovereittensa joutuneen vangeiksi ja myöhemmin kuolleen, joskus jopa hallituksen toimesta todisteiden hävittämiseksi. Bradley oli vankilasta paettuaan lavastanut oman kuolemansa ja uskoo, ettei Yhdysvallat koskaan hyväksyisi Kapteeni Amerikaksi tummaihoista miestä. Wilson alkaa Sarahin auttamiseksi korjata vanhempiensa veneen, sopii erimielisyytensä Barnesin kanssa ja alkaa myös harjoitella kilven käyttöä. Sharonille työskentelevä Batroc esittää liittoutuvansa Lipunmurskaajien kanssa ja he hyökkäävät New Yorkissa pidettävään GRC:n kokoukseen. Kuultuaan Torresilta Lipunmurskaajien olevan New Yorkissa, Wilson avaa Barnesilta saamansa wakandalaisten lähettämän salkun.

Lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa Walker takoo romumetallista ja kunniamitaleistaan uuden kilven.

6 Yksi maailma, yksi kansa (engl. One World, One People) Kari Skogland Malcolm Spellman ja Josef Sawyer 2021-4-2323. huhtikuuta 2021
Wilson saapuu New Yorkiin uusilla siivillä sekä uudessa Kapteeni Amerikan univormussa. Lipunmurskaajat kaappaavat GRC:n autot ja helikopterin. Wilson vapauttaa kaapatun helikopterin, kun taas Barnes löytää autot ja vapauttaa osan panttivangeista. Walker saapuu kostaakseen Hoskinsin kuoleman, mutta päätyykin pelastamaan loput panttivangit. Vallantekijäksi paljastunut Sharon kohtaa Morgenthaun, joka oli hänen entinen suojattinsa. Kuultuaan totuuden, Batroc yrittää kiristää Sharonia, joka ampuu hänet. Wilson yrittää puhua järkeä Morgenthaulle, joka osoittaa häntä aseella. Lopulta Sharon ampuu Morgenthaun, kun taas Barnes ja Walker saavat kiinni muut Lipunmurskaajat. Wilson syyttää televisiokameroiden edessä GRC:tä Morgenthaun toimista, kehottaen näitä siirtämään tulevaa lakimuutosäänestystä ja keskittymään leireillä kärsivien ihmisten auttamiseen. Oeznik, Zemon hovimestari, räjäyttää auton, joka kuljettaa vangittuja Lipunmurskaajia. Kreivitär de Fontaine antaa Walkerille uuden mustan univormun sekä uuden koodinimen: USAgentti. Barnes tapaa Nakajiman ja kertoo totuuden RJ:n kuolemasta. Wilson vie Bradleyn ja tämän tyttärenpojan Elin Smithsonianiin katsomaan Kapteeni Amerikka -näyttelyä, jossa nyt mainitaan myös Bradleyn historia. Lopuksi Delacroix’ssa juhlitaan Wilson Family Seafoodin pelastumista vararikolta.

Lopputekstien välissä näytetyssä Sharon saa hallitukselta armahduksen sekä takaisin työnsä CIA:ssa, mutta hän toimii yhä salaa Vallantekijänä, aikoen hyötyä Yhdysvaltain valtionsalaisuuksista sekä uusista aseprototyypeistä.

Stan ja Mackie vuoden 2019 San Diego Comic-Con Internationalissa.

Syyskuussa 2018 raportoitiin, että Marvel Studios kehitti Disneyn suoratoistopalveluun Disney+ useita minisarjoja, jotka keskittyvät sellaisiin Marvel Cinematic Universe -elokuvien hahmoihin, jotka eivät saaneet omia elokuvia. Hahmoja esittävät näyttelijät tulevat palaamaan rooleihinsa. Jokaisen odotettiin alun perin olevan 6–8 jaksoa pitkä ja niillä on ”mojova [budjetti], joka vetää vertoja merkittävien studioiden tuotannoille”. Marvel Studios tuottaa itse nämä sarjat Marvel Televisionin sijasta, joka tuotti MCU:n muut televisiosarjat, Marvel Studiosin johtaja Kevin Feigen ottaessa ”käytännönläheisen roolin” jokaisen sarjan kehittämisessä,[6] keskittyen ”tarinan jatkuvuuteen” elokuvien kanssa ja ”käsitellen” niistä rooleihinsa palaavat näyttelijät.[7]

Lokakuun 2018 lopussa Malcolm Spellman palkattiin käsikirjoittamaan minisarjaa, joka keskittyisi Anthony Mackien ja Sebastian Stanin näyttelemiin hahmoihin Sam Wilson / Haukka ja Bucky Barnes / Talvisotilas.[8][7] Mackie ja Stan olivat jo aiemmin ilmaisseet halunsa näytellä yhdessä omassa spin-off -elokuvassa, Stanin verratessa potentiaalista ideaa buddy-komedioihin kuten 48 tuntia (1982) ja Keskiyön pako (1988).[9] Sarja ja sen nimi julkistettiin virallisesti huhtikuussa 2019 ja lisäksi vahvistettiin Mackien ja Stanin paluut rooleihinsa.[10][11] Seuraavan kuukauden aikana Kari Skoglandin paljastettiin ohjaavan sarjan kaikki kuusi jaksoa.[12] Jokaisen jakson budjetin on raportoitu olevan 25 miljoonaa dollaria.[13]

Käsikirjoitus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avengers: Endgamen (2019) lopussa Steve Rogers luovutti Kapteeni Amerikan kilpensä Wilsonille ja tämän vahvistettiin vaikuttavan sarjan juoneen.[12] Heinäkuussa 2019 Derek Kolstad liittyi mukaan sarjan käsikirjoittajiin,[14][15] kertoen hyödyntävänsä John Wick -elokuvasarjassa käyttämiään menetelmiä sarjan maailmanrakentamiseen ja hahmokehitykseen.[16] Kolstadin mielestä elokuvien sivuhahmojen ”ottaminen ja laittaminen päärooleihin” johti siihen, että hahmoista tuli ”siistimpiä” ja ”mielenkiintoisempia”, lisäten, että ”heissä on enemmän inhimillisyyttä ja tulevat enemmän tarttumassa siihen keitä ja mitä he ovat.” Lisäksi The Falcon and the Winter Soldierissa esiintyy joitain hahmoja ”Marvelin varhaisimmista elokuvista”, jotka on keksitty uudelleen ”tavalla, joka muuttaa tarinankerronnan rakenteen”.[17] Kolstad lisäsi myös, että sarja käsittelisi ihmisten reaktioita ajatukseen tummaihoisesta Kapteeni Amerikasta.[18] Spellman halusi näyttelijöiden esittelevän taitojaan sen sijaan, että keskittyisivät pelkästään sarjan toimintaan.[19] Stan kuvaili sarjaa tyyliltään samanlaiseksi kuin elokuvaa Captain America: The Return of the First Avenger (2014), sanoen sarjan olevan ”hyvin paljon sellaisessa maailmassa, jonka tunnemme”. Hän lisäsi, että kuuden tunnin sarja antoi hahmoille mahdollisuuksia päätyä uusiin tilanteisiin, jotka eivät olisi mahdollisia kahden tunnin pituisessa elokuvassa.[20]

Sarjan virallisen julkistuksen aikana huhtikuussa 2019 vahvistettiin, että Mackie ja Stan palaisivat Wilsonin ja Barnesin rooleihin.[11] Toukokuussa 2019 Daniel Brühl ja Emily VanCamp osallistuivat neuvotteluihin Helmut Zemon ja Sharon Carterin rooleihin palaamisesta.[12] Brühlin paluu vahvistettiin heinäkuussa 2019 San Diego Comic-Con Internationalissa ja VanCampin paluu kuukausi myöhemmin D23 Expo -messuilla, joissa Wyatt Russellin paljastettiin näyttelevän John Walkeria.[21][22] Kuvauspaikalta otetutu kuvat marraskuussa 2019 paljastivat Adepero Oduyen näyttelevän sarjassa tuntemattomassa roolissa.[23] Joulukuussa 2019 Desmond Chiam ja Miki Ishikawa liittyivät sarjan näyttelijäkaartiin.[24] Tammikuussa 2020 Noah Mills valittiin tuntemattomaan rooliin,[25] ja seuraavan kuukauden aikana myös Carl Lumbly liittyi näyttelijäkaartiin.[26] Syyskuussa 2020 kuvauspaikalta otetut paljastivat Georges St. Pierren palaavan Captain America: The Return of the First Avengeristä (2014) tuttuun rooliinsa Georges Batrocina sekä Erin Kellymanin näyttelevän sarjassa tuntematonta roolia.[27][28] Seuraavan kuukauden aikana Danny Ramirezin ilmoitettiin näyttelevän sarjassa ”tärkeää roolia”.[29] Helmikuussa 2021 Don Cheadle paljasti palaavansa MCU-elokuvista tuttuun rooliinsa James ”Rhodey” Rhodesina / Sotakoneena.[30] Saman kuukauden aikana Kellymanin hahmoksi paljastettiin Karli Morgenthau, joka on naispuolinen versio sarjakuvahahmosta Karl Morgenthau / Lipunmurskaaja.[31]

Kuvaukset alkoivat Atlantassa, Pinewood Studiosin tiloissa, 31. lokakuuta 2019,[32][33][34] Skoglandin ohjatessa jaksot ja P. J. Dillonin ohjatessa ne.[12][35] Mackie ja Stan julkistivat virallisten kuvausten alkamisen 4. marraskuuta.[36] Sijaintien kuvaukset sijoittuivat ympäri Atlantan keskustaa marraskuuta helmikuuhun 2020.[37][38][39][40]

Tammikuussa 2020 sarjaa oli tarkoitus kuvata kaksi viikkoa Arecibossa, Puerto Ricossa. Mutta tuotanto keskeytyi saarella sattuneiden maanjäristysten vuoksi. Deadline raportoi, ettei ollut varmaa tultaisiinko sarjaa enää lainkaan kuvaamaan saarella.[41] Maaliskuun alussa raportoitiin, että sarjaa kuvattaisiin kolmen viikon ajan Prahassa maaliskuun 25. päivään asti,[42] kunnes kuvaukset alueella keskeytettiin koronaviruspandemian vuoksi. Deadline Hollywoodin mukaan oli epätodennäköistä, että sarjaa enää kuvattaisiin Prahassa.[43] Myöhemmin saman kuukauden aikana Stan paljasti, että kuvaukset olivat yhä kesken, mutta niitä aiottiin jatkaa heti kun olisi turvallista.[44] Hän arvioi, että kuvauksia ”oli luultavasti vielä vähintään kaksi tai kolme”.[20]

Toukokuussa Tšekki salli televisio- ja elokuvatuotannon jatkua maan rajojen sisäpuolella, kunhan näyttelijät ja tuotantoryhmä seuraisivat maan asettamia hygieniaohjeita.[45][46] Kesäkuun lopussa Tšekin elokuvakomission johtaja ilmoitti, että Euroopan unionin asettama matkustuskielto, joka astuisi voimaan 1. heinäkuuta, ei vaikuttaisi elokuva- ja televisiotuotantoyhtiöihin.[47] Tuotantoryhmä on varautunut kuvaamaan sarjaa maassa yhdeksän päivän ajan myöhemmin vuoden 2020 aikana.[48] Elokuun puolella sarjaa aiottiin kuvata Pinewood Atlanta Studiosin tiloissa.[49] Syyskuussa 2020 sarjaa kuvattiin Atlantic Stationilla.[50] Saman kuukauden lopussa VanCamp oli saanut omat kohtauksensa sarjaan kuvattua.[51] Kuvausryhmä palasi Prahaan lokakuussa 2020.[52] Sarjaa kuvattiin Saint Gabrielin luostarissa, Smíchovissa, sekä Olšanyn hautausmaalla.[53] Kuvaukset päättyivät 23. lokakuuta.[54] Mackien mukaan koko kuvausryhmä joutui olemaan karanteenissa ja pysymään usein etäällä toisistaan Prahan kuvausten aikana.[55]

Joulukuussa 2020, Captain America: The Return of the First Avengerin ja Captain America: Civil Warin säveltäjän, Henry Jackmanin, paljastettiin säveltävän myös The Falcon and the Winter Soldierin musiikki.[56]

The Falcon and the Winter Soldier koostuu kuudesta jaksosta, jotka julkaistiin Disney+:aan yksitellen joka perjantai 19. maaliskuuta 2021 alkaen ja 23. huhtikuuta 2021 asti.[57] Alkuperäinen suunniteltu julkaisuajankohta oli elokuu 2020,[58] mutta julkaisua jouduttiin siirtämään koronaviruspandemian vuoksi.[59] Se oli osa MCU:n neljättä vaihetta.[57][60]

Ennen sarjan julkaisua, Mackie sanoi, ettei keskusteltuja siitä saisiko sarja toisen kauden, eikä ollut myöskään varma milloin hahmo seuraavan kerran esiintyisi MCU-elokuvissa.[61] Skogland sanoi olevansa itsekin asiasta epävarma ja tunsi, että oli tehnyt kaikkensa sarjan kuuden ensimmäisen jakson eteen. Mutta hän sanoi myös, että oli enemmänkin tarinoita ja hahmoja, joita tutkia, jos toinen kausi toteutettaisiin.[62] Feige sanoi, että toiselle kaudelle olisi ideoita, mutta Marvelin tarkoitus oli, että johdattaisi enemmän tuleviin elokuviin, niin kuin WandaVision teki.[63] Hän lisäsi myös, että toinen tuotantokausi olisi juonipaljastus ja että sarjan hahmojen tulevaisuus oli jo ”kartoitettu”, eikä hän halunnut paljastaa sitä ennen sarjan julkaisua.[64] Huhtikuussa 2021 Moore sanoi, että sarjan päätösjakso sisältäisi tarinaelementtejä, jotka johtaisivat mahdolliseen tosieen tuotantokauteen, ja uskoi sarjan aiheiden olevan ”ikivihreä tarina”, jota tutkia lisää, toisin kuin WandaVisionin tarina.[65]

23. huhtikuuta 2021, samana päivänä, jona sarjan päätösjakso julkaistiin, The Hollywood Reporter raportoi neljännen Kapteeni Amerikka -elokuvan olevan kehityksessä. Elokuva toimii jatkona sarjan tapahtumille ja sen käsikirjoittavat sarjan pääkäsikirjoittaja Spellman sekä sarjan viidennen jakson käsikirjoittaja Dalan Musson.[2] Entertainment Weeklyn Nick Romano piti toisen tuotantokauden toteuttamista nimellä Captain America and the Winter Soldier väistämättömänä. Mutta raportti neljännestä Captain America -elokuvasta lisäsi hänen kiinnostustaan siitä, että mitä Marvel Studios aikoi tehdä, sillä Feigen ja muiden kommentit olivat aiemmin antaneet ymmärtää sarjan saavan toisen varsinaisen tuotantokauden.[66] Mackie ei ollut tietoinen elokuvasta tai mahdollisesta toisesta tuotantokaudesta, mutta odotti innolla, että mitä tulisi tapahtumaan.[67] Elokuussa 2021 hän lopulta sitoutui elokuvan pääosan esittäjäksi.[68] Julius Onah valittiin heinäkuussa 2022 elokuvan ohjaajaksi.[69] Elokuva julkistettiin virallisesti vuoden 2022 San Diego Comic-Con Internationalissa alun perin nimellä Captain America: New World Order.[70] Kesäkuussa 2023 elokuva sai kuitenkin uuden nimen: Captain America: Brave New World.[71] Ramirez ja Lumbly palaavat Torresin ja Bradleyn rooleihin, minkä lisäksi Tim Blake Nelson palaa The Incredible Hulkista (2008) näyttelemään Samuel Sternsiä, Shira Haas näyttelee Sabraa,[72] ja Harrison Ford näyttelee Thaddeus Rossia, korvaten hahmon alkuperäisen näyttelijän, edesmenneen William Hurtin.[73] Elokuva saa ensi-iltansa 14. helmikuuta 2025.[74]

 1. Sarjan nimi muuttuu päätösjaksossa juuri ennen lopputekstejä muotoon Captain America and the Winter Soldier.[1]
 2. Kuvailtu elokuvassa Avengers: Endgame (2019).
 3. Koska oli rikkonut Sokovian sopimusta auttaessaan Rogersia ja Wilsonia elokuvassa Captain America: Civil War (2016).
 1. Sepinwall, Alan: 'The Falcon and the Winter Soldier' Finale: A Miscarriage of Justice Rolling Stone. 23.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 26.4.2021. (englanniksi)
 2. a b Kit, Borys & Couch, Aaron: 'Captain America 4' in the Works With 'Falcon and the Winter Soldier' Showrunner Malcolm Spellman (Exclusive) The Hollywood Reporter. 23.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 24.4.2021. (englanniksi)
 3. Bojalad, Alex: The Falcon and The Winter Soldier Episode 1 Review (Spoiler-Free) Den of Geek. 18.3.2021. Arkistoitu . Viitattu 8.6.2022. (englanniksi)
 4. Bonomolo, Cameron: The Falcon and the Winter Soldier Official Synopsis Released Comicbook.com. 3.2.2020. Arkistoitu . Viitattu 3.2.2020. (englanniksi)
 5. a b Sneider, Jeff: 'Falcon and the Winter Soldier' Writer Derek Kolstad on Marvel's Secret "Parliament" and Planting Seeds for Future MCU Projects Collider. 19.3.2021. Arkistoitu . Viitattu 21.3.2021.
 6. Kroll, Justin: Loki, Scarlet Witch, Other Marvel Heroes to Get Own TV Series on Disney Streaming Service (EXCLUSIVE) Variety. 18.9.2018. Arkistoitu . Viitattu 18.7.2019. (englanniksi)
 7. a b Boucher, Geoff & Hipes, Patrick: Marvel Duo Falcon & Winter Soldier Teaming For Disney Streaming Series Deadline Hollywood. 30.10.2018. Arkistoitu . Viitattu 18.7.2019. (englanniksi)
 8. Kroll, Justin & Otterson, Joe: Falcon-Winter Soldier Limited Series in the Works With ‘Empire’ Writer (EXCLUSIVE) Variety. 30.10.2018. Arkistoitu . Viitattu 18.7.2019. (englanniksi)
 9. Sciretta, Peter: Falcon/Winter Soldier TV Series Planned for Disney Streaming Service, Scarlet Witch Show May Co-Star Vision /Film. 30.10.2018. Arkistoitu . Viitattu 18.7.2019. (englanniksi)
 10. Pedersen, Eric: Disney+ Full List Of Programming: Streaming Service’s Series, Movies, Specials & More Deadline Hollywood. 11.4.2019. Arkistoitu 12.4.2019. Viitattu 18.7.2019. (englanniksi)
 11. a b Dinh, Christine: All of the Marvel Disney+ News Coming Out of The Walt Disney Company's Investor Day Marvl.com. 12.4.2019. Arkistoitu 8.5.2019. Viitattu 18.7.2019. (englanniksi)
 12. a b c d Fleming Jr., Mike: Kari Skogland To Direct 6-Part ‘The Falcon And The Winter Soldier’ Miniseries With Anthony Mackie, Sebastian Stan, Daniel Bruhl & Emily Van Camp Deadline Hollywood. 20.5.2019. Arkistoitu . Viitattu 18.7.2019. (englanniksi)
 13. Jarvey, Natalie: Disney Over the Top: Bob Iger Bets the Company (and Hollywood's Future) on Streaming The Hollywood Reporter. 16.10.2019. Arkistoitu . Viitattu 25.10.2019. (englanniksi)
 14. Shuler, Skyler: ‘John Wick’ Writer Derek Kolstad Joins Marvel Studios Disney+ Series ‘Falcon & Winter Soldier’ The DisInsider. 11.7.2019. Arkistoitu 11.7.2019. Viitattu 18.7.2019. (englanniksi)
 15. Goldberg, Matt: First Images from ‘The Falcon and the Winter Soldier’ Arrive at CCXP 2019 Collider. 7.12.2019. Arkistoitu . Viitattu 14.1.2020. (englanniksi)
 16. Griffeth, Trey: Here’s How 'John Wick' Influenced 'Falcon And The Winter Soldier' Heroic Hollywood. 30.8.2019. Arkistoitu 9.11.2019. Viitattu 12.11.2019. (englanniksi)
 17. Pearson, Ben: 'The Falcon and the Winter Soldier' Will Reinvent Characters From the Earliest Marvel Movies, Says Writer Derek Kolstad /Film. 21.10.2020. Arkistoitu . Viitattu 26.10.2020. (englanniksi)
 18. Villaverde, Noah: 'The Falcon and The Winter Soldier' Will Explore Reactions To Black Captain America Heroic Hollywood. 30.8.2019. Arkistoitu 9.11.2019. Viitattu 12.11.2019. (englanniksi)
 19. Dinh, Christine: What's Next For The Marvel Cinematic Universe After 'Avengers: Endgame' Marvel.com. 13.11.2019. Arkistoitu . Viitattu 14.1.2020. (englanniksi)
 20. a b Davids, Brian: Sebastian Stan on 'Endings, Beginnings' and "Massive Action" of 'Falcon and The Winter Soldier' The Hollywood Reporter. 24.4.2020. Arkistoitu . Viitattu 8.5.2020. (englanniksi)
 21. Ramos, Dino-Ray: Anthony Mackie And Sebastian Stan Take Hall H For ‘The Falcon And The Winter Soldier’; Daniel Bruhl Returns As Baron Zemo – Comic-Con Deadline Hollywood. 20.7.2019. Arkistoitu 21.7.2019. Viitattu 21.7.2019. (englanniksi)
 22. Couch, Aaron: Marvel Unveils 3 New Disney+ Shows Including 'She-Hulk' and 'Moon Knight' The Hollywood Reporter. 23.8.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.8.2019. (englanniksi)
 23. Outlaw, Kofi: New The Falcon And The Winter Soldier Set Photos Reveal New Cast Member Comicbook.com. 22.11.2019. Arkistoitu . Viitattu 23.11.2019. (englanniksi)
 24. Ramos, Dino-Ray: 'The Falcon And The Winter Soldier' Adds 'Reef Break' Star Desmond Chiam And 'The Terror's Miki Ishikawa Deadline Hollywood. 13.12.2019. Arkistoitu . Viitattu 13.12.2019. (englanniksi)
 25. Petski, Denise: ‘The Falcon And The Winter Soldier’: Noah Mills Joins Cast Of Disney+ Series Deadline Hollywood. 24.1.2020. Arkistoitu . Viitattu 24.1.2020. (englanniksi)
 26. Boucher, Geoff: 'The Falcon & The Winter Soldier': Carl Lumbly Joins Marvel's Disney+ Series Deadline Hollywood. 18.2.2020. Arkistoitu . Viitattu 19.2.2020. (englanniksi)
 27. Curran, Sarah: Georges St-Pierre And 'The Falcon And The Winter Soldier' Stars Return To Set After Pandemic Delays ET Canada. 14.9.2020. Arkistoitu . Viitattu 21.9.2020. (englanniksi)
 28. Barnhardt, Adam: The Falcon and the Winter Soldier Set Photo Reveals New Look at Marvel Supervillains Comicbook.com. 27.9.2020. Arkistoitu . Viitattu 5.10.2020. (englanniksi)
 29. Galuppo, Mia: 'On My Block' Actor Danny Ramirez Joins 'Falcon & the Winter Soldier' The Hollywood Reporter. 16.10.2020. Arkistoitu . Viitattu 17.10.2020. (englanniksi)
 30. Ridgely, Charlie: The Falcon and the Winter Soldier Includes an Appearance From Don Cheadle's War Machine Comicbook.com. 3.2.2021. Arkistoitu . Viitattu 3.2.2021. (englanniksi)
 31. Marston, George: How Marvel Comics villain Flag-Smasher ties into The Falcon and the Winter Soldier Newsarama. 9.2.2021. Arkistoitu . Viitattu 9.2.2021. (englanniksi)
 32. Anderson, Jenna: The Falcon and The Winter Soldier Has Begun Filming ComicBook.com. 31.10.2019. Arkistoitu 1.11.2019. Viitattu 5.11.2019. (englanniksi)
 33. Davis, Brandon: Sebastian Stan Reveals What To Expect In Falcon And The Winter Soldier Series, Filming Start Date Comicbook.com. 17.5.2019. Arkistoitu 18.5.2019. Viitattu 18.7.2019. (englanniksi)
 34. Raftery, Brian: Anthony Mackie is Your New Captain, America Men's Health. 26.6.2019. Arkistoitu 26.6.2019. Viitattu 25.10.2019. (englanniksi)
 35. P.J. Dillon, ASC, ISC Worldwide Production Agency. 1.8.2020. Arkistoitu 29.12.2020. Viitattu 31.12.2020. (englanniksi)
 36. Dinh, Christine: Disney+: Production Underway on Marvel Studios' 'The Falcon and The Winter Soldier' Marvel.com. 4.11.2019. Arkistoitu 5.11.2019. Viitattu 12.11.2019. (englanniksi)
 37. Walljasper, Matt: What’s filming in Atlanta now? The Falcon and the Winter Soldier, The Underground Railroad, Freaky Friday the 13th, and more Atlanta. 27.2.2020. Arkistoitu . Viitattu 8.5.2020. (englanniksi)
 38. Walljasper, Matt: What’s filming in Atlanta now? WandaVision, The Falcon and the Winter Soldier, Queen of Soul, The Tomorrow War, and more Atlanta. 30.12.2019. Arkistoitu . Viitattu 8.5.2020. (englanniksi)
 39. Walljasper, Matt: What’s filming in Atlanta now? Red Notice, The Falcon and the Winter Soldier, Respect, plus the state tax credit audit Atlanta. 31.1.2020. Arkistoitu . Viitattu 8.5.2020. (englanniksi)
 40. Walljasper, Matt: What's filming in Atlanta now? Loki, WandaVision, The Falcon and the Winter Soldier, Samaritan, DMZ, and more Atlanta. 29.2.2020. Arkistoitu . Viitattu 8.5.2020. (englanniksi)
 41. D'Alessandro, Anthony & Hipes, Patrick: ‘The Falcon And The Winter Soldier’ Puerto Rico Shoot Canceled Due To Earthquakes Deadline Hollywood. 13.1.2020. Arkistoitu . Viitattu 14.1.2020. (englanniksi)
 42. Marvel's 'The Falcon and the Winter Soldier' shooting in Prague this month The Prague Reporter. 3.3.2020. Arkistoitu 4.3.2020. Viitattu 11.3.2020. (englanniksi)
 43. Fleming Jr., Mike: Disney Halts 'The Falcon And The Winter Soldier' Prague Shoot Over Coronavirus Concerns Deadline Hollywood. 10.3.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.3.2020. (englanniksi)
 44. Whitbrook, James & Jackson, Gordon: The Loki Disney+ Show Wants to Get to the Heart Of His Identity Crisis io9. 27.3.2020. Arkistoitu . Viitattu 8.5.2020. (englanniksi)
 45. Roxborough, Scott: Czech Republic Restarts Production Under Coronavirus Guidelines The Hollywood Reporter. 7.5.2020. Arkistoitu . Viitattu 8.5.2020. (englanniksi)
 46. Wiseman, Andreas: Czech Republic, Host Of Amazon’s ‘Carnival Row’ & Marvel’s ‘The Falcon And The Winter Soldier’, Says It Is Ready For Film & TV Resumption Deadline Hollywood. 7.5.2020. Arkistoitu . Viitattu 8.5.2020. (englanniksi)
 47. Barraclough, Leo: Czech Republic to Exempt U.S. Cast, Crew From European Union Travel Ban (EXCLUSIVE) Variety. 30.6.2020. Arkistoitu . Viitattu 29.7.2020. (englanniksi)
 48. Roxborough, Scott: Europe's U.S. Travel Ban Won't Stop International Production (But It Won't Help) The Hollywood Reporter. 1.7.2020. Arkistoitu . Viitattu 29.7.2020. (englanniksi)
 49. Sandberg, Bryn Elise: How Georgia Hopes to Lead Hollywood's Return to Production The Hollywood Reporter. 2.7.2020. Arkistoitu . Viitattu 29.7.2020. (englanniksi)
 50. Perine, Aaron: The Falcon and the Winter Soldier Reportedly Resumes Filming in Atlanta Comicbook.com. 9.9.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.9.2020. (englanniksi)
 51. Hood, Cooper: Falcon & Winter Soldier: Emily VanCamp Wraps Filming Disney+ Series Screen Rant. 29.9.2020. Arkistoitu . Viitattu 8.10.2020. (englanniksi)
 52. Perine, Aaron: Falcon and the Winter Soldier: New Set Photos Reveal Prague Filming After Coronavirus Shutdowns Comicbook.com. 10.10.2020. Viitattu 13.10.2020. (englanniksi)
 53. Marvel ukončil natáčení v Praze. Podle hlavní hvězdy bylo opravdu tvrdé Fandíme Filmu. 23.10.2020. Arkistoitu . Viitattu 26.10.2020. (tšekiksi)
 54. Perine, Aaron: Falcon and the Winter Soldier Reportedly Wraps Filming in Czech Republic ComicBook.com. 23.10.2020. Arkistoitu . Viitattu 26.10.2020. (englanniksi)
 55. Oller, Jacob: Anthony Mackie Says Shooting The Falcon and the Winter Soldier Under COVID Measures Is Kinda 'Awful' SyFy Wire. 23.10.2020. Arkistoitu . Viitattu 26.10.2020. (englanniksi)
 56. Henry Jackman Scoring Marvel's Disney+ Series 'The Falcon and the Winter Soldier' Film Music Reporter. 28.12.2020. Arkistoitu 28.12.2020. Viitattu 31.12.2020. (englanniksi)
 57. a b Romano, Nick: The Falcon and the Winter Soldier continues Cap's legacy with new trailer Entertainment Weekly. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
 58. Mitovitch, Matt Webb: The Mandalorian Set for Early Return, Disney+ Marvel Slate Starts in August TV Line. 4.2.2020. Arkistoitu . Viitattu 5.2.2020. (englanniksi)
 59. Mitovitch, Matt Webb: Falcon and Winter Soldier Won't Make Its August Premiere Date on Disney+ TVLine. 17.7.2020. Arkistoitu . Viitattu 29.7.2020. (englanniksi)
 60. Couch, Aaron & Kit, Borys: Marvel Unveils Post-'Endgame' Slate with 'Eternals', 'Shang-Chi' and Multiple Sequels The Hollywood Reporter. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.7.2022. (englanniksi)
 61. Donnelly, Matt: 'The Falcon and the Winter Soldier' Star Anthony Mackie Soars to Marvel Leading-Man Status/ Variety. 3.3.2021. Arkistoitu . Viitattu 24.4.2021. (englanniksi)
 62. Eclarinal, Aeron Mer: The Falcon and the Winter Soldier Director Hopes For Season 2 Continuation (Exclusive) The Direct. 12.3.2021. Viitattu 24.4.2021. (englanniksi)
 63. Davis, Brandon: The Falcon And The Winter Soldier Global Press Conference Recap Comicbook.com. 14.3.2021. Arkistoitu . Viitattu 24.4.2021. (englanniksi)
 64. Romano, Nick: O Captain, my Captain! How The Falcon and the Winter Soldier confronts the legacy of America's hero Entertainment Weekly. 16.3.2021. Arkistoitu . Viitattu 24.4.2021. (englanniksi)
 65. Travers, Ben: 'The Falcon and the Winter Soldier' Will Run as a Drama Series at 2021 Emmys — Exclusive IndieWire. 19.4.2021. Arkistoitu . (englanniksi)
 66. Romano, Nick: The Falcon and the Winter Soldier gets a new title with season 2 implications Entertainment Weekly. 23.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 10.2.2022. (englanniksi)
 67. Romano, Nick: Anthony Mackie responds to Captain America 4 news: 'I'm excited to see what happens' Entertainment Weekly. 27.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 10.2.2022. (englanniksi)
 68. Fleming Jr, Mike: Anthony Mackie Closes Deal To Star In Disney/Marvel's 'Captain America 4' Film Deadline Hollywood. 18.8.2021. Arkistoitu . Viitattu 10.2.2022. (englanniksi)
 69. Kit, Borys: Captain America 4 Finds Its Director in Filmmaker Julius Onah (Exclusive) The Hollywood Reporter. 8.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 13.7.2022. (englanniksi)
 70. Vary, Adam B.: Marvel Studios' Phases 5 and 6: Everything We Learned at Comic-Con About the Multiverse Saga Variety. 23.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 21.3.2023. (englanniksi)
 71. Sharf, Zack: 'Captain America 4' Retitled 'Brave New World,' Drops First Look at Anthony Mackie and Harrison Ford on Set Variety. 6.6.2023. Arkistoitu . Viitattu 6.6.2023. (englanniksi)
 72. Whitten, Sarah: 'Captain America: New World Order' Casts Shira Haas as Sabra and Tim Blake Nelson as The Leader Variety. 10.9.2022. Arkistoitu . Viitattu 21.3.2023. (englanniksi)
 73. Galuppo, Mia: Harrison Ford Joining 'Captain America 4' The Hollywood Reporter. 17.10.2022. Arkistoitu . Viitattu 21.3.2023. (englanniksi)
 74. D'Alessandro, Anthony: Marvel's 'Deadpool 3' Moves To July 2024 & 'Captain America: Brave New World' To 2025 As Disney Shakes Up Schedule Due To Actors Strike Deadline Hollywood. 9.11.2023. Arkistoitu . Viitattu 12.11.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]